• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 9 - septembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 05-09-2011, 23:38:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljima

Davno zagubljen
2 (6.9%)
Pipci
0 (0%)
Ali...
2 (6.9%)
Oblik Vronka
8 (27.6%)
Kuda odlaze baloni
3 (10.3%)
Princezino zrno bisera
1 (3.4%)
Vežbe
4 (13.8%)
8R0J3V1
7 (24.1%)
Gde je nestao gospodin Gobecki
9 (31%)
Aladin nema nikakve veze sa ovom pričom
6 (20.7%)
Put konjanika
6 (20.7%)
Srbomen u akciji
4 (13.8%)
Velika avantura malog robota
6 (20.7%)
Komisija
6 (20.7%)
Uljez
6 (20.7%)
Raskršće
5 (17.2%)
Nevidljivi i Lanena
4 (13.8%)
Drugi čovek na Mesecu
10 (34.5%)
Anđelina pesma
4 (13.8%)
Metuzalemova oporuka
6 (20.7%)

Total Members Voted: 29

Voting closed: 10-09-2011, 23:38:52

Albedo 0

Plut

Nekad se na televiziji vodilo računa o tome kakav se program pravi, setite se samo školskog programa. Nije bilo ovakvih bljuvotina kakve sada na svakom koraku mogu da se vide. Dostupnog kvaliteta je sve manje, a gluposti sve više. Najvažnije je udovoljiti i podići niskom ukusu publike, barem kako to vide proizvođači svega lošeg. Što niže, bolje se prodaje. Onaj ko hoće kvalitet mora se pomučiti da do njega dođe, čak i da sazna da postoji, a nekad je sve to bilo na dohvat ruke. I muzika je očit primer. Ili je to samo pravo lice publike.

Josephine

Bobane, ne nerviraj se. Ko te tera da staneš iza bilo čega? To je tvoja odluka... Čemu teatralnost...

Savajat Erp

Quote from: Plut on 16-09-2011, 01:29:30
Nekad se na televiziji vodilo računa o tome kakav se program pravi, setite se samo školskog programa. Nije bilo ovakvih bljuvotina kakve sada na svakom koraku mogu da se vide. Dostupnog kvaliteta je sve manje, a gluposti sve više. Najvažnije je udovoljiti i podići niskom ukusu publike, barem kako to vide proizvođači svega lošeg. Što niže, bolje se prodaje. Onaj ko hoće kvalitet mora se pomučiti da do njega dođe, čak i da sazna da postoji, a nekad je sve to bilo na dohvat ruke. I muzika je očit primer. Ili je to samo pravo lice publike.

А ово је неко уопштено размишљање које обухвата и радионицу? Зар се и то сме овде?
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Джон Рейнольдс

Quote from: Boban on 16-09-2011, 01:22:53
Koji je tebi kurac? Priča koja je pobedila na trajnom glasanju je IMBECILNO BEZVREDNA i ja ću radije napustiti izdavaštvo i uređivanje nego stati iza nje.
Meni bre ovo sve uopšte ne treba.

Evo, kazaću ti bez psovanja. Sam si zadao slobodnu temu, rekao da se glasa kao i ranije i da je PZ - tvoje reči - samo bonus. Pazi, meni ni iz džepa ni u džep, ali ta "imbecilno bezvredna" priča je jedna od onih koje su izglasali radioničari. Po sistemu koji ste sami ustanovili - pa i u najgoroj varijanti, sabiranja, oduzimanja, čega kod... Mislim da je treća.

Ako si nameravao da tvoja bude poslednja, zašto odmah nisi rekao - šaljete priče za PZ, ja određujem koja ide da se ne bih blamirao, a za vaše glasove me zabole kurac. Eto opsovah.

Sam si postavio pravila, sad ih kršiš. I kao i tvoje ljubimche izbacuješ tu neke prazne pretnje. Ona će da napusti pisanje SF-a... U, jeee... Big deal! A ti uređivanje i izdavaštvo ako "staneš iza". Ne staješ ti iza, nego autorka. Samo prenosiš rezultat radionice koja je za devet meseci odnela veliki deo forumskih resursa. Hm... Da, iza toga prosto moraš da staneš.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Plut

Quote from: Savajat Erp on 16-09-2011, 01:31:42
Quote from: Plut on 16-09-2011, 01:29:30

А ово је неко уопштено размишљање које обухвата и радионицу? Зар се и то сме овде?

Ma ja to 'nako... nešto mi došlo.

Josephine

Forumski resursi?   xrofl

Idi spavaj, bejb. Boban je odmah rekao da je njegova, u dogovoru sa urednikom Zabavnika, poslednja.

Boban

D, koji je tebi kurac? Prestani više da pričaš u moje ime i da me tumačiš i braniš.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 16-09-2011, 01:37:03
Forumski resursi?   xrofl

Idi spavaj, bejb. Boban je odmah rekao da je njegova, u dogovoru sa urednikom Zabavnika, poslednja.

Beše, desilo se nešto tužno, pa da zaćutim?  :roll:

Ajmo malo o otvorenim pitanjima vezanim za SF. Koje su to "ispucane" teme? Koliko je još konspiratoloških priča vezanih za Mesec? Kakve su to "inteligentne" zavere?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

B, pogrešno si razumeo. Ja ne branim tebe, već princip. Ne pridaj sebi toliki značaj.

Sutra, Džone, obećavam. Jeste, desilo se nešto užasno. Što je ujedno u odgovor na Bobanovo pitanje koji mi je kurac.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Pa kada si postao mekušac koji ne ume da preseče.

Albedo 0

bolje ti idi spavaj

Mislim, saopštiš da ti se nešto loše desilo večeras a i dalje visiš na forumu.

pa jel se desilo ili nije? Znaš li kako zvučiš, ne daj Bože šta čovjek može da pomisli.

Ne bih da griješim dušu, ali sestro ti već debelo griješiš svoju, osim ako ne lažeš da ti se nešto desilo.

Nemoj da ostale stavljaš u neugodnu situaciju, ako ti se desilo nešto stvarno užasno idi i riješi to.

Джон Рейнольдс

Stvarno, Bobo, ljbimche te ovako jarca a ti ništa...  :(

#Τζούτσε

Plut

Vežba. Mislim da još o toj priči nisam ništa rekla. I ovu sam morala ponovo da pročitam jer mi je iščilela iz sećanja. Jedino što sam upamtila je Tihomirov način govora koji je, po meni, ok, ali nisam iz tih krajeva (ne znam tačno ni kojih) pa ne bih znala reći koliko je autentičan. Ne znam samo zašto je on u jednom trenutku pripovedanja iz Tihomira prešao u Tiku, pa se opet vratio u Tihomira.
Mislim da nije loše napisano, ali nije bilo ničeg što me je uhvatilo. Ok, krave koje govore, nije loše, ali i ništa spektakularno. Osnovni osećaj o ovoj priči je da je mlaka, puna dijaloga koji mi ne govore mnogo, sve nekako lebdi, nemaš za šta da se uhvatiš. Eto toliko.

Stipan

Quote from: Savajat Erp on 16-09-2011, 01:13:44
Али...осим тебе, са својом бедастоћом од приче оставио сам остатак пречанског клана у прашини!!!

Uobraženko!  xfrog

Josephine

Quote from: Bata Živojinović Karan on 16-09-2011, 01:46:24
idi i riješi to.

He, ti si stvarno mali...

Nekad ne možeš da učiniš više ništa, osim da besciljno kuckaš po tastaturi i čekaš da ti se prispava.

angel011

Quote from: John Reynolds on 16-09-2011, 01:32:43
Quote from: Boban on 16-09-2011, 01:22:53
Koji je tebi kurac? Priča koja je pobedila na trajnom glasanju je IMBECILNO BEZVREDNA i ja ću radije napustiti izdavaštvo i uređivanje nego stati iza nje.
Meni bre ovo sve uopšte ne treba.

Evo, kazaću ti bez psovanja. Sam si zadao slobodnu temu, rekao da se glasa kao i ranije i da je PZ - tvoje reči - samo bonus. Pazi, meni ni iz džepa ni u džep, ali ta "imbecilno bezvredna" priča je jedna od onih koje su izglasali radioničari. Po sistemu koji ste sami ustanovili - pa i u najgoroj varijanti, sabiranja, oduzimanja, čega kod... Mislim da je treća.

Ako si nameravao da tvoja bude poslednja, zašto odmah nisi rekao - šaljete priče za PZ, ja određujem koja ide da se ne bih blamirao, a za vaše glasove me zabole kurac. Eto opsovah.

Moguće je da sam ja nešto pogrešno shvatila; mislila sam da je rečeno da če sve dobre priče biti ponuđene Zabavniku, nevezano za rezultate glasanja. Glasanje je tu kao uobičajeni deo radionice, ali nema veze sa ponudom Zabavniku.
We're all mad here.

scallop

Čuda se dešavaju - složiću se sa Angel.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Kakva čuda?! Scallop zna više od svih nas zajedno i sad se potajno cereka nad našim histerisanjem...

scallop

Histerisanje je prava reč za ono što radite.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Slažem se. Ovakav razdor odavno nisam video na radionici. A bilo je bogami svašta...

Džek

Dao sam cca 18 mišljenja na priče iz radionice, a zauzvrat dobio dva iliu tri, ali zato sam se načitao D ove samoživosti, "ja sam u pravu dušo, vi ostali ste mali" i patetićne potrebe da vlada tintarama.

I onda se čudite što nema napretka u pisaniji, kada se o svemu diskutuje (tj, ona, mi ostali se samo branimo :)) samo ne o pričama... onda, kuka se koliko su loše, a niko da ukaže kako se mogu popraviti... zaista, više bi skontao u radionici autolimara nego ovde...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

vimen

Jako zanimljivo mi deluje činjenica da je priča Oblik Vronka dobila najviše glasova i na javnom glasanju, ali i u ukupnom skoru, a od kad su objavljena imena autora niko je nije ni pomenuo. Kad je bila reč o Zabavniku, ili ste govorili o pobedniku tajnog glasanja, ili, oni koji su to osporavali, o tome kako ne treba to da bude pobednik tajnog glasanja. A čak je vas nekoliko i naglasilo da im je potrebna sveža krv. I evo. Ja sam potpuno svež. I pobedio sam, čak. A pažnja koja je tome posvećena je 0 samo zato što nisam upleten u vaš mali socijalni svet u kojima je sukob ego tripova i sujete zaslepljujuć i preovlađujuć.

mac

Nevezano za bilo čiji specijalno post:

Quote from: Bora ČorbaKada neko mnogo kenja dolazi do zagađenja...

Kultura komunikacije uključuje i znati kada ćutati. Smanjite broj postova za 75%, bolje formulišite preostalih 25% i videćete napredak upečatljiviji od bilo čega na radionici do sad.

Stipan

Quote from: vimen on 16-09-2011, 12:00:32
A pažnja koja je tome posvećena je 0 samo zato što nisam upleten u vaš mali socijalni svet u kojima je sukob ego tripova i sujete zaslepljujuć i preovlađujuć.

Pa da je neko meni ovo rekao cvetao bih! A i ostali komentari su bili slični. Šta se sad ti buniš?!

Quote from: Stipan on 11-09-2011, 02:46:46
Oblik Vronka
Ovo je za mene ubedljivo najjača priča ovog kruga. Toplo napisana, sa (pretpostavljam namernim) asocijacijama na atmosferu vremena prelaska iz 19-tog u 20-ti vek. Ostavila izvanredan utisak pre svega izvedbom, a mnogo manje idejom. Iako mi se priča veoma svidela kraj je pomalo zbrzan. Eh da je bar i završnica odrađena kao i ostatak priče, gde bi joj bio kraj!
3 poena.

Ako voliš svađaj se, ko ti brani? Vidiš da su svi poblesavili!

Albedo 0

ma ajde molim te, ova Radionica je nastala kada nije bilo nikakve nagrade za učestvovanje u njoj. Svježe si uletio kada se spomenulo objavljivanje, to je definicija ego tripa.

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 16-09-2011, 11:56:25
Dao sam cca 18 mišljenja na priče iz radionice, a zauzvrat dobio dva iliu tri

Hteo sam da te poštedim ovoga Džekonjo, al' sad ima da te tresnem po labrnji.

"Let iznad grada mu je godio a strujanje jesenjeg vazduha bi prijatno."
Džekonjo, postojalo je deset hiljada drugih kombinacija reči kojima bi mi privukao pažnju. Ovo je jedina koja me je u startu odbila od čitanja priče sa simpatijom.
Zašto nisi više išao na parodiranje stripa o Supermenu? Verujem (možda grešim) da si pokušao da parodiraš Alana Forda, ali to je nemoguće! To čak ni ,,maratonci tpk" nisu uspeli, čoveče!

U osnovi ovo je priča koja mi pomalo vuče na Iliju Bakića. Ali to ju je stavilo u neravnopravnu poziciju! Bakić to radi mnogo mnooogooo bolje.

Jbg. Džek nije mi se dopalo pa to ti je!

Zadovoljan? Ili hoćeš još?

Džek

Znači, ne dopadaju ti se konstrukcije rečenica, tako kaži... a tvoje premise su skroz pogrešne. Ne parodiram nikoga, Srbomen je lik koga sam izgradio kroz evo, već treču priču...

I uopšte ne kontam šta je loše u rečenici? To što se tebi ne sviđa, meni ne pomaže da je poboljšam, ne kazuje kako...

Džek

Josephine

Onaj ruski ambasador, kojeg optužuju da je napravio incident na pompezno organizovanom i nemilosrdno izreklamiranom nekakvom bezbednosnom forumu, je skapirao kako treba sa Srbima.

Uđeš tiho, glasno razbiješ žabokrečinu i kolotečinu i odeš. Nije bitno šta je rekao, nije bitno da li se sa tim slažem. Ali je razbio maske, rasklonio izmaglicu lenjosti, uljuljkanosti u sopstvene izmišljene kvalitete i letargiju.

I Srbi to opet nazivaju incidentom, umesto da nešto nauče.

@Vimen, samo te čuvamo od naših razmirica. A i realno - nema tu mnogo da se priča o Vronku, zato se ne priča... Simpatična, ali bleda pričica.

Джон Рейнольдс

Kako banem ovde, lupetanje. Taj "bezbednosni" forum organizovala je peta kolona u Srbiji, a "incidentom" ono mogu da nazovu samo zlonamernici na liniji pete kolone.

Pa vi, dame i gospodo radioničari, sad vidite s čime vas D poredi.  :roll:

#Τζούτσε

Josephine

Nisi skapirao da se slažemo, ili si navikao da me gaziš? Mislim NVO sektor se pretvorio u ono protiv čega se borio.

Imam dva sata vremena, počevši od ovog trenutka da analiziram priče. Ko hoće, a da nije Stipan, neka se javi.

Stipan

@Džekonja

Ajde da se ne vređaš - nemam loše namere, ali buniš se da ti ne komentarišu priču.
Ja sam ti loš u analizama, ali eto mogu da kažem šta ja mislim...

Ok, to da je Srbomen neki tvoj stariji lik nisam znao. Pa opet, onda je situacija još gora, jer je to ukraden lik - to je Superhik iz Alana Forda!

Što se tiče rečenice (ajde za trenutak da zaboravimo da je i moja priča šit, pa da se posvetimo tvojoj) nije stvar u konstrukciji, nego ne nagoveštava ništa o atmosferi u koju potom postavljaš priču.
Deluje kao usputni razgovor domaćica na pijaci. Scallop mi jednom reče da prvom rečenicom moram uhvatiti čitaoca.
E, pa tom rečenicom, pa ni celim prvim pasusom nikoga nećeš zainteresovati. Kapiraš?!

Ostatak priče je napisan u sumanutom tonu kojim, dopuštam, nekog možeš uhvatiti iako mene nisi. Previše groteske, previše bezrazložnog komedijanja, pa to ti je...

mac

Quote from: John Reynolds on 16-09-2011, 12:45:03Pa vi, dame i gospodo radioničari, sad vidite s čime vas D poredi.  :roll:

Pogrešno si se uhvatio za incident, poenta poruke nije u toj reči. Ali istina je da čitava poruka zbog toga gubi malo na poenti. Fora je u tome da nisu Srbi, nego Novosrbi, koji to opet nazivaju incidentom, umesto da nešto nauče.

angel011

"Let iznad grada mu je godio a strujanje jesenjeg vazduha bi prijatno."

Kao prva rečenica, ovo ne saopštava ama baš ništa sem da neko leti iznad grada i da mu se dopadaju let i jesenji vazduh. Zašto mu je godio let iznad grada? Na koji način je strujanje jesenjeg vazduha bilo prijatno? O kome uopšte pričamo? Šta on radi time što leti (razgleda grad, traži nevolju, traži dobru ribu, lovi kriminalce...)?

Uz to, mislim da pre "a" ide zarez i da mešaš vremena u rečenici.
We're all mad here.

Josephine

Quote from: D. on 16-09-2011, 12:48:54
Imam dva sata vremena, počevši od ovog trenutka da analiziram priče. Ko hoće, a da nije Stipan, neka se javi.

No, hajde da vidimo ko je ovde zbog analize (kakve-takve), a ko zbog hvaljenja njegove/njene priče.

Stipan

"Ko hoće, a da nije Stipan" ?!

Pa zar ovo nije diskriminacija na svim zamislivim nivoima?!  xfrog

scallop

Hoćeš li nam javiti kolko je stiglo zahteva za recenziju?

Josephine

A htela sam da vas pitam - zašto vi ne dajete javno komentare nego na pm?

Zasad nijedan, naravno. Ali ja, scallope, ne nudim stručnu recenziju, to je valjda jasno? Nudim svoje mišljenje. Doduše, učila sam i ja ponešto formalno na temu pisanja kratkih priča, i to sam prenela ovde, pa kome koristi.

Ali vidim, ljudi se žale da nema komentara, pa reko da se ponudim. Da vidim kome je do komentara, a kome do nečeg drugog.

Stipan

Pa evo ti Srbomena - Džek je tražio komentare.

Ili, ni to Stipan ne sme da pita?

Josephine

Samo ko se dobrovoljno javi. Pokušaću da se distanciram od preterane subjektivnosti.

Josephine

Ah, znači ništa? Ok. xyxy

Nemojte posle da kukate da se ne priča o pričama...

scallop

Džek, sve što si naučio, zaboravio si. Priča ti je katastrofa od nepismenosti. Srbomen je bolje bio zamišljen, a sad je samo pijandura. Ima pravo onaj što je u njemu video Superhika.

Vronk, dobio si nekoliko konzistentnih mišljenja i iz njih izvuci pouku. Od ostalih, uglavnom, nema fajde. Taj deo radionice nisu naučili. :mrgreen:

Albedo 0

Ko hoće moje stručno mišljenje neka mi se javi 8-)

Josephine

Evo, oću ja. Ali oću dublju analizu, od bar 2/3 strane u wordu. Može?

Ygg

Quote from: Boban on 16-09-2011, 01:40:32
D, koji je tebi kurac? Prestani više da pričaš u moje ime i da me tumačiš i braniš.

Quote from: Boban on 16-09-2011, 01:43:48
Mislim da mi treba odmor od ovog foruma.

Haha! D. je uspjela da otjera i Bobana sa foruma! :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Džek

Ne vidim sličnost između Superhika i Srbomena, to mi je bezveze skroz...ako je moj lik sljuštrijo litar rakije u sebe, ne znači, nema naznaka da je alkos, tj, sušerhik.

Dalje, sasvim je očito da se ta dva lika konceptualno razlikuju.

Slažem se da je prva rečenica mogla i trebala biti bolje i sadržajnije napisana, ali opet mislim da ne treba sve odjednom, na početku otkrivati, Angel... neka otkrivanje ide duž priče,ne sve odjednom...

angel011

Ne mislim da treba sve odmah otkrivati, ono su bili predlozi šta bi mogao da otkriješ.

I meni je Srbomen ličio na Superhika. Prikazuješ ga kako pije i to dosta (nigde nisi naznačio da za njega nije uobičajeno da pije), gadi se sirotinje a sviđaju mu se bogati (odnosno, gade mu se sirotinjski delovi grada a uživa u bogataškim, i pritom sirotinju smatra ludom što živi u takvim delovima grada), očigledno je da je parodija - sasvim dovoljno za sličnost sa alkosom-parodijom na superheroje koji otima siromašnima da bi davao bogatima.
We're all mad here.