• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za decembar 2011

Started by zakk, 23-11-2011, 12:52:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ivica

Mogu preneti moja iskustva sa Emitorom: priča je prosleđenja Milošu sa ''Apokalipsa'' konkursa i objavljenja. Nedavno sam video da izlazi ovaj broj, a zatim poslao Milošu mejl sa pitanjem da li ga zanimaju priče za novi broj.
Veoma brzo sam dobio sasvim jasan odgovor. Pored toga, komunicirao sam sa njim i na priči za LK 2010. konkurs.
Ako pogledam iskustva sa domaćim izdavačima i urednicima, ova se, bar po mom ličnom utisku, kandiduju za kategoriju ''više nego profesionalno'', pre svega zbog dva faktora: sva pitanja su odgovorena i svi dogovori ispoštovani.
Nisam nešto dugo niti jako intenzivno u ovoj priči (iz ugla autora koji nudi svoja dela), ali recimo da sam, do sada, naučio da očekujem baš ništa, i to naša izdavačka industrija uglavnom vrlo revnosno pruža.
Zato, objavljivanje u Emitoru je za mene veoma pozitivno iskustvo.

Nightflier

Večeras smo o Emitoru pričali manje nego što je trebalo, ali ipak se dosta toga reklo. Moj doprinos Emitorima je beznačajan - jedan intervju sa stranim piscem, kojeg verovatno niko sem mene i ne čita u Srbiji - i jedan tekst o seriji "Igra prestola". Dakle, ne pišem priče - bar ne za Emitor.

Međutim, voleo bih da skrenem pažnju na nešto što se zaboravlja - Znak Sagite nema nikakve veze sa Emitorom. "Lazar Komarčić" i Znak Sagite su dva potpuno odvojena entiteta. Sagalasan sam da se u mnogome preklapaju, ali daleko od toga da aktivnost na Sagiti povlači neko posebno mesto u Emitoru.

Možda bi poštenije bilo da se radionica dovodi u vezu sa časopisom "Znak Sagite", nego sa internim klupskim glasilom. Just my 2C.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Milosh

Quote from: Anomander Rejk on 05-12-2011, 17:48:07Uzgred Miloše, nemoj ovo opet shvatiti kao napad na sebe, našao sam broj gde jedan autor ima tri priče u istom broju. Također nisam baš najsigurniji koliko je ok da urednik u časopisu objavljuje i SVOJE priče. Složićeš se da u takvom slučaju teško da ima mesta objektivnosti.

Naravno da neću, pošto među Emitorima koje sam ja uredio za ovih pet godina nema niti jednog gde jedan autor ima tri priče.  :)

Za tih pet godina objavio sam jednu svoju priču, i to u tematskom broju.

Ali, hajde sad malo statistike, iako imam utisak da sam već o ovome jednom pisao, ne može da škodi...

Elem, za pet godina ja sam uredio 12 Emitora (računajući najnoviji), a pored toga izašlo je i dosta specijala, pa i čitavih malih knjižica (u vreme kad je Zoran Stefanović bio predsednik kluba posebno) kao izdanja Emitora.

U tih 12 Emitora izašlo je ukupno 56 priča od 43 različitih autora (ako sam dobro prebrojao).

A pošto će naredni broj biti bar donekle tematski okačiću uskoro i obaveštenje šta se traži i do kada...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Quote from: ivica on 05-12-2011, 20:27:38
Mogu preneti moja iskustva sa Emitorom:

Mogu i ja. Kada sam prikaz 30. februara objavila na forumu, umesto da je dam Milošu, on mi je poručio (kaže u šali): "nikada te više neću zvati da pišeš za Emitor".

Dakle, iz mog ugla - javni poziv za objavljivanje u Emitoru može i oči da mi iskopa, ako je urednik rekao (makar i u šali) da me više neće zvati, moja je logička pretpostavka da urednik ipak, na kraju, zove.

Ipak, ogradila bih se i ostala na sopstvenom iskustvu, naravno.

pokojni Steva

Ja poznajem i više od 43 različite osobe. I nikad ništa nikom nisam objavio. Da, pa?
Gubite nit gospodo. Jer ste lenji. Isto ovako sam pljuvao Našu Borbu kad tome vreme nikako nije bilo, mal me ne namlatiše. Samoproklamovani elitizam i tromo dupe vode pravo u zaborav. Meni ni iz džepa ni van njega, jebe me onaj Če primljeni pelcer. Kome je prilika data, ima da naradi dobru stvar il nek se nosi u materinu. Vrlo jednostavno. I lako, ako je dopičnima iole stalo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

Ovaaj... Zak je večeras doneo celih 15 primeraka Emitora... Shvatate li vi o koliko se smešnom tiražu tu radi? Tu nema ni slave ni para. To je taman za onoliko članova kluba koliko dođu na sastanak (ako ih toliko dođe).
First 666

Josephine

Quote from: Nightflier on 06-12-2011, 02:59:06
Ovaaj... Zak je večeras doneo celih 15 primeraka Emitora... Shvatate li vi o koliko se smešnom tiražu tu radi? Tu nema ni slave ni para. To je taman za onoliko članova kluba koliko dođu na sastanak (ako ih toliko dođe).

Večeras ih je došlo više, a Emitora nije bilo za sve.

Nightflier

To samo zbog autorskih primeraka - ali neka tiraž bude i 50 komada. Big deal. Nije kao da je priča objavljena u Blicu ili Večernjim novostima.

Mislim, meni je drago što sam mogao da dam svoj doprinos, ali - istini za volju - oba teksta su odavno objavljena na mom blogu i samo sam ih malo doterao, ako i to, pre nego što sam ih poslao Milošu. Svejedno, ne verujem da će ih pročitati ni svi koji budu kupili taj Emitor. Ergo, čemu larma?
First 666

pokojni Steva

NF, ako misliš da mi je stalo do slave i para, šta misliš da radim u plasteniku, međ paprikama i spanaćem u ovo doba godine. Pričam o jednostavnoj postavci - postoji klub s opakim ambicijama (barem ja to tako vidim, po iskazanom a više pretpostavljenom entuzijazmu) - izdaje se nešto štampano - da se mezi uz ćevape on monday evenings, kad i ako 'iziđe'. Zašto bi to ikog, sem 15 'pretplatnika', imalo tangiralo? Više toga oštampa lovačko društvo 'Leopard', Đurđevo.

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-12-2011, 03:19:52
NF, ako misliš da mi je stalo do slave i para, šta misliš da radim u plasteniku, međ paprikama i spanaćem u ovo doba godine. Pričam o jednostavnoj postavci - postoji klub s opakim ambicijama (barem ja to tako vidim, po iskazanom a više pretpostavljenom entuzijazmu) - izdaje se nešto štampano - da se mezi uz ćevape on monday evenings, kad i ako 'iziđe'. Zašto bi to ikog, sem 15 'pretplatnika', imalo tangiralo? Više toga oštampa lovačko društvo 'Leopard', Đurđevo.

Stevo, mislim da pokušavaš da preživiš. Inače, razumem kako je raditi u plasteniku, ni meni nije strano okopavanje i hladnjača. Dapače, zvanično zanimanje mi je "seljak", crno na belo. E, a glede Emitora: To što ti kažeš pričam i ja. Doslovce je tako kako si ti sada rekao. Emitor je glasilo koje nije važno nikome sem ono malo ljudi koji se sakupljaju u Domu omladine svakog ponedeljka i onima kojima je u Emitoru nešto objavljeno. Niko drugi to ni ne čita. Časni oci poput Radmila, Kornija ili Bobana znaće da li je nekada bilo drugačije, ali Emitor danas nema ni promotivnu ulogu kada je o fantastici reč. Ja sam član kluba ima već preko deset godina, pa imam možda pet brojeva emitora, od kojih dva autorska - ova poslednja. Od tih što imam, nijedan nisam pročita - kupovao sam ih za tadašnju devojku a sadašnju verenicu. A ja sam član kluba! Pa ti vidi koliko je na koncu bitno da li će te objaviti u Emitoru ili neće.

Inače, mislim da klub LK nema ama baš nikakve ambicije, do da preživi. Nekada je to bilo veoma bitno mesto, ali izdavanje fantastike u najvećoj meri se izmestilo iz klupskih okvira. Velike izdavače boli uvo za klub, pa čak i za držanje promocija u tom klubu. To ponekad ume da bude mesto gde može da se čuje nešto novo - i drago mi je što sam večeras video nekoliko dvadesetogodišnjaka koji vole fantastiku i koji su okruženi doslovce legendama barabar sa njima bistrili o igrama, filmovima i stripovima. Vidim da se i uključuju u rad kluba kroz tribine, ali ništa od svega toga nije big dil.
First 666

Boban

Quote from: Nightflier on 06-12-2011, 03:12:39
To samo zbog autorskih primeraka - ali neka tiraž bude i 50 komada. Big deal. Nije kao da je priča objavljena u Blicu ili Večernjim novostima.

ABN-u je izašla SF priča u nekom prazničnom broju Novosti, u tiražu od 700000 primeraka i to je zvanično najveći tiraž koji je neki domaći SF rad doživeo.
No, da li iko od vas zna koja je to priča i kada je to bilo? Nasuprot tome, neki radovi u Emitoru, u svega nekoliko primeraka mnogo pre će dosegnuti večnost, ma šta to zapravo značilo u ovom okruženju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: Boban on 06-12-2011, 03:59:03
neki radovi u Emitoru, u svega nekoliko primeraka mnogo pre će dosegnuti večnost, ma šta to zapravo značilo u ovom okruženju.

Ljudi su se menjali, Emitor je taj koji je opstao...

Nightflier

Quote from: zakk on 23-11-2011, 12:52:58

Justice League VS The Avengers
12. decembar

Ne pričamo o novoj Marvel vs DC tabačini, pričamo o rebootu™ DC univerzuma (aka višedimenzionalnom genocidu!), filmovanjima Marvela, ali ponajviše o sličnostima i razlikama u prirodi junaka ova dva supertima koji se nezavisno u svojim dimenzijama bore protiv sila zla, entropije i nošenja gaća ispod pantalona!

A bogami i o genocidu na Wildstormom!
First 666

Nightflier

First 666

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Nažalost, ne dolazim na predavanje. Zaradio sam gadnu i veoma bolnu upalu. Ne znam da li zbog toga što sam pokisao prošlog ponedeljka, ili sam pokupio virus u prevozu, ali ne bih nikoga da zaražavam. Uživajte bez mene i neka makar neko pomene Authority. :)
First 666

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Quote from: Nightflier on 11-12-2011, 13:59:43
Zaradio sam gadnu i veoma bolnu upalu. Ne znam da li zbog toga što sam pokisao prošlog ponedeljka, ili sam pokupio virus u prevozu, ali ne bih nikoga da zaražavam.

Ti nisi znao da i D ima kap vlaške krvi  :lol:

Stipan

Mmmm...
Meni to više liči na Cigansku magiju.

Ali to ne bi bilo dobro. To zna biti smrtonosno.  :evil:

Nightflier

Kako da ti kažem, Vlajnama su ženska prava poslednja rupa na veoma dugoj svirali. Ne pričaju za džabe sve one viceve o njima.
First 666

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

O Vlajnama. Vlasi nisu zanimljivi.

Napravili Japanci robota za jebanje, pa rešili da ga isprobaju.
Pozvali tako Francuskinju, Mađaricu i Vlajnu.
Uđe Francuskinja kod robota i istrči posle jedno pola sata, sva bez daha i raščupana.
"S'est magnifik, s'est fantastik", vikne i onesvesti se.
Uđe Mađarica u sobu i ostane bogami jedno dva sata.
Nakon toga se nekako istetura napolje, zausti da nešto kaže, ali noge joj zaklecaju, padne i onesvesti se.
Uđe Vlajna.
Nema je pola sata, sat, dva sata, četiri sata... Posle četiri i po sata, istrčava robot iz sobe i beži koliko ga noge nose.
Za njim se Vlajna dere: "Pička ti materina, imaš batErije da trčIš, a nemaš batErije da jebEš!"
First 666

zakk

Vidimo se večeras na tribini o superherojima,

Nosim i Emitore sa sobom, ne ustručavajte se da kupite.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

First 666

Melkor

Prevideh ovo...

Quote from: Nightflier on 11-12-2011, 16:17:36
O Vlajnama. Vlasi nisu zanimljivi.

Napravili Japanci robota za jebanje, pa rešili da ga isprobaju.
Pozvali tako Francuskinju, Mađaricu i Vlajnu.
Uđe Francuskinja kod robota i istrči posle jedno pola sata, sva bez daha i raščupana.
"S'est magnifik, s'est fantastik", vikne i onesvesti se.
Uđe Mađarica u sobu i ostane bogami jedno dva sata.
Nakon toga se nekako istetura napolje, zausti da nešto kaže, ali noge joj zaklecaju, padne i onesvesti se.
Uđe Vlajna.
Nema je pola sata, sat, dva sata, četiri sata... Posle četiri i po sata, istrčava robot iz sobe i beži koliko ga noge nose.
Za njim se Vlajna dere: "Pička ti materina, imaš batErije da trčIš, a nemaš batErije da jebEš!"

Vidis, dobio sam ovaj vic pre nekoliko meseci, samo je Madjarica bila na Vlajninom mestu :)

Inace, ne mogu da nadjem nikakav Authority i JLA krosover...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Ima ih nekoliko. Pominjao sam ti ovaj: http://www.amazon.com/DC-Wildstorm-DreamWar-Keith-Giffen/dp/140122203X/ref=sr_1_fkmr1_1?ie=UTF8&qid=1323703769&sr=8-1-fkmr1

Hoćeš da ti spržim sve što imam, ako ne možeš da nađeš na drugojačiji način, pa da se vidimo ili u klubu, ili negde drugde? Prestajem sa terapijom u subotu, pa valjda u ponedeljak neću biti bolan & malaksao.
First 666

Melkor

Ne treba, hvala, skida se upravo :) Nego sam trazio pod Authority crossovers ne Wildstorm  :oops:

Nightflier

Imaš i krosover sa Madžestikom i Supermenom, ali to ne potpada pod Authority.

Inače, dugo vremena se pitam kako bih preveo Authority i najbolje rešenje do kojeg sam došao je "Sila", makar zbog Revolution story arca, u kojem se planeta Zemlja stavlja pod "higher Authority". Kako ti to zvuči?
First 666

Melkor

Nisam jos sve procitao, pri kraju sam trece sezone (voluma, sta li je) i iako Sila ima smisla nisam siguran da je to najbolje resenje. Ovako, na prvu loptu, ostavio bih Autoritet, jer, sto kaze wikipedija:

QuoteAutoritet Autoritet je priznati ili nametnuti ugled ili uticaj od strane neke osobe ili institucije. Može postojati samo u uslovima društvenih odnosa, društvenih vrednosti i normi na osnovu kojih se određuju kriterijumi priznavanja autoriteta. Smatra se da su u procesu socijalizacije ličnosti prvi značajni autoriteti za decu roditelji, u prvom redu majka, a zatim i otac kao i njihove zamene, primarno iz emocionalnih razloga. Kasniji autoriteti pored emocionalne imaju racionalne i socijalne komponente.[1]
Autoritet istovremeno znači i moć naročito ako se zasniva na stručnosti, moralnim vrlinama, znanju, ličnim osobinama, ili na socijalnom položaju, pa se razlikuju racionalni i iracionalni autoriteti, javni i anonimni autoriteti, harizmatski i legalni autoriteti. U društvima autokratske i autoritarne organizacije često se favorizuju nametnuti autoriteti koji imaju uticaj samo dok takvo stanje traje. Autentični autoriteti svoj uticaj zadržavaju duže vreme.

zakk

Nightflier

Ma znam, ali ipak je taj pojam "higher authority" veoma bitan. Mi bismo rekli "viša sila", a ne "viši autoritet" ili "viša vlast". Naravno, pošto je mrka kapa da će to neko objaviti kod nas, ili da ću ja prevoditi sve i da neko objavi, ovo je besmislena glavolomka, To ja čisto volim da razmišljam o prepevavanju nekih stvari na srpski. :)
First 666

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

First 666

scallop

sivka

Quote from: lilit_depp on 05-12-2011, 00:20:50
ma u tom slučaju, jevtra i ja vatamo taxi i idemo kod dače na gulaš, svadbarski kupus i karadjordevu šlicnu! pa nek ide zivot! (a dodju kilogrami!)

Dača ne radi ponedeljkom....
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

zakk

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zakk

Večeras poslednje druženje u 2011
Ima Emitora 480, i pića u kafani.

angel011

We're all mad here.

zakk

Melkor

smrklja

zakk

Josephine

Ha, upravo vrtim film u glavi i setih se da nisi uzeo za Melkora.  :!:

zakk

Josephine

Nije to, nego što ja takve sitnice držim u glavi stalno - mogla sam da te podsetim, ali sam se zanela sa pink slovima, pa zaboravih... :/

zakk

Boban

ma dobro, neće smak sveta, biće još ponedeljaka... valjda.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/