• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pivo & krv: Devetoro izbodeno nožem na Beer Festu

Started by Kunac, 20-08-2011, 17:48:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Nepoznata osoba u noći između petka i subote nožem je izbola devet posetilaca na Bir festu, festivalu piva koji se održava u Beogradu. Četiri osobe teško je povređeno, a jedna je u životnoj opasnosti i odmah je operisana. Petoro je lakše povređeno. Razvezeni su u KBC Zemun, KBC Bežanijska kosa i u Urgentni centar. Nije poznat motiv napadača, a policija za njim još traga. Iz onog što se moglo rekonstruisati, sve osobe koje su napadnute stajale su u blizini dva štanda na kojima se točilo pivo.

Vlastimir Vulikić iz kriminalističke policije rekao je RTS-u da je policiji "i ovoga puta samo ispostavljen račun za nešto što se dogodilo", i da će vreme pokazati ko je zatajio. "Činjenica je da je unutra unet nož i bokser, a to nije smelo da se dogodi. Policija je, inače, pružala asistenciju u obimu koji su to od nje tražili. Ceo pretres radila je privatna agencija", rekao je Vulikić.

Tokom noći na festivalu je izbilo više incidenata u kojima je povređeno najmanje 18 osoba – muškarac od oko 20 godina sa velikim brojem posekotina i hematoma prevezen je u Urgentni centar, kao i jedan dvadesetogodišnjak koji je imao rane na glavi; muškarac star oko 35 godina izboden je oštrim predmetom i primljen je na ortopediju, a dvadesettrogodišnji mladić je sa povredama stomaka prevezen u KBC Bežanijska kosa; dvadesetsedmogodišnjak je takođe izboden po stomaku i prebačen je na reanimaciju u Urgentni centar; jedan mladić je izboden u rame, a jedan po leđima; u tuči je 34 godine star muškarac zadobio kontuziju glave i prelom nosa, dok je 25-godišnji mladić, takođe povrešen, odbio da ide u bolnicu.

Na stranu državljanku staru oko 25 godina pala je zaštitna ograda. Devojka je sa povredama kičme i vrata zbrinuta u Urgentnom centru. Povređen je i 30-godišnji muškarac koji je na isti način zadobio povrede glave. Policija je privela pet osoba. I prethodnih večeri, tokom trajanja festivala (počeo je u sredu,17. jula), bilo je sličnih incidenata. Hitna pomoć je intervenisala više puta, uglavnom zbog pijanih osoba i povredjenih u tučama.

Belgrade Beer Fest je inače po posećenosti najveći pivski festival u jugositočnoj Evropi. Održava se od 2003. godine. Traje pet dana i za to vreme ga poseti, prema podacima organizatora, do 900.000 ljudi. Ove godine posetiocima su u ponudi piva oko 25 proizvođača, a učestvuje veliki broj domaćih i stranih izvođača: Simple Minds, Marky Ramones, Vasil Hadžimanov Band, Elvis Jr. Kurtovich, Negativ, Riblja Čorba, Zvonko Bogdan, Goblini, Orthodox Celts, Garavi Sokak, Kerber, Atomsko Sklonište, Sanja Ilić & Balkanika, Kiki Lesendrić i drugi.

Ulaz je besplatan.
"zombi je mali žuti cvet"

Tex Murphy

Vrijeme je da se festival vrati u kavez sa medvjedima.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Super je onaj deo Ulaz je besplatan... Jedino što se može desiti da uz besplatan ulaz dobijate i besplatan ubod nožem...

Plut

Šta je besplatno i nožu je milo.
A ko izdrži do kraja dobije pesničenje. 8-)

angel011

A nekad je tu moglo porodično da se ide, i dešavalo se manje gluposti nego na Exitu...
We're all mad here.

džin tonik

steta sto nije rakija fest. bilo bi tu stotinjak mrtvih.

Nightflier

Ma obezbeđenje je bilo potpuno imbecilno. Ja sam zaboravio da ostavim svoj švajcarac kod kuće i silno sam se zabrinuo da će mi ga oduzeti, pošto sam ga dobio za rođendan - a oni mi pregledali samo jednu pregradu torbice sa dve pregrade i nekoliko džepova pride. Mogao sam i kašikaru da unesem, da sam hteo.

Doduše, da je pretres bio detaljan, ko zna koliko bi se čekalo na ulazak.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Kunac

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 18:30:11Ja sam zaboravio da ostavim svoj švajcarac...
Bar si imao čime da se braniš zlu netrebalo.

Nightflier

Zlu netrebalo, ne bih stigao da se branim - niti bih izvadio nož i da je trebalo. Premda je to perorez, dovoljno je veliki da ubije čoveka, a mene su učili da se ne hvatam oružja ako neću da ubijem nekoga ili nešto. To nije za igranje.

U svakom slučaju, čovek koji je izbo one silne ljude najverovatnije je bio mrtav pijan i/ili nije znao šta radi. U suprotnom, bilo bi mnogo mrtvih. Čoveka je veoma lako ubiti nožem, naročito s leđa.

Inače, prekjuče sam sa ženom prošao pored jednog prebijanja, koje se odvijalo na pedeset metara od trojice žandara.
First 666

Stipan

Pa dobro, jesi li makar u prolazu doviknuo žandarima da učine nešto?
Ili si tek tako prošao, kao da se ništa ne dešava?

Nightflier

Kao što rekoh, bio sam sa ženom.

Dvojica su oborila trećeg na zemlju i krenula da ga šutiraju u glavu. Čak me je taj treći u padu zakačio po nozi.

Nastavio sam da mirno hodam, ne osvrćući se.

Nažalost, više ne živimo u totalitarnom društvu u kojem se od građanina očekuje da brani društveni poredak i civilizacijske vrednosti. Budući da sada živimo u demokratiji i kapitalizmu, poštujem kapitalističke vrednosti koje nalažu da svako radi svoj posao. Što uključuje i žandarmeriju.

Iskren da budem, ne grize me savest niti smatram da bi trebalo da pomažem potpunim strancima. Iskustvo mi govori da meni niko ne bi pomogao da se nađem u takvim okolnostima.
First 666

Stipan

E vidiš NajtFlajeru to je problem u ovom cyberpunk svetu. Svako za sebe.
Naravno da te nije grizla savest, baš kao što ni onoga kojega ćeš sutra pri padu ti zakačiti po nozi nimalo neće gristi savest.
Cenim svaku tvoju reč o književnosti, ali ovo...

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Stipan

Ono što sam i uradio pre par meseci kada sam pola noći proveo u hodniku čekajući da dam izjavu.

Edit - da ne budem pogrešno shvaćen : ništa agresivno. Nazvao sam policiju... 

pokojni Steva

Bilo 10, pa 9, sad je 8 bušenih... Još bolje je prepucavanje redari-policija.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Kunac

Pre koju desetinu minuta na Dnevniku 2 je emitovan prilog o incidentu. Šef (privatnog) obezbeđenja kaže da su reagovali efikasno (!) i da je osoba odgovorna za napade uhvaćena i izručena policiji. Predstavnik policije negira da je obezbeđenje predalo napadača. Rašomon.

Plut

Kaže pandur da prostor nije ograđen. Pa na kakvom ulazu su pregledali posetioce?

Nightflier

Tja, Stipane...

Žao mi je što sam te razočarao, ali u toj situaciji na prvom mestu mi je bilo da odvedem ženu što dalje odatle - pošto se ona otežano kreće. Potom, drotovi su jasno videli šta se dešava. Ne znam da li si ukapirao o kom se delu keja radi, ali to se desilo otprilike preko puta SIVa, aka Palate Srbija. Hodalište je tu pravo kao strela i pogled je neometano pucao između učesnika gaženja svog drugara i trojice žandara u slatkim umproforskim plavim kapicama.

I koga ja da zovem?
First 666

Stipan

Ma nisi me ti razočarao. Razočaran sam u sve ono što se događa oko nas.
Ti si barem bio iskren, bez mnogo opravdavanja. I ne samo to.
Bez obzira na to kako ovde stvar predstavljaš, ne bi se ti ovoliko raspravljao da te bar pomalo ne izjeda taj recidiv prošlih vremena.
Neki bi to nazvali savest...

angel011

@Nightflier: kad se ti i žena dovoljno udaljite, pozoveš mobilnim pandure i kažeš im da će tamo-i-tamo dvojica da ubiju jednog?
We're all mad here.

Nightflier

Pa, ne - nije da me muči savest, niti opravdavam svoj postupak.

Jedna od prvih scena koja me je dočekala u Beogradu kao mladog studenta bila su dvojica ćelavaca sa istetoviranim ružama na vratovima kako između sebe vuku prestravljenog trećeg ćelavca (bez ruže) pravo u jedna kola, držeći mu uprt pištolj u grudi, u visini srca. To se dešavalo nadomak Crkve Svetog Marka (po novom pravopisu) i to u po bela dana.

Tada sam se razmišljao da li da pozovem policiju. Srećom, te devedeset devete - nisam.

Noći petog oktobra gledao sam huligane kako guraju zapaljeni trolejbus terazijama i pljačkaju prodavnice preko puta "Moskve". Naravno, sve zarad širenja demokratije.

U međuvremenu sam se nagledao svačega u ovoj zemlji, uključujući i ovaj nezakoniti festival piva (je l' te, zabranjeno je prodavati alkohol nakon 22 h, a zabranjena je prodaja alkohola maloletnicima 24/7) i jedine pouke koje sam iz toga svega izvukao jesu:

1) Država te neće zaštiti.

2) Ukoliko pokušaš da se izložiš opasnosti zarad drugih, prvi će te ti koje si pokušao da zaštitiš prozvati budalom.

3) Živimo u društvu bez ikakvih civilizacijskih vrednosti, sem najgoreg konzumerizma.

4) Sve ideologije su doživele krah, uključujući i nacionalističku.

I Angel - policija sve vreme gleda šta se dešava. I ne mrda. Kada mi je onaj pao na levu nogu, okrenuo sam se da vidim šta se dešava - i jasno sam video trojicu žandara. (Istini za volju, to što sam ih video nimalo nije uticalo na moju odluku da mirno produžim dalje, žaleći za komunizmom.)
First 666

džin tonik

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 18:58:36... Nastavio sam da mirno hodam, ne osvrćući se. ...

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 21:42:59... Kada mi je onaj pao na levu nogu, okrenuo sam se da vidim šta se dešava - i jasno sam video trojicu žandara. ...

znaci okretati se moze nekoga i na raznju, a osvrtati samo pogled. sad jos da mi je znati kad se rabi 's' a kad 'sa'.

Josephine

Savajat Erp

Quote from: đubrivoje on 20-08-2011, 22:16:03
sad jos da mi je znati kad se rabi 's' a kad 'sa'.

Како год ти се наврљи пимпек у датом тренутку. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Nightflier

Napisao sam "ne osvrćući se", a ne "ne osvrnuvši se".

"S" se "rabi" uvek, sem kada naredna reč počinje bezvučnim suglasnikom. Onda se rabi "sa".
First 666

džin tonik

savajate zezas se. godinama pokusavam citajuci po forumima, knjige i sl. provaliti princip bez da zavirim u strucnu literaturu.

džin tonik

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 22:24:09... "S" se "rabi" uvek, sem kada naredna reč počinje bezvučnim suglasnikom. Onda se rabi "sa".

to. znaci nesto poput 'a' i 'an' u engleskom. samo obrnuto.
nikako nisam mogao shvatiti. cini mi se da vecina ljudi to jednostavno ne zna, te rabi pogresno pa me zbuni.

Nightflier

Pravo da ti kažem, i ja retko obraćam pažnju na to. Čak ne znam ni kako je rešeno u novom Pravopisu.
First 666

Plut

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 21:42:59
U međuvremenu sam se nagledao svačega u ovoj zemlji, uključujući i ovaj nezakoniti festival piva (je l' te, zabranjeno je prodavati alkohol nakon 22 h, a zabranjena je prodaja alkohola maloletnicima 24/7)...

Pa čuj, u svakom zakonu se može naći rupa pa, verovatno, i u ovom. Gde država da ga ne nađe, ona ga i pisala. Šta znaš da li su iskopali nešto po čemu je ovo itekako zakonito.
Da se odma' ogradim, nisam ja za to, samo kažem da je ovde sve moguće.

Josephine

Quote from: Plut on 20-08-2011, 22:31:37
U međuvremenu sam se nagledao svačega u ovoj zemlji, uključujući i ovaj nezakoniti festival piva (je l' te, zabranjeno je prodavati alkohol nakon 22 h, a zabranjena je prodaja alkohola maloletnicima 24/7)...

Pa čuj, u svakom zakonu se može naći rupa pa, verovatno, i u ovom. Gde država da ga ne nađe, ona ga i pisala. Šta znaš da li su iskopali nešto po čemu je ovo itekako zakonito.

Muškarci znaju zašto!!!

Nightflier

Ma to naravno. A i niko neće da otuđuje glasove zarad javnog dobra.
First 666

Nightflier

Quote from: D. on 20-08-2011, 22:35:35

Muškarci znaju zašto!!!

Ovo ti i nije bilo na mestu. Po onome što sam video, na Bir festu je najmanje polovina posetilaca bilo ženskog roda. I pile su barabar sa muškarcima.
First 666

Plut

Quote from: đubrivoje on 20-08-2011, 22:29:21
Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 22:24:09... "S" se "rabi" uvek, sem kada naredna reč počinje bezvučnim suglasnikom. Onda se rabi "sa".

to. znaci nesto poput 'a' i 'an' u engleskom. samo obrnuto.
nikako nisam mogao shvatiti. cini mi se da vecina ljudi to jednostavno ne zna, te rabi pogresno pa me zbuni.

Mislim da nije u pitanju "an" već "the", znaš ono: određen i neodređen. Kažeš ("the") novi kaput  misleći baš na određeni novi kaput, a kad misliš na bilo koji, onda kažeš nov ("a"). Barem su meni tako objasnili u školi, iako su tada tvrdili da to nije pravilo, ali da je poželjno razdvojiti te dve stvari. E sad to sa "s" i "sa"... hm, ne sećam se baš.
Ima ovde ljudi kojima je to struka, valjda će objasniti.

Father Jape

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 22:30:46
Pravo da ti kažem, i ja retko obraćam pažnju na to. Čak ne znam ni kako je rešeno u novom Pravopisu.

Pravopisu je jedino bitno da se nikad ne pise s', jer se ne radi ni o kakvom izostavljanju jelte.

EDIT: Plut se malo zbunila, ne radi se o odredjenim ili neodredjnim clanovim vec o pisanju istih u zavisnoti od toga sta sledi. Kako zosko tacno primeti, ako sledi vokal onda je an, ako suglasnik onda a. Kod odredjenog clana se uvek pise the, ali je izgovor /ði/ u jednom slucaju a /ðə/ u drugom.

EDIT2: Kuriozitet - nekada su se mine i my isto ponasali, prvi kad sledi vokal, drugi u ostalim slucajevima (mine eyes, ali my lies), ali danas se mine koristi tako kao modifier samo u arhaicne svrhe (evo ga vidjam redovno kod Martina recimo), inace je ogranicen na upotrebu poput it's mine (to bi se zvalo... erm... seticu se).
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Josephine

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 22:38:03

Muškarci znaju zašto!!!

Ovo ti i nije bilo na mestu. Po onome što sam video, na Bir festu je najmanje polovina posetilaca bilo ženskog roda. I pile su barabar sa muškarcima.

I ja sam (mada ne pijem Jelen).

Govorim o zakonima koje uglavnom donose muškarci, pivskom lobiju kojem je organizacija nezakonitog festa dozvoljena, i interesima gradske vlasti da organizuje fest, u čijim foteljama uglavnom sede muškarci.

Plut

Quote from: Father Jape on 20-08-2011, 22:39:20

Pravopisu je jedino bitno da se nikad ne pise s', jer se ne radi ni o kakvom izostavljanju jelte.
Da, to je davno izbačeno.

Father Jape

Nije izbaceno, koliko ja znam nikad nije ni bilo prisutno.

Plut

Mislim da jeste, davno davno, ali dobro, ne smem ruku u vatru da stavim. K'o što rekoh, valjda će se javiti i neko od zanata.

džin tonik

Quote from: Father Jape on 20-08-2011, 22:39:20... EDIT: Plut se malo zbunila, ne radi se o odredjenim ili neodredjnim clanovim vec o pisanju istih u zavisnoti od toga sta sledi. Kako zosko tacno primeti, ako sledi vokal onda je an, ako suglasnik onda a. Kod odredjenog clana se uvek pise the, ali je izgovor /ði/ u jednom slucaju a /ðə/ u drugom. ...

damn. uvijek sam mislio da se the cita razlicito u ovisnosti singular/plural.
the (the) woman
the (thi) women

Father Jape

A da, ovo drugo moze da se sluzi u naglasavanju, tj. emfaze radi.

Nightflier

Novi Pravopis kaže: "Predlozi S i K obavezno se proširuju ispred reči koje počinju istim ili sličnim suglasnikom."
First 666

Plut

EDIT: Plut se malo zbunila, ne radi se o odredjenim ili neodredjnim clanovim vec o pisanju istih u zavisnoti od toga sta sledi. Kako zosko tacno primeti, ako sledi vokal onda je an, ako suglasnik onda a. Kod odredjenog clana se uvek pise the, ali je izgovor /ði/ u jednom slucaju a /ðə/ u drugom.

Ma ne, nisam se zbunila, samo izgleda nisam izabrala najsrećnije poređenje. Znam kako je u engleskom, o njemu nisam ni pričala, nego samo pokušala da primenim objašnjenje na srpski jezik. Usmeno na primeru bih to lakše nego ovako. Pazi, možda je to samo bilo slobodno tumačenje mog profesora lingviste, a ja računala tada da profesor sve zna. :lol:

Nightflier

Quote from: D. on 20-08-2011, 22:41:03
Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 22:38:03

Muškarci znaju zašto!!!

I ja sam (mada ne pijem Jelen).

Govorim o zakonima koje uglavnom donose muškarci, pivskom lobiju kojem je organizacija nezakonitog festa dozvoljena, i interesima gradske vlasti da organizuje fest, u čijim foteljama uglavnom sede muškarci.

Tu si u pravu, premda mislim da sve i da su na tim položajima samo žene - opet bi bilo isto.
First 666

džin tonik

Quote from: Father Jape on 20-08-2011, 22:56:57
A da, ovo drugo moze da se sluzi u naglasavanju, tj. emfaze radi.

znaci to me je dovelo do pogresnog zakljucka. a smijao sam se izvodjacu pjesme "the (thi) answer my friend is blowing in the wind...".
hvala

Josephine

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 23:00:32
Tu si u pravu, premda mislim da sve i da su na tim položajima samo žene - opet bi bilo isto.

Mda, ali vidiš, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je napadač muškarac, da se muškarci napijaju do besvesti i tuku po festu, ugrožavaju mirne posetioce... Reklama za Jelen je, zapravo, u pravu. Samo oni znaju zašto je to tako.

Savajat Erp

Јесте, али не заборавимо - тужно је бити мушкарац.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Quote from: Nightflier on 20-08-2011, 23:00:32

Sećam se prvih godina održavanja Dana piva u Zrenjaninu (mislim da sličnih manifestacija tada nije bilo). Počinjalo je kasno popodne i, bogami, završavalo se negde do 23h. Ne sećam se da se iko bunio niti da je bilo problema sa nasiljem, a ceo grad je bio zatrpan pivom. Ali da, to je bilo baš baš davno. I naivno.

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 20-08-2011, 23:06:15
Јесте, али не заборавимо - тужно је бити мушкарац.

Ja i ne govorim o svim muškarcima, naravno. Ali opet! Ne, ne treba zaboraviti činjenicu da su nasilnici ovog tipa uglavnom muškarci. Čisto podizanja svesti radi...