• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Truman show

Started by Truman, 13-05-2011, 00:30:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Petronije

Pretpostavljam da se radi o porezu na dobit, koji i kod nas svi mali privrednici uglavnom efikasno smanjuju na minimum fiktivnim podizanjem troškova, kako se ko snađe.

Truman

Eh, da nam je jedan Edi Rama...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Pa  u Srbiji si oslobođen PDV-a (dakle, paušalno plaćaš porez) ako ti je obrt preduzeća ispod osam miliona dinara, dakle, ispod 66000 evra. Malo li je?

Truman

Ne razumem kakve veze PDV ima sa porezom na dobit. A da ne pričam o parafiskalnim opterećinjima...

Meho Krljic

Ne kažem da je to isti porez nego da imaš poresku olakšicu ako si ispod određenog obrta. Naravno, i dalje ne znamo čega su to albanski privrednici oslobođeni ako obrću ispod 36000, možda je i to izlazak iz sistema PDV-a.

Truman

Ma živeo Edi Rama, borac za male i obespravljene!!
Vučiću javi se!

Dybuk

Truman

Krajnje neprimerena poruka!

Meho Krljic

Dobro, Truman je u pravu, vidim da i drugi izvori vele da se preduzeća "izuzimaju iz sistema naplate poreza" sa obrtom ispod 36000, tako da je zaista ovo prilično značajna olakšica za male firme.

Truman

Oh, kako je lepo biti u pravu...

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 18-11-2015, 13:19:11
Pa  u Srbiji si oslobođen PDV-a (dakle, paušalno plaćaš porez) ako ti je obrt preduzeća ispod osam miliona dinara, dakle, ispod 66000 evra. Malo li je?
U praksi, pošto mi je jedan bliski prijatelj u tim vodama, paušalci imaju slabe šanse da uspeju ukoliko im posao zavisi od drugih pravnih lica tj. ako moraju da sarađuju sa drugim firmama. I on je krenuo kao paušalac ali je ubrzo ušao u sistem pdv-a jer zbog raznih faktora nije mogao da sarađuje sa većim firmama a kad si mali uglavnom zavisiš od velikih, manje ili više u zavisnosi čime se baviš, naravno.

mac

Pretpostavljam da ako ti firma proizvodi nešto intelektualno, i nemaš repromaterijal (programer, prevodilac,... kopirajter), onda to paušalno može dobro da dođe. Takođe i frizeri, možda.

Meho Krljic

Pa, da, moj kum ima registrovanu firmu za pružanje IT usluga, on je jedini zaposleni, paušalac je i to ide kako treba. Ovo što Petronije kaže pretpostavljam vredi za firme koje ipak imaju više od jednog zaposlenog i rade malo veće poslove. Koliko se sećam, već kad pregaziš dva miliona obrta godišnje možeš da uđeš u sistem PDV-a, ali nisi obavezan sve do osam.

Dybuk

Quote from: Salvatore Giuliano on 18-11-2015, 13:44:40

Pa, znas kako je...kad nesto odvalis ocekuj odgovarajucu reakciju od nekoga...negde.

Albedo 0

Trumane, već si hvalio jednog premijera, zar da odmah naskočiš na dugog? 8-)

Truman

Quote from: Dybuk on 18-11-2015, 14:17:25
Quote from: Salvatore Giuliano on 18-11-2015, 13:44:40

Pa, znas kako je...kad nesto odvalis ocekuj odgovarajucu reakciju od nekoga...negde.

xdrinka

Truman

Quote from: Pizzobatto on 18-11-2015, 14:40:59

Hvalim kad ima šta da se hvali, nacionalnost mi je potpuno nebitna. Treba se ugledati na pozitivne primere. Zato nam je i tako kako nam je što smo nacionalisti!

Dybuk

Ko nije za sebe nije ni za drugoga! 8-)

Meho Krljic

Quote from: Salvatore Giuliano on 18-11-2015, 14:41:57

Hvalim kad ima šta da se hvali, nacionalnost mi je potpuno nebitna. Treba se ugledati na pozitivne primere. Zato nam je i tako kako nam je što smo nacionalisti!

Ali Albanci, ili makar Edi Rama, je MNOGO VEĆI nacionalista nego ti neki "mi". Šta ćemo s tim?

Truman

Ko ne uči od boljih od sebe nije ni za sebe!

Dybuk

Meho, Srbine!  :|

@Sal, take it back! xtwak

Truman

Quote from: Meho Krljic on 18-11-2015, 14:49:32
Quote from: Salvatore Giuliano on 18-11-2015, 14:41:57
Trumane, već si hvalio jednog premijera, zar da odmah naskočiš na dugog? 8)

Ali Albanci, ili makar Edi Rama, je MNOGO VEĆI nacionalista nego ti neki "mi". Šta ćemo s tim?

U ovom kontekstu to je nebitno, bitnije mi je što nas naš sopstveni nacionalizam ometa da napredujemo.

Truman

Quote from: Dybuk on 18-11-2015, 14:50:38
@Sal, take it back! xtwak

Al zar to nije tačno što sam rekao? Toliko pametnih stvari bismo mogli naučiti i od Engleza i od Amera i od Japanaca...a mi ''ma ti glupi Ameri, neće oni mene učiti''.

Dybuk

A, od njih.... :lol:

Meho Krljic

Ja se načelno slažem sa Trukijem. Naš nacionalizam nam je mnogo puta doneo loše ishode. No, s druge strane, sada imamo problem što zapravo nemamo nacionalnu viziju, dakle, nemamo ideju ni o tome šta je naša teritorija i kako da je administrativno definišemo, nemamo ideju kako da tretiramo nacionalnu kulturu, nemamo ideju šta ćemo s jezikom i pismom, pogotovo nemamo ideju o tome kako da se izborimo sa starenjem nacije, dakle, nacionalisti smo samo u nekom najapstraktnijem smislu  :lol:

Truman

Ne, imati ideju kako da tretiraš svoju nacionalnu kulturu, pismo, jezik, starenje nacije isl uopšte nije nacionalizam.
Nismo mi nacionalisti u apstraktnom već u vrlo konkretnom, negativnom, destruktivnom i samodestruktivnom smislu.

Dybuk

Nas nacional-šovinizam nam je doneo nevolje, ali mnogi narodi su nacionalisti (francuzi, englezi, amerikanci), ja to ne vidim kao nesto lose samo po sebi. Nas nacionalizam, ako uopste postoji u nekom pozitivnom smislu reci, nije dobro kanalisan.

Albedo 0

kakve veze ima sad nacionalizam, prosto je, hvalio si jednog premijera i zažalio zbog toga, zašto sad brzaš prilikom ocjene drugog premijera?

ti si bre neki prajministr/krejgbond fetišista! 8-)

džin tonik

Ali Albanci, ili makar Edi Rama, je MNOGO VEĆI nacionalista nego ti neki "mi"...

covjek-reklama za margarin ne moze biti veci nacionalista od covjeka-vuka. vec tu padas.

Meho Krljic

Vučić je takav nacionalista da je lično potpisao integraciju severa Kosova u administrativni sistem koji kontroliše prištinska vlada.  :lol:

scallop

Quote from: Meho Krljic on 18-11-2015, 15:50:30
Vučić je takav nacionalista da je lično potpisao integraciju severa Kosova u administrativni sistem koji kontroliše prištinska vlada.  :lol:

Ne znam zašto ne bi neke opštine u autonomnoj pokrajini bile integrisane u administrativni sistem vlasti pokrajine?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Zato što je taj administrativni sistem vlasti pokrajine proglasio nezavisnost, raskinuo veze sa nacionalnim administrativnim sistemima (sudstvo, porez, policija itd.) i insistira na kršenju ustava?

scallop

Što mi nismo priznali i nadam se da nemamo nameru. Niti da se bijemo. Sve dok bude spremnih da nas biju zato što branimo svoja prava.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pa, da, utoliko je potpisivanje briselskog sporazuma korak ka priznanju pa se Vučiću ne da prikačiti etiketa nekakvog nacionaliste.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 18-11-2015, 16:34:24
Pa, da, utoliko je potpisivanje briselskog sporazuma korak ka priznanju pa se Vučiću ne da prikačiti etiketa nekakvog nacionaliste.

To kažu svi Šiptari.

Meho Krljic

Pa, teško ga je drugačije tumačiti. Nisi u sporazumu eksplicitno napisao da ga sklapaš sa "Republikom Kosovo" ali jesi eksplicitno napisao da tvoj pravosudni sistem ne važi na tom delu teritorije, da tvoj policijski sistem ne važi itd.

scallop

I Pajtić se zalaže za slično na "svojoj" teritoriji.

Meho Krljic

Videćemo kako će Vučić sa njim da pregovara u Briselu  :lol: :lol: :lol:

scallop

Nećemo. Sad ćemo s Ugljanina.

Truman

Quote from: zosko on 18-11-2015, 15:47:33
Ali Albanci, ili makar Edi Rama, je MNOGO VEĆI nacionalista nego ti neki "mi"...

covjek-reklama za margarin ne moze biti veci nacionalista od covjeka-vuka. vec tu padas.

Današnji Vučić svakako da nije nacionalista, nije to sigurno razlog zašto mislim loše o njemu.
Kada govorim o srpskom nacionalizmu mislim upravo na narod koji mu je sklon...to periodično isplivava.

džin tonik

ma dobro. i to periodicno je sve manje ucestalo. srbi ispolje nacionalizam tek kad se osjecaju jaki, nadmocni, sigurni, nad nemocnima, a to se, ruku na srce, ipak rijetko desi, inace su umiljati i ne ispoljavaju sta stvarno misle. :roll:

Truman

Koristi li neko Pinterest? Tokom svog pregalaštva naleteh na ovu stranicu i nekako me privuče, zanima me ima li neke konkretne koristi od nje za nas koji mnogo koristimo internet.

Meho Krljic

Šta bi bila konkretna korist od sajta na koji se kače slike koje već imaš na tumblru?

Truman

Stekao sam utisak da je poenta tog sajta da kad naletiš na neki internet sadržaj koji te zanima onda ga ''pin-uješ''. Nisam još proverio.

Meho Krljic

Pa, da. Mahom slike. I gifove.

Truman

Imam dva problema:
1. iako sam instalirao Adblock Plus iskaču mi stalno neželjene stranice. Zašto? O, zašto?
2. yahoo mail bi blokira kad hoću da izbrišem mejlove. Kad odem na ćaletov računar to se ne dešava. Zašto? O, zašto?

Usul

Adblock plus je out. uBlock Origin je ono sto ti treba

Enviado desde mi SGP312 mediante Tapatalk

God created Arrakis to train the faithful.

mac

Kako i zašto to?

Usul

Ublock origin radi isto sto radi adblock ali mnogo bolje eto zato
God created Arrakis to train the faithful.

Truman

Hvala na preporuci, al za sad me mrzi da menjam. :)