• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Trenutno na Limundu

Started by Boban, 22-09-2011, 21:50:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Джон Рейнольдс

А да није тај Олимпија вешт фалсификатор? Каже, имао три комада. Ове ствари полако достижу цене да се вреди цимати око фалсификата. Постоји ли неко код нас способан да докаже аутентичност било каквог издања (ово је питање и за књижаре, ако некога занима да одговори), јер то је на Западу озбиљан посао?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Dzimi Gitara

Quote from: Ghoul on 04-05-2013, 17:24:29
Quote from: Dzimi Gitara on 04-05-2013, 14:19:21
ključ je u tome da je taj broj kruna svake kolekcije sakupljača Zagora.

a što baš taj?

jel ima neka priča iza toga? rađen u manjem tiražu, or samtin? što baš taj tolko vredi?

To je prvi Zagor u Lunov Magnus Stripu i za razliku od skoro svih ostalih išao je u a4 formatu. To je izašlo 1968. godine i tada se ljudi još uvek nisu zapalili za ZS/LMS stripove, tako da je dosta toga bacano. Pride je ovaj išao u a4 formatu, u jeftinoj opremi, tako da se lakše "kvario od ostalih. Kako bilo, govorimo o izdanju na roto papiru, starom skoro pola veka. Kasnije (negde 80-ih) kada je počela da se rađa kolekcionarska jagma ispostavilo se da je taj broj najređi, iako ima još nekoliko brojeva Zagora koji u glanc stanju dostižu cenu od nekoliko stotina evra. Ja sam nekoliko godina postavljao aukcije na stripovi.com, tako da prilično dobro znam koliko i zbog čega nešto ima kolekcionarsku vrednost. Inače, jedan (još bolje od ovog očuvan) primerak famoznog LMS4 je u Hrvatskoj pre neku godinu dostigao na aukciji cenu od blizu 1000e.

Osim kolekcionarske, ovo nema apsolutno nikakvu drugu vrednost. Oprema je loša, strip ispod proseka (čak i za prosek epizoda Zagora), ali kolekcionari ionako uglavnom ne čitaju svoje dragocene primerke. To je već pasija za sebe.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Dzimi Gitara

Quote from: Джон Рейнольдс on 04-05-2013, 18:06:32
А да није тај Олимпија вешт фалсификатор? Каже, имао три комада. Ове ствари полако достижу цене да се вреди цимати око фалсификата. Постоји ли неко код нас способан да докаже аутентичност било каквог издања (ово је питање и за књижаре, ако некога занима да одговори), јер то је на Западу озбиљан посао?

Ne, lično poznajem čoveka i znam da je pre 4-5 godina skupljao LMS i ZS i davao veliki novac za stare stripove. Znaju ga mnogi iz tog sveta i sve što mogu da kažem je da je čovek pošten i korektan. Mnoge raritetne stripove sam mu lično prodao.

Što se tiče procene, ja recimo sa sigurnošću mogu da procenim da li je nešto falsifikat ili ne (a ima mnogo većih "eksperata" od mene). Falsifikata gotovo i da nema. Prvo, skoro da je nemoguće postići na kopiji patinu koju ima roto papir nakon 30-40 godina. Zatim, rikna/hrbat se menja na specifičan način. Dalje, stripovi su u to vreme heftani sa bočne strane (ceo knjižni blok), a te heftalice/klamerice su vremenom zarđale i na najočuvanijim primercima. I još mnoštvo sličnih detalja.

Pre nekog vremena su neki ljudi počeli da prave kopije i da ih prodaju kao takve (ne kao originale), po ceni 15-30 evra. Te kopije izgledaju onako kako su ovi kolekcionarski dragulji izgledali pre mnogo vremena, potpuno su autentične, ali da bi se postigle finese po kojima se prepoznaje original i eventualno neko prevario, potrebno je puno vremena i novca, tako da se ne isplati. A i da ne pominjem da svi znaju da recimo ovaj strip i ne postoji u mint stanju, a ovakvih primeraka (ocena 5-/4+) ima svega nekoliko i vrlo brzo bi se pročulo kada bi se pojavilo više tih primeraka.

E sad, te kopije prave drugi problem. Naime, za dvadesetak godina i one će imati patinu i možda će biti moguće da posluže za prevaru. No, moje mišljenje je da će tada ovaj LMS4 koštati ne više od 15-20e. Vrednost ovih kolekcija (LMS/ZS), dobrim delom počiva na nostalgiji kolekcionara, koji su to skupljali kao deca ili nešto kasnije maštali da imaju kompletirane pojedine edicije. Sada je sve to reprintovano u daleko boljoj opremi, a dolazeće generacije retko da uopšte imaju interesovanje za strip, a kamoli za ove memljive raritete. Moja procena (i ne samo moja) je da u narednih 10-20 godina mora doći do izduvavanja ovog balona. Tako su recimo, stare Stripoteke nekada koštale puno, a danas osim broja 1 (koji u glanc stanju dostiže cenu od dvadesetak evra), svaki stari broj može da se kupi za 2-5 evra (takođe govorimo o starosti od pedesetak godina). Živi bili pa videli.

Dr00d

There's no saint like a reformed sinner.

Monsun

Istorija, filozofija, alternativa, beletristika, fantastika, filmska umetnost...

http://www.limundo.com/Clan/tasicmarko/SpisakAukcija

Barbarin

Strašno, a još plus nema ni omot.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

dragonfly0

Mozda proda za ovu cifru za nekih 500-600 godina.  :D

Barbarin

Na limundu je sa omotom otišla za nešto preko 10 000 ako se dobro sećam.(prošle godine)
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

dragonfly0

Pratio sam ja zadnjih par komada, jedna bez omota za 4500,
a sa omotom dve poslednje sa Limunda za oko 7000 i za 7800...

Barbarin

Eto, ne služi me sećanje baš dobro  :( , al u svakom slučaju riba preteruje.
Jeremy Clarkson:

zakk

Ček, to je ono izdanje sa petljanim prevodom?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alexdelarge

povoljno, ulaznica je samo jednom korišćena.

Crvena Zvezda-Manchester united 5.2. 1958

130.000 din

http://www.kupindo.com/Ulaznice-i-pozivnice/13834737_Crvena-Zvezda-Manchester-united-5-2-1958

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

divča

And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Dzimi Gitara

Quote from: Alexdelarge on 10-06-2013, 18:10:21
povoljno, ulaznica je samo jednom korišćena.

Crvena Zvezda-Manchester united 5.2. 1958

130.000 din

http://www.kupindo.com/Ulaznice-i-pozivnice/13834737_Crvena-Zvezda-Manchester-united-5-2-1958

Posle ove utakmice desila se ona nesreća u Minhenu i izginuo veći deo Mančesterovih igrača. Može biti da za Mančesterove navijače ovo predstavlja nekakvu relikviju. Ne znam, nagađam.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

divča

And every life became
A quite unlosable game.

divča

And every life became
A quite unlosable game.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

divča

And every life became
A quite unlosable game.

Ghoul

sweet child in time...!  :?
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Pa, ja sedim na zlatnom rudniku!!

Mica Milovanovic

Klasična greška, Meho. Potražnja je mala. Za ove knjige nema više od 10 ljudi u Srbiji koji bi dali ozbiljnije pare. Ovo se zakače za neku knjigu i cena ode nerealno visoko.
Mica

Meho Krljic

Šalim se malo, jasno mi je da je ovo incident a ne pravilo i svejedno ne bih prodavao svoje knjige (to ionako radi moja žena kad ja ne gledam  :cry: :cry: :cry: ).

Mica Milovanovic

Ma znam da se šališ. Samo sam iskoristio priliku da ponovim ono što Boban priča.
Već sledeći put kad se postavi ista knjiga, teško da bi prešla 1500 dinara...
Mica

Melkor

Lepo, hvala. Uzeo sam ti Govornika, moj je negde nestao.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Džimi, ako oš navrni domene i Sivke sa Govornikom, a ja ću proslediti Melkoru.

A ako se neko viđa sa Divčoidom nek mi uzme Dišove, ne postizavam  :roll:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Dzimi Gitara

Može Zače, hvala Melkore.  xrotaeye

Zak, javiću ti se pa da se dogovorimo.