• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Gospodar Elemenata

Started by Storm Leader, 04-06-2011, 20:04:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Storm Leader

Quote from: Savajat Erp on 09-06-2011, 00:34:18
Просветли ме. I want to learn, mother...само без измишљања у ходу!  :lol:

Прочитао сам некако и ово друго...Куфер је све рекао...

СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ ДЕМОНА!

a kako ja to diskriminišem demone :D
I am Tsorovan'm'hael in service of Lord Dragon

Stipan

Storme, Savajat ti je jedan od žešćih zajebanata na Sagiti. Ne uzimaj njegova zjalavljenja k srcu.
BTW. - nisam ti još pročitao zadnju priču i ovo ti kažem odokativno.

Savajat Erp

Ето ти га сад...још ће човек помислити да сам неозбиљан...и незрео...и инфантилан...и понекад вулгаран.  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Istina boli, nije li tako?

Savajat Erp

Не...али, не желим да се открије тако брзо пред новим члановима! Баш ти хвала!  :) :)

Perin

Za sada je bio bezbedan, iako je  promrmljao par bajalica za zaštitu.

ovu rečenicu menjati. Takođe, pokušaj da ne primenjuješ iste oblike reči u rečenicama. Bio je, je bio, bili su, su, su, su....

Prvi pasus - MNOGO objašnjavanja.

Izašao je iz prijatno rashlađenog vagona na vrelo jutarnje sunce Beopolisa.

Ono što je mana početnika u pisanju koji su opčinjeni nekim EF delima je upravo silovanje i ubacivanje previše opisnih prideva u rečenice. Možeš da osetiš koliko je ovo bespotrebno, koliko kvari rečenicu.

Njegova brojanica je jače zavibrirala i stegla mu se oko ruke dovoljno da stisne zube kako bi se suzdržao da ne opsuje iznervirano.

Možda nisam previše obraćao pažnju, ali da li je ona pre toga zavibrirala, pa da sad mora JAČE zavibrirati? Takođe, rečenica je mnogo rogobatna.

On je znao pravu istinu, demoni vojnici su izveli napad jer su želeli da se domognu  nečega što se krilo ispod stare tvrđave u centralnom sektoru.

Kakva je to PRAVA istina? Takođe, ne bi bilo loše da se suzdržiš ON, ONA, ONO. Znači, ideš "Znao je, znala je, znalo je."

Njegovi nadležni su odbijali da mu kažu šta je to, ali njegova meta bio je demon visokog ranga koji je poslat sa ciljem da se dokopa toga što se nalazilo ispod tvrđave. Njegov biosignal bio je savršen, nije bilo kolebanja koja su kod ljudi bila uobičajena a ukazivala su na nervozu, neku bolest ili slično.

Rogobatno. U 3 rečenice, tri puta njegov.

Promrlajo je čin koja bi trebalo da isključi čudo, ali ni to nije pomoglo- i dalje je nastavila da pulsira. To je bila nevolja sa magijskim spravicama, obično nisu radile kao što bi trebalo, a da ne govori o trenucima poput ovih kada ih je bilo nemoguće kontrolisati.

Rečenice su previše rogobatne. Sapleo sam se o svaku rečenicu. Ne mogu više. Dovoljno za danas. Ostatak sutra ili kad već.

Stipan

Jes' u stvari Savajat i ja volemo da se prepucavamo, tako da smo ti mi pomalo nesiguran oslonac.
Ali Perina uzmi ozbiljno - on zna šta priča.

Perin

Ma, nemoj ni mene zaozbiljno  :!:

Mislim, gde ćeš zaozbiljno uzeti čoveka koji sebe smatra najpametnijim, najinteligentnijim i sve u tom maniru; i još mu je arogantnost srednje ime! :)

Savajat Erp

А сад један бедан покушај као неке озбиљности - дакле, послушај Перина (да не кажем Периног :) )...Радионица и ограничење броја карактера су добри управо због избацивања сувишних придева, заменица и сл., пошто треба углавити причу у задати оквир...и уоште није тако лако као што можда изгледа. Не кажем да сам ја то успео у ових пар причица које сам надрљао, али пре 7-8 година када се пре Радионице покушавао да пискуљам, управо сам имао велики проблем са расплинућем. Управо ме је Радионица потакла да поново почнем да као нешто пишем, мада без великих амбиција и без конкретног циља, али ето.

И ево...три пута сам написао "управо"...тотално за избегавати такве пропусте. :)

Storm Leader

Neko mi jezamerio da sam u prosloj prici o Gospi od Maca ubacio previse likova pa bi sad molio nekoga da mi objasni kako da napisem ogromne scene poput bitaka i slicno a da koristim samo jedan ili dva lika ili drugacije da formulisem, kako citaoci da poveruju da u tolikoj palati ona nije nikog srela tokom napada a nigde pre nisam napomenuo da se nesto desilo sa ostalim ljudima.

boki77

То се ради постепено. Титуле и физички описи људи не оптерећују читаоца колико лична имена. Нпр, Горан иде улицом и зауставе га 2 човека. Један је висок, други дебео. Ако им даш имена, учинио си их важним, и то чини ствари компликованијим.

scallop

Otprilike, ovo što je Boki napisao. Ili, zamisli svadbu: ko se slika na grupnoj fotografiji? ko sedi za stolom sa mladencima? Ili, možda, uzmi strip. Koje likove autor crta do detalja? Jedan kvadrat sa više likova; koje crte lica se vide kod onih u prvom planu, a koje kod onih u pozadini?

Likovima kojima pisac pridaje pažnju, pridaje i čitalac. Posle pita šta je bilo s njima. A, ako nema odgovora, kriv je pisac.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Storm Leader

Al fazon je što ona njima zna imena, ne mogu da kažem niska plava debela, kad ih ona zna poimenično :D

NdZodiac

Quote from: Storm Leader on 13-06-2011, 13:28:50
Al fazon je što ona njima zna imena, ne mogu da kažem niska plava debela, kad ih ona zna poimenično :D

Ako nemaju neku važnu ulogu, ne treba da ih naziva imenima. Može npr. obratila se crnokosoj devojci...
Pokušaj da izbegneš konfuziju.

boki77

Quote from: Storm Leader on 13-06-2011, 13:28:50

Сви ми знамо десетине или више људи поименце и пропрезименце. Рецимо да се ти и ја упознамо. Уместо да ти причам о себи, за почетак, ја одмах почнем о рођацима, теткама, течама и њиховој деци и унуцима. А онда пређем на очеву страну. Да ли је то заиста најважније што имам да кажем?
Доћи ће други ликови. Дај прво прве.

Perin

I nemoj da previše opisuješ sporedne likove. Recimo:

Sedimo za stolom. Prilazi konobar. Kosa mu je rasčupana, oči nebskoplave. Leptir mašna stoji ukoso. Izgubljen pogled govori o njegovom mentalnom stanju. Tužan je.

Naručujemo pivo.

E sad.

Koji kurac sam opisivao konobara, kad je došao samo da pokupi narudžbu? Nebitan je, ergo, ne treba ga previše opisivati. Imaš jedan video klip gde Milena Benini, poznata hrvatska spisateljica, priča baš o ovome.  

Storm Leader

pokusacu da se drzim saveta u vezi imenovanja.Videcu kako ispadne u nekoj od narednih prica pa cu staviti na forum