• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čaj

Started by tomat, 24-04-2011, 23:15:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tomat

recept za brzi ajs-ti za vrele dane:

pustiti pola litre vode da proključa, pa ubaciti 5-7 kesica čaja, u zavisnosti od jačine koja paše. predlažem ingliš brekfast ti (ili neki drugi crni), ima u maksiju 100 kesica za oko 250 dinara. ostaviti 5-6 minuta, pa izvaditi kesice. dodati još pola litre vode sa česme (proces hlađenja se može ubrzati ako se dodaju kocke leda). dodati šećer po volji (ja stavim 5-6 kačišica braon šećera, on mi je manje sladak), i iscediti jedan ceo limun (trenutno je skup ko od zlata da je). staviti u frižider da se 'ladi. piti.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Tesla

Meni je draza herbal varijanta,
litar vode da prokljuca, strpas domaci caj od nane ili hibiskus
kad se prohladi, pre posluzivanja nacedis u to grejp ili limun, dodas med po zelji

i dobra je fora da se naprave kocke leda sa cedjenim limunom, odlicno ide u svaki ledeni caj
---
ne volim da upoznajem ljude koje ne poznajem

Biki

Youthberry wild orange blossom .....mmm dobar

scallop

Nešto sam ozbiljno zabrljao. Pijući voćne čajeve uveče, zaturio sam više sjajnih čajeva kojima je sad već opasno istekao rok. Da li biste pili neotpakovan Sainsbury's Breakfast tea kome je rok istekao u oktobru 2002.? Pakovanje ima 250 g u 80 kesica. :(
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

ako se ne varam, u roku trajanja garantuju kvalitet a ne bezbednost. dakle, čaj je verovatno bezbedan za piti, ali može da se desi da je kvalitet opao, pa treba da se drži u vodi duže nego uobičajeno.

edit: upravo sam našao nekog lika koji kaže da mu je komšija dao neke matore kutije čaja, za koje je otkrio da je rok istekao 1997. pio ih je 2013, a da je rok istekao je saznao nakon što ih je popio, veli da mu nije ništa, samo su čajevi bili slabiji nego uobičajeno.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Šalio sam se. Ipak sam ja neki vajni tehnolog. Probao sam danas jedan iz Kenije, pakovan u drvenu kutiju (kao školska pernica) i ništa mu ne fali. Samo sam ih, zbog kofeina, beznadežno zaboravio.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

sutra naslov u novinama: Ebola u Srbiji! 8-)

Kimura

Ej, pa to je bilo u kutiji od belog olova, ne u drvenoj.

scallop

De si, Batoooo!

Ovo je Kenyan Harwest od pre ebole, pa je u drvenoj kutiji. Sada pakujemo u bele olovne.

Albedo 0

drvo mu dođe kao dobar prenosnik, koji obezbjeđuje dugotrajan opstanak mikroorganizama 8-)

mada, i ja sam ždrao banane ovih dana

Albedo 0

ajd da priupitam nešto, ima li kaki čaj za drogaše, da zamijenim kafu, al da nije onaj odvratni zeleni

Father Jape

Probaj Twinings Breakfast, crvena kutija, ima da se kupi u Beogradu, ali nisam siguran gde (bilo je sigurno u onoj prodavničici Tvrđava, Hilandarska 1, ja mislim) .
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Nema potrebe da se Bata lomata. Moja kutija Twinning breakfast čaja je isto crvena, ali joj je rok istekao tek 2010. Moglo bi da zakači ptičji grip, pa posle bele olovne kutije, a?

Albedo 0

pa šta piješ kad ti je sve propalo? 8-)

Jape, hvala, ajd probaću, samo zar nije crni sličan zelenom čaju?

Father Jape

Recimo ovako: od kafe i zelenog čaja mi nikad nije lupalo srce. :lol:

Vruć crni čaj s punomasnim mlekom i posle toga drva možeš da cepaš. Go. Po snegu.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 04-12-2014, 23:26:47
pa šta piješ kad ti je sve propalo? 8)

Šta ćeš. Cincarska posla. Ne bacam klopu, pića i prijatelje, makar se ubuđali.

Nightflier

Ja preporučujem cejlonski ili asamski čaj. Moja draga voli da pije s mlekom, ali ja više volim kombinaciju med i limun (ili sam makar voleo pre dijabetesa).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: scallop on 04-12-2014, 23:47:23
Quote from: Pizzobatto on 04-12-2014, 23:26:47
pa šta piješ kad ti je sve propalo? 8)

Šta ćeš. Cincarska posla. Ne bacam klopu, pića i prijatelje, makar se ubuđali.

+1
First 666

tomat

Scallope, ako ti smeta kofein, a ne bi voleo da izgubiš zdravstvene benefite ispijanja čaja, probaj rooibush.

Barbarin

Pili smo čaj jedno 30 godina star i još smo živi.
Za Batu preporuka early gray isto britanski samo je crna kutija ;)
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Nightflier

Quote from: Barbarin on 05-11-2012, 22:54:05
Da li je probao neko? Ja sam morao da ga slikam zbog imena, tako mi se zove pas  :D

Inače, ovaj Nero je iznanađujuće pristojan.

Nego, da li je samo moj trip ili je čaj u listićima boljeg ukusa kada se sprema u čajnicima sa sitom umesto u zasebnim šoljama sa metalnim zvoncima? Nedavno smo isprobali neki stakleni čajnik od jedno pola litra, koji ima svoje sito. Čak smo stavljali manju količinu čaja, a ukus je na kraju bio primetno bolji nego kada stavim čaj u zvonce, pa to u šolju... Možda ima neke veze sa prostorom koji listići zauzmu u zvoncetu kada se napiju vode? Skalop bi možda mogao da pruži naučno objašnjenje...
First 666

tomat

ovaj Nero je više nego pristojan, dobar sa mlekom a dobar i bez njega. na njemu piše da je ekstra jak, no ja nemam takav utisak.

glede čajnika i zvonceta, ja to zvonce izbegavam. kažu da čaju treba prostora da se razvije, posebno ako praviš oolong ili recimo gunpowder, obzirom da dolaze u kuglicama koje zauzmu dosta prostora kada se preliju. alternativa može da bude ovako nešto

Nightflier

Upravo takvo je sito u tom čajniku. Znaš li gde ima da se kupe ovakve stvari?
First 666

tomat

ovo kao sa slike imaš u Kući čaja, oni su sada u Golsvordijevoj 5. mislim da je cena oko 500 din.

slično nešto ima u Smaal Tree-ju, u TC Ušće ili Svetog Save 12.

Nightflier

Quote from: tomat on 05-12-2014, 14:03:19
ovo kao sa slike imaš u Kući čaja, oni su sada u Golsvordijevoj 5. mislim da je cena oko 500 din.

slično nešto ima u Smaal Tree-ju, u TC Ušće ili Svetog Save 12.

Baš sam onomad bio u Ušću da kupim čaj, ali nisam video. Verovatno nisam obratio pažnju. Najpre moram da kupim novi čajnik.

Kad smo već kod toga, zna li neko kako se održavaju porcelanski čajnici? Upravo sam shvatio da moja keva u šteku ima nekoliko old school čajnika prilične zapremine, starih decenijama. To bi se moglo baciti u upotrebu...
First 666

Mme Chauchat

Porcelanski čajnici se koriste najnormalnije, a tako i peru. Ima priča kako ih ne treba ribati iznutra nego samo ispirati da bi se stvarala patina od tanina, ali to je beskorisno sa glaziranim čajnicima (eventualno bi imalo smisla sa neglaziranom keramikom). Stare fleke najlakše se vade sa malo sode bikarbone. I uvek je dobro unapred ih malo zagrejati toplom vodom pre nego što se sipaju čaj i kipuća voda, da se izbegne pucanje gleđi ili samog čajnika.

Što se tiče kuvanja čaja: najbolji rezultati se dobijaju, kao i kod biljnih čajeva, kad se popare listići koji su slobodno sipani u čajnik, bez ikakvog sita, zvona ili loptice. Posle se samo sipa preko cediljke.

tomat

Quote from: Jevtropijevićka on 05-12-2014, 19:52:40
I uvek je dobro unapred ih malo zagrejati toplom vodom pre nego što se sipaju čaj i kipuća voda, da se izbegne pucanje gleđi ili samog čajnika.

i ne samo zbog toga, nego i da se izbegne prebrzo hlađenje vode ukoliko se sipa u nezagrejan čajnik.

Nightflier

Imao sam iskustva sa staklenim - kojim sam veoma zadovoljan. No, konsultovao sam kevu i rešio da ipak ne uzimam njene čajnike, pošto jesu stari XY decenija i previše old skul za moj ukus (oslikani prizorima iz barokne svakodnevice), te ću gledati da kupim jedan do dva staklena :D
First 666

Nightflier

Quote from: Jevtropijevićka on 05-12-2014, 19:52:40
Što se tiče kuvanja čaja: najbolji rezultati se dobijaju, kao i kod biljnih čajeva, kad se popare listići koji su slobodno sipani u čajnik, bez ikakvog sita, zvona ili loptice. Posle se samo sipa preko cediljke.

To zvuči idealno kada se kuva veća količina istog čaja - i to jeste bio slučaj kada smo poslednjeg puta bili na selu. Međutim, u svakodnevnom životu u Beogradu retko se dešava da moja draga i ja pijemo isti čaj. Ja obično pijem crne a ona zelene :)
First 666

tomat

Imas one cajnike za po solju-dve u radnjama sve za 160 i kod kineza, pa jedan za dragu i jedan za tebe. A i zgodnije je za visestruko prelivanje.

U homemarketu sam video gvozdeni cajnik za manje love nego sto je u cajdzinicama, to mi je sledece u planu.

Nightflier

Quote from: tomat on 05-12-2014, 22:29:27
Imas one cajnike za po solju-dve u radnjama sve za 160 i kod kineza, pa jedan za dragu i jedan za tebe. A i zgodnije je za visestruko prelivanje.

U homemarketu sam video gvozdeni cajnik za manje love nego sto je u cajdzinicama, to mi je sledece u planu.

Dobro si me podsetio da pogledam tamo, premda sam se najviše uzdao u čajnize.
First 666

tomat

ovakvih uvek imaš u ponudi u sve za 160

ja kupio jednu odavno, nije sa pevcom :)

Barbarin

Imate i čajnika sa istim sitom kao što je ova šolja sa petlom. Znači keramički sa od istog materijala napravljenim sitom. Mi smo pazarili jedan poveći na pijaci-najlonu, za 300 din. A nije loše ni čaj iz onih velikih "bokala" koji imaju sito, to ameri koriste za kafu.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

sličnih, ne baš sa duplim zidom, je bilo u Kući čaja.

Biki

E u tom duplom zidau je fora. Pila sam caj kod koleginice u slicnom solji ( staklena, duplicate zid) i odusevila sam se. Solja izgleda vrlo lepo, elegant no, a osecam je cudan, jer prirodno mislis da je vruce , ali zbog duplog zida nije. Ta iz koje sam pola nema drsku. Mnogo mi se svidja. To je nesto sto moram da kupim, ili ako sam bila dobra , mozda mi donese Deda Mraz ;)

Biki

Hahaha j@be me ovaj autocorrect

Nightflier

Dragonborn, sve vreme sam mislio da si musko :) Odakle nick, ako smem da pitam?
First 666

Meho Krljic

Dragonborn ti je Biki, samo je iz dosade ili nečeg drugog promenila nadimak. A stoposto je igrala Skyrim pa otud to  :lol: :lol: :lol:

Nightflier

Pocinje da me nervira menjanje nikova na Sagiti :)
First 666

Biki

A nije ti smetalo pre dve tri godine kad sam dragonborn promenila u Biki  :)

Nightflier

Nisam primetio, inace bi me takodje nerviralo :) Veoma me zbunjuje kada neko promeni nick :)
First 666

Biki

Ovaj je vise u duhu foruma, a Meho je u pravu :)

Barbarin

Ima njih dvoje troje koje menjaju go gaće nickname, pa dok skapiram ko je sad, al su prepoznatljivi ;)
Jeremy Clarkson:

Berserker

meni su manje vise na ignore skoro svi koji non stop menjaju nik, pa ih lako prepoznam :)

Nightflier

Inače, juče sam dobio izvesnu količinu Taylors of Harrogate Yorkshire Tea. Veoma je prijatan. Nije jak kao neki drugi baš-iz-Engleske čajevi koje sam ranije pio, ali ne beži mnogo od čajeva u listićima koji mogu da se kupe u Ušću. Razlika se vidi, istina, ali nije dramatična.

To rekavši, meni i dalje nadnaravno prija Milfordov cejlonski čaj, koji bi po svemu trebalo da bude lošiji od cejlonskog u listićima, ali mene neverovatno gađa. Šteta što se relativno retko nalazi.
First 666

tomat

najzad sam načeo čaj što ga kupih u Turskoj tamo negde oko nove godine. prilično je sitan, gotovo da je mleven. nemam aparaturu da ga skuvam kao što bi Turci to uradili, pa ga spremam ko regularni crni čaj, ključala voda pa odstoji 3-5 minuta. pijem bez išta.

vrlo zanimljiv ukus, čini mi se da je manje jak od drugih crnih čajeva koje sam probao, i vrlo lepo legne bez, recimo, mleka i šećera (iako Turci nikako ne stavljaju mleko, ali je šećer obavezan). plus je Turčin sa bazara častio sa dodatnih 25 grama :)

Dybuk

Volim da pijem i kad nisam bolesna, :) evo upravo spremam 9 biljaka, nase proizvodnje, nista fensi.
Najvise volim biljne a zeleni i crni ne trosim, eventualno sa limunom i medom. Ostale cajeve pijem nezasladjene.
Vocne, sipak, hibiskus ne volim. Najlepse su mi planinske trave, imao je Teekanne neki Planinski Raj, nije los ali malo nakiseo sa vockastom aromom, sto mi ne odgovara.

Biki

Ovog trenutka bas pijem

Odlican je :)

Barbarin

uh, primamljivo
Jeremy Clarkson: