• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Last Samurai

Started by Ghoul, 08-12-2003, 10:21:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

prijatno sam iznenadjen da nije tolika shecerlema koliku sam ocekivao.

ne kazem da nije, ali... prijalo mi je.

mora da su me mahune preuzele na spavanju i zamenile pod-verzijom sa pojacanom tolerancijom prema studio-mainstream-sugarcoated spektaklima, ali - verovatno zbog niskih ocekivanja koja sam imao pri ulasku u bioskop- mislim da je film sasvim ok.

japan je prelepa zemlja, i strucno je uslikan.

japanci su ubercool narod [cak i deca], i kamera ih voli.

samuraji.

borbe.

NINDZE! [insert Craven drool here]

pocelo je lose: tom je tom, kao i uvek i svuda, i njegov lik je iritirajuci klishe.
onda ga lako i brzo dispachuju u japan, i tamo sretne timothy spalla, koji je jos gori klishe od lika + nateran da izvodi jezivo izlizane i cak i ovakvog filma nedostojne kerefeke.

onda, medjutim, dodje do scene kad samuraji na konjima izjasu iz magle, u sumi, u slow motionu, i ja pocnem da se topim.
usledi sasvim ok borba.

1 harakiri kasnije, tom je u selu, a u igru stupa Ken Watanabe= i ja shvatam da nije bilo nikakvo preterivanje onih koji su ga nazivali naslednikom dostojnim Toshiro Mifunea.
Ken je neopisivo dobar.
Ovaj film ce ga uciniti zvezdom, i daj boze da pametno odabere naredne projekte, da ne bi zavrsio u nekim B-akcijama kao bad guy.
Ovo je prvorazredan glumac.

ok, sve sto sledi dalje je prilicno predvidivo, uglavnom vec vidjeno, ali odradjeno tako da ipak uspeva da DELUJE.

glupo bi bilo ocekivati borbe poput onih u kill billu, jer ovo nije ta vrsta samurajskog filma, ali ove koje ovde postoje, sasvim su pristojne. nista posebno niti previse nadahnuto, ali ne mozemo ocekivati revoluciju u SVAKOM filmu. nekad je i kompetentno odradjen posao dovoljan, narocito ako sadrzi samurai-action.

ili nindza-aktion.

istina, treba malo suspenzije neverice da bih se naterao da poverujem da ce jednom super-nindzi trebati vise od 10 sekundi da se machuje sa klincem od 8 godina!

dobro, ajde, treba te suspenzije i u mnogim drugim situacijama u filmu, ali kad sve saberem i oduzmem, ovo je ipak negde oko 7-/10.

zavrsna borba mi je najslabija, jer joj nedostaje impakt: preterao je sa slow-motionom i elegicnom muzikom u pozadini umesto da adekvatnim zvucima i prizorima oslika tu klanicu i granate koje raznose ljude i konje [slicnim postupkom je flashbackove, sa masakrom indijanaca, doveo do nivoa video-spota, i tako im razvodnio impakt].

enivej, ovo je ipak za u bioskop.

nista epohalno, ali pristojan film koji je, sa boljim scenarijem i drugim glumcem umesto toma, mogao biti jos mnogo bolji.
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

NINDZE! ghoul, you got me drooling all right! Imam neobicnu vezanost za ovaj klan ubica. Pritom ne aludiram na JSO. Najvise volim prikaze nindzi u filmovima Chang Cheha gde su uvek predstavljeni kao klan uber-zlih kuckinih sinova koji zele da zavladaju martial arts scenom u Kini. No, to je vec i pitanje klasicnog kineskog rasizma spram Japanaca. U svakom slucaju ghoul plays me like a fiddle...

Mislim da negde na tavanu jos uvek imam sve brojeve TAJNI NINDJI. Inace, tu sam procitao da se kaze NINDJA a ne NINDZA jer u japanskom jeziku nemaju DZ.

Kad porastem bicu NINDZA...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Voleo bih da vidim film koji se zove THE LUST SAMURAI...

Ghoul

kao sto rekoh, nindje su ovde super bad-assovi, kako i treba, dok ne pocne da ih taba ZA TO NEUVEZBANI POCETNIK [TOM] i pomenuti KLINAC :x  :x  :x

lepo ih je videti posle nekog vremena na velikom platnu, ali ove nindje na kraju ispadose pussies!

crippled_avenger

Tom Cruise je zanimljiv zbog toga sto nikada nije snimio film koji je sasvim besmislen. Snimio je uzasne filmove i snimio je neke bez selekcije dok nije bio zvezda, medjutim, od kada moze da bira snima samo intrigantne stvari.

Edward Zwick + samuraji nije oprobana ali je neobicna i nesvakidasnja kombinacija.

Sledeca Cruiseova produkcija je Danny De Vitov rimejk I MARRIED A WITCH po skriptu Michael Leesona (WAR OF THE ROSES). ghoul, dao si novac Tomboyu, a kazi mi da li si na blagajni svog grada odao respect jednom od 10 najboljih filmova godine DUPLEX i uopste kako je taj briljantni film dozivljen u miljeu u kome se kreces... To me uzasno zanima zato sto pokusavam da proniknem u anatomiju tog B.O. neuspeha...

Ghoul

duplex?

hm, doesn't ring a bell...

zvuci poznato negde u dubini mozga, ali stvarno...

crippled_avenger

DUPLEX je odlicna De Vitova crna komedija sa Ben Stillerom i Drew Barrymore...

sandman

Quote from: "crippled_avenger"Tom Cruise je zanimljiv zbog toga sto nikada nije snimio film koji je sasvim besmislen. Snimio je uzasne filmove i snimio je neke bez selekcije dok nije bio zvezda, medjutim, od kada moze da bira snima samo intrigantne stvari

a sto lepo ne priznas da se lozis na Toma Kruza? he'll still be a dairy farmer's boy ali tebi ce biti lakse...

crippled_avenger

Odlican film.

Mislim da je uradjen u formatu koji pomalo obavezuje, ipak istorijska prica od preko dva sata sugerise da bi film barem morao pokusati da bude epohalan. To THE LAST SAMURAI svakako nije. Ali je zato odlican film, sa velikim srcem i velikim mudima, ono po cemu je Holivud cuven.

Svaka cast Tomu sto ga je producirao!

Svaka cast Edu sto ga je rezirao!

Svaka cast ghoulu sto je razvejao negativne predrasude!

Odlican film!

taurus-jor

Ajoj, Cripple, opet ću zbog tvojih usklika morati u bioskop. Teško tebi ako je film njesra, jer posedujem samurajski mač, i družim se sa nindžama. Samo da znaš, pa sad ti vidi...
:D
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Melkor

A da vodimo i nindze u bioskop sa nama?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

taurus-jor

Važi. Al' nemo neko da se zez'o, pa prob'o da im skida maske za vreme filma. Jesi l' čuo Melkore? Otkako si otkrio Cripplea u podrumu, mnogo si mi sumnjiv!

Ja u svakom slučaju nosim mač.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

There's several different levels to Devil worshippin: horse's heads,
Human sacrifices, canibalism; candles and exorcism
Animals havin sex with 'em; camels mammals and rabbits
But I don't get into that, I kick the habit - I just,
Beat you to death with weapons that eat through the flesh
And I never eat you unless the fuckin, meat looks fresh
I got a lion in my pocket, I'm lyin, I got a nine in my pocket
And baby I'm just, dyin to cock him
He's ready for war, I'm ready for war

nemui

Quote from: "crippled_avenger"ipak istorijska prica od preko dva sata sugerise

Istorijska prica!? Istorijska!?

Mozda o istoriji osvajanja americkog zapada, ali ono sa Japanom XIX veka i samurajima veze nema.

Ona recenica sa pocetka, kako je tu zemlju sagradila sacica hrabrih ljudi boreci se za ideale, cist trash kom je mesto u losim westernima.

Film nije toliko los - vizuelno je cak i dobar.

Scenario sucks donkeys.

"Istorijska prica"...  :P
(\ /)
(O.o)
(> <)

Heute die Welt, morgen das Sonnensystem.

Vasa

Mozda mi je pokoji detalj promakao, ali sa izuzetkom par pristojnih scena borbe (ne racunajuci onaj slo-mo pokolj u zavrsnici), ovo je predvidljiva holivudska limunada od pocetka do kraja, sve sa velikom zvezdom, par lokalnih picana i filmskim jezikom koji je uproscen do maksimuma. Najozbiljnije, u jednom trenutku kamera prati samuraja koji 10 sekundi odsutno prelazi rukom preko balcaka maca, i, taman kad vam dodje da mu licno otfikarite glavu, Tom ga pita 'Razmisljas da oduzmes sebi zivot?' Argh!

Sa svetle strane, film vredi videti prvenstveno zbog Toma kao alkoholicara/ratnog veterana koji se bori sa osecajem krivice sto je pobio neke silne Indijance (i Indijanke, i male Indijance, i pored svega toga ga nisu nominovali za Oskara, sta mora covek da uradi? da zavrsi u invalidskim kolicima?!?!). Jes da ne moze da se pokupi sa grimasama, ali ne secam se kada sam tako uzivao u nekom cold turkeyu  :evil:

Inace, scenografija je slatka, sporedne uloge sasvim solidne, samo svemu tome fali neki malo bolji film.

otaku

Proooobaj da u glavi budes sam

TOM OF FINLAND

AH TOME, TOME...

TOM CRUISE JE JOS UVEK FUCKING TOP GUN PILOT BEZ OBZIRA U KOM FILMU "GLUMI"...

KEN WATANABE JE NA DRUGU STRANU SKROZ OK...

CELA STVAR SA SAMURAJIMA JE U BITI MNOGO INTERESANTNIJA...

FILM JE CRAP....
GAY NIGGER FROM OUTER SPACE

maliboki

Dakle, film kao film,manje vise, nije los, al moglo je i bolje...
Sto se tice akcionih scena, s obzirom da se razumem pomalo u tematiku, jer treniram slicne stvari, one su sasvim dobre i donekle realne...

Klinac koka nindze, pa sta tu ima novo?
U starom Japanu, ako potices iz samurajske porodice, cim se rodis dobijes boken (drvena katana), a ne cuclu...
Veliki Mijamoto Musasi, koji je smatran najvecim samurajem svih vremena ubio je prvog coveka i to majstora macevanja sa nepunih 13 godina...
Dobro sad, mozda je pomalo irealno da lik kog tumaci TKruz nauci finese rukovanja katanom za par meseci, ali uzmimo u obzir da je taj lik vec i ranije rukovao sabljom i ima iskustva u tome...
I jos da napomenem i malo demistifikujem nindze. Jednostavno, u otvorenom duelu macevima nemaju nikakvih sansi protiv samuraja!

MAGIC

zar ninje nisu u stvari samuraji koji se nedrze casti,tj busida?

crippled_avenger

Ninje su placene ubice.

MAGIC

inace film me na osnovu reklama podseca veoma na Soguna, sa ricardom cembrlenom...
deluje mi kao takav na neku visokobudzetnu kopiju gore pomenutog filma

MAGIC

QuoteNinje su placene ubice

ma nema to veze..a sta su samuraji nego to isto?
placeni su da stite i ubijaju za gospodara..
razlika je sto se jedni drze kodeksa casti dok drugi ne....

otaku

U xii veku zaraćeni japanski plemići su, u međusobnim sukobima, birali pripadnike jednog od dva porodična klana ninja pazeći da se ne ukrste. Kasnije, u XVIII veku, prve su policijske snage u Japanu formirane od nekadašnjih ninja ratnika, dok se veliki broj njih odmetnuo kao pobunjenici, kriminalci i sitni lopovi. U XIX veku ninje su ukinuti kao zvanični društveni stalež, a slično se dogodilo i sa staležom samuraja.

Ninje postaju ljudi bez ikakve druge pespektive, bivši kriminalci koji su toliko ozloglašeni i progonjeni da više ne mogu da se vrate svom prljavom poslu, odbegli robijaši koji su izmakli smrtnoj presudi, propali samuraji i raščinjeni sveštenici, potom polusvet u koji se mogu svrstati različiti kockari, lopovi, propalice i varalice, jednom rečju društveni otpadnici i ljudi sa margine zakona, oni koji su prekršili moralne, običajne, verske i socijalne norme koje su bile veoma stroge u drevnom Japanu, te se tako više ne mogu vratiti u okrilje društva koje ih prezire i progoni i zbog toga je njihovo jedino pribežište potpuna osamljenost crne maske koju stavljaju na lice kao novi identitet, a jedini put je potpuno odbacivanje zakona i podvrgavanje jednoj novoj disciplini, životu sa one strane zakona. Druga vrsta ninja za ovaj poziv obučavani su od malih nogu, budući da su rođeni u porodici ninja. Za ove ninja ratnike smatra se da su sposobniji i da se bolje snalaze u raznim opasnim zadacima, dok naknadno priučeni i dospeli sa raznih strana obično kraće opstaju i često su predviđeni samo za specifične zadatke. ninja ratnici su na društvenoj lestvici zauzimali najniži položaj. Kada bi neki čovek bio raskrinkan da je ninja, meštani bi se na njega bacali najgorim pogrdama i odbacili bi ga ili gonili.Zadaci na koje se upućuju ninje obično su oni najrizičniji i najprljaviji, takvi da ih odbijaju samuraji, plemići-ratnici ili pak obični vojnici i ratnici pojedinih klanova ili porodica, pa čak i ronini, samuraji bez gospodara skloni krađi i drugim neslavnim radnjama.

(ovo gore je iz knjige o ninjama)
Proooobaj da u glavi budes sam

Lurd

Film je najobičniji garbidž, a opasno je što je Holivud sa saharnskih šećerlema o Indijancima prešao na Japance. Ja stvarno ne mogu da verujem da holivudski mejdžor nije moga da nadje nikoga ko bi glumcima i ljudima objasnio kako se mač uvlači u korice.

Ma, sve je sranje osim par scena. Žao mi je para. Dobro, nije, zato što sam Japan-fanatik i zanima me sve što dolazi iz ove zemlje, a naročito srednjevekovna borba.
My trees...They have withered and died just like me.

Lurd

Dirnuli ste mi u temu bez veze, i uošteno govoreći niko od vas ovde nije u pravu, tj. svi imate klasičen zablude o nindjama.

Nindje NISU plaćene ubice, nindje NISU klasa u Japanu, nindje NISU zle. Tačka.

Godinama se bavim nindjucuom i aktivno izučavam sve što ima veze sa tim. To ako nešto šiše u knjizi ne znači da je tačno. Mario Topolšek se nikada nije ozbiljno bavio nindjucuom, a u sadašnjem Bujinkanu postoji otprilike 75% prevaranta. A kamoli ranije.

Nindja - Samuraj jedan na jedan je imaginarna situacija, a i ako bi do nje došlo, pre bi bilo da samuraj nema nikavu šansu, mrzi me da objašnjavam sada, predugačko je i ne znam odakle da počenem da opovrgavam ovu paušalnu i idiotsku tvrdnju.

Samuraj je društvena klasa, a u srednjevekovnom Japanu bio si moćan onoliko koliko pirinča imaš i tako si dobijao borilačka zvanja.

Užasno me mrzi sada da pišem, ali ako nekog zanima bilo šta o nindjucuu, nindjama i njihovoj filozofiji, moralu, etici, borbi, oružju, može da me pita uživo. A i nadam se da ćemo uskoro (u sledećih mesec dana) završiti sajt, pa ćete tamo moći da nadjete prave informacije. Do tada, izbegavajte holivudske "istine".

Cripple, i ja sam se drogirao Leslijem Eldridžom i Tabasko Pitom, ali to nije i ne može biti izvor znanja.

Lurd

E, da. Još jedna stvar. Da li je iko svestan i da je neki samuraj mogao da bude nindja? Da je general mogao da bude nindja? Postoji čak i priča (ne dokument jer je Oda Nobunaga prilikom uništavanja Iga uporšta spalio kompletnu arhivu-istoriju pišu pobednici. Usput, on je mrzeo nindje jer je njegova žena bila ženski nindja, kunoići, a on je inače bio homoseksualec)da je jedan od carevih sinova bio nindja.

maliboki

Pa dobro, da se ispravim, mislio sam na 'one' samuraje koji od jutra do mraka samo vezbaju i nista drugo ne rade...
Steta za danasnji Japan, toliko toga se izgubilo...
Bem ti Koka Kolu...

Fantom Tenej (1492-2003)

Svi znamo da samuraja ima sedam, želeo bi da pitam ako neko zna koliko ima ninđi?
Drugo pitanje bi me zanimalo, koliko vrsti oružja poseduje ninđa? Čuo sam za kako se zove leteči-oštri-zubčanik i jedan vibracioni-delay-kung-fu-điju-đicu-zahvat. Da li ninđin zubčanik može da promjeni smjer leta u letu, nešto poput bumeranga? (Ovo me vrlo zanima jer sam čitao nešto u tome ali je crtež bio u dve dimenzije, pa se zato ne vidi odgovor na to.)
Koje su druge razlike u tehnikama borbe samuraja i ninđe?
Nadam se da ne pitam previše.
Svi znamo da su kauboji bili Jimmy, Johnny, ... recite mi kako su se zvali ninđe.
Kada se pojavio prvi ninđa? Znam da mnogo pitam ali vidim da ima ninđa znalaca ovde pa... poslednje pitanje, ko je pobedio između Zagora i Ninđe u dvoboju u stripu zna se... shit ovo zvuči ko neki šašavi kviz ali jebiga ko pita ne skita moj je moto. Ko se javio da odgovara na pitanja o ninđologiji ajde sada istresite odgovore molim. :lol:

crippled_avenger

macka ima devet zivota, koliko ih ima ninja?

@Lurdusami:

slazem se da se ne moze steci znanje iz pulpa. medjutim, zar ne mislis da je malo bizarno sticati znanja iz oblasti koja je tema pulpa? ovo je filozofsko pitanje... ne znam odgovor

Lurd

cripple, kapiram te ja, ali pogledaj ovako. To je kao da o policijskom poslu stičeš znanja iz pulpa. Drevna nauka, živa, koja postoji, piralgodjava se menja se, ali je, eto, tema takvih priča.

Kapiram ja tebe, ali ja se bavim onom drugom stranom. Tebe zanimaju pulp-nindje, mene zanimaju autentične. No hard feel.

Lurd

fantome, daj mi malo vremena, mnogo pitaš, a većina stvari je pogrešno postavljena. Samo malo strpljenja, molim.

crippled_avenger

jel to sport ili samo vestina?

kapiram da bi ninja takmicenje imalo ogroman bodycount...

Fantom Tenej (1492-2003)

Ma ono su moja trik pitanja, imao sam utisak da neko blefira znanjem o ninđama pa sam provocirao malo. Bez zamjere.

Lurd

Što b' rekli iskusni forumaši:

@cripple:

Veština, naravno. Nije sport jer nema pravila, nema borilišta, nema rezultata.

@fantom:

Video sam ja da su neka pitanja poludebilna, ali ja mu dodjem kao neki PR kluba, te sam morao da budem fin&ljubazan. Hvala što neću morati da se smaram.

Mene znanje o nindjucuu najviše podseća na znanje o bel kanto pevanju: Svi misle da znaju, ali retko ko ima predstavu šta je to uopšte, a najveći problem je znati koja je informacija prava.

Cripple, a i ko god drugi hoće da dodje, vidi ili proba, neka mi se slobodno javi na PM ili mail.

Bobane, sori na reklami.