• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zorica Kuburović - Škola za vile

Started by Mme Chauchat, 25-07-2011, 23:07:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mme Chauchat

Sa solidnim zakašnjenjem, videla sam da se pojavilo novo izdanje Škole za vile, posle petnaestak godina:
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1658#
(Iako je ovako roze, unutra su iste dobre stare ilustracije Bosiljke Kićevac, samo, izgleda, znatno bolje odštampane.)
Pominjala sam već ovu knjigu na topiku o Viru svetova, i mogu samo da je preporučim ljubiteljima fantastike za decu (i deci). Vidim da je u pitanju neka proširena varijanta; nadam se da je i jezički malo doterana, ali ne i suštinski izmenjena. Meni su mnogo više prirasle srcu Zoričine knjige za decu - posebno ova, ali i Čarobno ogledalo, pa i Vilindvor - nego njen najveći hit Lek od breskvinog lišća. U njenim "dečjim" delima ima manje pouke a više zabave, valjda zato.

Veoma je pozitivno i to što se zaplet ne drži Tolkina  :lol: Zapravo, ona se mnogo više oslanja na tradiciju bajke nego na fentezi, tako da i ova knjiga više podseća na niz ulančanih bajki sa istim junacima (mama vila udata za običnog čoveka i teškoće koje zbog toga doživljavaju njene vilinske ćerke) nego na standardni roman za decu. Zbog toga bi valjda mogla da se preporuči i manjoj deci koja inače ne bi pročitala ovoliku knjigu.