• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Master and Commander

Started by Ghoul, 15-11-2003, 13:21:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Reviews counted: 116
Fresh: 102  :!:   Rotten: 14 :roll:

hmmm...

Movie Reviews: 'Master & Commander: The Far Side of the World'

Judging from critical reaction, director Peter Weir's Master & Commander: The Far Side of the World, starring Russell Crowe, will be the movie to beat in the Oscar competition this year. Virtually every major critic is giving it a rave review. Typical is this four-star salute from Roger Ebert: "Master and Commander is grand and glorious, and touching in its attention to its characters. Like the work of David Lean, it achieves the epic without losing sight of the human, and to see it is to be reminded of the way great action movies can rouse and exhilarate us, can affirm life instead of simply dramatizing its destruction." Lou Lumenick in the New York Post calls it, "thoughtful, rousing and beautifully crafted." To Jami Bernard in the New York Daily News, it's "an awesome, old-fashioned pirate epic." To Glenn Whipp of the Los Angeles Daily News, it's a "masterpiece of extraordinary power and beauty." To Joe Morgenstern in the Wall Street Journal, it's "a gift for those of us who've forgotten what it's like to see an epic that fills the screen with billowing sails and the soul with a sense of high adventure. For those who've never known, it will be a revelation." A.O. Scott in the New York Times describes it as "stupendously entertaining," and, in his conclusion, has this to say: "It is rare, nowadays, to see a story of such scale and complexity filmed with such clarity, swiftness and attention to detail. ... Master and Commander hums with humor, passion and life." It is, in short, according to Michael Wilmington of the Chicago Tribune,"the best movie of its kind ever made." Nevertheless, many critics wonder whether the movie will be able to attract a sizable audience, especially given the fact that it is virtually devoid of women.

HMMMMMMMM...

odavno nisam gledao bas dobar NOVI film Petera Weira...
https://ljudska_splacina.com/

johnson bronson

Ghoule, pa ti uvek postujes neku kritiku i oDkines od anticipacije i onda kad odgledas film ne odusevis se bas, pa, mislim tvoj je zivot.

Ghoul

pa tako ti je sve u zivotu: od, sta ja znam, omota za neku cokoladu koju vidis pa do neke zenske u koju se zacopas = sve ti je puno obecanja i divnih prospekata, a onda realnost pokaze svoje ruznije lice.

ali, dok ne dodje do tog trenutka mracnog otkorvenja, lepo je nadati se... i sanjati...

a ja za sat vremena odoh da pogledam film, pa eto...

Ghoul

dragi sumnjicavi JB, a i ostali, imam lepu duznost obavijestit vas da je
1. M & C najbolji film koji sam ove godine video u bioskopu
2. najbolji film koji je P. Weir uradio jos od Galipolja
3. film koji mozete pridruziti onima koje sam vec naveo na topiku o 'cry-baby' filmovima.

izuzetno, prelepo, staromodno u najboljem smislu reci, spektakularno i humano [sa naglaskom na potonjem], srceparajuce a [skoro] bez patetike,...= pure joy.

pajke i nazi feldmarsal ima da otkinu na ovo= nije preterao onaj [valjda Ebert] ko je ovo uporedio sa D. Leanom: avanturisticka drama sa likovima koje obozavate i s kojima bi voleli da se druzite.

ovo ce da bude najveca konkurencija jacksonu u borbi za oskare [kako 'glavne' tako i 'sporedne', 'tehnicke' itd.], ali vec sad mogu da se kladim da dobija oskara za ZVUK.

sjajno, sjajno!

kad ona djulad pocnu da lete i kidaju sve pred sobom...!

najkrvaviji pg-13 koji sam ikada video ili se usudio da zamislim.

a sto je najbolje, uz sve divljenje scenama borbe & akcije, dramske su podjednako zanimljive, ako ne i vise.

ovo je stvarno bila dobra godina za 'brodske' filmove [mada bih PIRATE KARIBA uporedio sa savrsenim popcornom, a M&C sa specijalitet-pljeskavicom]

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

johnson bronson

Jel Bolji od KILL BILL a gori od GRADIJATORA?

johnson bronson

Jel znas da sam se zarekao da od KILL BILL necu vise gledati nijedan film, dok ne snimim svoj?

Pajke

Ghoule, nisi ni svestan koliko se, pored filma, ceka i na knjige Patrick O ' Briana(po jednoj knjizi iz serijala je napravljen film). Imam informaciju da je Laguna otkupila prava i sprema prevod prve knjige(ne znam ko prevodi).
Za one zainteresovane evo linka o Patric O'Brian-u:
http://www.wwnorton.com/pob/pobhome.htm

Pajke

Sto me palis Ghoule, ionako jedva sebe obuzdavam sto se tice cekanja na taj naslov... :cry:  :cry:  :cry:

Rommel

Quote from: "Pajke"Sto me palis Ghoule, ionako jedva sebe obuzdavam sto se tice cekanja na taj naslov... :cry:  :cry:  :cry:
a sto si ti tek meni napravio, a zivio sam u blazenu neznanju  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :wink:

Pajke

Quote from: "Rommel"
Quote from: "Pajke"Sto me palis Ghoule, ionako jedva sebe obuzdavam sto se tice cekanja na taj naslov... :cry:  :cry:  :cry:
a sto si ti tek meni napravio, a zivio sam u blazenu neznanju  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :wink:

Ja tebe, Ghoul mene! :lol:  :lol:  :wink:

Pajke

Odgledah juce film i otkin`o sam!!! Nisam nasao filmu niti jednu manu! Obavezno pogledati film u sto je moguce boljim uslovim radi potpunijeg uzitka!!! Dragulj!...Rommele, cim se pocne davati film kod kod vas odmah odjuri u bioskop i znaj da vredi svih troskova! Ne znam koji vam je najbolji bioskop u zemlji ali nemoj zakiti pare da ga tamo odgledas!

Ghoul

sta sam rek'o!

zar je to tako brzo stiglo u srpske bijoskope?

Tex Murphy

Ahem, što se tiče Eberta, ako se dobro sjećam on je drugi dio H. Potera častio sa 4 zvjezdice, a onu sramotu od Tomb Raidera sa tri.

Inače, o čemu se uopšte radi u ovom filmu (bez previše spoilovanja) ? Planiram da ga ubrzo pogledam.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Pajke

Bice ti sladje ako ti nista ne kazemo! Veruj mi! :lol:  :wink:

Pajke

Quote from: "ghoul"sta sam rek'o!

zar je to tako brzo stiglo u srpske bijoskope?

Imali su razloga, znali su da ga nestrpljivo ocekujem!...Sada jos i knjigu da izda Laguna... :D  :D  :D

Rommel

Quote from: "Pajke"Odgledah juce film i otkin`o sam!!! Nisam nasao filmu niti jednu manu! Obavezno pogledati film u sto je moguce boljim uslovim radi potpunijeg uzitka!!! Dragulj!...Rommele, cim se pocne davati film kod kod vas odmah odjuri u bioskop i znaj da vredi svih troskova! Ne znam koji vam je najbolji bioskop u zemlji ali nemoj zakiti pare da ga tamo odgledas!

poslusati cu te obavezno....
zapalio si me vec odavno za film... a cini mi se da od ovog tjedna igra i u Rijeci :))))))

Pajke

Quote from: "Pajke"Odgledah juce film i otkin`o sam!!! Nisam nasao filmu niti jednu manu! Obavezno pogledati film u sto je moguce boljim uslovim radi potpunijeg uzitka!!! Dragulj!...Rommele, cim se pocne davati film kod kod vas odmah odjuri u bioskop i znaj da vredi svih troskova! Ne znam koji vam je najbolji bioskop u zemlji ali nemoj zakiti pare da ga tamo odgledas!

zapalio si me vec odavno za film... a cini mi se da od ovog tjedna igra i u Rijeci :))))))

Ne znam kakvo je ozvucenje tamo, jer svako ono gruvanje topova je ucinilo k'o da sam ja raznesen!  :lol:  :wink:

Ghoul

Quote from: "Rommel"Ne znam kakvo je ozvucenje tamo, jer svako ono gruvanje topova je ucinilo k'o da sam ja raznesen!  :lol:  :wink:

da, zato je ovo 1 od onih filmova koji ce mnogo izgubiti na divxu.

a mnogo ce izgubiti i ako ne dobije oskara za zvuk, mada mogu da se kladim da hoce [MORA!]

Rommel

Quote from: "Pajke"

Ne znam kakvo je ozvucenje tamo, jer svako ono gruvanje topova je ucinilo k'o da sam ja raznesen!  :lol:  :wink:

ozvucenje ce biti savrseno....mjenjano je u doba kada je dolazio Phantom menace i zvuk je savrsen.....

Pajke

Onda se samo prepusti i uzivaj!  :lol:  :wink:

Pajke

Evo, upravo na drugom sajtu citam neke komentare da je film dosadan i naporan!? Ne znam kako to da objasnim ali valjda je pitanje ukusa...

Ghoul

kome je M&C dosadan i naporan treba da se javi Velikom Strumfu po porciju mozga koja ga je nekako zaobisla!

verujte kad vam kazem, ovo je vrlo dobar/mestimicno odlican/ film koji se MORA pogledati [s uzivanjem]

sandman

film ni nije bio naporan ni dosadan ali mislim da mogu razumeti one kojima jeste. M&C ne unosi nista revolucionarno novo u pomorske epike: jedno davljenje, jedna amputacija, jedno bicevanje, itd po filmu... cak mi tu malo fali jedna pobunica na otvorenom moru. McGuffini sa nedovoljnim pokricem (kao sto je to potera za Acheronom) opasno se drmaju na nogicam cim se narativna struktura filma malo zakomplikuje (epizode sa ukletim podoficirom-Jonom i davljenikom u moru)... no ipak, autetnicniju i nepetiju scenu pomorske bitke od one uvodne kada Russellu Croweu jebavaju majku a trine, srapneli i ostala govanca rasprsuju se na sve strane odavno nisam video na platnu!

phuzzy

Hmmmmmmm...

Zaista, film je odlican. Ono, ima sve, pricu, sliku, zvuk, likove... sve sto je potrebno za odlican film, ali ja imam ozbiljan problem sa njim. Emocionalno, nije me pogodio ni trunchicu. U stvari, lazem, neke od manjih scena (davljenje, itd.) su me zhacnule, ali globalno, za nase vesele junake me nije bilo ni najmanje briga. Flatline.

Nesto tu nije u redu, a ne mogu da uprem prstom u to.

Pajke

Quote from: "phuzzy"Hmmmmmmm...

Zaista, film je odlican. Ono, ima sve, pricu, sliku, zvuk, likove... sve sto je potrebno za odlican film, ali ja imam ozbiljan problem sa njim. Emocionalno, nije me pogodio ni trunchicu. U stvari, lazem, neke od manjih scena (davljenje, itd.) su me zhacnule, ali globalno, za nase vesele junake me nije bilo ni najmanje briga. Flatline.

Nesto tu nije u redu, a ne mogu da uprem prstom u to.

Mislim da ga nisi gledao u pravom trenutku(sto se tice raspolozenja)...desava se to... :)

sandman

Quote from: "phuzzy"ali globalno, za nase vesele junake me nije bilo ni najmanje briga

karakterizacija je na distanci. niko od likova koji ginu nije u zizi plota, cak i onog klinca amputiraju dok se jos nisi vezao za njega pa te nije briga. no, to je na jednoj strani dobro jer iako se ne razvija emotivni lejer glavnih junaka na nacin koji jedan tipicni kataricni quest sa gubitcima podrazumeva on bar ne utone u (preteranu) patetiku...

Tex Murphy

Evo i ja pogledah ovaj mnogohvaljeni film i malčice sam razočaran. Mislim, jeste on zanimljiv, ima fenomenalan zvuk i sve to, ali opet nešto fali. Crowe me nije impresionirao u glavnoj ulozi, najbolji su mi bili onaj klinac kome amputiraju ruku i doktor. A onaj trik sa maskiranjem je skroz jeftin i prežvakan. Čim sam vidio sliku onog insekta koji liči na drvo, pomislio sam "Hmmmm, ajde baš da vidimo kad će ovo da iskoriste." Ono što mi se svidjelo je (kao što već spomenuste) skoro potpuni nedostatak patetike (osim onog govora na kraju, "This ship is England!", ma daaaaaaaaaaaj!  :x ). Sve u svemu, od mene dobija tri zvjezdice od moguće 4.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Pajke

A kada bi ispravili film po vasim zamerkama mozda nebi bio tako dobar? :)

Pajke

Quote from: "Harvester"A onaj trik sa maskiranjem je skroz jeftin i prežvakan.

Radnja se ne desava u 21 veku pa da znaju sve fazone i fore. Ne bih se kladio u onom mrklom mraku da ti nebi bio nasamaren tim ''jeftinim trikom''. Ipak su to specificni uslovi i ta fora mi izgleda kao kockanje, mozes dobiti-ili ne!  :)  :wink:

Ghoul

apsolutno tako.

mislim da je za gledanje ovog filma potrebna izvesna doza 'naivnosti' [u najpozitivnijem smislu reci], odnosno sposobnosti da nacas zaboravis da si cinicni XXI-vekovni gledalac, sa svim paketom verovanja i vrednosti koji kao takav nosis sa sobom, i barem nacas odes u vreme i prostor kad su neke stvari u zivotu bile jednostavnije i cistije.

posebno cenim sto je film uspeo da me ubedi u zivotnost tih likova jer ih tretira kao ljude ranog XIX, a ne ranog XXI veka.
mozda su vam posalice i pesmice u filmu cheezy, danas - ali takve su, pretpostavljam, tada bile.
drugaciji smisao za humor, drugaciji medjuljudski odnosi.

kao kontrast ovome [mada ne preterani] videcete the last samurai, gde na mnogim mestima vidim tipicno HOLIVUDSKE intruzije u dramaturgiji i portretu likova - oni se ponasaju onako kako danasnji, moderni gledalac od njih ocekuje, sa pozama, manirizmima, facama, fazonima itd. koji mi deluju inkongruentno sa necim sto se, kao, desava krajem XIX veka, pa jos u japanu!

Shipa

Quote from: "Harvester"Ono što mi se svidjelo je (kao što već spomenuste) skoro potpuni nedostatak patetike (osim onog govora na kraju, "This ship is England!", ma daaaaaaaaaaaj!  :x ). Sve u svemu, od mene dobija tri zvjezdice od moguće 4.

govor na kraju spada u tzv. harange, iliti przhacke govore koji su prethodili svakom boju od kada je sveta i veka, i mogle su da cine razliku izmedju pobede ili poraza. To moze tebi da izgleda kao patetika, ali stavi se samo na trenutak u kozu mornara na raselovoj maloj barci. Upola slabiji od neprijatelja, ostecen brod, za par minuta ce se videti dal ce izginuti ili nece. Da si na mestu nekog od njih cak i sa umom iz 21. veka, ne verujem da bi ti bilo svejedno da te neko onako nalozi u takvoj situaciji. Moralu vojske su u knjigama o oruzanim snagama posvecena citava poglavlja a ti bi da tu scenu pripises patetici :)

Pored fenomenalne vizuelne izvedbe, solidnog scenarija, odlicnih likova mene su ovde kupili detalji. Jeste li primetili scenu kada posle one vezbe gadjanja i urlanja topova od sat vremena, kapetan ide nazad u svoju kabinu, neko ga nesto pita, a on se sav onako nagluv okrene i kaze "Aaa?" :)  
priceless

Pajke

[quote="ShipaPored fenomenalne vizuelne izvedbe, solidnog scenarija, odlicnih likova mene su ovde kupili detalji. Jeste li primetili scenu kada posle one vezbe gadjanja i urlanja topova od sat vremena, kapetan ide nazad u svoju kabinu, neko ga nesto pita, a on se sav onako nagluv okrene i kaze "Aaa?" :)  
priceless[/quote]

Moracu ga odgledati jos koji put svakako, ne mogu se setiti tog detalja...na detalje idem POSLE prvog puta ali svakako cu obratiti paznji na tu scenu. :)

phuzzy

Hmda, haranga i sve to... ali ima govora i govora.

Lucky Jack je Mali Perica, ovako:

http://users.net.yu/~skid/webs/kuracpalac/textovi/lukadjuraskovic.html

se to radi.

taurus-jor

Sjajan film. Upravo sam se vratio iz bioskopa, i baš mi žao što predstava nije duže trajala. A trajala je dva sata.

Dosadno?
Razvučeno?
Kuku... :cry:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com