• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Savajat Erp

И шта кажеш, баш га чвариш и китиш?  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Kiti Stipane koliko hoćeš, džaba ti. Propast zagarantovana. Da ima podrum ispod tabele tamo bi završio. Ispod poslednjeg mesta.

Do proleća ćeš celu gajbu piva da plivaš :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

ivica

Stipane, ako ti nisi čovek za romane, nije niko!
Očigledno ti se stalno piše i želiš više prostora za to - trebalo bi da pišeš duže stvari, tako možeš svaki dan da radiš, a slovnih mesta ima dok ne završiš. Pa makar ti to niko 1000 puta ne objavi, bolje to nego da napišeš priču za radionicu i onda čekićaš tri nedelje do sledeće ili šalješ priče na konkurse, kojih ima isto tako jedan mesečno, možda.

Napravi blog, počni da pišeš nešto u delovima, novelu ili tako nešto, pored ovog što inače radiš.

Stipan

Ivice, ako te zanima blog, tu je:

http://forum.krstarica.com/blog.php/282155-Stipanov-Du%C4%87an

Na konkursima uglavnom učestvujem, ali šareno prolazim. Dosta je toga prošlo, a još više nije.

I tako...

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 17-11-2011, 21:19:10
Kiti Stipane koliko hoćeš, džaba ti. Propast zagarantovana. Da ima podrum ispod tabele tamo bi završio. Ispod poslednjeg mesta.

Do proleća ćeš celu gajbu piva da plivaš :)

GRRR!!! Uobraženko! Čekaj samo, ti patetičaru nijedan!!!

Džek

Čekam proleće da pokupim svoju gajbu pivkana. Jelen Freš, moliću :)

Stipan

Je, je... Šampion uobraženko...

Džek

vimen

Danas počeh da razmišljam o temi i tek počinjem da shvatam da ovo neće biti lako. Dakle, uskraćeno nam je oslanjanje na ljude, a vremenski okvir nametnut. Bar donja granica. Pošto su sva bića/mesta sama po sebi vremenski-prostorno neutralna, ostaje nam da se dovijamo kako ćemo da saopštimo da se radnja odigrava nakon kraha ljudske civilizacije. Najlakše je, naravno, na samom početku iz perspektive pripovedača sveznadara saopštiti vremensku odrednicu, ali to je popločan put i ja neću davati poene onima koji su se tako lako izvukli sem ako me priča ne zaseni svojom izvedbom u šta nekako sumnjam. Naime, ova čista sf tema će da povuče mnoge pisaljke da naškrabaju nešto bolno očigledno, pogotovo za ljude koji svoj materijal za čitanje sužavaju na sf/f. Očekujem veliki broj promašaja uz bar jednu priču koju ću sa uživanjem pročitati.

scallop

Potrebno je da Boban u zadatku izmeni uslov 6000 karaktera u "do 6000 karaktera" da eventualni novi učesnici ne bi bili u zabuni. Takođe, ne znam zašto "daleka budućnost Zemlje" ako je naglašeno da "nema ljudi i ljudskih artefakata".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Midoto

[
Quote from: vimen on 18-11-2011, 03:05:33
...ali to je popločan put i ja neću davati poene onima koji su se tako lako izvukli sem ako me priča ne zaseni svojom izvedbom...

Dok sam čitala priče u prethodnom krugu, razdvojila sam dve ocene (kao u umetničkom klizanju): tehička vrednost (ideja) + "umjetnički dojam" (veština izvođenja). Vidim da i Vimen koristi sličnu terminologiju.

Pokušavam da nagovorim ćerku da oblikuje i pošalje priču za ovu radionicu. Ima vrlo zanimljivu ideju. Ako stigne to da obavi, svakako ću pročitati sve priče, ali ih neću komentarisati (subjektivnost je odvratna u ocenjivanju).

Stipan

Zašto ne bi komentarisala? U stvari svaki komentar je donekle subjektivan.
Ako ćemo iskreno, ja sam u prošlom krugu namah prepoznao nekoliko autora - pa sam ipak komentarisao njihova pisanija.

Uostalom, tvoji komentari su mnogo ozbiljniji od mojih...

Midoto

Quote from: Stipan on 18-11-2011, 09:10:48
Zašto ne bi komentarisala? U stvari svaki komentar je donekle subjektivan.

Pitanje mere - poenta je u onom: donekle. Ali sumnjam da će izdvojiti sate i sate da bi to oblikovala u pristojnu priču, pa verovatno neće biti razloga za uzdržanost u ocenjivanju.
E, da! Ne bih volela da neko pomisli kako pocenjujem radionicu ubeđujući petnaestogodišnjeg devojčurka da pošalje priču. Naravno da bih joj ja prvo iskasapila tekst i podvukla ono što me ometa u čitanju. I jasno - to znači da joj neko jeste pomagao, ali ne preterano.

pokojni Steva

Midoto, ne razumem zašto bi se uzdržala od glasanja/komentarisanja. Jednostavno zamisliš da priča tvoje ćere ne postoji. Drugi je problem kako bi ona (ti) podnela neko i eventualno brutalno kasapljenje iste, mislim, radioničarski komentari počesto nisu baš 'drugarski'.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Midoto

Ja teže, ona - čelično, ako je poznajem (ne tvrdim). Stvarno mi se svidela ideja, zato je molim da je zapiše (a i da ne izraste u fah-idiota; ima mnogo lepih stvari pored matematike :) )

Loni

Ček malo.
Šta to znači - naučno fantastična tema u svom SIROVOM obliku?

To sirovo pretpostavljam znači nešto UŽE?
Samo SF(naučna fikcija), a ne horor ili fantezi?

Da li je to?

Obavezno odsustvo avangarde?
Oslanjanje na čistu racionalizaciju (na događaje, koji se moraju uklopiti u realistično funkcionisanje sveta)?

Da li to znači da Klark, a ne Roulingova i sl.
Samo maštarije, koje su utemeljene u tzv. realističnu logiku?

Plut

Jedno po jedno, aman, Loni. Pa treba odgovoriti na sve. Il' će ti neko, već, kopirati zadatak pa ti, posle, smisli šta ćeš. :mrgreen:

pokojni Steva

Loni, mnogo ti to kruto gledaš. Glavne smernice su jasne, za ostalo baš te briga. To je valjda i cilj.

Loni

Bojim se da ,,sirov oblik SF-a'' ipak znači poštovanje funkcionisanja nama poznatih zakona fizike, hemije i evolucije sa maks. odstupanjem do 10 % u preokretnoj završinici.

Primer: Klarkovo delo ,,Matica Zemlja'' je sirov SF. Venera je i u njegovom delu užarena i neprilagođena za život koji je moguć, ali vrlo težak na Titanu i Europi. Van Zemlje najprisutniji je na najsličnijem Marsu).
   To je sirov SF. Stvarnost je samo tehnički unapređena. Ne i iznegirana.

S druge strane delo u kome je Venera naseljiva, a na Marsu se neko sunča na plaži obično je fantezi snoviđenje. 

Boban

Dobro, zašto tolika gadljivost na SF?
Fantazija je nemoć kontrole nad svojim delom, SF je pravi izazov.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

Nema gadljivosti.
Samo se tražilo preciziranje.

pokojni Steva

Loni, baš ga gnjaviš. Sedi i piši.

Josephine

To on navodi vodu na svoju vodenicu.

Stipan

Idi molim te Loni, ne misliš valjda ozbiljno sa pokušajem uvođenja discipline ovoj anarhističkoj bandi, kad Boban i Scalop u tome ne uspevaju već punih jedanaest meseci?!

Savajat Erp

И хоће ли неко од релевантних буџована да каже колико и да ли се толерише преко 6.000к?

Josephine

Tu smo netolerantni ovde na radionici (svi, pa bi trebalo i ti da budeš).  :)

scallop

Ne znam da li Loni uopšte zna šta je SF u svom "sirovom" obliku. Kad ne bi bilo "verovatnih" i "mogućih" odstupanja, SF bi se sveo na futuristiku ili ko zna šta. U priči "Simulakrum" on ima više "neverovatnih" odstupanja, pa je, opet, napisao priču. Neko je čak pomenuo da i virsvet troši itekako mnogo energije, pa takav kakav je on zamislio niko nikada neće pokušati da izvede. Da je bar čitao moj komentar primetio bi na šta sam kao zanimljivu mogućnost za pripovedanje ukazao. Bolje gledajući, Boban je ponudio vrlo zanimljivu i ne tako složenu opciju: Zemlja postoji i na njoj nema tragova čovekovog prisustva ikad. Naravno, ako želimo konzistentnu priču (uvod, zaplet rasplet), neki novi život ili neživot mora da komunicira sa čitaocem. I to je jedini složen uslov u zadatku. Naši junaci moraju da nam je ispričaju. Ako postoji nova inteligencija na Zemlji, a mora da bi priča uopšte postojala, morate postaviti uslove u kojima se komunikacija odvija. Da li su različite vrste na istom nivou komunikacije, da li govore cvrkuću ili se bave telepatijom, svejedno? Da li postoje alati? Ako postoje onda neko mora da ih napravi i manipuliše sa njima. Ubila bi nas Lillit da postoje biohemijske laboratorije kojima rukuju kišne gliste. Bez ruku nema rukovanja. A, bilo bi bezveze da se opet oslonimo na ruke, zar ne? Dakle, nema robota, jer ih neko mora napraviti, a i delfini su slabo manipulativni bez one čuvene apozicije palca (a to je Bpoban isključio).
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Quote from: D. on 18-11-2011, 18:03:34
Tu smo netolerantni ovde na radionici (svi, pa bi trebalo i ti da budeš).  :)

Па, ја бих нетолерантан као сваки други, ал` кад видиш колико су неки прешишали...кад би прочешљали раније радионице ко зна шта би се још ту открило...:)

Josephine

Pa imaj razumevanja za novajlije... Ponovljena greška je namerna, a ne ona prva u ovom slučaju. :)

Savajat Erp

Хоћу само јасно да се зна шта може, а шта не...назовите то професиналном деформацијом. :)

Josephine

Ne može preko 6000 karaktera. Dozvoljeni plus: nekoliko karaktera.

Stipan

Može do 6000K, a svakog trećeg meseca dozvoljeno je +2,6K. Jasnije?

Edit : Preteče me Princeza!  :-x

Savajat Erp

Нисам ли рекао неко релевантан?  :evil:

Stipan

Ne sitničari nego se pozabavi tom pričom!

Mme Chauchat

Palo mi je nešto na pamet: ako treba naznačiti da je u pitanju Zemlja, onda zapravo ne dolaze u obzir standardne geografske činjenice kao referentne tačke, jer se geografija menja relativno brzo - mora presušuju, planine trpe od erozije, a već reke svaki čas menjaju tok, da ne pominjemo klimatske promene. Da ne pominjem kako ne može da se navede visina/dubina/površina nečeg u metričkom sistemu jer, jebi ga, antropomorfizacija. Zapravo, ispada da jedino možemo da pomenemo "naša planeta je treća od Sunca i ima samo jedan, ali veliki satelit" a i to ako izuzmemo neke katastrofalne kiše asteroida, komete itd. O, užasu spisateljske blokade, ime ti je tvrdi SF.

Savajat Erp

Josephine

Quote from: Stipan on 18-11-2011, 18:22:05
Može do 6000K, a svakog trećeg meseca dozvoljeno je +2,6K. Jasnije?

Edit : Preteče me Princeza!  :-x

Kakav, bre, treći mesec? Ko će da vodi računa o tome? Ne. Dozvoljen broj karaktera je 6000 plus 2,3. To je sve.

Stipan

Stipan

Quote from: Jevtropijevićka on 18-11-2011, 18:25:08
O, užasu spisateljske blokade, ime ti je tvrdi SF.

Nije valjda da ćeš opet da učestvuješ?

Mme Chauchat

Ma kakvi, samo se sadistički naslađujem mukama vas koji učestvujete.

Savajat Erp

Не слушајте је, хоће да нам помути ум и уништи ово мало беде од самопоуздања, а онда да се наслађује сецирајући наше бедне покушаје! :)

Stipan

Quote from: Jevtropijevićka on 18-11-2011, 18:42:51
Ma kakvi, samo se sadistički naslađujem mukama vas koji učestvujete.

E onda grešiš. Ja sam iznašao nešto što niti je satelit, niti je udaljenost od sunca, a ponajmanje je podložno eroziji.

Wait and you will see!!!

Hiperhik

Stipan

Je, ali nije štos u tome, nego kako se razaznaje da je reč o istoj planeti na kojoj sad mi grejemo guzice.

scallop

Vampirska priča o roju komaraca koji teroriše tri praseta po mrčnoj noći neposredno pred gotičku nepogodu.

angel011

Quote from: scallop on 18-11-2011, 19:22:13
Vampirska priča o roju komaraca koji teroriše tri praseta po mrčnoj noći neposredno pred gotičku nepogodu.

Gde je tu naznačena budućnost u kojoj nema ničeg humanoidnog niti bilo kakvih ljudskih ostataka?
We're all mad here.

scallop

Prasići imaju slamnati, drveni i zidani brlog, a komarci četiri kile svaki. :mrgreen:

Stipan

Komarcima su rilice dugačke metar i po, a zloupotrebljavaju teleportaciju, telepatiju i telad.

Džek

Ne mogu da verujem da se (opet) ne razume zadatak.
Laprdanje o istome vam neće servirati ideju za, po meni, najteži zadatak do sada.

Elem, pišemo priču u kojoj ne smete naglasiti da je to zemlja (jerbo sam izraz "zemlja" je naš produkt) ali morate čitatelju dati do znanja da je naša planeta poprište cirkusa.

Onda, ništa od ljudskih ruko i mašinotvorina ne sme da se pojavi jerbo time se krši human- no no! zakon.

Ne sme ni da se komunicira ljudskom tehničkom terminologijom, opet ljudskom umotvorinom.

Zaista jebeno, a?
Još nisam ništa skontao za priču, ali ne sumnjam da hoću...

vimen

Ja bih rekao da ljudska terminologija sme da se koristi jer drugačije ni ne može da se napiše priča. Samo uzmimo pojmove kao apstraktne pokazatelje i nema problema. Tako da i "zemlja" i ostali termini dolaze u obzir, ali se i dalje njima mora rukovati mudro i pažljivo. Najveći problem je, ponavljam, smeštanje u vremenski okvir bez referentne tačke.