• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 7 . jul 2011 - PRIČE

Started by Boban, 04-07-2011, 10:16:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Taj integritet leži u činjenici da ću onima kojima nije jasno uvek pojasniti svrhu radionice, i uputiti ih na činjenicu da o "nazadovanju" ne može da se priča na osnovu jednog kruga, i da je izdvajanje priča po lošem kontraproduktivno.

Sa druge strane, ja nikada o tvom spisateljskom umeću nisam zaključuvala na osnovu priče "Bundeva" (lako dostupna javnosti) iako bih svašta iz nje mogla da izvučem. Ali ja ne mislim da je jedna priča bilo kakav dokaz tvoje pismenosti i talenta.

Bilo bi lepo da takvu šansu daš i drugima.

Gaff

Quote from: D. on 10-07-2011, 17:00:44
I ako dobiju sliku o tome šta je najbolje, možda će nešto naučiti iz toga.

Slažem se, no to nije u nikakvoj suprotnosti s onim što sam ja napisao.

Zašto je prvi impuls da se priče izdvoje po lošem?

Zato što loše priče imaju najviše grešaka da pokažu, najviše da se nauči šta ne valja, najviše da se razmisli o tome da li i ja pravim iste ili slične greške pri pisanju.

Analize priča svakako pokazuju šta je u nečijoj priči loše. Nadam se da si pratio, jer sam ja prva dosta oštra u analizi priča.

Pokazuju, pokazuju... a najlošije pokazuju najviše. Kako to misliš da si oštra u analizi priča? Pa zar radionica nije oaza razumevanja, tolerancije i učenja?

No, nikada nisam izdvajala najgore priče, to nije način rada ove radionice.

Nisi ni morala, imaš glasanje. Ako ti toliko smeta da se bilo čija priča kotira kao najlošija, što nisi više insistirala na tome da se glasanja ukine. Svakako da nema neku svrhu sem egoboost-a nekih, a bacanje u bedaka drugih.

I još nešto - zašto ne napišeš nešto za radionicu, pa onda tražiš da se priče izdvoje po lošem? Verujem da ćeš imati drugačiju perspektivu situacije. ;)

Sad ćemo se igrati: "Ajde ako smeš?", pa nismo valjda deca, pobogu?

Nadam se da ti je jasna pozicija iz koje nastupam. Naposletku, ti i nisi video strah i zazor učesnika od radionice na Sagiti onako kako sam ih videla ja. :)

Veoma mi je jasna pozicija iz koje nastupaš. Ako ne prevaziđu strah i zazor, ostaće na nivou na kome i jesu. Boban će ti prvi reći gde je mesto slabićima.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Stipan

Bojim se da je ovo rat do istrebljenja. Zar vas dve (LiBeat i D.) ne biste mogle privremeno da zakopate ratne sekire?

Neka svako kaže ono što misli o pričama. Autori nek izvlače zaključke po nahođenju.

Uostalom, ja kritike filtriram. Preporučujem to i ostalima, ako ne žele da zaglave na psihijatriji...

NdZodiac

Quote from: Stipan on 10-07-2011, 17:20:10
Uostalom, ja kritike filtriram. Preporučujem to i ostalima, ako ne žele da zaglave na psihijatriji...

Odlična preporuka druže :)

Josephine

@Gaff

U jednom grešiš - ovde se ne pokazuje mesto slabićima. Radionica nije takvo mesto. I Boban to zna.

@Stipe

Ja se nijednom rečenicom nisam obratila Lidiji. Pisala sam uopšteni komentar na deo koji se tiče radionice. I tako će ostati.

Albedo 0

Žalosno je da osoba koja je i omogućila hejt-segregaciju na Radionici sada priča da je loše izdvajati priče... ona koja je izmislila izdvajanje, pljuvanje i povraćanje po pričama...

Stipan

Ma nije tačno Bato. Nisi li ti ocenio moju priču sa dva minus u prošlom krugu i to tako da si znao da sam je ja pisao?
I šta sam ti prigovorio? Nije ti se svidela i šlus...
Mene je D par puta baš olešila, ali ne mislim da je to bilo pljuvanje i povraćanje.
Nemam ništa protiv ni da Lidija izgazi moje pisanije. Meni više pomognu negativne kritike nego tapšanje po ramenu.

Uh, Princezo editovala si.
Pa dobro onda. I meni je radionica važnija od bilo čije netrepeljivosti.

Albedo 0

u prošlom krugu si dobio bod od mene, šta se praviš lud... na toj listi su svi dobili dvojke bre...

a nije ni važno, ta radionica je bila šesta po redu, sigurno nije tada počelo. Ja nisam komentarisao priče za koje nisam ni glasao, sve dok me na to nije primorao zlonamjerni dvojac Mims/D, sa svojim jeftinim provokacijama u aprilskoj radionici...

Gaff

Quote from: D. on 10-07-2011, 17:22:20
@Gaff
U jednom grešiš - ovde se ne pokazuje mesto slabićima. Radionica nije takvo mesto. I Boban to zna.  

Pa ako u ovoj oazi razumevanja i šta-ti-ja-znam-čega i dalje imaju razloga za strah i zazor, onda očigledno neko od vas komentatora izaziva takav utisak kod učesnika radionice. A ako je iko odustao zbog negativnih komentara, a, kao, želeo da nešto nauči... šta je, nego slabić. Ergo, uspostavlja se sistem koji pokazuje da slabićima nije mesto na radionici. Kako onda nije mesto gde se pokazuje mesto slabićima?
Radionica ne bi trebala biti takvo mesto. Tu se slažemo.

Gaff

Quote from: Stipan on 10-07-2011, 17:29:43
...
Nemam ništa protiv ni da Lidija izgazi moje pisanije. Meni više pomognu negativne kritike nego tapšanje po ramenu.

...

Eto vidiš! Ko želi da nauči, bitnija mu je radionica od negativnih komentara! Pogotovo što shvata da su mu bitnije negativne kritike.

Josephine

Negativne kritike nisu isto što i izdvajanje priča po lošem.

Toliko od mene.

NdZodiac

Quote from: Gaff on 10-07-2011, 17:44:54
Quote from: Stipan on 10-07-2011, 17:29:43
...

...

Eto vidiš! Ko želi da nauči, bitnija mu je radionica od negativnih komentara! Pogotovo što shvata da su mu bitnije negativne kritike.

Koliko ja znam D. nije protiv negativnih kritika (jer ih i sama daje, i hvala joj na tome :) ), nego protiv pljuvanja. A to je VELIKA razlika. Pljuvati priče bez argumenata ne može biti produktivno NIKAKO.

NdZodiac

Albedo 0

Mda... postojali su nekad srednjevjekovni filozofi, i oni su izmišljali gluposti tipa da ''postoji razlika'' između ''negativne kritike i izvdvajanja priče po lošem'' ili ''pljuvanja'', naravno da postoji - među anđelima na vrhu igle.

D. je pljuvala, vršila segregaciju, kreštala da se pojedini ljudi izbace iz Radionice, ali da, to pretpostavljam spada u ''konstruktivne kritike'' naše ''dobronamjerne'' čitateljke.

Čak 11 ljudi joj se na tome zahvaljuje.

Josephine

Albedo 0

ma super si ti, samo što tu piše da je poruka napisana u JULU mjesecu, a ja ne sumnjam da ti zaboravljaš šta si juče jela, pa zamisli da pamtiš sve što činiš kakav bi džumbus nastao...

Gaff

Mda, bitno je znati koje su i zašto neke dve najbolje, a nije bitno koje su i zašto neke dve priče najgore.

I mene je zanimalo mišljenje zašto su te (kojegod) dve priče najgore, a ne da se izvrši pljuvanje po njima. Naravno, D. koja je u toj njenoj školi naučila kako se diskutuje (šta li), naučila je jedino da izvrće tuđe reći i odustaje kada ostane bez argumenata. Nigde ja nisam pominjao da je na radionici potrebno pljuvanje. Nigde!

Stipan

Quote from: Бата II Величанствени on 10-07-2011, 17:37:26
u prošlom krugu si dobio bod od mene, šta se praviš lud... na toj listi su svi dobili dvojke bre...

Pa nije u tome bila poenta, nego u tome da negativna kritika nije ništa strašno.
Uostalom, ja nikad nisam bio nezadovoljan svojim plasmanom.

Ali D. je u pravu u jednoj stvari - neću sad nikoga imenovati, ali bilo je baš prljavih komentara namenjenih ne kritici, nego ponižavanju onog kome su upućene.
Po pravilu uvek kada se već znalo ko je autor.

Josephine

Ma Gaffe, čoveče, u pitanju je dobra volja...

Lako će neko da preživi da mu se priča izdvoji po dobrom.

Izdvajanje po lošem već se vrši kritikovanjem i komentarisanjem. Zašto bismo strogo izdvajali loše?

Uostalom, ni dobre se ne izdvajaju ovde. Ukusi su različiti...

Джон Рейнольдс

Moram da primetim da je na forumu nekoliko dana na svim temama vođen civilizovan razgovor, pa čak i zezanje. Bez tenzija, kopanja očiju i proseravanja. Onda se vratila D.

Valjda je i poslednjoj budali jasno ko je (do)nosilac negativnosti.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Gaff

Quote from: D. on 10-07-2011, 18:17:34
Ma Gaffe, čoveče, u pitanju je dobra volja...

Lako će neko da preživi da mu se priča izdvoji po dobrom.

Izdvajanje po lošem već se vrši kritikovanjem i komentarisanjem. Zašto bismo strogo izdvajali loše?

Uostalom, ni dobre se ne izdvajaju ovde. Ukusi su različiti...

Radionica, koliko sam ja shvatio, ne služi tome da vidimo ko je dobre volje, nego da vidimo ko i kako može da poboljša svoje pisanje...

Ako se nečija priča izdvoji po dobrom, on ne treba da preživi, nego da shvati zašto je neko mislio da je njegova priča dobra, zapamti to i upotrebi to u sledećoj priči.

Zašto bismo strogo izdvajali loše? Mislim da sam to već objasnio.

Dobre se izdvajaju upravo zbog različitih ukusa! Pisanje je zanat! Zanat, koji kao i svaki drugi ima svoje zakonitosti. To treba da se nauči na radionici, a ne zašto je po nečijem ukusu neka priča bolja od druge.

scallop

Ajde, Džone, i ti se proseravaš pa ti niko ne opaljuje po ustima. D. samo veruje da treba da brani Radionicu, a ne treba. Ili će se odbraniti sama ili nek' crkne.

Gaff, ako se glasa sa ocenama, onda su najslabije priče na dnu. I obično je jasno zašto. A, ako je tebi stalo do specijalnog mišljenja "integrisanih" osoba, razmeni PM, Lidija je tu vrh vrhova. Ionako je mogla da pročita šest, a nisu na nuli dve. I Stipan tako može da dobije mišljenje za svoju kolekciju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Napisala sam kratak odgovor Gaffu, ali sam shvatila da je scallopov bolji.

Savajat Erp

Quote from: John Reynolds on 10-07-2011, 18:29:16
Moram da primetim da je na forumu nekoliko dana na svim temama vođen civilizovan razgovor, pa čak i zezanje. Bez tenzija, kopanja očiju i proseravanja. Onda se vratila D.

Ја засад видим само просеравања. И мачице тенизија, али не забрињавајуће...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Gaff

Ja sam postavio pitanje Lidiji. Na forumu. Otkad je to zabranjeno?! Zar je to pitanje zaslužilo salvu koju sam dobio od D.?

Opet ne shvatate kontekst razgovora (Scallope)? Onda počnite ponovo da čitate postove i to pažljivije. Ja nisam napao nikoga a dobio sam motikom po glavi.

Josephine

Sumnjam da bi učesnici radionice voleli da se priče ističu po lošem.

Pogotovo sumnjam da bi voleli da to rade određene osobe.

Zato je pm odlično rešenje.

NdZodiac

Quote from: scallop on 10-07-2011, 18:40:44
Ajde, Džone, i ti se proseravaš pa ti niko ne opaljuje po ustima. D. samo veruje da treba da brani Radionicu, a ne treba. Ili će se odbraniti sama ili nek' crkne.

Gaff, ako se glasa sa ocenama, onda su najslabije priče na dnu. I obično je jasno zašto. A, ako je tebi stalo do specijalnog mišljenja "integrisanih" osoba, razmeni PM, Lidija je tu vrh vrhova. Ionako je mogla da pročita šest, a nisu na nuli dve. I Stipan tako može da dobije mišljenje za svoju kolekciju.

Najbolji post :)

Gaff

Quote from: D. on 10-07-2011, 18:49:24
Sumnjam da bi učesnici radionice voleli da se priče ističu po lošem.

Onda je sva sreća da ti više nećeš isticati ono što je loše u pričama.

Savajat Erp

Quote from: D. on 10-07-2011, 18:49:24
Zato je pm odlično rešenje.

Пффф, безвезарија, бар за мене...можда би неким тананим душицама то и одговарало, а што се мене тиче, може да опелте ко хоће, како хоће и колико хоће...могу то да поднесем. Отплачем једну партију, спремам штрањку, али на крају се опоравим јачи него икад. :)

Josephine

Isticanje lošeg u pričama i isticanje loših priča nisu ista stvar. Po drugi put.

scallop

Večno ću se radovati mnogim pozivima da čitam pažljivije, jer sam ja jedno površno stvorenje koje čitav život čeka da mu objasne, sad svejedno šta. Šta je jedna motika po glavi? Računa li se tu i "opet ne shvatate kontekst"?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Gaff

Quote from: scallop on 10-07-2011, 18:54:49
Šta je jedna motika po glavi? Računa li se tu i "opet ne shvatate kontekst"?

Isto koliko i potenciranje da mi je jedino važno mišljenje "integrisanih" osoba.

Stipan

Quote from: scallop on 10-07-2011, 18:40:44
Stipan tako može da dobije mišljenje za svoju kolekciju.

Pa dobro, šta je sad open Stipan zgrešio?
Lepo sam rekao šta mislim. Niti sam se svađao, niti sam nekog napadao.

Ako baš hoćete, Stipan misli da je D. u pravu. Ona jeste malo jezičava, ali zastupa stavove koje smatram ispravnima.

A ako je smisao posta bilo u onome "nek' crkne radionica" i to mogu da prihvatim.
Jednostavno ću da šaljem svoje pisanije onima koje to zanima.

I tačka!

M.M

Quote from: Gaff on 10-07-2011, 18:47:11
Opet ne shvatate kontekst razgovora (Scallope)? Onda počnite ponovo da čitate postove i to pažljivije. Ja nisam napao nikoga a dobio sam motikom po glavi.

Nisi napao nikoga, ali pitanje koje si uputio Libeat je bilo potpuno neprimereno na više nivoa. Odabrao si potpuno pogrešno vreme, a i mesto gde ćeš ga postaviti. Ne želim da ulazim u to koliko je tvoje pitanje bilo besmisleno. Ukoliko si želeo da Libeat prokomentariše priče, trebalo je da sačekaš sutra jer će od sutra moći da se priče javno komentarišu. Ukoliko nisi mogao da se strpiš trebalo da pošalješ Libat PP i poštediš nas svega ovoga.
Nijedan poraz nije konačan.

NdZodiac

Quote from: Miljan Markovic on 10-07-2011, 19:03:11

Nisi napao nikoga, ali pitanje koje si uputio Libeat je bilo potpuno neprimereno na više nivoa. Odabrao si potpuno pogrešno vreme, a i mesto gde ćeš ga postaviti. Ne želim da ulazim u to koliko je tvoje pitanje bilo besmisleno. Ukoliko si želeo da Libeat prokomentariše priče, trebalo je da sačekaš sutra jer će od sutra moći da se priče javno komentarišu. Ukoliko nisi mogao da se strpiš trebalo da pošalješ Libat PP i poštediš nas svega ovoga.

Bravo Miljane :)!

Gaff

Quote from: NdZodiac on 10-07-2011, 19:07:38

Bravo NDZ  :)!

scallop

Quote from: Gaff on 10-07-2011, 18:59:31
Quote from: scallop on 10-07-2011, 18:54:49
Šta je jedna motika po glavi? Računa li se tu i "opet ne shvatate kontekst"?

Isto koliko i potenciranje da mi je jedino važno mišljenje "integrisanih" osoba.

Pa, koga si, onda, pitao za specijalno mišljenje, ako je D. "integrisana" kao ono što se struže sa opanaka? Natezanje po forumu uvek izgleda gore kad je u tuđim rečenicama.

NdZodiac

Quote from: Gaff on 10-07-2011, 19:11:18
Quote from: NdZodiac on 10-07-2011, 19:07:38

Bravo NDZ  :)!

Bravo Gaffe :)!

Gaff

Ali mene ne interesuje ni vaša ni D.-ina sukobljenost s Lidijom. Postavio sam pitanje na koje (Miljane) nisam ni očekivao neposredan/konkretan odgovor. Na šta sam dobio odgovor od D. da ja tu nešto prizivam pljuvačinu na radionicu. Pa 'ajte, molim vas, gde sam ja to započeo nešto?

Josephine

Dragi Gaffe, priče se komentarišu nakon isteka roka za glasanje.

Gaff

Ma meni je jasno da tebi svrbi što je Libeat rešila da komentariše priče, ali ja stvarno nisam očekivao konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Evo, vidi, upravo sam u postu iznad tvog to i rekao.

Josephine

To što ga nisi očekivao, ne znači da ga ne bi dobio. ;)

Dobrodošao si da komentarišeš priče nakon isteka roka za glasanje. :)

Stipan

E, pa sad već počinje da me nervira celo ovo sranje.

Gaffe, hoćeš li da ti kažem kada si započeo?

Onda kada si mi nadmeno dobacio da na "staroj Sagiti" ne bih dospeo ni do postovanja priče.

Kada si nastavio?

Kada si potencirao da su važnije dve najgore, a ne dve najbolje priče. Zašto? Da bi mogao da dobaciš nešto poput "i moja baka je ispuštala čudne zvuke"?

I ko je LiBeat branio da komentariše priče? Nigde ne vidim da je to D. uradila!

O čemu ti to uopšte pričaš?

Anomander Rejk

Quote from: Gaff on 10-07-2011, 19:33:22
Ma meni je jasno da tebi svrbi što je Libeat rešila da komentariše priče, ali ja stvarno nisam očekivao konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Evo, vidi, upravo sam u postu iznad tvog to i rekao.

Hmm... ne razumem. Pa nismo mi đaci iz osnovne, da drhtimo pred učiteljicom. Dobrodošao je svako ko želi da komentariše. Zašto misliš da se neko plaši komentara Libeat, ili da bi se ubedačio zbog negativnih komentara jedne osobe ? Stvarno ne razumem. Na Radionici je i dosad bilo vrlo jasnih komentara šta ne valja, kako i zbog čega, i šta valja.
Scallope, kako bi na moru ? Mi se pržimo na 36+...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Savajat Erp

Stipan is on fire! Hell, yeah!  :|

biljan@

Glasala i ja. Bit će i komentara.

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Gaff

Quote from: Stipan on 10-07-2011, 19:47:28
E, pa sad već počinje da me nervira celo ovo sranje.

Gaffe, hoćeš li da ti kažem kada si započeo?

Onda kada si mi nadmeno dobacio da na "staroj Sagiti" ne bih dospeo ni do postovanja priče.

Kada si nastavio?

Kada si potencirao da su važnije dve najgore, a ne dve najbolje priče. Zašto? Da bi mogao da dobaciš nešto poput "i moja baka je ispuštala čudne zvuke"?

I ko je LiBeat branio da komentariše priče? Nigde ne vidim da je to D. uradila!

O čemu ti to uopšte pričaš?

Kukao si kako su te dotukli. Ja sam rekao da ovo nije ništa naspram onoga kako bi te dotukli ranije.
Ti si postavio pitanje da li mislim da tada ne bi mogao ni postovati. Onda je Perin rekao da nije o tome reč i pošto sam i ja bio istog mišljenja, nisam imao razloga da opovrgavam. E onda sam ti dao savet da čitaš pažljivije ono što pišeš. Koji nisi poslušao, pa sam pomoću sarkazma pojačao svoju poentu da si iskoristio reči koje se mogu shvatiti, čak i u kontekstu priče, veoma dvosmisleno.

I sve to nema nikakve veze s radionicom. Sve je to bilo na topiku o tvojoj priči.

Za ostalo me mrzi da tražim po topicima.

Albedo 0

Quote from: Stipan on 10-07-2011, 18:09:32Ali D. je u pravu u jednoj stvari - neću sad nikoga imenovati, ali bilo je baš prljavih komentara namenjenih ne kritici, nego ponižavanju onog kome su upućene.
Po pravilu uvek kada se već znalo ko je autor.

onda je D. pričala sama o sebi, budući da je to upravo meni radila u aprilu.

Stipan

Slušajte vas dvojica, jebe se meni i za Gaffova opravdanja i za Batin sarkazam.

Ako će radionica postati ono što ste vi naumili da od nje stvorite, onda ja nemam u njoj šta da tražim.

I tačka!

Gaff

Ne znam za Batu, meni ne pada na pamet da menjam radionicu. Otkud ti ta ideja?
Gde sam ja to rekao o radionici da treba da bude ovakva ili onakva?