• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pečatni prsten - da ili ne?

Started by Nightflier, 10-12-2011, 21:47:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Jedna moja drugarica trenutno piše naučni rad o sociologiji muške mode u savremenom srpskom društvu, pa se između ostalog bavi i pečatnim prstenjem, te me je zamolila da ovde pokrenem temu o tome i pitam za stavove.

Dakle, šta mislite o pečatnim prstenovima? Da li biste ih nosili? Ako biste, zašto biste, ako ne biste - zašto ne biste? Da li vam se više dopadaju od belog ili žutog zlata? Na šta pomislite kada vam neko kaže "pečatni prsten"? (Ja se prvo setim Fantoma, a onda Waffen SS-a).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Savajat Erp

Ја јок, не волим ни ланчиће, а ни прстење, па макар и печатно.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

mac

tomat

Quote from: Nightflier on 10-12-2011, 21:47:18
Jedna moja drugarica trenutno piše naučni rad o sociologiji muške mode u savremenom srpskom društvu, pa se između ostalog bavi i pečatnim prstenjem, te me je zamolila da ovde pokrenem temu o tome i pitam za stavove.

Dakle, šta mislite o pečatnim prstenovima? Da li biste ih nosili? Ako biste, zašto biste, ako ne biste - zašto ne biste? Da li vam se više dopadaju od belog ili žutog zlata? Na šta pomislite kada vam neko kaže "pečatni prsten"? (Ja se prvo setim Fantoma, a onda Waffen SS-a).

setim se one epizode veselih sedamdesetih kada Dona pokloni Eriku man ring. toliko je veliki da ga ostali zajebavaju da ga ne baca kada ga skida da ne bi poremetio rotaciju zemlje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

M.M

Ja bih nosio sigurno. Volim prstenje, ali neko čudno, neuobičajeno. Do skora sam nosio prsten od lamine kosti. Na žalost oni ne traju dugo.
Nijedan poraz nije konačan.

Savajat Erp

И делујеш ми као неко ко воли да носи прстење...и то неко чудно. :)

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Melkor

Pecatni prsten bi trebalo da bude glomazniji da bi ispunio funkciju, ako se ne varam, i zbog toga mi je veoma tesko da ga zamislim na bilo kome sem u izuzetnim slucajevima bogatih engleskih ekscentrika i stripovskih negativaca. Inace nemam nista protiv, a ni za, nosenja nakita i svoju cu burmu (od belog zlata  :lol: ) nastaviti da nosim cim prestanu prakticni razlozi zbog koji je ne koristim trenutno.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Plut

Pečatnjak je nekada bio nešto kao statusni simbol, barem u mojim krajevima. Njega nije mogao da ima makar ko. Bili su veliki i dosta teški, naravno uvek zlatni, što znači i da ih nije bilo lako priuštiti. Pečatnjak se poklanjao ili su ga mučkarci kupovali kada zađu u one neke "ozbiljne muške" godine. Kad sam bila baš baš mala pečatnjake sam i prihvatala, ali zato danas... Kad ga vidim na muškarcu mlađem od 70 godina, skvrči mi se u stomaku i samo pomislim "o bože, koji seljober". Nije lepo od mene, ali kad je reakcija takva, šta ću.

Albedo 0

ne nosim ništa na prstima i ne razumijem ljude koji nešto nose iz ''estetskih'' razloga, ili ne daj bože prestiža (samo ne razumijem kakvog)

mogu da zamislim Gula sa dugačkim noktima i pečatnjakom kojim zatvara pisma koja šalje svojim albanskim prijateljima, ali generalno ne vidim poentu pečatnjaka, osim ako to nije nešto što se provlači kroz neku porodicu generacijama, pa je sin sad naslijedio od ćaleta tako nešto, što opet ne znači da to mora da nosi.

mac

Imam ja jedan takav nasleđeni što se ne nosi. Preširok je za moje prste, a i ne nosim nakit.

Father Jape

Quote from: Plut on 11-12-2011, 01:39:17
Kad ga vidim na muškarcu mlađem od 70 godina, skvrči mi se u stomaku i samo pomislim "o bože, koji seljober". Nije lepo od mene, ali kad je reakcija takva, šta ću.

Ja bih možda smanjio starosnu granicu za koju deceniju, ali da. Malo je ljudi koji mogu da puluju to of.

Nevezano za pečatno prstenje, žuto zlato je fuj. -_-
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

nickname

Ne bih to nosio. Burmu nosim, al pečatnjak kao i ostali "harmonikaški" prstenovi jednostavno nisu "moj milje".

Alexdelarge

Nešto pre fajronta prišla mi tipčina
sa onim hitlerskim brčićima,
pečatnim prstenom, kravatom labavom,
da časti oduševljen zabavom.
A ja baš nisam fan napadnih pedera
što večno jure konobarice i mirišu na berbera...
Ma, hajde...
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Father Jape

pokojni Steva

Sad već ozbiljno razmišljam da nabacim sebi po' kile žutog na mali prst  :!: Monogram i tako to...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

To obezbeđuje od povreda prilikom čačkanja nosa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Ako je nokat dovoljno dug neće pomoći ni pečatnjak.

Nightflier

Zanimljivo je da je autorka rada očekivala da će pečatni prstenovi - pa makar od belog zlata i sa ezoterijskim oznakama - biti prihvaćeniji među posetioca ovog foruma, da ne kažem gikovima. Prethodna istraživanja ukazala su joj na to da je pečatni prsten simbol statusa, kojeg obično nose poslovni ljudi srednjih i starijih godina, ili oni koji žele da se tako predstave - ali i pripadnici nekih društvenih podgrupa, tipa metalci, bajkeri i slično, koji doduše ne nose zlato već bižuteriju.
First 666

Father Jape

Pa verovatno da bi dobila drukčije rezultate na nekom forumu gde se okupljaju mahom fentezi-FRP tinejdžeri.

scallop

Nepoznata autorka je žestoko u krivu. Poslovni ljudi ne nose pečatne prstenove, ali nose "poslovni" ljudi. "Pripadnici nekih društvenih grupa" rado nose i imaju zlatan nakit (ako nemaju, negde otmu). Zapravo, niko više ne udara pečate, jer ne izdaju povelje tipa Magna Carta, a nešto se ne sećam gde sam video pečatni vosak, osim na pošti gde ti priheftaju kanapče. To znam, jer nekoliko godina pokušavam da otisnem neke pečatne valjčiće sa klinastim pismom, a nikako ne mogu da nađem odgovarajući materijal. Reci ti njoj da je tema sasvim passee.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Videće sama, pošto bi trebalo da prati temu.
First 666

angel011

Quote from: Nightflier on 11-12-2011, 13:54:36Prethodna istraživanja ukazala su joj na to da je pečatni prsten simbol statusa, kojeg obično nose poslovni ljudi srednjih i starijih godina, ili oni koji žele da se tako predstave - ali i pripadnici nekih društvenih podgrupa, tipa metalci, bajkeri i slično, koji doduše ne nose zlato već bižuteriju.

Nije da se nešto posebno krećem među poslovnim ljudima, metalcima ili bajkerima, ali onoliko koliko sam ih sretala u životu, ni jedan jedini nije nosio pečatni prsten.
We're all mad here.

Mme Chauchat

Pojede mi internet post. Uglavnom, jedini pečatni prsten koji sam videla van konteksta koji je opisala Plut jeste prsten sa amblemom SS koji je nosio dečko od 16-17 godina, to sam videla u gradskom prevozu. Nisu sve ezoteriji sklone društvene podgrupe jednako simpatične SF/F gikovima.

Albedo 0

istraživanje teško da može da se odnosi na ovaj forum, pošto bi samo metalci i bajkeri i slični pozeri to stvarno nosili

neka proba sa yumetal.net forumom, tu se okupljaju keepinitreal klinci

Nightflier

Mislim da je prisutna na još nekim forumima - i da, spomenula mi je veliku zastupljenost SS ikonografije među određenim starosnim grupama. Mislim da se njen rad bavi i time.
First 666

Agota

Quote from: Alexdelarge on 11-12-2011, 13:32:19
Nešto pre fajronta prišla mi tipčina
sa onim hitlerskim brčićima,
pečatnim prstenom, kravatom labavom,
da časti oduševljen zabavom.
A ja baš nisam fan napadnih pedera
što večno jure konobarice i mirišu na berbera...
Ma, hajde...

za tu se nulu udala Buba Erdeljan  :-D :-D :-D

Eto Djole je objasnio.

Nakit i muskarci .NE, NIKAKO !!!!NO- NO

Jedini nakit koji muskarac MORA da dozvoli je  SAT. ENDE.
Kais jako bitna stvar mora biti besprekoran i jos jedna stvar koju ja obozavam a to su tregeri za koje mogu da ih povucem   :lol:  daa pukne.
Neprocenljivo zadovoljstvo  :!:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Savajat Erp

Quote from: Agota on 11-12-2011, 16:53:53

Jedini nakit koji muskarac MORA da dozvoli je  SAT. ENDE.

Апсолутно се слажем.  xcheers С тим што не бих рекао МОРА, него МОЖЕ. :)

Agota

МОЖЕ  :)

Quote from: Bata Životinja on 11-12-2011, 02:06:41

mogu da zamislim Gula sa dugačkim noktima i pečatnjakom kojim zatvara pisma koja šalje svojim albanskim prijateljima, ali generalno ne vidim poentu pečatnjaka,

Zamisljam.     :shock:   Ti nisi normalan.  :evil:

Na brzinu sam preletela preko postova ,pa ne videh ovu glupost. :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

Agota

xrofl dobra montaza :lol: slatko je
moz' da bude naslovnica ZAVODNIKA malo da se dotera i superiska  :!: 

Albedo 0

zaboravio sam da stavim pečatnjak na prst, ali zamislite ga 8-)

Agota

Quote from: Bata Životinja on 12-12-2011, 18:17:38
ali zamislite ga 8)

zamisljam Bato,pa racunaj na moju mastu

E a ovde napravis montazu  gula i sebe.
Budi hrabar, ja racunam na tebe,  ipak si ti Tata-mata za sve mačkice!

Ja se posle divim kako montiras ,VAZi?

Albedo 0

dok sam tražio pečatnjak nađoh ovo haha

Savajat Erp

Кога завараваш? То си тражио од самог почетка ;)

Mo

Najvise sam se sretala s pečatnim prstenjem na najlon pijaci, kvantasu i sl. I da, vozaci autobusa neizostavno i sve tako neki sloj koji nikad ne bih povezala sa statusom/statusnim simbolom nego pre sa seljosima raznim

Karl Rosman

Moje iskustvo sa nosiocima pecatnog prstenja steceno prilikom sluzenja vojnog roka kaze da 90% muskaraca koji ga nose dolaze "od Vlasotince", ili iz okoline.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Tesla

Na muskarcima priznajem samo burmu kao prsten koji valja nositi.
A sto se tice pecatnog prstenja, retko ko danas moze da se podici zaista pravim porodicnim pecatnim prstenom, a po mom misljenju samo takav treba i nositi i njime se ponositi. Novokomponovane stvari ne priznajem.

Tako da u sustini odgovor bi bio - protiv sam.
---
ne volim da upoznajem ljude koje ne poznajem

Usul

Pecatni prsten je imao smisla dok su se pisma pecatila voskom, sve posle toga je turbo-folk.
God created Arrakis to train the faithful.

Barbarin

Složio bih se sa Usulom, mada su postojali i pečati samo za to, nije moralo da bude na prstu.

Nisam za tako nešto budžasto na rukama, čak mi je i burma nekad zasmetala dok sam radio. Šake moraju da mi budu free. Nisam protiv prstenja na muškim rukama, ali jednostavno nemam naviku ni sat da nosim, a i moraš biti u nekom modnom fazonu da bi nosio neki prsten u skladu s odećom.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"