• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SA RADIONICE LK

Started by scallop, 26-04-2011, 09:32:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Pa dobro, ja sam javno priznala da volim tvoje dupe. Za mene nema bojazni.

Boban

Moje dupe nije u ponudi.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Pa dobro, postoji i platonska ljubav.

Josephine

Uostalom postavila sam komentar na priču pre scallopovog "upozorenja" o kome se radi. Zato bi trebalo da nema bojazni. Ali pošto ovde ima svakakvih, mislim da je ipak bolja varijanta da "priznam" da se čepim. Sviđalo se to tebi ili ne.

Boban

Skalopov naum je plemenit, ali on mora da shvati da je svet otišao dalje i da se sve pomera. Tu pre svega mislim na inteligenciju mladih ljudi i njihovu moć imaginacije i kombinatorike. Ovo što je devojčica ispisala je bolje nego što sam ja pisao u njenim godinama i ona će možda postati veliki pisac jednog dana, ali svet je otišao dalje. Sada klinci mnogo bolje pišu i rade sve nego mi kada smo bili mali. To je naprosto evolucija čoveka koja traje i dalje. Nema tu mnogo prostora za oduševljavanje. Današnji klinci sve rade drugačije, bolje, naprednije, ali to je naprosto njihov standard, njihov opšti prosek.
Možda se bojim da je ovakav haotičan, nekonzistentan način pripovedanja budućnost i da razne Lomljavine zapravo predstavljaju lik stvari koje dolaze. Da će nam internet i SMS-ovi toliko pojednostaviti komunikaciju i preusmeriti pažnju da niko više neće imati strpljenja niti da piše lepu literaturu niti da je čita. Na kraju krajeva, možda će literatura u fazonu Markesa izumreti za koju desetinu ili stotinu godina i ostati samo nabacane zajebancije u Johonovom fazonu.

Josephine

John se zajebavao, očigledno.

Ne razumem ja ništa što si ovde napisao. Prvo kažeš da devojčica piše bolje nego što si ti, a onda je upoređuješ sa Lomljavinom.

U stvari, ja sam dala najmanje "oduševljen" komentar ovde. Priča nije ostavila neki bitan utisak. Ima dobrih momenata u kojima se vide tragovi talenta. Još puno vežbe i strpljenja, da.

Boban

Malo koncentracije nije nikoga ubilo... meni misli lelujaju sa teme na temu i objedinjuju svašta mnogo, ali sve je tu.

Josephine

To što ti imaš u glavi niko nije dužan da shvati, osim tebe. Ponekad ni to.

Boban

Ali ja to lepo i razložno izložim.
Ne možeš mene optužiti da sam nejasan.

Lord Kufer

Priča je tipičan tok misli pripovedanja, na ivici koketiranja s nadrealizmom. Početnički rad, bez kritičkog stava i ličnosti. Verovatno jedna od obaveznih faza svakog pisca početnika koji voli da eksperimentiše.

Stipan

Uh, sad će ispasti da se ja dodvoravam Bobanu, a D. mu šutira rodbinu! Svet kakav sam poznavao više ne postoji!

scallop

Dobro jutro, Stipane i ne beri gajle. Alisa nije Bobanova sinovica nego moja unuka. Postigao sam ono što sam hteo, a to je da priču pogleda više ljudi. I žena. Na radionici LK priče čitaju uvek isti tako da su mi bile potrebne i druge reakcije. Bobanu se ništa ne sviđa što on nije napisao, naravno, i ja sam zabrazdio, to mu je onako usput, a Kuferu bi trebalo da poturim Džojsa e da bi to shvatio manje početničkim.

Priča neće od primedbi postati ni gora, ni bolja. Alisa sigurno mora da pronađe svoje teme, ali ima ubojit rečnik i hrabru konstrukciju, pa će polako sve doći na svoje mesto. Ne želimo, valjda, rečenice poput one koju je postovao Hrundi Burundi sa ne znam kakvom namerom. Kad osetimo "ono nešto", radionica može da pomogne da se tekstovi odenu u bolje sašiveno odelo. Samo Pepeljuge navuku staklene cipelice, a Arturi izvuku mač iz kamena. I ništa više.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Dobro jutro Scallope! Ako je Alisa tvoja unuka (ili Bobanova sinovica, svejedno) onda ima smisla ono " krv nije voda". Doduše, moram priznati da neke primedbe stoje, ali ja imam neki čudan način čitanja (D. bi rekla - Stipane ne umeš da čitaš!). Jednostavno, mene priča ili ponese ili ne. Ova me je baš ponela.

scallop

Ljudi bi rekli - niko nie završen. :lol: Pisac ima da se trudi da stigne do lektora (da mu neko prihvati rukopis za štampu). Zajebavam se. Alisa je Kuferova ujna.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Ama *KO JE ALISA* za ime boga!?!?!?  :x

Josephine

Quote from: scallop on 27-04-2011, 09:27:53
Postigao sam ono što sam hteo, a to je da priču pogleda više ljudi. I žena.

Zovite Alisu na online radionicu, tu su reakcije koje tražite.

Josephine

Quote from: Stipan on 27-04-2011, 06:31:30
Uh, sad će ispasti da se ja dodvoravam Bobanu, a D. mu šutira rodbinu! Svet kakav sam poznavao više ne postoji!

Možda i ti dobiješ koji zalutali šut, ako nastaviš da pričaš bezveze.

Stipan

Josephine

scallop

Quote from: D. on 27-04-2011, 12:10:09
Postigao sam ono što sam hteo, a to je da priču pogleda više ljudi. I žena.

Zovite Alisu na online radionicu, tu su reakcije koje tražite.

Taman posla. Reakcije su vam nikakve, važnije vam je ko je pisao nego šta je napisano. Što je najgore, fine ste bile dok ste mislile da je muško. Baš ste mizoginične. :(

Josephine

Ma nije istina. Ja nisam pitala ko je pisao (samo jednu osobu to ovde zanima i nikoga više), reakcije su mi ostale dosledne do poslednjeg posta u ovoj temi. Mizoginija je reč prejaka da bi se olako koristila u ovom kontekstu. Budite fer.

Jasno je bilo odmah da je čuvate od komentara čim ne želite da je zovete u radionicu. No, dobro, ionako je Boban taj koji je stvorio i negovao forumsku kulturu kakva je danas. Ni ja nikome ne bih preporučila da se čeliči ovde.

Lord Kufer

Uvek sam se pitao što se mača u kamenu tiče, što se neko ne seti da uzne čekić i razbije kamen?

Суба

Гордијев камен...шта ћеш, један је Александар.

Josephine

Kakva plima testosterona.

A rešenje nikada i nije bilo u snazi.

Суба

На жалост.  xfoht

Hrundi V. Bakshi

Ne želimo, valjda, rečenice poput one koju je postovao Hrundi Burundi sa ne znam kakvom namerom.

Hrundi Burundi  xrofl
Hrundi je rodom nešto istočnije, pretpostavka je iz Pendžaba.

Sa namerom da piscu pomogne. Da vidi koje su rečenice dobre za vežbanje, preko kojih će, usavršavajući ih, najbolje uobličiti svoje misli i preneti ih na papir. Rečenice koje sam naveo pokazuju da autor ima "pesničku žicu". To je redak dar i treba da se neguje, a ne da se guši. Preko takvih i sličnih dužih rečenica uči se ne samo pisanje, već i razmišljanje, "sazreva" imaginacija. Takve rečenice teraju pisca da traži reči, da obogaćuje svoje rečnik. Lako će se posle "ispolirati" nezgrapnost i izbaciti višak.

U vreme brze hrane, brzih ljubavi, brzih razgovora, prebrzih života, brzo se i piše. Teži se nekakvoj kratkoći, što je primetno kod svih mladjih pisaca. Ali kratka rečenica ne znači i jasnu rečenicu. Kao što brza hrana ako se mnogo konzumira dovodi do gojaznosti i bolesti, tako i krakte rečenice ako se koriste gde im nije mesto vode do nerečitosti i nečitkosti.

Ovde je mnogo toga nabacano, tek ovlaš pomenuto, a možda je od presudnog značaja za priču (sećanje na oca), likovi se bezrazložno gomilaju, iako nemaju nikakvu ulogu u samoj priči, i stiče se utisak da je sve moglo efektnije da se izvede, sa duplo manje reči.

Talenat da. Pismenost da. Maštovitost da. Ali hoćemo i nešto više od znojavih nogu.

Ili možda treba i Hrundi iz Burundi da usklinke: "Živela drugarica spisateljica!"? I da joj na taj način odmogne u teškom poslu učenja pisanja, i da joj pomogne da uguši svoj talenat?   

Josephine

Pa i meni se čini da smo imali lepe reči za priču, prepoznali talenat... Ne znam šta scallopu nije pravo. Priča je dobro prošla. :)

Stipan

Quote from: D. on 27-04-2011, 14:01:26
samo jednu osobu to ovde zanima i nikoga više
Ma nemoj, majke ti!

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 27-04-2011, 16:05:20
Ili možda treba i Hrundi iz Burundi da usklinke: "Živela drugarica spisateljica!"? I da joj na taj način odmogne u teškom poslu učenja pisanja, i da joj pomogne da uguši svoj talenat?   

Ne Hrundi to ne radi, ali Stipan i Perin će joj pomoći da uguši svoj talenat, jer njih dvojica su idioti.

Kuferu - uz svo poštovanje koje gajim prema tebi - ne seri. I dalje tvrdim da je PRIČA dobra.

Plut

Stipane, ko ti tres'o lanac? :shock:

Stipan

Plutice, nemoj sad i ti, dosta su me već i ovi nanervirali...

Plut

Eto ti ga sad, ne sme čovek više ništa da pita. xrotaeye

Stipan

Ma smeš Plutice, što ne bi smela? Ko će da zafrkava Stipana ako nećeš ti?
I D. - naravno...

Josephine

Quote from: Stipan on 27-04-2011, 17:17:24
Quote from: D. on 27-04-2011, 14:01:26
samo jednu osobu to ovde zanima i nikoga više
Ma nemoj, majke ti!

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 27-04-2011, 16:05:20

Ne Hrundi to ne radi, ali Stipan i Perin će joj pomoći da uguši svoj talenat, jer njih dvojica su idioti.

Kuferu - uz svo poštovanje koje gajim prema tebi - ne seri. I dalje tvrdim da je PRIČA dobra.

Pa dobro, majke mi, hajde navedi još jednu osobu koja je insistirala da zna ko je Alisa, S. :)

Udahni duboko, opusti se i shvati:

1. niko te nije nazvao idiotom
2. nije lepo da ljudima koji te nisu pominjali i nisu ti se obraćali govoriš da ne seru (i oni su izneli svoje mišljenje o priči, kao i ti)
3. i ti si napredovao zato što si dobijao negativne kritike, one su veoma bitne da bi neko postao bolji pisac
4. niko nije tvrdio da priča nije dobra.

xcheers

Stipan

Mmm, da... Kuferu - izvini, bilo je nevaspitano. Stidim se.

Josephine

Quote from: Stipan on 27-04-2011, 17:46:22
I D. - naravno...

D. tako pokazuje naklonost. Svog dečka i bliske prijatelje mazi i pazi, ostale zeza iz milja. :)

Stipan

Kao Batu na primer?

Lord Kufer

Reportaža. Pismeni sastav. Vežba. Nije priča.

angel011

Quote from: Stipan on 27-04-2011, 17:17:24Stipan i Perin će joj pomoći da uguši svoj talenat, jer njih dvojica su idioti.

Ne znam za gušenje talenta, ali ako za ovaj početnički eksperiment poveruje da je vrh i da ne treba više da radi na zanatu, ako se uljuljka u pohvale, pisanje joj se svakako neće razviti.

Then again, kako god da piše, uvek će se naći neko kome se to dopada.
We're all mad here.

Josephine

Opet glumis dobricu i cvecku, Stipane, duso, a zezas i ti, ne brini. :)
Kog batu?

Stipan

Quote from: D. on 27-04-2011, 18:38:55
zezas i ti, ne brini.
Već sam mislio da nikad nećeš primetiti...

Boban

hm, Alisa ima 11 godina i piše na engleskom.
Ko je ovo prevodio i prepravljao?

Josephine

11 godina je premalo za ovaj zverinjak. :(

Hiperhik

Alisa voli hladne mirise..

Mme Chauchat

Quote from: Hiperhik on 27-04-2011, 19:03:29
Alisa voli hladne mirise..

Da li je to još jedan sadrug u ljubavi prema delu Ljiljane Praizović?

Hiperhik