• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

PITANJE: Sta bi odavde voleli da gledate u pozoristu?

Started by Melkor, 17-10-2011, 23:29:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Koje delo domace fantastike biste voleli da vidite adaptirano za pozoriste? Roman ili novela (zbog duzine).
Kafana nas navela na cudna razmisljanja...

Za sada nam se cini da su zanimljive ideje Oko za drugi svet, Prenatalni zivot, redukovan Poslednji Srbin, Strah u Ulici Kuge, Koplja u vodi, Vile beogradske... Zlatna knjiga?

Pozdrav iz "Broda"
Melkor, Milosh, Zakk
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mica Milovanovic

Da se podsetimo, neka su već bila adaptirana, tipa: Strah i njegov sluga: Mirjane Novaković...

http://www.belef.org/03/pozoriste/09_strah_sluga.html

Mica

Josephine

zakk

Zato "Straha i njegovog sluge" i nema na inicijalnom spisku i zato uz "Poslednji Srbin" stoji "redukovan". Ajmo nešto korisnije da čujemo.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Mene je neka ekipa svojevremeno pitala da li može da pokuša Crni cvet da adaptira za pozorište, ja rekoh da probaju, ali ništa nije bilo od toga.

Romani su preobimni za pozorište, posebno ovi savremeni gde malo toga otpada na opise koji bi mogli da se reše scenografijom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

Quote from: Melkor on 17-10-2011, 23:29:46
Koje delo domace fantastike biste voleli da vidite adaptirano za pozoriste? Roman ili novela (zbog duzine).

Bolje novela.

Pripovetka je idealna dužina za adaptaciju bilo za film, bilo za pozorište, iz romana moraš već svašta da izbaciš.
We're all mad here.

crippled_avenger

Imam ideju za odličnu predstavu po SF priči, samo da setim kako se zove priča. :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Priču je napisao Zoran Nešković i zove se PREDVEČE SE NIKAKO NE MOŽE...

To bi mogao da bude sjajan niskobudžetni film ili pozorišni komad.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

Pa, dosta ti je ovo, šta hoćeš da pokreneš, SF pozorište pa ti treba repertoar za celu sezonu?

zakk

Treba nam roman koji bi mogao da se korektno prenese na scenu. Pitaj otaku za detalje ;)

crippled_avenger

Sta ce vam roman. Ovo je bre gotova stvar, samo da se lepo uradi.

zakk

angel011

Šta, zadatak na drugoj godini dramaturgije?
We're all mad here.

Mme Chauchat

Šta, adaptacija fantastičnog romana za scenu? Bez dovoljno (vrlo mnogo) novca, slabo verovatno.
Priča koju je Avenger predložio, koliko je se ja sećam, jeste odlična varijanta jer ima malo likova, samo jedno mesto zbivanja, ne traži skupe efekte.
Adaptacija romana za pozorište je mukotrpan i najčešće jalov posao jer se zbog dramaturgije skida sve ono što roman čini romanom. Što kraći i svedeniji polazni tekst, to bolje.
Ja bih predložila Jakšićevog Severnjaka - srazmerno je kratak, na granici sa novelom, po zapletu i jeste novela jer je krajnje pravolinijski i usmeren na završetak, a to je sve podesno za dramatizaciju. Problem su, naravno, fantastični elementi, pre svega one ptice, ali i to bi se dalo rešiti nekim surovim zahvatom. A toliko je dobar da vredi adaptirati, a to je valjda i najvažnije.  :lol:

crippled_avenger

Priča koju je Avenger predložio ima još dodatnu dimenziju jer stvarno sadrži dramski sukob, plus kroz transformacije žene-androida nudi dosta prostora za glumačka rešenja, a ima i neku kao poentu što je korisno imati u pozorištu. :) Doduše, ja moram priznati ne volim pričam-ti-priču pozorište, više neke modernije/alternativnije varijante a ovo je idealno baš za to.

PTY

hah, hah, Kriplu se dopala ŠkrbaMacina priča...  :-D

A da si ga onomad poznavao, Kriple, dopala bi ti se još i više... ŠkrbaMaca je bio kul palpičar u svoje vreme, ali baš kul...  xwink2

zakk

Da, zadatak na dramaturgiji. Mora roman. I pričamo o adaptaciji ne o izvođenju tako da donekle možemo da budemo neumereni :)

angel011

Huh? Nama su dopuštali da bude i novela, ili čak priča, je li se to promenilo?

Uzgred, tada sam probala da adaptiram jednu domaću (ako ex-Yu i dalje računamo u domaće) priče, bilo je elemenata fantastike, ispalo je u nekoj meri zabavno, ali se baš i nisam proslavila.  :lol:
We're all mad here.

sivka

Sve mi je jasno, ali Zakk mi povremeno nije jasan! Ts ts ts... a Zače, Zakče. Pa ti si učestvovao u objavljivanju...

Vi što maštate o sreći, Ljubomir Damnjanović

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

zakk

Jok, pretresli i otpalo... Mislim da je Radmilo odneo šnjur.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.