• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kurs brzog čitanja

Started by Truman, 20-07-2011, 22:36:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Za ljubitelje književnosti tj. čitanja ( kakvih je ovaj forum valjda pun 8-)) toplo preporučujem kurz brzog čitanja. Ja sam već posle prvog dana čitao skoro duplo brže sa istim procentom razumevanja. Drugog dana mi se razumevanje i povećalo. Sad radim neke vežbe po materijalu koji su mi dali pa za nešto manje od 3 nedelje sledi testiranje i nadam se sertifikacija?
Ima li ovde ljudi koji su to prošli? Stvarno je mnogo moćna stvar jer možeš mnoooogo više da pročitaš. Ako sam dobro izmerio trenutno prelazim 120 stranica na sat beletristike.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

mac

Postavlja se pitanje koliko od pročitanog se zaista i usvoji, i koliko sećanje traje. Jedan dobar test je Lazin kviz. Ako podjednako dobro budeš odgovarao na pitanja kao i neko drugi ko je čitao iste knjige onda to brzo čitanje ima smisla.

Truman

Zato na kursu posle pročitanog teksta imaš test koji treba da rešiš. Prvo ti testiraju čitanje i pamćenje pre nego što kreneš sa tehnikama i onda posle ( naravno drugi tekst je u pitanju )...pomak je očigledan. Mnogima skače i procenat odgovora, a svima skače brzina.

Cornelius

Kome u životu treba brzo čitanje?  :x Pa, čitanje je divota i zadovoljstvo, nezavisno da li je u pitanju knjiga Ive Andrića ili novinski tekst. Taj kurs brzog čitanje, dodje kao kurs brzog jedenja ili brzog jebanja. Gde je tu zadovoljstvo i merak, Trumane?  :shock:
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Truman

Zadovoljstvo je podjednako i kad brzo citas...kao kad gledas film...Nije ti poredjenje na mestu.

cutter

dakle kurs brzog razumevanja je gratis? piše li u sertifikatu posle da si i brz razumevač?

mac

Kratkotrajna i dugotrajna memorija različito funkcionišu. Da li testiraju pamćenje teksta posle mesec dana?

Albedo 0

preteče me mac...

Quote from: Truman on 20-07-2011, 23:07:43
Zato na kursu posle pročitanog teksta imaš test koji treba da rešiš. Prvo ti testiraju čitanje i pamćenje pre nego što kreneš sa tehnikama i onda posle ( naravno drugi tekst je u pitanju )...pomak je očigledan. Mnogima skače i procenat odgovora, a svima skače brzina.

Ja čitam prilično brzo i znam da se ovo odnosi samo na kratkoročno pamćenje, poslije nekoliko mjeseci knjiga je poprilično zaboravljena...

Naravno, brzim čitanjem može se prepoznati da li je roman dobar ili loš pa mu se kasnije vratiti, dok za ostale izgubiš manje vremena.

A ja i neke filmove gledam brzinom 2x...

Truman

Koliko znam ne. Ali to je obican tekst, normalno je da ga zaboravis nakon mesec dana...tako je barem kad citas "obicno". A kad citas, recimo, roman secas se osnovnog kao i ranije. Nije stvar u memoriji vec u nacinu na koji se oko krece...Zapravo, koliko sam razumeo nacin na koji mi citamo pre koriscenja tih tehnika je pogresan zato sto ides jednu po jednu rec i onda mozgu treba bise da bi uhvatio celinu.

Bato, i za tebe isti odgovor...

Cornelius

Quote from: Bata III Lepi on 20-07-2011, 23:41:18

Naravno, brzim čitanjem može se prepoznati da li je roman dobar ili loš pa mu se kasnije vratiti, dok za ostale izgubiš manje vremena.

xrofl xrofl xrofl qpuke
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nightflier

Ne želeći da budem antiprotivan, meni je taj kurs krajnje sumnjiva rabota. Uzeću sebe kao primer: Ja čitam veoma brzo - drastično preko 100 stranica na sat - ali kada se pogleda čitava knjiga, to ništa ne znači.

Primeri:

Game of Thrones u mekom povezu pročitao sam (prvi put) za nekih 6,5 sati. Reč je o onom klasičnom američkom mass market formatu.

Roman Grega Kiza, Born Queen, koji ima 500 stranica u tvrdom povezu, pročitao sam za dva i po sata, ispred Meka kod Fontane, dok sam čekao Bobana.

Dakle, slična količina teksta, ali drugačiji format i drugačije osvetljenje. Kizov tekst je bio ispisan većim slovima i čitao sam ga na dnevnom svetlu, dok je Martinov bio sitniji i čitao sam ga uz svetlost lampe. Takođe, nakon recimo 60% knjige koja ima preko 350 stranica u PB verziji, koncentracija mi opada i čitam gotovo dvostruko sporije.

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Albedo 0

Quote from: Cornelius on 21-07-2011, 00:16:01

xrofl xrofl xrofl qpuke

u čemu je problem? 8-)

Quote from: Nightflier on 21-07-2011, 00:16:36Roman Grega Kiza, Born Queen, koji ima 500 stranica u tvrdom povezu, pročitao sam za dva i po sata, ispred Meka kod Fontane, dok sam čekao Bobana.

Genijalna rečenica 8-)

Alexdelarge

postoji li kurs brzog čitanja za slepe i slabovide osobe?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Mme Chauchat

Quote from: Alexdelarge on 21-07-2011, 00:23:14
postoji li kurs brzog čitanja za slepe i slabovide osobe?

Teško. Brzinu čitanja tu određuje ne oko nego pokret ruke i ne može se "uhvatiti" čitava strana ili veći deo teksta kao prilikom gledanja kad mozak lovi ključne reči. Postoje, međutim, koliko ja znam, dve vrste Brajice, ona normalna i ona za napredne čitaoce koja je neka vrsta stenografije, skraćenog zapisivanja, kako bi se brže čitalo.

Cornelius

Quote from: Bata III Lepi on 21-07-2011, 00:21:14
Quote from: Cornelius on 21-07-2011, 00:16:01

xrofl xrofl xrofl qpuke

u čemu je problem? 8-)

Kaže Bata XXXVIII: "brzim čitanjem može se prepoznati da li je roman dobar ili loš". Nije problem, no je da se upišaš od smeha.

Probaj sa stavljanjem knjige pod jastuk. Legneš uveče i staviš knjigu pod jastuk, pa sutra kad se probudiš, možeš da kažeš da li je roman dobar ili loš.

Cornelius

Quote from: Nightflier on 21-07-2011, 00:16:36
Roman Grega Kiza, Born Queen, koji ima 500 stranica u tvrdom povezu, pročitao sam za dva i po sata, ispred Meka kod Fontane, dok sam čekao Bobana.

18 sekundi za stranicu, odnosno dva reda za sekundu. Slabo je to.

Albedo 0

OK, da i ja pokušam jednu sličnu stvar: Probaj da mi popušiš kurac. 8-)

Cornelius

Quote from: Bata III Lepi on 21-07-2011, 00:58:09

Probao bih, Bato, al ti kurca nemaš, nisi ga nikad imao, niti ćeš ga ikad imati. Mogo bih da te karam, ali samo ako skineš taj seljoberski šešir.

Albedo 0

džiberima ne ispunjavam želje... u poskocima 8-)

pokojni Steva

Quote from: Bata III Lepi on 21-07-2011, 00:58:09

Živili Bobane  xcheers
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

ovaj izgleda totalno prso 8-)

Stipan

Prsnuće tu još koješta, ako me predosećaj ne vara...

Cornelius

Quote from: Bata III Lepi on 21-07-2011, 01:17:11
u poskocima

Ma, može i u poskocima, ali skini taj seljački šeširić.

Truman

Gospodo! Zamolio bi da se upristojite i vratite na temu. Kurs BČ nije sumnjiva rabota kako neko reče već je taj metod dokazan u svetu. Samo da napomenem da je neophodno povlačiti olovkom ( ja to radim štapićem koji sam dobio na kursu ) preko stranica da bi se pogled kretao iako se oči ne pomeraju. Tako da je čitanje sa ekrana otežano...

pokojni Steva

Ako pomenuti kurs ima veze sa serijalom knjiga Mape uma, Brzo čitanje... , toga sam se naprodavao, onako. Barabar sa Paunovim perom. Ljudi su se kleli da "radi radnju".
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Alexdelarge

Truman

Ne znam kako to radi finesa. Ja sam isao u Skolu intelektualnih vestina i mogu da kazem da su dobri. Sad bas razmisljam na leto kad uhvatim vremena da opet krenem da vezbam da unapredim sadasnju brzinu.

Truba

sporo čitam
slabo pamtim
brzo zaboravljam

brzo čitanje bi mi došlo dobro samo sa glupim knjigama aka Sinovi Atlantide  xuss
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Ја читам једва 30 страница по сату.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Harvester on 22-05-2013, 21:18:11

i ja.
mada ja čitam teže štivo od tebe...  xrotaeye
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Нашао сам неколико онлајн тестова брзине читања и по свима сам негдје на доњој граници просјечности, са 200-240 ријечи у минути (зависно од теста), док ми је разумијевање варирало од 60 до 90% :-(
Има ли неки бесплатан онлајн програм како ово да се поправи?
Genetski četnik

tomat

hm, ja dobih 275 reči u minuti, a razumevanje mi je 82%.

iznenađujući rezultat, moram priznati, pošto sebi delujem kao mnogo gori, i po pitanju brzine, i po pitanju razumevanja.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Tex Murphy

Quote from: tomat on 27-05-2013, 01:22:25

На енглеском?
Genetski četnik

Truman

Quote from: Harvester on 22-05-2013, 21:18:11

Nakon završenog kursa kada sam bio u treningu bio sam u stanju da čitam 120 str. na sat. Sad ne verujem da je brže od 60. Planiram da se opet vratim vežbama.

tomat

Quote from: Harvester on 27-05-2013, 15:14:41
Quote from: tomat on 27-05-2013, 01:22:25

На енглеском?

da.

edit: kada sam radio proveru, bilo je pitanja na koja su mi odgovori bili logični, pa ne znam koliko je to što sam dobro odgovorio posledica razumevanja teksta.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Melkor

Kliknuo sam na prvi link posle pretrage http://www.readingsoft.com/ i dobio 375 wpm i 91% razumevanje. Mada, sto kaze Tomat, na neka pitanja mozes odgovoriti i koristeci logiku, a i to jedno sto sam omasio nisam dobro procitao  :-D
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Tex Murphy

Genetski četnik

Dacko

Da se pohvalim: 424 words, 82%. Bilo bi zanimljivije (tj. mogla bih stvarno da dignem nos) da postoji neki onlajn test brzine čitanja na srpskom.  xnerd

Tex Murphy

Genetski četnik

angel011

We're all mad here.

Tex Murphy

Идите сви колективно дођавола!!!!11  :cry: :x
Genetski četnik

Barbarin

Šta te briga što drugi čitaju brže?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Tex Murphy

Није мени што су други брзи него што сам ја спор :-(
Genetski četnik

Alexdelarge

Quote from: Harvester on 27-05-2013, 22:17:17
Није мени што су други брзи него што сам ја спор :(

ako hoćeš mogu ja da te podučim visokoobdarenom prelistavanju.

Truba

ja ne smijem ni pokušati
vjerovatno bi bio lošiji i od harvija

fakat i stripove sam počeo sporo čitati i to one od 96 str
da bih čitao brzo ko prije moram preskakati neke oblake s tekstom

mislim da to ima veze s koncentracijom i činjenicom da 10 godina radim za kompom  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

дејан

516 wpm 91% али већ користим неке технике сагледавања текста (читај: високообрадерно прелиставање)
...barcode never lies
FLA

tomat

ovde osim Harvestera i mene sve natprosečni čitači.

Meho Krljic

Nije, evo ja sam imao skromnih 327/ 82%. Internet mi je potpuno uništio koncentraciju.

divča

And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

tomat

Quote from: Meho Krljic on 28-05-2013, 12:48:59
Nije, evo ja sam imao skromnih 327/ 82%. Internet mi je potpuno uništio koncentraciju.

pa preko 300 reči u minuti sa ekrana je valjda natprosečan rezultat.