• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 6 - jun 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 08-06-2011, 20:17:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledećih pet priča

Bogdana
4 (14.8%)
Dah lokomotive
6 (22.2%)
Surfer
4 (14.8%)
Zvezdani Magelan
11 (40.7%)
G.H.O.S.T.
6 (22.2%)
Paprat
9 (33.3%)
Gvozdena vila
6 (22.2%)
Tragač rajskog sveta
4 (14.8%)
Miki Maus
9 (33.3%)
Slepac
7 (25.9%)
Prevrat
9 (33.3%)
Zrno
7 (25.9%)
Đavolji mozaik
4 (14.8%)
Bata u svemiru
1 (3.7%)
Ovaj krug sam smislio
10 (37%)
Jao! Gle! Čovek na Mesecu
5 (18.5%)

Total Members Voted: 27

Voting closed: 10-06-2011, 23:34:28

pokojni Steva

Opalac, sad fale smislene kritike?! Biće da se nismo razumeli kad sam se juče zapitao gde su nestali Mića, Jevta, Angel, Dacko, Boban (sem kad mu je dosadno pa navrne da relaksira prst čvegerima) i kazao da ovako neće valjati jer moje i ostala sitna mišljenja nikom ne pomažu. Ako ćemo pravo, u ovom krugu smo dobili 1,1 set kritika, a da se oseti težina. Još jednom, u školi bi trebalo da se zna ko od koga uči. I valjda, zašto.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

boki77

Ма наравно да недостају критике великих писаца/критичара, и наравно да се зна чије критике су више важне. Али, меково питање (и моје слагање) односи се на претерано четовање које је потпуно неважно за радионицу и које, реално, може да се спроведе било где. То ко је у ком лобију (зајебанција, знам, али непотребна) не доприноси радионици.
Тако да - и ја сам ЗА меков експеримент. У топику за радионицу САМО постови о писању.

pokojni Steva

Stipan

A ko sad četuje sa Stevom? Gde je tu pisanje?

pokojni Steva

Stipane, 'četovalo' se o Radionici, tako da je regularno. Pa ću i nastaviti. Ako je Boki pod 'lobijem' mislio na moje 'ista škola', da odmah razjasnim, pod 'škola' mislio sam na način pisanja koji je prilično 'iskalkulisan', znači škola tačno planiranog pisanja. Ništa više. Barem ja tu 'školu' tako vidim. Ako grešim, izvinjavam se. Ja drugačije pišem pa dajem sebi za pravo da drugi tabor nazovem 'školom'. Pride, Bokija kecam (recimo čak i drugarski) jerbo arči talenat na 'više ciljeve' a ne na pisanje.

pokojni Steva

I još malo, ono kad me je podjebavao za mašinu za supu je bilo napisano tri u glavu kad bi se poredilo sa pričom mu u ovom krugu. Ako je to njegova priča, a biće da jeste.

Stipan

Ma jok, Stevo.
Mislio je na ono što ja zezam Anomandera kad god počne da filozofira kako neće da piše za taj-i-taj krug.
Onda se odmah pozovem na "Vojvođanski lobi" i - neverovatno ali istinito, Anomander napiše priču - sve bolju za boljom!
Verovali vi ili ne da nije sve ove zafrkancije ja bih se davno posvetio nečem pametnijem.
A bojim se da bi i drugima dosadilo.
Ali ja sam rekao. Ako baš insistirate na ozbiljnosti nema problema - ja ću umuknuti u roku od odmah!

boki77

Стево, промашио си. Стипан је објаснио. Ако очекујеш да ти замерим на критикама - нећеш дочекати. Ти и ја другачије пишемо/читамо. У реду је да се не слажемо.
Стипане, није ово злонамерно - мени је мање више свеједно. Мислим да би уз мање четовања било више фокуса на радионици. Можда грешим. Али мора да постоји разлог што је број читалаца/коментатора прича опао. Већина нас је прокоментарисала писаније, али нема лилит, миће (одавно) итд. Ајде да видимо зашто.

Savajat Erp

И цениш да је то због зајебанције? Можда, делимично, али и лето ће ускоро, лепо време, одмори итд., откуд знам...ко је искоментарисао искоментарисао је, па онда одједном нема више коментара...и шта сад, треба овде да зврји као у пустари и да као озебло сунце чекамо да се неко смилује и каже нешто конкретно? Овде је чак кренула расправа о теми за јул, иако за то постоји посебна тема...Превише смо се раскењали, тачно, посебно на овој задњој страни, а ако цениш да ће да уради плодом да вежемо себи прсте за пар дана кад је ова тема у питању, онда да видимо баш да ли си у праву.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Ja gledam dal sam nečim načepio nekog, super ako nisam (jako).
Ma nije četovanje neki jed. Tačnije, oftopikovanje je sasvim poželjno. Hoćel to neko da mi kaže da su bežanje u kukuruze, pinđur i jutarnja kafa nešto pa naškodili Radionici? Problem je što su mnogi shvalili demokratiju i svoju ulogu ovde preozbiljno. Ja bahato pričam, to mi se obija oglavu, i treba, ali neću prestati da forsiram mišiji suicid! Oću mačkove natrag (i mačke, eikscuse mjau) i da se ti mišiji brabonjiči pometu! Jebo demokratiju.

Albedo 0

kakvo bre povećanje broja karaktera, ne dolazi u obzir 8-)

prije bi pristao svake nedjelje da pišem priču od hiljadu znakova nego da se otelim s Rašomonijadom, alo bre 8-)

Inače, Rašomonijada bi mogla i da se razradi, recimo jedne nedjelje napiše se 1000-1500 znakova samo jedna pričica, a druge nedjelje pretumbamo stvari pa neko drugi ispriča svoju verziju tuđe priče, i tako se promjeni 4 autora na jednoj priči za mjesec dana 8-)

Naravno, odredite nekog drugog da skuplja priče, jer Bobanu ne bi ni bajati ljeb ostavio na čuvanje 8-)

Stipan

Eto, Stipan umukne i pojavi se niko drugi nego - Bata Veličanstveni! Pa vi sad birajte, braćo!

Third Eye

QuoteInače, Rašomonijada bi mogla i da se razradi, recimo jedne nedjelje napiše se 1000-1500 znakova samo jedna pričica, a druge nedjelje pretumbamo stvari pa neko drugi ispriča svoju verziju tuđe priče, i tako se promjeni 4 autora na jednoj priči za mjesec dana

Ovo zapravo deluje kao dobar predlog.  xjap

Ili možda da i dalje priča bude u rukama jednog autora ali da piše nastavke tj. druge uglove. Ili napiše svih 6 (ili koliko god) pa šalje u delovima...imajući vremena za dorađivanje narednih na dotadašnjih (  xrotaeye) osnovu kritika.
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Savajat Erp

Ни мени то не звучи лоше...али, зар не би могли о томе тамо?

Third Eye

E, to da. Jutros rekoh da ovu temu guši rasprava o narednom roku ali....if you can't   xtwak them... xcheers
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 14-06-2011, 20:17:47
Opalac, sad fale smislene kritike?! Biće da se nismo razumeli kad sam se juče zapitao gde su nestali Mića, Jevta, Angel, Dacko, Boban (sem kad mu je dosadno pa navrne da relaksira prst čvegerima) i kazao da ovako neće valjati jer moje i ostala sitna mišljenja nikom ne pomažu. Ako ćemo pravo, u ovom krugu smo dobili 1,1 set kritika, a da se oseti težina. Još jednom, u školi bi trebalo da se zna ko od koga uči. I valjda, zašto.

Ovaj, opekli se, pa im se ne vraća. Nije prijatno... Osim Miće. On je genije.  :|

Nećemo uvek dobijati pun džak kritika... Nekad više, nekad (pre)malo... Učimo kroz redovno pisanje, koji usputni komentar... Ljudi nemaju vremena (neki ni hrabrosti)...

Ajmo polako, pa gde stignemo. Ne siliti...

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 14-06-2011, 18:09:19
Лорд Куфер је почео пре времена, али није наставио...

A zbilja, Lorde, što ste stali? Ja, konkretno, na svoju priču nisam dobila nijedan komentar...

Savajat Erp

Ех, сад...немогуће...или хоћеш да кажеш ниједан коментар који би схватила за озбиљно? Или ниједан од Куфера као таквог?

Josephine

Nijedan suvisao, osim "(ne) sviđa mi se", "šta ja znam", "nije mi legla", "sranje neviđeno", "netalentovana i nepismena" i sl...

pokojni Steva

Aman, Savajate, jelil se Mac lepo dogovorio sam sa sobom da nema više ČETOVANJA?! Ajd sad, da si miran...

Savajat Erp

Мислио сам више у фазону "онда да видимо", али нико није рекао "ајде", тако да...

Josephine

Možda bi Boban mogao da objavi imena autorki/a priča...

Dacko

Pročitala sam sa zakašnjenjem sve (bila opravdano odsutna i tako to :)), najviše mi se dopala priča Slepac, neke opet nisam shvatila, tamo gde je ideja bila originalna, smetalo mi je konfuzno pisanje, tamo gde se videla ispisanost, ideje su već viđene. Opet, ne mislim da sam gubila vreme što sam zamarala oči čitajući s ekrana, bilo je zabavno, mada ovo nije najbolji krug dosad i premda bi mi sigurno sve priče više prijale da su na papiru, sređene za objavljivanje i očišćene od viškova i grešaka. Neću ih komentarisati pojedinačno jer nema svrhe, a i sekira me to što autori odmah skoče da objasne šta su hteli, ili zašto kritika nije na mestu, ili da na bilo koji način komentarišu komentar svoje priče. Čini mi se da je ipak suština radionice to što će bar deset ljudi pažljivo pročitati sve te priče, a to je više nego što dobiju i neki objavljeni pisci. Komentari priča ipak više koriste piščevoj sujeti nego samousavršavanju, jer ne verujem u pisanje po ukusu publike – kad čovek napiše tako da je dobro njemu, naći će se i još neko kome će se svideti. Ili neće, ali kakve veze ima: valjda pišemo da bi nas čitali, ne da bi nas voleli, i čemu onda ubeđivanje čitalaca da u priči ne postoji ono što su oni iščitali ili pak da ima nečega što nisu. Odavno je već napisano da priču grade i pisac i čitalac, pa svako ima prava na svoju recepciju, i nervira me kad neko brani ono što više nije samo njegovo samim tim što ga je objavio, pa ću se zato ovog puta uzdržati od svake kritike kako ne bi bila shvaćena kao napad. Ovo o piscima koji brane i tumače svoja dela odnosi se više na prethodni krug nego na ovaj, nego sad sam tek našla vremena da gunđam zbog toga. :) Ali dobro, zaista ne mislim da se veština pisanja može naučiti, već samo usavršiti ako postoji talenat, i možda još važnije, tema o kojoj neko zaista ima šta da napiše, te radionicu više shvatam kao čitaonicu, mesto gde će neko sigurno pročitati ono što ste napisali, čak i kad to ne valja, ali to pisanje neće postati bolje zato što će vam posle neko reći da skratite uvod ili osavremenite dijalog ili ubacite više glagola ili šta god – neki klasici su ne loši, nego očajni stilisti, ali su izlili sve iz sebe u tim knjigama, pa ih ni dan-danas niko ne analizira tako pomno kao autore radionice. Ovde je važan upravo podstrek na pisanje, teranje sebe da se pišući ogolite pred drugima, za šta treba mnogo hrabrosti, takmičarski duh koji ljude goni da pomnije čitaju sve tuđe kad ga porede sa svojim, to što neko zavoli baš vašu priču ili je pak niko nikad ne primeti, što opet nešto govori. Valjda je perverzno da neko školovan za komentarisanje priča na kraju sve svede na sviđa mi se i ne sviđa mi se, ali šta da radim kad mi to zaista jeste suština a sve drugo mi se smučilo. Pa kad mislimo da je priča skroz šuplja, napišemo kako joj fali karakterizacija sve da se neko nekom ne bi zamerio, prvo se uvija u oblandu a onda krene opšte pljuvanje... Eto, da sam pročitala na vreme sigurno bih i glasala i ocenila, ali nadam se da piscima koji su poslali radove znači i to što su stekli još jednog čitaoca, makar i nesposobnog za analizu priča. I zato bih volela da bude još krugova, finih tema koje inspirišu, ali koliko je vređanja i svađanja, nešto se i ne nadam previše.

Josephine

Ma nema ovde vređanja i svađanja koliko je nekad bilo, i koliko toga ima u drugim delovima foruma.

Upoznali smo se već... ;)

Savajat Erp

Тако је Дацко говорила!

Узгред, ја сам један од оних који је накнадно објашњавао и бранио своја недела, у прошлом кругу мање (само због пар погрешних тумачења), а у оном тамо кругу сам томе посветио цео један гигантско-мамутски пост. Јеби га. :)

Josephine

Posledica malicioznog komentarisanja... Potrebno je vreme da se ta navika izbaci iz radionice.

Savajat Erp

А погрешна тумачења која помињем се односе баш на твој коментар :)

Dacko

Valjda to zavisi od ambicija. Pošto nisam pravi pisac u pokušaju jer sam neviđeno lenja a i opterećena svim dobrim knjigama koje sam pročitala, bila sam presrećna kad me je radionica inspirisala da nešto napišem. Pa još srećnija što se nekome i dopalo. Naravno da je bilo komentara koji su me naveli da napišem poduže obrazloženje koje bi osporilo sve što u njima piše, ali sam to onda blaženo obrisala i nisam postovala nikakvu primedbu na tuđe komentare, jer najvažnije je upravo to da su ti ljudi moju priču pročitali, jupi, hvala im na tome, neću im omiliti priču ako im dokažem da greše ukoliko je bilo kome uopšte moguće nešto dokazati, a možda uopšte i ne greše već su to realne mane priče... Volela bih da se cene i čitaoci, ma kakvo njihovo mišljenje bilo, a pisci će dobijati sve iskrenija mišljenja o pričama ako prestanu da ih brane. U vašoj priči već sve piše, pustite nas da je čitamo kako nam se ćefne, ionako nemate izbora - objavljivanje priče makar i na forumu znači upravo to, svako može da maliciozno piše o vama i vašem čedu, ali to bi trebalo da inspiriše na nove priče, ne na odbranu starih.

Anomander Rejk

Dacko  xjap.
Svakako ne može svaki krug biti isti, ljudi imaju svoje vreme, živote i obaveze, i nekad jednostavno nisu za ovo. No činjenica je da su recimo martovski i aprilski krug imali mnogo komentara, kako nas običnih smrtnika tako i onih sa Olimpa  :). Sada to baš nije slučaj, a mislim da je krivica do nas samih- od besmislenih prepucavanja i natezanja oko jedne priče pri čemu se gubi fokus sa drugih, do beskrajnih i zamarajućih zezancija. Nije forum sterilan da nekome smeta kada se ubaci poneki zez post, ali ako na dve strane gotovo da i nema komentara o pričama, već je isključivo zezanje, onda ne vidim svrhu.
A već se razmišlja i o julu, i svačem nečem drugom.
Joj, neću više o ovome, sam sebe nerviram i zvučim ko da sam Jeremija od sto godina, ali eto prirasla mi je ova Radionica za srce, i žao mi je što mi se čini da počinje ići u lošem pravcu.

Tajno pišem zbirke po kućama...

Third Eye

Quotezaista ne mislim da se veština pisanja može naučiti, već samo usavršiti ako postoji talenat

Istina. Tako je i u muzici i svim ostalim umetnostima.

A što se odbrane tiče...jbg...ego je zajebana stvar.

Savajat Erp

Quote from: Third Eye on 15-06-2011, 01:02:27
ego je zajebana stvar.

Није его...него они једноставно не схватају, не разумеју...ма, немају они појма о писању! :)

Аномандеру, у праву си. Стварно звучиш к`о Јеремија. :)

Albedo 0

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 15-06-2011, 00:53:31
А погрешна тумачења која помињем се односе баш на твој коментар :)

Ma da, ali on nije bio maliciozan... Znamo se. ;)

Tu i tamo javi se neki "osvetnik" da napljuje tuđu priču... tj. javljao se. Obično se kače na vrat najvrednijim (i najiskrenijim) komentatorima... No, i to prolazi...

Priča o pričama je ok. Ako neko oseća potrebu da se brani - neka ga/je. Kroz odbranu će ili uočiti svoje greške ili učvrstiti stav.

Priča se ne brani jednom kad je izdata, našla put do šire čitalačke publike. U radionici je to poželjno - samo tako možemo da uvidimo gde grešimo ili gde neko greši, i da mu/joj na to ukažemo.

Mora da se priča o pričama... A ako neko i ne oseća potrebu da se "brani", i to je podjednako ok...

Boban

Napadi i odbrane su normalni u radionici.
Pisac objašnjava gde je neshvaćen, a komentatori izlažu svoju viziju priča. Sasvim je prirodno da bude razmimoilaženja.

Ja sam kao mali saslušao svakog ko je hteo išta da mi kaže o mom pisanju; neverovatno je kako i od običnih ljudi ponekad stignu dobri saveti. Generalno, dobar pisac može dati bolji savet, ali ne mora uvek da znači. Ponekad i marginalac ubode pravu primedbu jer ga je priča na određeni način dotakla
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

Stipan

Obećo sam da ću ćutati, ali ovo je jače od mene : Umukni bato - nema imena!

Sinlen

Evo i mojih komentara, sa kašnjenjem doduše.

Bogdana - Solidan dijalog, lepo napisan, ali je nelogična priča.Naivna stvar je ta kastracija, pa, ako već ne koriste telo za razmnožavanje, zašto bi uopšte imali taj višak od uda koji ih samo tera na razmišljanje? Nelogično je I to što rasa koja ne poznaje telesna zadovoljstva pravi tela. Kraj mi je nekako nejasan.

Dah Lokomotive - Dobra priča, ne sviđa mi se naziv Pilot Astrogator, nekako mi je neozbiljan. Lep opis usamljenosti, I ono staro dobili smo šta smo tražili.

Surfer- Bleh, ne volem skejt. Vanzemaljci koji uspostavljaju kontakt pomoću skejtbord takmičenja? Ma daj! Ne sviđa mi se ideja, mada sama realizacija nije loša.

Zvezdani Magelan  - Priča koja u potpunosti odgovara na temu. Lepe rečenice, gomila novih reči koje uopšte ne opterećuju jer su pametno ubačene. Tema večnog života, večnost - misao suštinski povezana sa svemirom.

G.H.O.S.T. - Ličio je na "light saber" iz SW-a, ovo mi jednostavno ne ide. Nepotrebno nabrajanje likova. Zbrzano na kraju. Mnogo toga ostaje nerazjašnjeno, neki dijalozi nisu morali biti ubačeni. Previše likova. Više bih voleo da sam video Oskarove misli. Zašto radi to što radi? Da li je vredno žrtvovati svoj dosadašnji život zarad nauke? To je mogla biti dobra priča.

Paprat  - Kraj mi nije jasan. Šta? Kako? Zašto? Pored toga, sviđa mi se kako je napisano. Haotičan, ali jednostavan i lep izraz, koji nekako odgovara junakinji. Priča se dobro plasirala, tako da pretpostavljam da je dosta ljudi shvatilo poentu, pa se sada osećam pomalo glupavo.  :oops:

GVOZDENA VILA  - Lepo napisano. Ovde mi svemir deluje samo kao scenografija, ali dobro iskorišćena. Ne sviđa mi se kraj, patetičan je. Više bi mi se svidelo da je izvukla pištolj i upucala tu pufnu, time dokazujući da je apsolutni badass.

MIKI MAUS  - Sjajno napisano, sjajni dijalozi. Atmosfera odlično dočarana. Ne sviđa mi se cepkanje rečenica kratkim opisima radnje u govoru, izgubim pojam o tome ko šta govori i kada je uopšte govor a kada opisivanje. Pored toga, moje neuko oko nema primedbi. Sada mi je krivo što sam joj dao samo jedan bod, mislim da zaslužuje da bude pri vrhu.

SLEPAC  - Jasan, precizan izraz. Ali mi ideja nije nešto posebno, tj. Dobra je ideja, ali kao da nije morala biti napisana na ovu temu.

Prevrat  - Interesantan kraj, smešan. Bilo bi mi smislenije da su u pitanju mašine, ali to bi pretpostavljam bilo izlizano (deca su valjda malo manje izlizana). Jasno i precizno napisano. Opet, kao i prethodna priča, ne vidim poentu svemira. Radnja je ovde mogla biti smeštena i u sadašnjost, a vala i 50, 100 godina u prošlost, u neku zabit odsečenu od ostatka sveta.

Zrno  - Teška misao opisana kroz dijalog. Zbunjujuće i konfuzno, ali ipak, na kraju shvatam koja je suština, što me vuče da je pročitam ponovo kako bih shvatio i ostatak. Par puta sam je pročitao, i mislim da sam shvatio sve detalje. Ipak, pitanje je da li bi svako želeo da se zamara na taj način. Ne vole svi priče koje teraju na razmišljanje u toku čitanja. Dakle, sam dijalog je odličan, ako se čita sa pažnjom i koncentracijom može da se vidi i čitava radnja.

Đavolji mozaik  - Izuzetno dobra, lepo napisana i odlično zamišljena priča.  Sviđa mi se ideja, pojam Boga ovde predstavljen, kao nešto što mi jednostavno ne možemo razumeti. Rečenice su jasne, komunikacija sa čitaocem za koju nisam siguran da li mi se sviđa ili ne, ali mi ovde nekako odgovara. Možda, previše upotrebe reči Mozaik, jasno mi je da se sve vrti oko njega, stoji i u naslovu.

Bata u svemiru  - Ja pobegoh u fantastiku, da se odmorim od stvarnog sveta i srpske ,,elite", kad eto, i ovde su se zavukli. Ajd' da ne bude da biram strane pa ću da dam i komentar kao da ova priča nije sprdnja. Ovde se spominje toliko različitih osoba, da me je jednostavno zabolela glava. Ko šta tu radi? Ko je gde? Ne daj Bože da preskočim dva reda, eto me u drugoj galaksiji. Ne razumem ti ja ovakve priče.

Ovaj krug sam smislio  - Naivno. Solidno je napisano, ali je ideja naivna, nelogična. Kao slali bi zatvorenika koji je najveći negativac u galaksiji da ispita njen centar u kojem ko zna šta se nalazi? Mada bi sa naprednom tehnologijom mogli barem da nagovestimo, zar ne?
Već je rečeno, ali i ja ću ponoviti zato što me je toliko iznerviralo: Zadnja rečenica je sranje.

JAO! GLE! ČOVEK NA MESECU!  - Dobro napisano, mada mi je ideja slaba. Simboliše besmisleno čovekovo stremljenje za novim otkrićima sa kojim nikako ne mogu da se složim da je besmisleno. Ne vrtimo se mi nigde, već cupkamo u mestu zbog sopstvene sebičnosti.

Svideo mi se ovaj krug, priče su mi zanimljivije nego u prethodnom.
Dođoh, iskomentarisah, ako nekome znači.
Sada se povlačim u svoj dom odsečen od sveta da proklinjem ljude iz kablovske što nikako ne puštaju novu mrežu s radom  :(
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Josephine

Sve se nosim mišlju da ceo jedan krug posvetimo učenju kako se priče komentarišu/analiziraju (a, bogami, i kako se tvrdnje argumentuju, budući da je tu većina slaba)...

Ovo što si napisao, Sinlen, mogao si da zadržiš u svom domu.

Kada kažeš "jasno je i precizno" - objasni zašto je tako? Da li zato što je tekst objektivno pročišćen, zato što je ekonomičan? Ili ti je jasan iz nekih subjektivnih kriterijuma?

Kada kažeš "lepo napisano", objasni zašto je lepo napisano.

Samo takvi komentari koriste, ostali su gubljenje vremena za autore/ke...

Anomander Rejk

D, mislim da bez razloga kritikuješ Sinlena. Dao je lepo prikaz suštine priča, onako kako ih je on shvatio. Ne možemo očekivati od svakog čitaoca da se udubi i u tehničke detalje, čovek je izdvojio neko vreme i dao prikaz koji je ipak dosta više od ,, sviđa-ne sviđa mi se '', i sad još da ga napušavamo, malo je bezveze.
Sinlen : ja sam skoro ocapario kablovsku, manje tv i mnogo bolje se osećam. A mislio sam faliće mi kablovska, ma jok  :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Anomandere, apsolutno sam protiv gajenja kulture "dao je lepo prikaz suštine, onako kako je on shvatio" bez ograda, jer može da otvori vrata svakojakim životinjama da daju prikaze onako "kako su oni shvatili priče", a ti znaš šta to znači.

Ako nisi primetio, više ne insistiram(o) na fidbeku, zato što sam primetila da je bolje da ga nema, nego da bude nekvalitetan i da vređa autore, kao što Sinelenov na mahove vređa, a bez pojašnjavanja zašto misli tako kako je napisao.

I nije "dosta više od sviđa mi se ili ne", dosta više sam dala jedino ja.

(Relativno objektivna) analiza priča je gotovo podjednako bitna kao i redovno pisanje. Ako vi ne shvatate značaj dublje, argumentovane analize priče, i zadovoljavate se time da "ne znate da analizirate", to je vaš problem. Ja ću stalno isticati značaj toga, pa ko ukapira, ukapirao je.

Mislim da svi mogu da analiziraju priče sa stanovišta čitaoca, a bez vređanja autora.

Kada Steva kaže "ko je on da kritikuje Stipana i obrnuto, i šta to mogu da nauče jedan drugog", u pravu je. A nije mislio na njih dvojicu, nego je pristojno dao taj primer. Više je mislio na ove što "analiziraju" priče rečnikom koji vređa autore/ke, površno i u nekoliko rečenica, što, stvarno, nikome ne koristi.

Na primer, oni koji su nevešti u pisanju, neće prepoznati pismo majstora. I ne samo to, nego će ga ovakvim komentarima napljuvati. To nam ovde nije potrebno.

Ivica kulturno daje ovakvu vrstu komentara, kao što je Sinlen pokušao da da. Ne analizira, ali kulturno komentariše. Ako kaže šta mu se sviđa - uglavnom argumentuje. Ali zato argumentuje kada mu se nešto ne sviđa, ili prosto ostavi distancu od tog što mu se ne sviđa.

Dakle, moramo da naučimo da dajemo kulturan i koristan fidbek. Argumentacija tvrdnji je veoma bitna, a ličan pogled na priče može (i neophodan je) - ali argumentovan i kulturan.

ivica

A evo i imena! Moja je Surfer - hvala svima za bodove, glasove i komentare.

Ponovo sam bacio pogled na priče, i iskočila mi je jedna za koju bih takođe glasao, da sam imao još jedan bod.

Jao! Gle! Čovek na Mesecu! - Mandragora Dragon - je vrlo, vrlo zanimljiva priča. Prizvala mi je sećanja na nekoliko drugih dela - roman Gateway i film 2001: A Space Odyssey, pre svega. Dinamika pripovedanja je dobra, kombinacija nekih flešbek trenutaka iz prošlosti i nadrealnog trenutnog međuzvezdanog ili šta već putovanja.
Stil mi se, međutim, pogotovu u prvoj polovini, nije svideo, jer počinje nekako trivijalno, ''čovek iz naroda'' i skoro zajebantski, a onda postaje gotovo horor. To ne bi bio problem, ali jezik i izbor reči su mi osetno smetali.

U svakom slučaju, upečatljivo.

Josephine

Doduše, u odnosu na ove što nevešto komentarišu (bez loše namere), ovde ima i onih koji su došli iz nepoznatih razloga (ja mogu da smislim samo takmičarske), s obzirom da je o njihovim pričama veoma diskutovano, ali da oni reč o tuđim nisu prozborili...

Ali dobro, uvek ima onih koji više dobijaju nego što daju. Samo što sledećeg puta gube ono što su dobijali.

Ja svoje iscrpne analize u sledećem krugu ostavljam za nakon objavljivanja imena autora/ki. Tada ću analizirati samo priče autora/ki koji/e aktivno učestvuju u radionici...

Btw. ivice - odlična priča! šteta za kraj... ali to uvek možeš da ispraviš. originalna ideja. :)

sandjama

d,
ako mislis da feedback funkcionise, prvo sujetu ostavi kod kuce. ja sam sinlena sve razumeo sta je rek'o i slazem se sa dobrim delom (i ne vidim da je nekog nesto narocito vredjao ako je rekao za nesto da je "sranje" ili "glupo").
btw za sad ne komentarisem price delom zato sto nisam ucestvovao, delom zato sto me mrzi, a delom zato sto bih (verovatno) napravio masakr. 

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

дејан

...barcode never lies
FLA

Суба

Масакр? После свих оплетања по Радионици и ЗС генерално ти претиш "масакром"? Bring it on, kid.   8-)

sandjama

"masakr" se odnosio na komentarisanje. kao prvi razlog za ne-komentarisanje sam naveo to sto nisam ucestvovao - stvarno mislim da bi bilo nepravedno da opalim po nekom, a da taj neko nema mogucnost da opali po meni. do sad sam bio poprilicno supportive, u nameri da ohrabrim i podrzim celu stvar i izjasnjavao se uglavnom o pricama koje su mi se svidele, ali ovo nece nikud da odvede ako se ljudi ponasaju k'o sujetne primadone.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Dacko

Quote from: D. on 15-06-2011, 13:58:51
Kada kažeš "jasno je i precizno" - objasni zašto je tako? Da li zato što je tekst objektivno pročišćen, zato što je ekonomičan? Ili ti je jasan iz nekih subjektivnih kriterijuma?
Kada kažeš "lepo napisano", objasni zašto je lepo napisano.
Samo takvi komentari koriste, ostali su gubljenje vremena za autore/ke...
Što bi to bilo gubljenje vremena za autore* da im neko ma kako pohvali ili kritikuje priču? Pa autori valjda pišu radi čitalaca, ne postoje čitaoci zbog njih, da ih potapšu po ramenu i ishvale im trud.
Nije bilo nekih grubosti u Sinlenovom postu, ali u tvom odgovoru jeste. Opet, ovo njegovo 'jasno i precizno' mnogo bolje razumem nego šta bi to bilo 'objektivno pročišćen' ili 'jasan iz subjektivnih kriterijuma' – kako da pojedinac uopšte napiše šta je to objektivno jasno? A diskutabilno je i ume li svako da pojasni šta je to 'lepo napisano', zapravo, kad se išcita nekoliko teorija književnosti pre se postavi pitanje ume li iko da neporecivo objasni šta je to lepo napisano, šta je to umetnicko delo, šta neku knjigu cini remek-delom itd. Na kraju će se ipak svesti na to da se u njoj nešto jednostavno mnogima sviđa. :)

*Tom rečju su obuhvaćene i žene, nema potrebe za kosom crtom: ja sam lektorka, profesorka, majka, kuvarica itd. ali ako govorim o grupi u kojoj ima pripadnika oba pola, govoriću o  lektorima, profesorima, roditeljima, kuvarima itd.

Josephine

@Sandjama

O, Bože. Shut up if you have nothing to say. I pri tom i nisi napisao priču.

Mislim, ako ti ispljuješ po pričama, ja ću po tebi.

Pa ti vidi kako ti se to isplati.

Nema besmislenog komentarisanja i vređanja autora.

Ćutite ako su sranja sve što imate da izgovorite (ne prija vam kada vam tako kažu, zar ne?).

Radionica ima pravila. Jedno od pravila je kulturno ponašanje, i ono štiti radionicu od  raspadanja i baljezganja, beskrajnog prepucavanja. Pokušavamo da radimo ozbiljnije od "ovo je sranje". Ko ne zna da poštuje učesnike i njihove priče neka jednostavno ne komentariše.