• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li je Amerika teroristička država?

Started by Hobit, 04-05-2011, 15:42:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hobit

Amerika je snimala, locirala i likvidirala najtraženijeg svetskog teroristu
Kako?
Pratila ga je mesecima, znala gde živi, koliko je ljudi (i ko) sa njim u kući u kojoj je boravio
Poslala tri stotine pripadnika elitnih jedinica na teritoriju DRUGE DRŽAVE, bez znanja i bez učešća i jednog vojnika ili policajca te države... ovi upali u kuću i ubili Bin Ladena (i ko zna koliko još ljudi pored njega)
Bez namere da ga ''uhapse'', dakle UHVATE ŽIVOG, i ako su imali takve snage na terenu koje su to, bez sumnje, mogle da urade.
Ili, bar da pokušaju...
Terorizam???
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Alexdelarge

Quote from: Hobit on 04-05-2011, 15:42:09
Amerika je snimala, locirala i likvidirala najtraženijeg svetskog teroristu
Kako?
Pratila ga je mesecima, znala gde živi, koliko je ljudi (i ko) sa njim u kući u kojoj je boravio
Poslala tri stotine pripadnika elitnih jedinica na teritoriju DRUGE DRŽAVE, bez znanja i bez učešća i jednog vojnika ili policajca te države... ovi upali u kuću i ubili Bin Ladena (i ko zna koliko još ljudi pored njega)
Bez namere da ga ''uhapse'', dakle UHVATE ŽIVOG, i ako su imali takve snage na terenu koje su to, bez sumnje, mogle da urade.
Ili, bar da pokušaju...
Terorizam???

sa teroristima se ne pregovara.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Hobit

Složio bih se sa time da se ne pregovara, ali
- akcija je izvedena na teritoriji DRUGE DRŽAVE, bez znanja (i odobrenja) vlasti te države
- hapšenje nije NI POKUŠANO i ako bi to bio (valjda) normalan postupak

Tex Murphy

QuoteDa li je Amerika teroristička država?

Da.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Možda Amerika jeste teroristička država ali ovo nije čin terorizma. Što ne znači da je u pitanju divan čin, ali terorizam je pre svega oduzimanje života (ili uništenje imovine) da bi se izazvao strah/ nesigurnost onda kada nemaš vojnu silu da izazoveš strah pukom demonstracijom snage. Ovo je bilo uklanjanje mete koja je pretvorena u simboličkog NEPRIJATELJA dugotrajnom i doslednom propagandom a koja bi na suđenju sigurno izjavila mnogo nezgodnih stvari za SAD koje su tu metu svojevremeno solidno podržavale. Takođe, verujem da su Pakistanske vlasti znale za sve.

Ameriku bismo mogli nazvati terorističkom državom pre zbog onoga što se radi u Libiji - gađanje zgrade u kojoj je politički vođa i ubijanje civila u naporu da se "Gadafi ubedi da rat košta", a za šta ne postoji mandat UN, ali Ameri nisu sami u ovom ratu, štaviše ozbiljno se ograđuju od njega.

Lord Kufer

Zgrada br. 7 je izgorela zbog ogromne količine upaljenog avionskog goriva? Kao i one dve kule?
Brate, samo dobro istrenirani robovi veruju u tu priču o terorizmu Bina Ladena.

Tex Murphy

Hobitov primjer možda nije najsrećnije odabran, ali je potvrdan odgovor na pitanje iz naslova neosporan.
Genetski četnik

Hobit

Dobro Meho
Ako bi Amerika, na primer, locirala Ratka Mladića u nekoj kući u Kuršumliji, ili u zgradi u bloku 45 na Novom Beogradu, pa poslala trista foka helikopterima i sa teškim naoruđanjem... pa oni lepo upadnu u zgradu bez znanja naših vlasti (i bez znanja predsednika kućnog saveta, naravno) da li bi i to bilo ''uklanjanje mete pretvorene u simboličkog neprijatelja...'' ili teroristički akt?

Hobit

Quote from: Harvester on 04-05-2011, 16:12:48
Hobitov primjer možda nije najsrećnije odabran, ali je potvrdan odgovor na pitanje iz naslova neosporan.

Meho spinuje temu pominjanjem Libije... ok, možemo i o Libiji, ali, ja sam namerno pokrenuo priču o likvidaciji Bin Ladena

mac

Amerika sprovodi tzv. war on terror, u kome su teroristi prosto neprijateljska vojna sila, kojoj se ne sudi, kao što ne sudiš ni običnoj neprijateljskoj vojsci. Neprijatelja neutrališeš, uništiš, i gledaš njegove žene kako plaču! E sad, kako Mladić nije terorista, tako bi anti-teroristička akcija protiv njega mogla biti okarakterisana kao čin terorizma. Go figure.

lilit

Ne Hobite,
bolje pitanje je:
Ako bi Srbija na primer, locirala Hashima Tachija, u nekoj kući u Prištini ili u zgradi u Peći, pa poslala trista specijalaca helikopterima i sa teškim naoružanjem... pa oni lepo upadnu u zgradu bez znanja vlasti (i bez znanja predsednika kućnog saveta, naravno) da li bi i to, ZA AMERIKU, predstavljalo ''uklanjanje mete pretvorene u simboličkog neprijatelja...'' ili teroristički akt?
:lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2011, 16:05:02
Možda Amerika jeste teroristička država ali ovo nije čin terorizma. Što ne znači da je u pitanju divan čin, ali terorizam je pre svega oduzimanje života (ili uništenje imovine) da bi se izazvao strah/ nesigurnost onda kada nemaš vojnu silu da izazoveš strah pukom demonstracijom snage.

Apsolutno. Ne treba brkati čin (nelegalne) upotrebe vojne sile sa činom terorizma. Kao što Meho kaže, terorizam ima isključivu funkciju da izazove strah i paniku relativno malim oružanim sredstvima. To je njegovo osnovno određenje.

Mogli bismo da govorimo i o državnom terorizmu, ali bi i njegov cilj, pre svega, opet bio izazivanje straha i prinude/iznude. Zato je Meho uveo Libiju u priču - dao je pravi primer državnog terorizma, u odnosu na ono što terorizam nije.

varvarin

Za Lilit:  U bolja vremena, Jugoslavija (ne Srbija) umela je da pošalje sedam-osam ljudi u Zapadnu Nemačku, na primer. Bez helikoptera i drugih sranja. A oni bi umlatili Stjepana Đurekovića (konsultovati Google) ili koga već... vrlo primerno.
To ponekad mora tako.

Josephine

Ima toga i danas. Uvek će i biti.

varvarin

http://www1.serbiancafe.com/lat/vesti/14/86723/objavljivanje-slika-bin-ladena-teska-odluka.html

...Direktor CIA Leon Paneta je naveo da nije bilo vremena za pregovaranje između pripadnika američkih specijalnih jedinica i Bin Ladena, jer se radilo o donošenju odluke u deliću sekunde.

Paneta je, takođe, rekao da je Bin Laden načinio neke preteće pokrete koji su predstavljali jasnu pretnju našim momcima i zato je ubijen. :evil:

Odmah posle ubistva Osame bin Ladena, američki specijalci su iz njegove kuće u Pakistanu na brzinu pretresli prostorije i odneli pet kompjutera, 10 hard drajvova i oko 100 komada diskova i DVD-ova, javljaju američki mediji.

Ti podaci će pružiti američkim obaveštajnim službama retku mogućnost, i Centralna obaveštajna agencija (CIA) je već odredila tim koji će da pregleda materijal, prenose mediji pozivajući se na zvaničnike administracije.

Ranije je javljeno da kuća u kojoj je Bin Laden živeo i našao smrt nije imala priključke na telefon i internet. ...

M.M

Iskreno, žao mi je što je Osama Bin Laden ubjen. 2001. godine on je amerima očitao lekciju. Na surov načim im je stavio do znanja da nije lepo igrati se ljudskim sudbinama i životima. Kao što vidimo, ništa nisu naučili. I dalje teraju po svom.
Izuzetno mi je teško da to prihvatim činjenicu da su Osamu, navodno, ubili isti ti glupi amerikanci.
Nijedan poraz nije konačan.

mac

Quote from: varvarin on 04-05-2011, 16:47:43
To ponekad mora tako.
Ne bih rekao da država mora na knjigu da odgovori atentatom. U svakom slučaju, ako je verovati hrvatskoj Vikipediji, ovde je po sredi bilo uklanjanje nezgodnog svedoka u slučaju protiv Mike Špiljka. Nema veze sa interesima države.

Cornelius

Istorija americkih unutrasnjih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Istorija americkih spoljnih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Tako je vec 200 godina, zasto bi oni to danas promenili u "ala je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet". Bili su teroristi i ostali su teroristi. Cudi me da neko jos uvek sebi i drugima postavlja to pitanje.  :shock:
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

M.M

Quote from: Cornelius on 04-05-2011, 17:02:31
Istorija americkih unutrasnjih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Istorija americkih spoljnih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Tako je vec 200 godina, zasto bi oni to danas promenili u "ala je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet". Bili su teroristi i ostali su teroristi. Cudi me da neko jos uvek sebi i drugima postavlja to pitanje.  :shock:

xjap xjap xjap

Josephine

Quote from: mac on 04-05-2011, 17:00:53
ovde je po sredi bilo uklanjanje nezgodnog svedoka u slučaju protiv Mike Špiljka. Nema veze sa interesima države.

Da, zato će uvek toga biti.

Quote from: Miljan Markovic on 04-05-2011, 16:58:57
Iskreno, žao mi je što je Osama Bin Laden ubjen. 2001. godine on je amerima očitao lekciju.

To koliko mi znamo i koliko nam je rečeno. Uostalom, ne zove se to tim eufemizmom "surovo očitavanje lekcije", to se zove "terorizam" i zaslužio je kažnjavanje vinovnika. Pravnim sredstvima, doduše.

Hobit

Quote from: D. on 04-05-2011, 16:44:07
Quote from: Meho Krljic on 04-05-2011, 16:05:02
Možda Amerika jeste teroristička država ali ovo nije čin terorizma. Što ne znači da je u pitanju divan čin, ali terorizam je pre svega oduzimanje života (ili uništenje imovine) da bi se izazvao strah/ nesigurnost onda kada nemaš vojnu silu da izazoveš strah pukom demonstracijom snage.

Apsolutno. Ne treba brkati čin (nelegalne) upotrebe vojne sile sa činom terorizma. Kao što Meho kaže, terorizam ima isključivu funkciju da izazove strah i paniku relativno malim oružanim sredstvima. To je njegovo osnovno određenje.

Mogli bismo da govorimo i o državnom terorizmu, ali bi i njegov cilj, pre svega, opet bio izazivanje straha i prinude/iznude. Zato je Meho uveo Libiju u priču - dao je pravi primer državnog terorizma, u odnosu na ono što terorizam nije.

Nije tačno.

''terorizam ima isključivu funkciju da izazove strah i paniku relativno malim oružanim sredstvima. To je njegovo osnovno određenje. ''

Ja sam video strah i paniku kod onog Pakistanskog klinca kome su ovi ''teroristi'' pripucali blizu kuće u kojoj živi, a bogami, videh i neke odrasle, a uplašene, Pakistance.  Dakle, one foke su raširile strah i paniku kod lokalnog stanovništva..
Ti bi, D, naravno bila oduševljena i presrećna kada bi ti gorepomenute foke banule u ulaz u kome živiš, skuvala bi im i kafu i zamesila kiflice, ali, meni to ne bi prijalo, i gledao bi ih kao teroriste

Meho Krljic

Pa, da ali ti mešaš "isključivu funkciju" sa uzgrednim efektom.

Josephine

Pa sad. Pročitah dosta na temu određenja terorizma. Ne postoji njegova jedinstvena definicija, ali sve ponuđene i prihvaćene imaju zajedničku tačku - strah koji pominje Meho.

Taj strah ne odnosi se na strah pojedinaca, neposredno ugroženih akcijom (što kaže Meho na "uzgredni efekat"). Terorizam ima politički cilj, želi da izazove širu paniku i strah među civilima i državnim službenicima u cilju iznude ispunjenja političkih ciljeva, poruke i sl.

Na primer, baš taj 11. septembar doneo je dugotrajne posledice kolektivnog/nacionalnog straha od eventualnih budućih napada.

Hobit

Quote from: lilit_depp on 04-05-2011, 16:40:18
Ne Hobite,
bolje pitanje je:
Ako bi Srbija na primer, locirala Hashima Tachija, u nekoj kući u Prištini ili u zgradi u Peći, pa poslala trista specijalaca helikopterima i sa teškim naoružanjem... pa oni lepo upadnu u zgradu bez znanja vlasti (i bez znanja predsednika kućnog saveta, naravno) da li bi i to, ZA AMERIKU, predstavljalo ''uklanjanje mete pretvorene u simboličkog neprijatelja...'' ili teroristički akt?
:lol:

To nije isto
Iz dva razloga
Prvo, naši helikopteri ne bi imali nikakvu šansu da prismrde tamo, popadali bi uz put ili bi ih srušili (i ako onaj siroti Alex pravi tamoneketopove za njih)

Drugo - Hašima Tačija ne možeš da napadaš prosto zbog toga što je on, od strane svih relevantnih međunarodnih institucija proglašen NEVINIM. Bio čovek 'apšen - pa pušten. Šta ćeš?! Nevin, jebiga, nije terorista

varvarin

Quote from: mac on 04-05-2011, 17:00:53
Quote from: varvarin on 04-05-2011, 16:47:43
To ponekad mora tako.
Ne bih rekao da država mora na knjigu da odgovori atentatom. U svakom slučaju, ako je verovati hrvatskoj Vikipediji, ovde je po sredi bilo uklanjanje nezgodnog svedoka u slučaju protiv Mike Špiljka. Nema veze sa interesima države.

NISI KONSULTOVAO DOBRU VIKIPEDIJU.
Ali oprošteno ti je, mlađi si od tih događaja.
Proveri - bio je jedan od direktora INE, odneo je sa sobom više desetina miliona dolara firminih para... a u Nemačkoj dobio POLITIČKI azil jer je navodno bio protivnik komunizma  (!!!)
Kažu, Tito je tražio da ovaj mora da skikne, toliko para je bilo u pitanju...

M.M

Quote from: D. on 04-05-2011, 17:05:15
Quote from: Miljan Markovic on 04-05-2011, 16:58:57
Iskreno, žao mi je što je Osama Bin Laden ubjen. 2001. godine on je amerima očitao lekciju.

To koliko mi znamo i koliko nam je rečeno. Uostalom, ne zove se to tim eufemizmom "surovo očitavanje lekcije", to se zove "terorizam" i zaslužio je kažnjavanje vinovnika. Pravnim sredstvima, doduše.

Terorizam je u ovom slučaju bio jedini način borbe...

Quote from: D. on 04-05-2011, 17:10:44
Na primer, baš taj 11. septembar doneo je dugotrajne posledice kolektivnog/nacionalnog straha od eventualnih budućih napada.

To je i bila poenta. Strah.

varvarin

Miljane, ako se sretnemo, imaš piće!

Josephine

Quote from: Miljan Markovic on 04-05-2011, 17:15:22
Terorizam je u ovom slučaju bio jedini način borbe...
To je i bila poenta. Strah.

Govoriš kao pravi ponosni terorista. :) Samo oni misle da se "bore" protiv nevinih i nenaoružanih ljudi iznenadnim napadom i masovnim ubistvom.

Hobit

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2011, 17:08:45
Pa, da ali ti mešaš "isključivu funkciju" sa uzgrednim efektom.

Šta je ''isključiva šunkcija'' a šta ''uzgredni efekat''

Hajade da malo banalizujemo...
Možda Bin Laden nije srušio bliznakinje zbog toga što je želeo da zaplaši Amerikance, da ih utera u paniku... možda mu se samo nije svidelo arhitektonsko rešenje, ili je kupio stan preko puta pa su mu zaklanjale pogled... E, da su ga uhvatili ŽIVOG, mogli su da ga pitaju. Nije trebalo da prave spekrakle i pokolje po Pakistanu i da plaše tamošnju decu

Josephine

Evo, i varvarin ti se pridružuje, Miljane... dok (ne daj bože) ne postane žrtva terorizma. Onda će shvatiti sav besmisao ubijanja nedužnih ljudi radi nekakve "borbe".

lilit

O ljudi, potpuno ste neozbiljni. Tvrdite da je bin Laden srušio WTC i deo Pentagona?  :cry:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Hobit

varvarin

D, uz poštovanje, samo da pojasnim svoj stav:
Podržaću svakog ko prihvati rizik i usudi se da bude trn u američkom dupetu.

Josephine

Jasno je to meni (takođe uz poštovanje). Samo me čudi spremnost ljudi da podrže čak i ubijanje nedužnih samo ako to predstavlja "trn u američkom dupetu".

varvarin

Opet, uz poštovanje: Ako si mi zemljakinja, pamtiš bombardovanje 1999...
Meni dosta, da razmišljam o trnu, sa osmehom!

Josephine

Ne verujem u osvete. Pogotovo ne u one "oko za oko". Tu su samo svima izbijene oči, a niko ništa ne nauči, dok zajednica stagnira ili nazaduje u celosti.

Hobit

E, sada, ako malo proširimo temu sa osvrtom na to trnje... šta ako se desi da smo mi postali trn u dupetu Kurdskih terorista?
Dačić se hvalio pre neki dan kako je navatao jednog takvog na granici... osuđenog u Turskoj na doživotnu robiju zbog terorizma
Ej, pazi, Dačićevi žbirovi navatali teroristu ŽIVOG, a gomila foka morala da utepa sirotog nenaoružanog Bin Ladena. Svaka čast, Ivice
Elem, možemo li i mi sada da očekujemo odmazdu... kreneš, recimo, da baciš đubre u kontejner, kad, na njemu piše ''POZDRAV OD KURDA'' ... I BUUUUUM!
Odeš u kurac skroz. I đubre, naravno...

varvarin

D, tu se razlikujemo.
U onom nesrećnom američkom filnu o momku iz Republike Srpske, što pokušava da dopremi taktičku atomsku bombu u Ameriku, i detonira je... Gledao sam film više puta, sve se nadajući da će jednom kraj da bude drukčiji, i da će momak uspeti.  :)

Hobit

Quote from: D. on 04-05-2011, 17:36:18
Ne verujem u osvete. Pogotovo ne u one "oko za oko".  

Ja verujem
Nekada je to jedini način

Josephine

Quote from: Hobit on 04-05-2011, 17:37:54
E, sada, ako malo proširimo temu sa osvrtom na to trnje... šta ako se desi da smo mi postali trn u dupetu Kurdskih terorista?
Dačić se hvalio pre neki dan kako je navatao jednog takvog na granici... osuđenog u Turskoj na doživotnu robiju zbog terorizma
Ej, pazi, Dačićevi žbirovi navatali teroristu ŽIVOG, a gomila foka morala da utepa sirotog nenaoružanog Bin Ladena. Svaka čast, Ivice
Elem, možemo li i mi sada da očekujemo odmazdu... kreneš, recimo, da baciš đubre u kontejner, kad, na njemu piše ''POZDRAV OD KURDA'' ... I BUUUUUM!
Odeš u kurac skroz. I đubre, naravno...

U saradnji sa međunarodnom zajednicom, Interpolom i Evropolom potražiš počinioce terorističkog akta, i lepo im sudiš.

Josephine

Quote from: Hobit on 04-05-2011, 17:41:46
Quote from: D. on 04-05-2011, 17:36:18
Ne verujem u osvete. Pogotovo ne u one "oko za oko". 

Ja verujem
Nekada je to jedini način

Jedini način za šta? Izostavio si najbitniji deo rečenice.

Boban

A zašto bi ga hvatali živog i onda mu sudili godinama, pravili medijsku promociju; ne bi mogli da spreče da daje intervjue i šalje propagandne poruke. Likvidacija je jedino logično rešenje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Ovde se ne govori o likvidaciji (pojedinca/krivca), govori se o osveti "oko za oko, terorizam za terorizam". Inače varvarin ne bi davao primer iz filma, a Miljan terorizam ne bi smatrao "lekcijom".

Hobit

... kada nema pravde, kada nemaš izlaza, kada si sateran u ćošak. Onda grizeš. I nema pardona.
Da je na snazi Dušanov zakonik, sada, u zemlji Srbiji, i ondašnje ''sudije'', mnogo bi manje sranja bilo u ovoj zemlji

Josephine

Da. Hajde svi kolektivno da se vratimo vekovima unazad. To nam nedostaje da tragikomedija u državi i mozgovima bude kompletna.

Tex Murphy

Quote from: Miljan Markovic on 04-05-2011, 17:03:41
Quote from: Cornelius on 04-05-2011, 17:02:31
Istorija americkih unutrasnjih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Istorija americkih spoljnih odnosa sastoji se od nasilja, pljacke, rasizma i robovlasnickog sistema. Tako je vec 200 godina, zasto bi oni to danas promenili u "ala je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet". Bili su teroristi i ostali su teroristi. Cudi me da neko jos uvek sebi i drugima postavlja to pitanje.  :shock:

xjap xjap xjap

I od mene.
Genetski četnik

Hobit

Film ''Mirotvorac'' je posebna priča
Hm, ne bih rekao da je dobro shvaćen... možda ga, ipak, treba pogledati više puta...
''Siroti momak iz Republike Srpske'' (bio je rat, to je još uvek bila BOSNA), nasnimio je sebe na traku... reče on ''JA SAM SRBIN, JA SAM HRVAT, JA SAM MUSLIMAN'' ...
Amerikanci, ponekad, znaju da budu samokritični, i ovaj film je nešto što ide u prilog tome
Naravno, daleko je to od, po mom skromnom mišljenju, najboljeg filma dvadesetog veka (na tu temu) - Lovca na jelene. To je film koji ima početak, sredinu, kraj... i na kraju - tačku.
I tim filmom su Ameri zabili sebi prst u oko. Duboko. Namerno. I pošteno.

varvarin

ZANIMLJIVO:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/159655/Bin+Laden+ubijen+nedaleko+od+Islamabada.html

"...Montirana fotografija
Teorijama zavere doprinela je i slika koju su prvo objavili pakistanski mediji, a kasnije i neki svetski, a koja prikazuje mrtvog Osamu. Evidentno je da je u pitanju fotomontaža i da je slika lažna. Kasnije se ispostavilo da su je pakistanski mediji našli na jednom od internet foruma.

Naime, fotografija je kombinacija dve druge - jedna prikazuje Bin Ladena, a snimio ju je Rojtersov fotoreporter 1998, dok je druga slika mrtvog teroriste od pre dve godine."

Boban

Terorizam se omasovio onda kada je raspodela vojne moći postala toliko neuravnotežena da je otvorena borba uglavnom nemoguća. Veliki su postali toliko veliki da mali mogu samo da ih grebuckaju, ubadaju i smrde.
Terorizam kao pojam postoji u svim nacijama, ali su Arapi posebno uznapredovali u svemu tome; njima čak logika života (lepo opisana u Islamskoj deklaraciji) nalaže kada treba da budu pokorni, kada siloviti, a kada podmukli.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.