• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

10 Great Science Fiction Comics [CBR]

Started by zakk, 10-08-2011, 22:04:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

http://goodcomics.comicbookresources.com/2011/08/10/committed-10-great-science-fiction-comics/
by Sonia Harris

Pun tekst na linku sa komentarima i prilozima,

Ukratko:
1. Top Ten
2. Heart of Empire
3. Vimanarama
4. The Life and Times of Martha Washington
5. V for Vendetta
6. Heavy Liquid
7. Planetary
8. Y – The Last Man
9. Desolation Jones
10. Doc Frankenstein

+

A few more science-fiction comic books I love include Akira, Marshal Law, Transmetropolitan, Judge Dredd, Promethea, The Incal, Ghost in the Shell, Ronin, Technopriests, Hard Boiled, Mister X, American Flagg, Astroboy...  and I know there a ton more I am forgetting, but I'm sure you can fill in my blanks.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Ovo je lični pogled naravno i daleko je od pokušaja da obuhvati sve al ima zanimljivih naslova. Top Ten, Y-The Last Man - obavezni.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DušMan

Čim Planetary nije na prvom mestu, ja tak članak neću ni da čitam.  xnerd
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Dobro, Top Ten je stvarno, mnogo, mnogo, mnogo dobar strip. Ali Doc Frankenstein??? Mislim, draga su meni braća Wachowski ali taj strip teško da je zavrijedio mesto na ikakvoj top ten listi. Mislim, mogli su umesto njega da ubace Milerov Ronin i da svi budemo srećni.

ridiculus

Vrlo je diskutabilno šta je u stripu "science fiction" a šta "fantasy", u smislu u kome se te rasprave vode u književnosti.

Svejedno, te podele su bitne samo u formalnim raspravama. U vezi toga, mislim da su Les cites obscures dobar primer "arhitektonske fikcije".  :lol:
Dok ima smrti, ima i nade.

zakk

Ja i dalje ne znam ŠTA je Doc Frankenstein, i dobar deo naslova koje pominje posle liste bi morao da bude na njoj (a fali još japanaca i francuza pa bogme in ekih amera), ali nije u tome poenta nego eto da se podsetimo nekih stripova koje jesmo/nismo čitali i čujemo za nešto novo.

Pročitah juče Heart of Empire i nije loše uopšte. Multiverzum, nadljudi, newage tripovi, razvrat, politički stav, svega ima :)

zakk

Nego sad inspirisan time što je Planetary NIJE dobio, listam http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eisner_Award_winners i gledam kolko je to smešno, pa pet ljudi dobija nagrade :/

Meho Krljic

Što se mene tiče, ovi na Comicbook resources uglavnom nemaju pojma. Mislim, ovakva lista bez u najmanju ruku Inkala, ali i drugih radova Jodorowskog (koji JESU objavljeni u Americi) je smešna.

To na stranu, Doc Frankenstein je serijal koga su pre nekoliko godina pisala braća Wachowski (poslednji broj je izašao sa ogromnim zakašnjenjem mislim prošle godine) i u kome Frankenštajnovo čudovište izigrava superheroja. Mislim, sasvim pristojan akcioni strip ali daleko od ikakvog antologijskog značaja.

Vimanarama mi je takođe bizaran izbor pored živog Seaguy od istog autora.

Meho Krljic

Quote from: zakk on 11-08-2011, 18:52:09
Nego sad inspirisan time što je Planetary NIJE dobio, listam http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eisner_Award_winners i gledam kolko je to smešno, pa pet ljudi dobija nagrade :/

Planetary je patio od EKSTREMNO neurednog izlaženja. Mislim, krv smo propišali dok nismo dobili dvadesetsedmu epizodu. Ellis svoje najbolje stripove tretira kao pastorčad, mislim Fell je prso, Desolation Jones je prso...

I kad smo već tu, na listu je MORAO da uđe i Transmetropolitan bez obzira što je Planetary već na njoj jer je, suočimo se sa tim - bolji.

zakk

Meni nedostaju Ex-Machina i The Boys

A od sitnijih simpatičnih serijala da pomenem I kill giants, Groom Lake, Singularity 7 (volem ja tog Bena Templsmita, mada je fotošopista...), hmm... RASL možda. Dopali su mi se iZombie i Sweet Tooth (mada nisam baš ažuran).

cutter

Niko da pokaže mrvu ljubavi za Blame!? Žena što je sročila listu mora da je suicide girl pretplatnica kad bradati maneken red bula zauzima čak dva mesta.

ridiculus

Quote from: cutter on 11-08-2011, 19:53:45
Niko da pokaže mrvu ljubavi za Blame!?

Odličan je Blame!  xremyb xremyb xremyb  Jednoj mojoj drugarici je to jedan od omiljenih stripova, pa sam se navikao da tu temu prepuštam njoj.  :cry:

Hoshino ima dobrih hard SF radova, kao što su Priče 2001 noći. Ja sam superherojski strip uvek više posmatrao kao urbane fantazije nego kao SF u strogom smislu - koliko god se trudili u njima da "naučno" objasne uzroke i posledice, jednostavno to nije to. Što ne znači da nužno imaju manju vrednost.

ivica

Blame je veoma dobar strip, strašno sa uživao čitajući, iako mi se i dalje čini da ne kapiram većinu stvari. Ali prizori, atmosfera, Toha heavy industries, sjajno, sjajno, sjajno ... Jedan od najupečatljivih stripova koje sam ikada pročitao (nisam, doduše, neki strip-guru), ako ne i No.1.

Inače, na listi, iako poznajem 4/10 dela, fali The Invisibles (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisibles). Možda nije klasičan SF, ali od svega što ima, jeste najviše naučna fantastika.

zakk

Šta je Blame? Dajte link, malo je nezgodno za guglanje :)

Je l' ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Blame!

Quote from: cutter on 11-08-2011, 19:53:45Žena što je sročila listu mora da je suicide girl pretplatnica kad bradati maneken red bula zauzima čak dva mesta.
Nije frka što je sa dva mesta, koliko šta je izabrala da stavi :)

zakk

Quote from: ridiculus on 11-08-2011, 21:07:56

Odličan je Blame!  xremyb xremyb xremyb  Jednoj mojoj drugarici je to jedan od omiljenih stripova, pa sam se navikao da tu temu prepuštam njoj.  :cry:

Neko koga znamo? ;)

Quote from: ridiculus on 11-08-2011, 21:07:56Hoshino ima dobrih hard SF radova, kao što su Priče 2001 noći. Ja sam superherojski strip uvek više posmatrao kao urbane fantazije nego kao SF u strogom smislu - koliko god se trudili u njima da "naučno" objasne uzroke i posledice, jednostavno to nije to. Što ne znači da nužno imaju manju vrednost.

Tnx!

cutter

Quote from: zakk on 12-08-2011, 18:46:47

Šta je Blame? Dajte link, malo je nezgodno za guglanje :)

Je l' ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Blame!

Da, to je, ako se i uskličnik linkuje. Niheijevi radovi jesu pomalo stilski iznad supstance ali to nadoknađuje prostorom koji njegovi nesagledivi tehno lavirinti ostavljaju za kontemplaciju. Kome se dopadne, radio je i prikvel i sikvel pa i srednjoškolski parodični seting u Blame! Academy.

//edit:zakk:editovao link

ridiculus

J.Stickman

Judge Dredd nije ušao na listu? Planetary sedmi? Ajde, makar je Top Ten na prvom mjestu. Mada nedostatak Ghost in Shella pa zašto ne i Akire, bode oči...
Između ovdje i tamo.

Meho Krljic

Pa nema manga stripova uopšte. Ali zašto nema Hermetične Garaže?

zakk

Sve to na drogama pravljeno, ne može  xrofl

Meho Krljic

Onda Morrison ne bi smeo da priđe ovoj listi.  znaika

Cornelius

Quote from: zakk on 16-08-2011, 02:39:57

Eh, sad najednom, droge ti vise nisu dobre...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

J.Stickman

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2011, 23:59:27
Pa nema manga stripova uopšte. Ali zašto nema Hermetične Garaže?

Pa da, zato ova lista i nije čemu.
Između ovdje i tamo.

zakk

Quote from: Meho Krljic on 16-08-2011, 11:13:59
Onda Morrison ne bi smeo da priđe ovoj listi.  znaika

Pa ni Mur.

Quote from: Cornelius on 16-08-2011, 12:31:36
Quote from: zakk on 16-08-2011, 02:39:57

Eh, sad najednom, droge ti vise nisu dobre...

Samo otkad su poskupele.

zakk

Quote from: J.Stickman on 15-08-2011, 22:34:23
Judge Dredd nije ušao na listu? Planetary sedmi? Ajde, makar je Top Ten na prvom mjestu. Mada nedostatak Ghost in Shella pa zašto ne i Akire, bode oči...

Dredd je vidiš bitna stavka. Možda ne meni sad al na neku all-time listu bi morao da uđe po ogromnom uticaju. Rejmondov Flaš Gordon da ne pominjemo.

Alex

Lista je besmislena. Ja doduše većinu stvari nisam čitao, ali već su pomenuti stripovi koji bi trebalo da se nalaze na ozbiljnim listama, a V for Vendetta je dobar strip, ali ne može da se nalazi na listi najboljeg ničeg.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zakk

Lista je najgenijalnija ikada jer izaziva reakcije :)  :evil:

Nego reci šta tebi nedostaje na njoj ili šta bi nominovao.

Alex

Sad vidim da se lista zove Great a ne Greatest.

Treba definisati - u kom smisli SF, širem, srednjem, užem?

Flaš Gordon, Hermetična garaža, Inkal, Kosmički putnici, Akira, Den Deri, Star Wars od Ala Vilijamsona, neki kratki stripovi koje je pisao Bruce Jones, početne epizode Astera Blistoka...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

J.Stickman

Quote from: zakk on 16-08-2011, 18:44:16
Quote from: J.Stickman on 15-08-2011, 22:34:23

Dredd je vidiš bitna stavka. Možda ne meni sad al na neku all-time listu bi morao da uđe po ogromnom uticaju. Rejmondov Flaš Gordon da ne pominjemo.

Uh, vidiš, smetnuo sam s uma Flash Gordona, shame on me. Ali Dred bi svakako morao da se nadje u prvi deset, zbog svog uticaja ali i neiscrpnog vrela ideja. Evo Aleks je pomenuo Dan Darea. Ima materijala za ovu listu, nesumnjivo, no kad vidim da baš i nema Japanskog stripa medju prvih deset, sem pukog spominjanja Ghost in Shell, onda ne znam ni zašto se čudim. Otaljana lista.  :)
Između ovdje i tamo.

Meho Krljic

Dobro, ovde se uglavnom radi o novim naslovima, iz poslednje decenije or sou, sa naglaskom na Američkom stripu. Tako da uz te ograde možemo da prihvatimo odsustvo Akire i Hermetičke Garaže i Inkala i Metabarona i Flaša Gordona... Ali Transmetropolitan? Iako je Planetary na listi, Transmet je APSOLUTNO bitniji naslov.

J.Stickman

A možda se gospoji ne svidja zbog toga što je Transmetropoliten čisti cyberpunk? :mrgreen: Šalu na stranu, jedan strip u kojem je glavni lik Spider Jerusalim je sramotno izostaviti sa bilo koje liste. Gonzo novinarstvo, satira i crni humor u najboljem maniru te osvrt na društvo i projekcije istog u budućnosti, zajedno s izopačenim moralom... Šta li je ova gospoja čitala? Long Live Spider!
Između ovdje i tamo.

zakk

Proglašavam da u septembru nastavljamo diskusiju na tribini u Komarčiću. Samo još da utanačim neke druge datume :)

zakk

SF i strip? – nemojte nam to razdvajati
12. septembar
Mi volimo stripove, i rado trošimo vreme pričajući o njima :)
Večna pitanja za razgovor: šta je dobro od stripova a šta odlično, šta je đubre; šta ima novo – kod nas, na trulom zapadu (evo Helboja su ubili), na bahatom istoku; šta staro i dalje valja; šta je omiljeno nama a šta vama; kakav je odnos stripa prema SFu i da li je u filmu ili književnosti tako. Ključne reči: Hermetična garaža, Flaš Gordon, Top Ten, Planetary, Y - The Last Man, Akira, Sudija Dred, Inkal, Transmetropolitan, Aster Blistok...

Dakle, šou je dvanaestog. Ko god ima šta pametno ili zanimljivo da kaže, nek se pojavi :)
Meho, Ridiculuse, očekujem vas ako uzmognete. Ridiculusa naročito jer su ostali tanji sa poznavanjem japanskog stripa. Zvat ću još raznih ljudi pa ćemo da ćaskamo.

Meho Krljic

zakk

Hm, sad mi pade na pamet da zovnemo i Paheka, Gajića, Boba, Geta pa da i njih pitamo koju...

ridiculus

Imaću na umu. Znaću početkom septembra kako stojim sa slobodnim vremenom.

J.Stickman

Zaboravih upitati, a sada mi se čini zgodnim, uklapa li se Iron Man u Sf ? Mislim, Tony Stark je putovao kroz vrijeme, upoznao samog sebe u budućnosti, načinio futuristički oklop te je povrh svega  i cyborg, zbog vezanja odijela za kosti i tomu sličnih stvari. Ili sam ja tu nešto pomiješao? Ako spada, onda bi se i on trebao naći na bilo kojoj listi SF stripova...
Između ovdje i tamo.

zakk

Tjah. Mislim jeste, ima nekoliko arcova i mini serijala koji su baš dobri, al nekako mi nije za top listu.

Meho Krljic

Ali onda svaki superherojski strip upada u naučnu fantastiku. Spajdermen je po tom kriterijumu čista naučna fantastika (pseudonaučno poreklo moći), X-Men su naučna fantastika (genetske mutacije), Kapetan Amerika je naučna fantastika (genetski inženjwering), Fantastic Four su naučna fantastika (naučnici čij su organizmi izmenjeni dejstvom kosmičkih zraka) itd.

cutter

Onda treba izvršiti gradaciju po tome koliko je koji element u fokusu, ne? Iz čega verovatno proizilazi da bi čistokrvnija lista bila oslonjena pre svega na hard sf tradiciju i space operu.

cutter

Mislim meni takav konzervativniji fokus nije bez vraga kada se pogleda šta je sve kačeno, od sociopolitičke tematike kao što je V for V, pa bek tu Afrika disko objektivizam Marte Vašington, zaverenički paraistorijski Morisonovi radovi, Hanter Tompson u postkiberpank kontekstu, bezmuda Vaughanova apokalipsa...

Meho Krljic

Pa, ja generalno ne bih superherojske stripove trpao na ovu gomilu. Mislim, oni jesu naučna fantastika u širem smislu (da primitivno kažem: novum je presudan za njihovo postojanje) ali daleko od toga da je spekulativni element u njima disciplinovan ili dosledan i, sa druge strane, drugi elementi su prominentniji. Kao što niko neće Star Wars stavljati na top-ten listu "ozbiljnih" naučnofantastičnih filmova tako mi ni ovde ne upadaju superherojski stripovi pored Transmeta ili Invinciblesa ili Metabaruna...

cutter

Apropo ovoga što je Stickman pitao, ja bih rekao da bi Iron Man mogao itekako da upadne na listu kada bi neko do 2020. godine navatao Starka da do u detalje drobi o mehanici, propulziji, balistici i magnetima.  :) Inače se slažem da je svaka lista bez Flaša Gordona travestija.

J.Stickman

Da, ovo što Cutter govori me trenutno interesuje jer se bakćem sa stripovima o Tonyju Starku pa sam isčitavši većinu došao do zaključka da Iron Man to jeste, u nekom užem smislu za razliku od Spider-mana, koji bi se po nekoj logici, kako je to fino iznio Meho Krljić, mogao strpati u SF. Mene ipak zanima limenko, pa zato postavih pitanje jer ima sve osnove da bude jak i mesnat SF strip.
Naravno, osnovni je problem u listi. A gledajući stvari o kojima bi Stark drobio, stvari kao što su mehanika, magneti i balistika, pa i Judge Dredd manje više oskudijeva u tome osim što se zbiva u budućnosti. Naravno, tehnička podrška je tu, mada, priznajmo, Tony ga šije za šesnaest dužina ako uzmemo u obzir njegov exoskeleton tj. "powered suit of armor" o kojem se u svakom drugom, trećem broju sazna nešto novo. A teme su svakako tu? Hoćete korporacijski kriminal i terorizam? Čekirajte listu, tu je. zatim poduzetnička autonomija, istraživanja pod nadzorom vlade, roboti ( koji se svako malo pojavljuju u stripu, gdje ili mijenjaju Tonyja na pressicama ili su mu smrtni neprijatelji ), umjetna inteligencija, projekcija budućnosti ili ona sama, paralelni univerzumi i tome slično - priče o Iron Manu to sadrže. Sad, njihov kvalitet varira, no Iron Man je na meniju još od šezdesetih a vala nije svaka epizoda mog omiljenog Transmetropolitena remek djelo.
Doduše, najviše je naučnoj fantastici pridonio Warren Ellis, koji je samom oklopu pristupio krajnje profesionalno pa smo tako dobili i neka pojašnjenja u vezi oklopa koji je dogurao tako daleko da ga Stark ne nosi u koferu, a vala ni u gepeku automobila već se to čudo nauke i tehnologije nalazi uz njegove kosti, povezano sa centralnim nervnim sistemom. Što ga čini cyborgom i legitimnim pripadnikom svijeta naučne fantastike. Valjda.
Da ne pričam o brisanju pamćenja, te svojevrsnom back-upu informacija iz sopstvenog mozga, mislim da bi se Iron Man mogao uklopiti medju bratiju iz svijeta naučne fantastike.
problem je lista. Vjerovatno bi trebalo odrediti smjernice i elemente po kojima bi neko djelo uopće bilo razmatrano za ulazak na listu deset najvećih, pa bi Iron Man vjerovatno lagano skliznuo s liste najboljih, no i kad bi ga uzeli u razmatranje mislim da bi to bio svojevrstan znak za njega.
Ovu pisaniju ipak slobodno uzmite sa dobrom dozom strpljenja jer ju piše fan lika i djela Tonyja Starka, koji se tek od skora upoznaje sa svijetom SF-a pa ga čisto zanima ima li Iron Man tu svoje mjesto? Mislim da donekle ima.
Eh da, hvala vam na odgovorima.  :)
Između ovdje i tamo.

Meho Krljic

Pa, jasno je da su to sve legitimni motivi spekulativne (na nauci bazirane) literature, ali sam strip nije naučna fantastika u užem smislu jer ima druge akcente, priča drugim jezikom. Meni je recimo priča o Tonijevom postepenom brisanju svog uma i kasnijem ristorovanju iz bekapa genijalna, ali kako je ispričano, to je više avanturistička literatura izmešana sa melodramom nego naučna fantastika onako kako je ja vidim.

I samo da ispravim blagu omašku: Toni je samo "mesh", dakle neku vrstu podgaća od Iron Man oklopa nosio u svojim kostima, ostatak hardvera je i dalje bio spakovan u kofer, a, kako je objašnjeno, to je "inteligentan" materijal koji može da se savija na čudne načine ali lako određenom komandom poprima željeni oblik.

cutter

Apelujem da se ne zaboravi da iza fasade plejboja čuči propagandista namenske industrije.

zakk

Sve je to ok, Stark jeste dečački idol većine nas: genijalni naučnik-milijunaš-robot-borac protiv nepravde-ženskaroš-alkoholičar-whatnot, ali njegove avanture iako se obilato koriste SF motivima (kao i ostatak Marvel/DC/superhero ekipe) ipak nisu unele značajne inovacije u žanr. Trenutno on jeste jako poznat i kul i omiljen lik, ali nije jednostavno toliko bitan. Jeste nezaobilazan u smislu da ga je teško zaobići usled velike prisutnosti :)