• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za jul - moguće varijacije

Started by pokojni Steva, 30-05-2011, 00:26:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Nije. Daj. Uprosti ako misliš da treba, ali daj to.

Lord Kufer

Rašomonijada + putovanje kroz vreme. To nije preteško ;)

Josephine

Meni je to odličan predlog, Lorde... No, paradoksi putovanja kroz vreme otežavaju zadatak... Nije isključeno da ću za sebe nažvrljati nešto na tu temu, ako je Boban ne zada... ;)

Lord Kufer

Upravo paradoksi olakšavaju. Vremenski paradoks ima isklučivo veze s linearnošću percepcije vremena. Može tu svašta da se dogodi ukoliko se promeni način gledanja.

NdZodiac

Lorde, kako kome...
Predlog je odličan, ali ne bih znala ni gde da počnem :(
I rašomonijada mi je već bila izazov.
Ali neka ostali (i pre svega Boban) odluče...

Stipan

Ma nije "pre svega Boban", nego "jedan i jedini Boban". Zar vi naivčine još uvek mislite da revolucija ima izgleda?

Third Eye

Ako je ovo od pomoći:

Grandfather paradox: You travel back in time and kill your grandfather before he conceives one of your parents, which precludes your own conception and, therefore, you couldn't go back in time and kill your grandfather.

Bootstrap paradox: Can a time traveler send himself information with no outside source?

Predestination paradox: A man travels back in time to discover the cause of a famous fire. While in the building where the fire started, he accidentally knocks over a kerosene lantern and causes a fire, the same fire that would inspire him, years later, to travel back in time. The bootstrap paradox is closely tied to this, in which as a result of time travel, information or objects appear to have no beginning.

Temporal paradox: What happens when a time traveler does things in the past that prevent him from doing them in the first place?
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Savajat Erp

@Stipan

Fistful Of Dynamite revolution speechr

И ето зашто треба средити то цитирање :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Milosh

I meni se sviđa ovakva tema. Inače, paradoks predestinacije i nije paradoks u pravom smislu reči, pošto je reč o vremenskoj petlji a ona i nema početak u linearnom smislu reči, međutim, i u tom slučaju je moguće utvrditi početnu poziciju nastanka petlje a to je trenutak kada je vremeplov prvi put aktiviran, sve ovo je odlično ilustrovano u španskom filmu Timecrimes, koji je možda i najbolji film na temu putovanja kroz vreme koje se bazira na ideji predestinacije.

Krajnje original obrt na temu putovanja kroz vreme je smislio King u Langolijerima, da ne spojlujem ko nije čitao...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Third Eye

Predestinacija može da se gleda i tako da...recimo, to sa vatrom...(mada mi baš ne pije vodu sasvim); možda je prvobitni uzrok vatre bio nešto (bilo šta) drugo a on je svojim prisustvom proizveo isti rezultat. Znači, to je svakako moralo de se dogodi na koji god način. To malo otežava promenu istorije.  :!: Više zastupam teoriju haosa nego sudbine pa je interesantno što svako ima neko svoje shvatanje putovanja nazad kroz vreme i promene istorije. Zato mislim da bi bila zanimljiva tema. :) Samo da se priče ne ocenjuju kao loše zbog razlike u shvatanju. Pa neka bude i "Feministkinje putuju kroz vreme i menjaju istoriju, tlače muške svinje i prave novi svetski poredak" :mrgreen:

I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Stipan

Hmm, vremensko putovanje, rašomonijada, revolucija...
Ima tu zanimljivih momenata.

Third Eye

tek je 17ti. Ne moramo da žurimo ali bilo bi dobro da sad već imamo neku generalnu ideju. :)

Stipan

Ama dok je radionica funkcionisala kako valja tačno petnaestog smo imali temu.

Third Eye

Uhhh....pa to bi bilo sjajno.  xrotaeye

Milosh

Kad se tema definitvno bude utvrdila neka se neko vrati u sredu 15. juna i postuje je...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Third Eye

Boban

dan-dva gore dole.
Može Lord da zada temu ako će učestvovati sa pričom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Third Eye

QuotePredlog je odličan, ali ne bih znala ni gde da počnem

Lepota vremenske petlje. Odakle god da počneš, isto mu dođe.  :lol:

Lord Kufer

U redu. Vidim da je mašta proradila, a bogami i obaveštenost ;)
Predlažem da bude priča o putovanju kroz vreme, bilo koja varijanta ili teorija.
Pretpostavljam da je dužina standardna - 6000 slovnih znakova.
Ja ću sigurno nešto da napišem i učestvovaću, pa šta bude  :|

Što se rašomonijade tiče, mislite na to. Nije to loša tema i za početnike. Ako ste pisci početnici niste baš kao ljudi koji misle od juče. Ovo bi moglo kasnije da se odradi. Daklem, otompotom.

Josephine

ja sam već pisala putovanje kroz vreme... napredna sam, šta ću

Josephine

Stipan

Ej, opet se zajebajete! Odlučite se više! Je li ovo tema?

"Priča o putovanju kroz vreme, bilo koja varijanta ili teorija.
Dužina standardna - 6000 slovnih znakova."

P.S. - I ja sam to pisao još u "Daždu", tek da se Princeza ne pravi mnogo važna!

Savajat Erp

Их, кад сам тек ја писао о томе...у свом првом дечијем роману о кучићима...:)

QuoteDo prošlog kruga... Wink

Па, ово ради! Али...онако је било боље...

Lord Kufer

Boban je reko da ja zadam temu, ako ću da učestvujem.
Elem, ja sam za ovaj predlog. Daklem, nema diskusije  xcheers

Stipan

O.K.
Onda prelazim na "WORD". Ćujemo se kad skuckam stvar.

Savajat Erp

Не куцам ништа док се не појави званичана тема са задатком...:) легализам и тако те форе :)

Josephine

Samo bih istakla činjenicu da je sf tema u prošlom krugu mnoge, koji su ranije učestvovali, ostavila bez nadahnuća ili ideje (uključujući i mene). Putovanje kroz vreme to ne mora da bude, ali opasno vuče...

Savajat Erp

Хех, већ видим враћања у прошлост негде око Косовског боја, пре разапињања Христа, па онда негде у прошлост главног лика пре него што учини неку кључну одлуку итд....мајку му, могао сам и ја да искористим нешто од овога.

Ти ћеш вероватно да спречиш да се Хенри врати као Хитлер? :) :)

Josephine

:mrgreen: Zezaj ti samo, zezaj.

Ja budem treća i kad napišem priču u poslednji čas, bezidejna i bezvoljna, pa ti sad vidi...

Savajat Erp

То се и мени десило у прошлом кругу...али, свако чудо за три дана. :)

Josephine

Možda tvoje. Moje traje... :)

Savajat Erp

Ништа није вечно.  :mrgreen:

Third Eye

Quote"Priča o putovanju kroz vreme, bilo koja varijanta ili teorija.
Dužina standardna - 6000 slovnih znakova."

Sounds good.  xjap

Može da bude i horror. Serijski ubica koji putuje kroz vreme.   xscatt

ili...

xrofl

Milosh

Mislim da se ovakva priča ne bi svidela scallopu, a i provaljena je to fora odavno, iako mi se sviđa kako je to ukratko predstavljeno u ovom stripu. :lol:

Na jedan prilično mračni, crnohumorni i, čini mi se, originalni obrt u vezi s putovanjem kroz vreme sam naleteo u priči Moving History (Geoff Nicholson), preporučujem...

Tex Murphy

Putovanje kroz vrijeme NEMA SMISLA.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Milosh

Quote from: Harvester on 17-06-2011, 23:15:15
Putovanje kroz vrijeme NEMA SMISLA.

Super. Hajde sad to izloži u formi priče o neuspelom pokušaju putovanja kroz vreme...

Third Eye

Da je apsurdno, jeste. Ali pošto je putovanje kroz vreme (u oba smera) jedan od najčešće prisutnih mehanizama fikcije, red bi bio da jedan krug radionice bude posvećen...

Джон Рейнольдс

Quote from: Third Eye on 17-06-2011, 23:04:31
Može da bude i horror. Serijski ubica koji putuje kroz vreme.  

Već viđeno. Harlan Elison, "Neko se šunja u gradu na rubu sveta". Najbolje svetske SF priče 1986, Kentaur.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Stipan

Jao što je uobražena ova što bude treća i kad napiše priču u poslednji čas, bezidejna i bezvoljna, pa još njeno treće mesto traje!  xfuck5
Niste li vi gospođice bili zakleti protivnik takmičenja na radionici?! I da mi više nisi nipodoštavala Pufnicu!  xtwak

Savajat Erp

:cry: Чииика Стииипане, стално ме напада и...ниподоштава...реците јој, шмрц. :(

Stipan

Ne brini Savajate, udesiću je k'o Panta pitu!  8-)

Third Eye

QuoteJao što je uobražena ova što bude treća i kad napiše priču u poslednji čas, bezidejna i bezvoljna, pa još njeno treće mesto traje! 
Niste li vi gospođice bili zakleti protivnik takmičenja na radionici?! I da mi više nisi nipodoštavala Pufnicu! 

Stipan, bački PIMP!  8-)
xrofl

Stipan

Šta tačno znači PIMP?

Third Eye

PTY

Quote from: Stipan on 18-06-2011, 10:06:36
Šta tačno znači PIMP?

Neki smatraju kako je to Persona Inhibiranog Mentalnog Procesuiranja ali ja mislim da PIMP može biti svako ko PIMPuje PIMPek.  :lol:

Stipan

Hmph. Nijedna od ponuđenih opcija ne podstiče moju sujetu...   xuss

PTY

Zato što ti nisu u celosti poznati referentni okviri.
Na primer, pazi ovo=

IMITACIJA KAO DIO SOCIJALNOG UČENJA
Autori definiraju imitaciju kao fenomen socijalnog učenja u kojem je učesnik-koji-uči vođen sa dva socijalna cilja(ciljevi koji uključuju mentalna stanja drugog učesnika) koja se tiču izvora:
1)   P zna što I radi te tako nalazi određenu normu ponašanja ili sredstvo da ostvari svoje ciljeve
2)   P prihvaća I-ove ciljeve i mentalna stanja, te pripadajuće ponašanje sve dok P vjeruje da je I pravi model za tu situaciju.
Da bi lakše razumjeli važnost imitacije unutar socijalnog učenja autori odgovaraju na niz pitanja o simulaciji.
ZAŠTO IMITIRATI?
1)   PROMATRAČ smatra da MODEL zna što radi  
2)   PROMATRAČ uči norme te reakcije na ponašanje u skladu sa njima
3)   PROMATRAČ ispunjava zadanu ulogu
4)   PROMATRAČ nadograđuje vlastito neznanje/neiskustvo u rješavanju problema
5)   PROMATRAČ uči izbjegavanje direktnog eksperimenta
6)   PROMATRAČ se uči konformiranju
7)   PROMATRAČ uči dijeliti odgovornost sa drugima
Općenito govoreći imitacija se javlja kao prečac u rješavanju problema i kod planiranja. PROMATRAČ minimalizira troškove koje bi inače uložio te prihvaća tuđe akcije.
KOGA IMITIRATI?
Promatrač mora vjerovati modelu jer tek tada dolazi do imitacije. Imitacija ima više ili manje specifičan cilj. Povjerenje ovisi i kontekstima i domenama sposobnosti modela.
ŠTO IMITIRATI?
Imitacija je inteligentno društveno ponašanje u kojem promatrač namjerava biti sličan modelu tako da usvoji:
1) ponašanje modela(svom ponašanju daje novo značenje)
2) unutarnje predođbe modela(vrijednosti, želje, ciljeve)
3) sposobnosti modela
4) društvene standarde i kriterije
KAKO IMITIRATI?
Mentalni procesi potrebni za imitaciju variraju od slijepe reakcije male patke da prati prvi pokretni objekt u svojoj blizini pa do složenih mentalnih predodžbi. Kod ljudi imitacija uključuje znanja o socijalnom statusu, sposobnosti, stručnosti modela te o sposobnosti promatrača da razluči ciljeve i vjerovanja modela na temelju njegova ponašanja.

I tako dalje, i tako to... izguglaj ostatak teksta, skroz je edukativan i urnebesan ujedno, a to nije mala stvar za čoveka tvojih ambicija...

Stipan

Joooj, Lidija, jesi li ti sigurna da je ovo namenjeno meni?
Tekst jeste dobar, ali nešto se premišljam oko referentne tačke navođenja...

Third Eye

Braniš svoju pufnicu, tučeš neposlušne devojke....to je pimp.  :mrgreen: