• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 6 - jun 2011 - priče

Started by Boban, 06-06-2011, 02:03:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Pročitao.
Priče su uglavnom ne baš odlične ali zato dobre.
Slučajno sam nekoliko autora provalio i kad je u pitanju novi učesnik, siguran sam da na njega/nju možemo ozbiljno računati.
Što se tiče onih starijih, drago mi je što su se ozbiljno uhvatili ukoštac sa čistim SF-om.

scallop

I ja sam sve priče pročitao, pa ako još škiljiš na jedno oko, da prodivanimo.

Meni je ovo najkorektnija radionica do sada. Samo tri priče su mi ispod četvorke i sav sam se utronjao, jer ne vidim svoju da bi se lako upetljala među poentirane glasanjem. Ja sam provalio samo jednu priču, a imam utisak da mi se i Kufer mota sa svojom. Biće da je i Boban tu. Iznenadićeš se, ali ako sam provalio i Savajata, onda ima jako dobru priču.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Ipak je ovo prilično široko postavljena tema, da ne kažem, slobodna. Možda su zato i priče bolje.
Svako tera svoje, pa dokle dogura.

pokojni Steva

Eto mi ga na! Vazda kukam a sad imam osam priča za koje mogu mirne duše odmah (i poneko potprcavanje kasnije) da glasam.
Kako se glasa u ovom krugu? Bilo bi lepo da glasanje odradimo na brzinu pa da se raspričamo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Anomander Rejk

Jes vala, vreme je postaviti rokove i pravila glasanja.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Plut

Paaaa, kako nas je krenulo, do sledećeg leta će, valjda, objaviti i kako se glasa. Saće to. :mrgreen:

scallop

Koliko ja poznajem Bobana, on će se vratiti na 3,2,2,1,1, jer ima samo 16 priča. Moguće je da zadrži dvostruko glasanje, zbog onih koji imaju "prefinjeni" ukus, pa ne mogu da napabirče tačan broj. Kako je to drugo glasanje pogodno i za "podršku", pre će od toga odustati. Meni će biti teško da se opredelim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Ako ćemo o glasanju, ni u prošlom krugu nisam upratio njegovu dvostruku svrhu.

Plut

Onako, na prvo čitanje (a nisam sve prešla), privuče me početak i baš mi se dopadne, ali onda, negde već na sredini, a negde pri kraju, kao da počne da mi se otima i ode gde ne treba.
I mora se pročitati bar dva puta, već sam se ogrešila od jednu priču danas. A kad sam je večeras ponovo pročitala, u njoj sam videla mnogo toga kojeg jutros nisam.

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-06-2011, 23:46:49
Ako ćemo o glasanju, ni u prošlom krugu nisam upratio njegovu dvostruku svrhu.

Kako nisi? Anonimno glasanje nam je dalo samo broj glasača po priči, a preko pp smo dobili i njihov stav i afinitete. Da ne kažem, kvantitet vs kvalitet.

Savajat Erp

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-06-2011, 23:13:15
Bilo bi lepo da glasanje odradimo na brzinu pa da se raspričamo.

Полако, има овде и спорих читача. Нпр. ја...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

mac

Ako već ima manje priča nego obično, i ako već ima mnogo dobrih kandidata među tim pričama, ja (ponovo) predlažem ocenjivanje svih priča ocenama od 1 do 10 (ili 1 do 5). Recite samo šta sve treba uzeti u obzir prilikom ocenjivanja, da bi ljudi mogli da sistematizuju svoje utiske.

pokojni Steva

Jao, samo mi još kaži da ti je na poslu u tal pala oveća grupa bugarskih švercera kokaina i da već tri dana nisi ni kući stigo da osvaneš! Spor čitač my ars, to sve lezi lebu da te je*em.
Ja ono 'tajno' glasanje svakako vidim (ako se ne varam, nije bilo obavezno glasati oba puta) kao šansu za bezmude kibicere i lokalne jajare da daju svog graka, tako da se neću nešto posebno rastužiti ako se ukine.

scallop

Quote from: Plut on 06-06-2011, 23:51:24
Kako nisi? Anonimno glasanje nam je dalo samo broj glasača po priči, a preko pp smo dobili i njihov stav i afinitete. Da ne kažem, kvantitet vs kvalitet.

Eh, Plut, ti nisi upratila. Jedno glasanje obavezuje na broj priča za koje se glasa i diferencira po afinitetu, a drugo te ne obavezuje na broj priča, nego samo na one koje smatraš OK. Da, ustvari smo napisali isto. Samo što je u pitanju afinitet vs. rangiranje.

Mac, tupiš. Možemo da ocenjujemo i od nula do jedan, svejedno. U ocenjivanju gledaš pismenost, kompoziciju (kako je izvedeno), poštovanje zadatka, stil, originalnost. Naravno, opšti utisak te konačno opredeljuje. Jebeš savršeno pismenu priču, ako te sve zajedno ostavi kao da si pročitao uputstvo za usisivač.

Eh, da. Stevo, kad si već u kancelariji. Imam jedan paradajz na terasi, ufačlovao sam ga ko bolanog Dojčina, a on će da me uskoro preraste. Već su zametnuli neki paradajzići, sve će da mi polomi. Ako dobijem dobar savet ima da ti nabavim seme za beli kukuruz, "stara sorta", u Strumici ga još gaje zbog dobre proje. :lol:

Суба

Против сам тајног гласања, потписујем Стевине разлоге. Прочитао осам, сутра још осам. Што с' мене тиче можемо до среде и гласати.

Plut

Quote from: scallop on 07-06-2011, 00:23:47
Quote from: Plut on 06-06-2011, 23:51:24

Eh, Plut, ti nisi upratila. Jedno glasanje obavezuje na broj priča za koje se glasa i diferencira po afinitetu, a drugo te ne obavezuje na broj priča, nego samo na one koje smatraš OK. Da, ustvari smo napisali isto. Samo što je u pitanju afinitet vs. rangiranje.

Tako nekako, da. No, zavisi i s koje strane se gleda, glasačeve ili pričine. 8-)

Savajat Erp

Quote from: Plut on 07-06-2011, 00:12:04
Ne gnjavi već pohitaj. 8-)

You are not boss of me!

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 07-06-2011, 00:15:11
Jao, samo mi još kaži da ti je na poslu u tal pala oveća grupa bugarskih švercera kokaina i da već tri dana nisi ni kući stigo da osvaneš! Spor čitač my ars, to sve lezi lebu da te je*em.

Neither than you!

Quote from: scallop on 07-06-2011, 00:23:47
Eh, da. Stevo, kad si već u kancelariji. Imam jedan paradajz na terasi, ufačlovao sam ga ko bolanog Dojčina, a on će da me uskoro preraste. Već su zametnuli neki paradajzići, sve će da mi polomi. Ako dobijem dobar savet ima da ti nabavim seme za beli kukuruz, "stara sorta", u Strumici ga još gaje zbog dobre proje. :lol:

Хмммммм...

Plut

Si ti to unapređen iz volontera u nešto?

Savajat Erp

Ееееееееее... ;)

У ствари не још увек.

pokojni Steva

E? Ne kontam. Paradajz zdrav, prav, zametnuo a smeta? Visinom? Možda mu fali svetla pa bi da odluta.
Otkinuti vrh pa mu ostaviti 2-3 zaperka da se razgrana.
Volumenom? Možda mu neko nije okidao zaperke ili ga pumpa đubrivom sa suviše azota? Sad mu treba malo više kalijuma. Nije džabe smišljena formula 15:15:15, mozak na pašu i opal.

Savajat Erp

Josephine

Valjda će Boban(a) do ovog perioda iduće godine da postavi i način glasanja...

Stipan

Quote from: scallop on 06-06-2011, 22:18:52
Iznenadićeš se, ali ako sam provalio i Savajata, onda ima jako dobru priču.
Nisam baš siguran za Savajata i Sintetika, ali čini mi se da nagađam (10 posto, dakle nikakva sigurnost) šta je njihovo. Ono što sam rekao "provalio" znači da sam siguran 100 odsto.
Dakle, ja sam moje favorite odabrao i što se mene tiče možemo glasati. Ovoga puta glasaću za ideje. Pismenost je (uglavnom) na dobrom (ili makar prihvatljivom) nivou. 

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 07-06-2011, 06:58:14
Quote from: scallop on 06-06-2011, 22:18:52
Iznenadićeš se, ali ako sam provalio i Savajata, onda ima jako dobru priču.
Nisam baš siguran za Savajata i Sintetika, ali čini mi se da nagađam (10 posto, dakle nikakva sigurnost) šta je njihovo.

Вероватно грешите што се мене тиче...од овога што сам прочитао, рекао бих да сам препознао двоје, с тим што ја нисам сигуран ни 10 %...

Stipan

Naravno da grešim. A kad sam ja to pa bio u pravu, molim te?

scallop

Hajdemo još o paradajzu, kad ne možemo o pričama. Patimo i on i ja zbog suviše ljubavi. Dobio je stajsko đubre (ne iz okoline Hamburga), dosta vode, milovanja i glađenja, istočnu stranu sa puno sunca do podne. Nisam ga tukao, o čupanju ušiju ni govora. Sad kad je metar i sedamdeset, ko će ga tući? To je neki cherry tip penjača, moja ćerka pusti to po zemlji, pa deca beru kao jagode. Nisam mogao da ga pustim na pločice. Kako sad da ga kratim, kad tamo ima najviše cvetova?

Žao mi je onih što čeznu da glasaju. Ko im je kriv kad Nikolić nije izdržao do kraja.

pokojni Steva

Aha ha, Cherry! Ti svakako prerastu 2 metra. Poznanik ga lane bacio na šupu, ko puzavicu. Evo ga moj, prvo ga ubio vetar i skratio na pola, pa mu je to isto uradio i grad (sve u 3 nedelje) i opet se bliži 1m. Meni kad preraste kočić (1,8m) pustim ga pa šta mu Bog da. Slobodno mu otkinuti vrh, poteraće zaperke i opet će cvetati za 2-3 nedelje. Imam Cherry, duguljasti, neki Nebelungov hibrid, sad je već F5 a rodi više neg bilo koji jabučar. Uhvate ga i mrazevi (množina) a plod mu je još na stabljici i sočan.

scallop

Taj duguljasti je - plume (šljivar). Za razliku od Roma plume koji ovde zovu šljivarom i koji je idealan za pelat. Ja sam ga sušio "na suncu" - u rerni. Trošim ga dve godine i još je dobar. Jesi li ikada razmišljao o malo manufakture? Ta sirova roba se uvek mora razmatrati u širem kontekstu. Što se tiče mog čerija više sam se pravio važan, ne bih mu ja skinuo glavu... Nisam hororista. A, ne smemo ni o pričama. Nekako si mi se sakrio u ovo rundi. Ili je to zato što ima više dobrih priča. 

pokojni Steva

Kad kukuruz malo poraste, kao sad, ima se gde glava gnjurnuti, pa se čovek odmah oseti skrito i kao kod kuće. Meni bilo lepo dok sam je pisao, valjda nisam suviše uživao.

Ja bih još malo o paradajzu. Sad sam listao katalog, sa sve udešenim fotkama, muka me pripala od toliko lepote. A onda, paprike. Sve bećar paprikaši, jedan do drugog! A ja potrošio zamrzivač rezerve...

scallop

Nije šljivar, nego grožđar (grape tomato), ali i nije važno.

pokojni Steva

Ma, ništa nije važno do spustiti šape na Caprese od San Marzano, pa ga onda razbiti na F20, ko zna šta bi se sve iz njega porodilo.

Anomander Rejk

Ima interesantnih i lepih priča, al ne smemo komentarisati pre roka, jel da ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Naročito ne pre dobijanja roka. :(

Stipan

A kad ćemo dobiti roka, moliću lepo?

Plut

Albedo 0

Quote from: Stipan on 06-06-2011, 19:19:41
''Pokušao sam da sprečim ostale''. Malo bi ko od nas znao za neki bolji odgovor, u slučaju ako budemo morali da se suočimo sa Batinom svemirskom presudom.

8-)

Stipan

Kucaj i otvoriće ti se! A sad budi dobar dok si ovde!

Savajat Erp

Буди добар да не будеш модар! :)

Savajat Erp

Finito! Да ли се само мени чини да је задња половина прича значајно боља од прве?

Stipan

Samo tebi, naravno, Crveni Brate!

scallop

Quote from: Savajat Erp on 07-06-2011, 20:05:52
Finito! Да ли се само мени чини да је задња половина прича значајно боља од прве?

Misliš da ova radionica ima dobru zadnjicu?

Savajat Erp

О, да...на први поглед. Морам још мало да загледам! :)

pokojni Steva

Nisam primetio. Glasovi su mi ravnomerno raspoređeni pod 'prednjim' i pod 'zadnjim' nogama.

Savajat Erp

Онда је то мој "субјективни осећај"...како ми једном рекоше у очној амбуланти када сам се жалио да ми лево око ненормално сузи због сочива. :)

Stipan

Quote from: scallop on 07-06-2011, 20:34:01
Misliš da ova radionica ima dobru zadnjicu?

Ima, nije da nema, ali ima bome i dobre sise!

Plut

Boban

Samo čitajte; rok će biti kratak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Plut

Gde nesta onoliko ženskoga svijeta?