• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Omiljene slike i slikari

Started by Mariana Dan, 28-10-2011, 03:37:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RedSonja

ne znam... lepa veština, krasna ideja, sulud um
ponekad samo prepoznam strašnu želju za dopadanjem i unikatom.
a nikad kad bih gledala njegove reprodukcije ne bih doživela kataklizmatičnu drhtavicu i nikad nisam poželela da umrem.

ne znam...

Meho Krljic

Pa... sad... njegova kasnija dela su umela da budu mnogo... ekspresivnija i slobodnija od onog iz klasične nadrealističke faze. Recimo one njegove ilustracije za bibliju:

Ima ovde još: http://www.artlover.org/more_art/arthistory/pages/dalistrt.html

Meni je to sjajno. Anđeli kako ih je sveto pismo i opisivalo, veličanstveni, halucinantni i fantazmagorični, bez opterećenja renesansnom pedofilijom  :lol:  i moćna sloboda koja spaja figurativnost i nesputani ekspresionistički potez. Ne mogu da kažem da sam baš poželeo dumrem na izložbi ali ipak... dobro je ovo.

RedSonja

QuoteNe mogu da kažem da sam baš poželeo dumrem na izložbi

pa šta oćeš onda?????????

Quoteali ipak... dobro je ovo.

ma ne nije dobro , to je brkati dali hedonista, kamon  :oops:

pa naravno da je dobro,
koga efektira dalijeva emocija premnogo onda je perfektno
ekspresionističke krivulje više volim u domijeovim karikaturama
a na mene veći utisak od svakog meni znanog dalija ostavila je jedna slika pored koje je stajala i njena skica okačena u galeriji kod zelengore. neki đak amater...

RedSonja

recimo da je s gornjeg linka ovo mi dosta lepo

Stipan

NEVERNICI!!! BLASFEMIJA!!!  :-x

Meho Krljic

Quote from: RedSonja on 26-05-2012, 13:18:28
recimo da je s gornjeg linka ovo mi dosta lepo

Ma ima tu još lepote, recimo ovaj Sv. Jeronim:

Pa, zašto da ne i ovaj pomalo stripovski Mojsije:

Mislim, meni je sjajno ne samo što se Dali oslobodio velikog dela svoje uvrnute ali ipak rigidne figuracije i ukrstio je sa apstraktnim ekspresionizmom u kome je dovoljno jak da izađe na crtu Pollocku i nokautira ga ako treba, nego i što je ovo jedan radikalan prekida sa tradicijom hrišćanskog slikarstva koju imamo jako dugo i koja je dosta... umivena u odnosu na zbilja fantastične biblijske opise. Zanesenost koja je element istinske hrišćanske vere, jelte, se lepše vidi na Dalijevim slikama nego na skoro bilo čemu drugom sa istom temom čega mogu da se setim.

RedSonja

ima tu nečeg, da, što se tiče biblijskih motiva, recimo
ali mnogo više od prostog umetničkog skila i nadrealističkih ekspresija, premda on izuzetnog slikarskog skila nije posedovao, iz njegovih slika vrišti tek naročito nakalemljena narcisoidnost na želju za dominacijom, manipulacija, svestranost - ali je njegovo znanje površno.
kako bih ti kazala kako ga ja doživljavam; dali je svevremen samo zato što je to mnogo želeo, pa protivprirodno to i zaslužio.a to nije njegov genetski kod.
možda ja to sve govorim samo jer ne volim voajere.

moj senzibilitet biblijski motivi karavađoa više zblanu, pa recimo pre i brojgel, ti ćeš reći da je to umiveno slikarstvo u odnosu na krmeljivost liberal i masnoću koje nudi dali
ali ja u babilonsku kulu gledam dugo dugo, a u gore prikazanog mojsija, pa... ne dopada mi se, neću se osvrnuti i skameniti i neću naučiti da ga volim.

da se razumemo, svoj ću glas uvek pre dati ekspreionizmu, nadrealizmu, bespredmetnoj, futurizmu pa i dadizmu negoli klasicizmu ili baroku, pa opet, u ovom konkretnom slučaju...

Meho Krljic

Da se razumemo  :lol:  I meni je bliže sve od impresionizma na ovamo od starijeg slikarstva. Ali Brojgel, svakako, drag je.

I da se takođe razumemo, ne smem ja da psihoanaliziram Dalija, kao ni jednog umetnika. Nisam stručan a i nije bitno. Menisu ove biblijske litografije sjajne jer su dovoljno figurativne da ne možeš bilo šta da u njih učitaš a dovoljno slobodne da možeš mnogo. Maj kajnd of bajbl bešing.

RedSonja

razumeli smo se ti i ja , ja i ti :oops:

ontopik
i da skrenem pažnju na morgana kanea, ilustratora najpre i slikara
vrlo lepe urban stvari
npr hju hefner
http://www.morgankaneart.com/illustration/hefner.htm
:mrgreen:

Meho Krljic

:lol: :lol:

Oprezno kliktati jer ovo je jedan od onih prizora koji kada se vide nikada više ne mogu biti odviđeni.  :lol: :lol:

On topik ponovo:

Modiljani je izgleda imao problema sa dioptrijom ali opet, ovo je tako upečatljivo, mislim, vidi se karakter iz ove slike.

Doduše, kada je slikao gole žene, nije se toliko krivilo:

Divan je Modiljani.

Josephine

Stoji na Domu vojske. Ne mogu da prestanem da gledam u nju kada sam u njenoj blizini. To, verovatno, razumeju samo rođeni u ravnici. : )

Sava Š.

Mica Milovanovic

QuoteOprezno kliktati jer ovo je jedan od onih prizora koji kada se vide nikada više ne mogu biti odviđeni.

Od kad si počeo da čitaš knjige?
Mica

Meho Krljic

Od kad sam imao četiri godine, ali trudim se da to kompenzujem birajući samo najgluplje naslove.

Mica Milovanovic

Važi se. Ovo jeste glup naslov.
Mica

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 27-05-2012, 08:17:51
Od kad sam imao četiri godine, ali trudim se da to kompenzujem birajući samo najgluplje naslove.

Znači bio si venderkind? :)

Meho Krljic

Neću da tvrdim da mi je Milan Konjović BAŠ najomiljeniji slikar evr, ali nije za bacanje bio. Danas mu se u Parizu otvara izložba u Srpskom kulturnom centru (otvara je Pajtić, pošto je Konjović, jelte, bio Somborac) povodom stogodišnjice stvaralaštva. Što nije baš najjasnije jer je pre sto godina Konjović imao svih 14 i nije još bio ni izdaleka poznat slikar, ali ajde, svaki je povod dobar. Tim povodom, evo par njegovih meni lepih slika:

I autoportret sa zrelih 35 godina  :lol: :

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 28-05-2012, 18:23:25
povodom stogodišnjice stvaralaštva. Što nije baš najjasnije jer je pre sto godina Konjović imao svih 14 i nije još bio ni izdaleka poznat slikar,

:lol:

QuoteI autoportret sa zrelih 35 godina

Ha. Upravo sam imala raspravu sa drugom, koji tvrdi da muškarac sa 35 "nije isto" što i žena sa 35, u biološkom, psihološkom i emotivnom smislu. Tako da, sudeći po njegovim stavovima, baci tu "zrelost" u vodu.  :lol:

Uvek sam volela (da slikam/crtam) slike bez ljudi. Ulice i pejsaže. Jednom sam se jako zaljubila i nacrtala sam, na plavom hameru belom i plavim/zelenim drvenim olovkama, glavni trg u Rijeci noću, bez ljudi, tipu u kog sam se zaljubila, jer je tamo rođen. Uramila sam je u staklo. Žao mi je što nemam fotografiju te slike...

Meho Krljic

Ovi Konjovićevi pejsaži i gradske scene dokazuju da je autor, kao uostalom i svaki umetnik, voleo da popije.

Mada je opet to sjajno kako je sve zatalasano daleko preko ikakve razumne granice a da se karakter mesta ne gubi nego dobija na dražesnosti tim izmeštanjem.

Josephine

RedSonja

mnogo mi je čudno to u šta gledam sad meho! a to je ovo sa zrelih 35, i mislim da mi se dopada
prvi put čujem za njega.

podseća me na jednog lombardijsko/švicarskog gatosa koji me je nekođ startovao iz razloga što je pedofil. imao je 41 godinu i dvoje dece. imao je i ženu, iskreno se zbog nje nadam da je više nema. i tako, govorio je neke stvari poput ajde da te vodim u jerusalim i singapur mače, ti si ta ja to znam, (neki gej smeh) ovu sam ti pesmu napisao,imam ja veze za tvoj budući poso, nemam ženu nemam decu, imam ja tamo stan i garažu pile, aha,
aha  :(

nije znao da sam ja iz priče jedne bivše poznanice skapirala da ne postoji hiljadu gorana od 41e godine dana koji smotavaju klinke na fazon obući ću te ko kraljicu a koji žive u severnoj italiji i bave se nekim meni stranim poslom. pa mu kažem jednom: a kako ti se čini jelica i šta ti je žena u horoskopima,
ajoj mala, naravno, ja sam to mislio da ti kažem, mislim užasno je što si saznala na taj način valjalo je da saznaš od strane mene, jelica na taj način više kaže o sebi nego o meni, ajoj kako si me sjebala sad mače
ma šta ti je gorane, ja i dalje mislim da ti voziš lepog nemca

e, konjović me na potonjoj sliki podseća na gorana, to je umetnik u ateljeu na svojoj teritoriji ali je naišao na problem pri farbanju nekim bledunjavim bojama otrovanim živom, pa je u tegobama, stresovima i digestivnim problemima.

Meho Krljic

Moraću da kačim više slika na ovaj topik.  :lol:

MPB je sigurno već neko okačio, ali ja volim i njene crteže za damske magazine:

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 26-05-2012, 10:29:10
Ne mogu da kažem da sam baš poželeo dumrem na izložbi ali ipak... dobro je ovo.
Hm, ovakvo visoko postavljanje prečke me ponukalo da postavim nešto od slikarke zbog koje sam poslednji put poželela dumrem, ali te slike nema na netu,  :cry:  barem ne u pristojnoj rezoluciji, pa ću nešto približno iz te faze. Žena je Maria Helena Vieira da Silva :-|  i što je potpuno neočekivano za mene i moje doživljaje umetnosti, vrlo je blizu apstraktnog:

I nikakvo racionalno objašnjenje nemam što su njene slike uživo kod mene izazvale čist Stendalov sindrom, jer sam inače više na liniji Vermer-Šile-ovaj...Biljana Đurđević.

Meho Krljic

Kandinski tvrdi da figuracija nema veze i da uvek na slici reagujemo na boje i oblike, ne na objekte i ličnosti. Sad, sigurno je malo preterao, ali ima nešto u toj čistoj likovnosti - bez psihologije itd. - i sigurno si to prepoznala kod Helene - orgiju geometrije i boje!!!

Джон Рейнольдс

Хмпх, Бројгел споменут још мало па узгред, али зато има ту некаквих мазала...

Чак да видим како ће ова генијалност да испадне кад се налепи на форум.

едит: не ваља, ево линка

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Thetriumphofdeath.jpg
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Džon i ja delimo tradicionalistički ukus u likovnoj umetnosti.  :lol: Konačno, polje u kome se slažemo!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Stipan

Evo Brojgelove slike...

Ali Bosch mi je kod ovakvih tema ipak intrigantniji...

Ghoul

Quote from: Father Jape on 29-05-2012, 07:28:28
Džon i ja delimo tradicionalistički ukus u likovnoj umetnosti.  :lol: Konačno, polje u kome se slažemo!

ne bih da se ubacujem između vas or anything, ali ja isto.
s tom ogradom što ja ne bih išao baš tako daleko u prošlost - moji omiljeni slikari su kao i moji omiljeni književnici radili u periodu 1790-1960.
https://ljudska_splacina.com/

Джон Рейнольдс

Да, слажем се. С тим да је, што се мене тиче, један омиљени писац догурао до 1982.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Da se razumemo, porodica Brojgel (pogotovo tatko Pieter), pa Jeronim Bošković, to su naravno bezvremeni umetnici koji su u velikoj meri oblikovali zapadnu kulturu as we know it, ali meni je to i glavni razlog što ne mogu da sad tvrdim da su "moji" omiljeni slikari, naprosto suviše su sveprisutni u javnoj svesti i temeljima kulture (da ne pominjem da je, recimo Trijumf Smrti bio omot jedne kompilacije najvećih hitova Blek Sabat... koliko sam samo sati proveo proučavajući sitne detalje ovog platna reprodukovanog u srazmerno malom formatu od strane mrljavog Jugotona), više ih doživljavam kao prirodne pojave nego kao slikare  :lol: 

Tako da kad pričam o "omiljenim" onda mi je uvek bliže nešto bliže, dakle od kraja 19. veka na ovamo.

Primera radi, De Kiriko:

Mislim, kakav kontrast svetla i senke, dinamičnog pokreta i monumentalne statičnosti građevina. Plus emotivna sugestija koja slici daje i dodatnu dimenziju:

Kakva ekonomija boje, nijansiranja i toniranja, da ne pominjem geometriju u kojoj je simetrija toliko suptilno narušena da je mozgu nemoguće da ne zapliva u dopaminu:

Pa onda, ljudske figure sažete u geometrijskim oblicima i gotovo hladno naučnoj apstrakciji anatomije, a koje ne gube ništa od ljupkosti i elegancije (da ne pominjem ponovo svetlost i senke):

lilit

moje dve omiljene slike su u potpunom neskladu jedna s drugom.

ova druga se nalazi u kröller-müller muzeju http://www.kmm.nl/page/8/Situation-Kr%F6ller-M%FCller-Museum
koji se nalazi u nacionalnom parku. mnogo lepo, stvarno.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Pa, da, mislim, nisi ti blesava, Van Gog  :lol: :lol: :lol:  Vidi se genije.

lilit

ma samo ti zajebavaj.  :lol:

to je, u stvari jedina njegova slika koja mi se svidja, toliko o tome. a ova druga je segantini, italijanski i ne bas previse prepoznat slikar, ali ova slika "the evil mothers", kad je vidis uzivo, je stvarno nesto. pitaj gula!

lilit

i kad kazem da je mnogo lepo, mislim na muzej.  :cry: :cry: :cry:

Meho Krljic

Ali kako je moguće da ti se, recimo ne sviđa ova Van Gogova slika?

Mislim, tako je stroga a istovremeno razbarušena!!!!

RedSonja

van gog je dojaja a meho neka jede govna  :mrgreen:

Meho Krljic

Stipan

Ah, Sonjica, uvek tako suptilna...

RedSonja

kad sam završavala srednju školu najveći problem svim đacima bila je likovna kultura. imali smo kečeve u dnevniku svi čini mi se jer se t ako toj vrlo ubrnutoj dronjavoj profesorki nadiglo i imali smo kečeve a bio je otprilike današnji datum samo te godine.
vrlo vrlo veoma vrlo umobolna osoba, ali zanimljiva priznajem, opija, ali umobolna. uvrnuta. umobolna. nije držala nastavu, zaratila je sa celokupnom profesorskom postavom, hteli su da je otpuste, nama je pretila da je pokrivamo kad četvrkom ne dolazi da nam drži čas a + što imamo slobodnih 45 minuta.

na kraju je vanredno došla da nas ispita i zaključi ocene. onim čobanima što za njih bolje od traktora, ašova i tv prenosa domaće lige nije je odma dala dvojke, a par nas je ispitala. mene je pitala da navedem deset dela van goga i da obrazložim tri koja su se meni izdvojila. izdvojila sam irise , stogove sena i autoportret s bradom ali sam joj rekla da ne mogu da joj obrazložim zašto jer me ne bi shvatila, odnosno ne umem da objasnim. ona mi je rekla da se ne pravim pametna, pokazala spavaću sobu i : šta ti se dopada u vezi ove slike? rekla sam sve. dobro,da si naslikala ovu sliku je l bi se kajala što si nešto naslikala i tu ga ostavila . rekla sam ne bih se kajala ni zbog čega. dobro pametnice, šta ruši sklad na ovoj reprodukciji spavaće sobe? rekla sam da sklad ruši činjenica što je reprodukcija loša i na nečemu što liči na novinski papir.
ali ona je mene gotivila. mislim da umobolni imaju posebnu ljubav za druge umobolne ljude. rekla mi je s teškim uzdahom: navedi mi dve slike degaa i gubi se na mesto  :oops:

Meho Krljic

Dakle, bio sam u pravu da će kačenje još slika na ovaj topik izazvati još RedSonjinih ispovednih monologa iz kojih može ponešto i da se nauči?  :lol:

lilit

sonja je moj idol. u najpozitivnijem mogucem smislu.  xremyb

a bolje da ne pricam gde sam sve isla a vezano za tu sliku, kombinujuci najjeftinija spavanja i vozeci se i auto-stopom.  :cry: :cry: i sta sve imam sa tom slicicom: magnet za frizider, omiljenu solju za kafu, majicu, mindjuse...da ne idem dalje, meho ce krenuti da  :oops: :oops: .

Meho Krljic

Oh, može na PP!!!!!!!!!!1

Šalim se, šalim se.

Ali lepo, samo nastavite.

lilit

ma kakav pp, posle da mi upadas u nalog i brises poruke!  :lol:

RedSonja

Quote from: Meho Krljic on 29-05-2012, 11:26:20

ok.
znaš ono kad imaš više ličnosti u sebi ?  :oops: :oops: :oops:

hihihiiiiiiii
ne znam ni ja  :oops:

ontopik
ovo mi je stoji na fejzbuku od gore spomenutog ilustratora i mislim kako je sjajno

Stipan

Madre dios!!! Ukusi nam se definitivno i neopozivo razlikuju kao nebo i zemlja.

Biće bolje za sve da jednom zanavek batalim ovaj topik...

Barbarin

Normalno je da se ukusi razlikuju, a ovde može i da se pikaže to. Što bi batalio topick?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 29-05-2012, 11:27:45
ma kakav pp, posle da mi upadas u nalog i brises poruke!  :lol:

Ne radim to ja. I da hoću ne bih znala kako!

Quote from: RedSonja on 29-05-2012, 11:29:56
Quote from: Meho Krljic on 29-05-2012, 11:26:20

ok.
znaš ono kad imaš više ličnosti u sebi ?  :oops: :oops: :oops:

hihihiiiiiiii
ne znam ni ja  :oops:

Da bih imao više ličnosti u sebi morao bih prvo da imam jednu, a ni nju nemam! Ili bar nije u nekom stanju!!!!!!!!1

A plural sam koristio i zbog teta Lilite!!!!

Quote from: Stipan on 29-05-2012, 11:33:41
Madre dios!!! Ukusi nam se definitivno i neopozivo razlikuju kao nebo i zemlja.

Biće bolje za sve da jednom zanavek batalim ovaj topik...

Stipane, bre, dokle te drame? Topik je za sve i za sve ukuse, dakle, i za moj i za tvoj. Dosta tog bataljivanja i posipanja pepelom, umesto toga pleši poput vatre!!!

Stipan

Nisam mislio na tebe Meho, ne na tebe...

Uostalom, šta fali dramama?

RedSonja

QuoteDa bih imao više ličnosti u sebi morao bih prvo da imam jednu, a ni nju nemam! Ili bar nije u nekom stanju!!!!!!!!1

pa okej moraš malo i da se potrudiš da bi se alotropski modifikovalo u ovaj, onaj čvrsto, ono ... stanje, pa da  :oops:

дејан

ја обожавам ту 'звездану' групу слика, али мени је ова најлепша од њих

...barcode never lies
FLA