• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

chess.com

Started by Truman, 12-12-2011, 20:04:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Bolje mi definitivno ide live nego online chess.
I Bobane, dodaj me na frend listu da mogu da te nađem kad si online ( osim ako te smara da igraš protiv mene :D). Poslao sam ti rikvest...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Boban

Ne mogu da te dodajem jer imam neki kljakavi mejl prijavljen pri registraciji i ne mogu da prođem proceduru za puno članstvo. Čak ne mogu ni da pišem poruke ni četujem dok igram partiju.

Inače, primetio sam da lakše pobeđujem ove sa rejtingom preko 1500 nego ove oko 1300-1400, kao da ovi slabiji igraju na brzinu i fore i fazone, pa mi često istekne vreme u dobijenim pozicijama.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Truman

Izgubio sam poslednjih 7-8 partija live šaha. Izgleda da sam sve gori i gori što više igram...i to pravim debilne previde, a stalno kažem sebi ''koncentriši se Trumane''. Počinjem da se brinem...

Truman

Bobanesku, u seriji sam pobeda i dajem sebi moralno pravo da te opet izazovem. Ako te mrzi da igraš sa mnom ne moraš...

Truba

Još se nismo uganjali
Ali los ti je rejting
I moj je truba ...
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Aj uloguj se sad! Da se nađemo...

Truman

Dobro je, navatasmo se!

Truba

Dobar si i imaš čudne i jake poteze za nekog s tim rejtingom...pobijedio sam te s daminim gambitom
A izgubio s centralnim obrambenim protunapadom...oba moja otvaranja
Trebao sam obratno...
Zaista čudno...ne BiH se trebao mučiti s tobom jer mi je rejting skoro 300 jači u nekim verzijama
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Samo da dodam prva partija s tobom prva partija na novom tabletu
Još nisam podesio sve hihihi

Boban

to sa rejtingom je čudno, ja mnogo lakše pobeđujem ove sa 1500-1700 nego one od 1300-1400. Kao da među ovim slabije plasiranim ima dobrih brzopletih igrača, a ovi jači  igraju stabilnije i čim ga izbaciš iz ustaljenih kombinacija, što ja stalno radim, oni se ne snalaze.

Truman

Mogu samo da pričam u svoje ime, rejting mi je padao i na 1150 kad igram bez razmišljanja, a to se obično desi kad sam opterećen nečim. I onda sebi kažem - igraću bolje u narednoj, al to se naravno nikad ne desi. Kao stari kockar...

Truba

Meni kad padne ispod 1500 je katastrofa
Naravno na blicu
Bulet mi je oko 1350...moglo bi bolje

mac

Možda jaki igrači otvaraju nove naloge da bi namerno igrali protiv početnika. I možda ego-boost nije jedini razlog, nego žele da se brzo otisnu na željeni rang, a brzo znači mnogo uzastopnih pobeda.

Truman

Evo ja opet pao ispod 1300, danas ne mogu da se spojim. Ne znam zašto...

Truba

Ja sam na yahoo mogao 14 uzastopnih pobjeda imati s novim nikom
Ovdje mi je 7 rekord

Truman

Je l igra neko na chesscube? Zanimljivo da tamo pobeđujem mnogo lakše i imam viši rejting...

Truba

Niš to
Chess.com je mozda najjaci
Nekih se zavaravati

Truman

Da, tu ima najviše jakih igrača - od amatera do profesionalaca. Lomim glavu kako da poboljšam svoju igru, ali ne ide...Jutjub linkovi su mi koristili kod otvaranja, al džaba ti to za središnjicu kad se najčešće zajebem...

Truman

Preporučite neki šahovski program koji mogu da skinem s torenta...

Truman

Primetio sam igrajući petominutne partije da pravim najbanalnije greške, tipa da ne vidim kad mi je top napadnut od strane lovca ili kada mi protivnik previdom da figuru. To je posledica toga što me brzopotezno razmišljanje navodi da isključim mozak i da igram po inerciji. Pokušao sam da se izborim sa ovom svojom falinkom, ali bez uspeha jer stalno ponavljam iste greške. Razmišljam ima li uopšte i smisla da dalje igram...

Васа С. Тајчић

Quote from: Truman on 28-12-2014, 22:36:11
Preporučite neki šahovski program koji mogu da skinem s torenta...
Овај би требао да буде много јак
https://kickass.so/rybka-4-t5239590.html
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Truman

Zahvaljujem, stavio na skidanje. U međuvremenu sam našao Lucas Chess koji nije loš, jer ima dosta trening opcija.

Dzimi Gitara

Rybka je ubedljivo najjači endžin. Realno ti ne treba takva snaga, to koriste velemajssoti za analize. Fritz je recimo user frendly, a i on je izuzetno jak (jedna verzija, Deep Fritz, je prva mašina koja je pobedila svetskog šampiona).

Verovatno najbolji izbor je i dalje Chessmaster, pošto ima lepo iznijansiran raspon igrača od duduka do velemajstora, koji igraju različitim stilovima. A ima i najprijatnije grafičko okruženje od pomenutih, tako da definitivno preporučujem njega. Mislim da nakon Chessmaster Grandmaster Edition-a nije ništa novo izlazilo. Ali to i Chessmaster 10 su ultimativni programi, koji će ti biti dovoljni za ceo život. Ma za tri života. Još ako skineš i Chessbase arhivu svih šahovskih partija u istoriji, onda više ne moraš da izlazišp iz kuće.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Truman

Onda bolje da ne skidam!

Truman

Drugari, skinku rybku i ekstraktovao setup.exe al džaba kad ga uključim i izaberem jezik posle neće da dalje jer kaže da ima neki error. Imate li ideju šta mi je činiti? A ne mogu da ekstraktujem sve fajlove, jer ne mogu da ih zahvatim sve mišem nego bih morao jednog po jednog što me smara...

Meho Krljic

Quote from: Truman on 09-01-2015, 18:59:14
A ne mogu da ekstraktujem sve fajlove, jer ne mogu da ih zahvatim sve mišem nego bih morao jednog po jednog što me smara...

A nisi čuo za ono: klikneš prvi, pa držeći SHIFT klikneš poslednji - et voila!!!!!!!!!!

Ili: držiš CTRL i pritisneš A.

Truman

Hvala Meho, spasioce moj! Prva opcija ne radi, a za drugu do sada nisam čuo...

Meho Krljic

Ako ti ne radi prva opcija, tvoj kompjuter je zreo za novu instalaciju operativnog sistema. Ili to, ili ti ne radi SHIFT taster.  :lol:

Truman

1. Podsetiste me šta beše u notaciji kad su plus i minus jedan iznad drugog i jedan pored drugog
2. Upravo sam pobedio Rybka s rejtingom 1600. Kako biste uporedili taj rejting sa onim igrača sa chess.com, da li je program na tom nivou jači ili slabijI?

Truman

Zanimljivo da Rybka koristi notaciju plus-minus jedno ispod drugog i obrnuto što je malo drugačije, al nebitno. Hvala Džimi, šta bih ja bez tebe. Usput, da li možda igraš na chess.com da ukrstimo kraljeve?

I živo me zanima mišljenje šahista o mojoj drugoj dilemi.

Dzimi Gitara

Ne igram šah već sto godina. Sudbina je tako htela.

Inače ti znaci +- i sl. se koriste samo u analizi. Kao i upitnici i uzvičnici, mada njih kod kompjutera ni nema.

Truman

Ima i kod kompjutera.:) Baš sam pitao, jer puštam analizu pa gledam znake...

Dzimi Gitara

Te analize su dobra stvar za učenje. A posebno je zanimljivo pratiti neki meč velemajstora i analizirati ga na taj način.

Truman

Kad smo kod toga, znaš li za neki sajt koji ima analizirane partije?

Truman

Zanimljivo da sam sad pustio kroz Lucas chess analizu jednu Kapablankinu partiju koju je imao u memoriji i bivši svetski prvak je dobijao upitnike za gomilu poteza. Ko je tu sad u pravu...

Truman

http://database.chessbase.com/js/apps/database/

Evo je baza, al bilo bi dobro kad bih partiju po želji mogao da ubacim u rybku.

Boban

Ako hoćeš da vežbaš napadačku kombinatoriku, prouči Aljehina i pokušaj da uhvatiš njegovu logiku.
Superiorna je, jer on uvek napada, nikad se ne brani. Ti njemu napadneš lovca, on tebi topa, ti njemu topa, on tebi damu, ti njemu damu, on zapreti matom... nema nazad, samo dalje i dalje, melje te dok ne pogrešiš.
Aljehin, recimo nikada nije igrao krajnjim pešacima i vrlo često je davao konja za lovca uz dupliranje svojih pešaka, ali zapravo pravljenje bedema na toj strani. Imao je uvrnutu logiku i realno nijedan šahista nije bio toliko ispred svog vremena kao on, a otvarao se "seljački" kraljevim ili daminim piunom dva mesta, nikad nešto treće, nikad kombinacije u otvaranju. Imao je savršen sistem protiv bunkera protivnika, da svojim pešacima ne prelazi na protivničku polovinu osim da napadne figuru i pešaka istovremeno ili da uzme nešto. Nikad nije upao u klinč sa piunima pa da posle nemaš šta da igraš. Nikad ne daje konja ili lovca za dva piuna i napad, osim direktnog matnog napada. Aljehin je savršen za početnika koji želi da igra napadački šah, ali traži izuzetnu inteligenciju i moć da se ide neustaljenim putevima. Nije to zapravo za tebe, Trumane. Kapablanka, da, kukavički zatvoren sistem i čekanje da protivnik umre od starosti.

Truman

Hehe, hvala što sumnjaš u moju inteligenciju. :D
Kapablanku nisam mnogo proučavao, a on je važio za izuzetno talentovanog za kombinatoriku. Kažu, jedan od najtalentovanijih ikada.

Dzimi Gitara

Quote from: Truman on 25-01-2015, 18:21:55
http://database.chessbase.com/js/apps/database/

Evo je baza, al bilo bi dobro kad bih partiju po želji mogao da ubacim u rybku.

Pominjao sam tu njihovu bazu u kojoj su praktično sve zvanične notirane partije u zadnjih 500 godina.

Evo ti je na torrentu, pa posle možeš da je uvlačiš u bilo koji endžin.
https://kickass.so/mega-database-2014-chess-t8380282.html

Pa polako Aljehin, Kapablanka, Fišer... do malog Magnusa.

Samo, ja bih preporučio da uzmeš knjige Dragoslava Andrića, Šah: Igra miliona (ima dva toma - Niži i Viši kurs) i da kreneš od početka. Jer, ne valja da propustiš neku od važnih osnovnih stvari. Zašto se treba otvarati kako knjige kažu, kako da materijalizuješ ako protivnik ne igra tako, šta je opozicija (bez ovoga gubiš pešačku završnicu)... i xyz drugih stvari. Ne znam kakvo ti je znanje, ali Andrić neće da smeta. Plus je izuzetno duhovit i nadaren čovek, što se vidi i u tim knjigama. Mislim da mogu obe da se nađu u el. varijanti, a sigurno ih možeš uzeti i iz biblioteke. Pa posle Andrića druge knjige, analize partija i neprekidno igranje i onda vremenom šah od površne cuger zabave postane dubokoumna igra. Najbolja koja postoji.

Boban

Quote from: Truman on 25-01-2015, 19:41:17
Kapablanku nisam mnogo proučavao, a on je važio za izuzetno talentovanog za kombinatoriku. Kažu, jedan od najtalentovanijih ikada.

Zato ga je Aljehin počistio kao malo dete.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=wlRSbfE8ppc&x-yt-cl=84503534

Dzimi Gitara

Ima tih igrača koji naizgled "dave", kao recimo Kapablanka, Karpov, pa i Kramnik. Ali ako se udubiš u analizu sjajno je kako ti ljudi pletu mrežu. Kasparov je jednom posle meča rekao da je izgubio od Karpova, ali nje siguran u kojoj fazi partije je krenuo poraz.

Prosto rečeno Aljehin, Fišer, Kasparov i sl. su tiki-taka Barselona gde ne znaš šta te je snašlo, dok su Kapablanka, Karpov, Kramnik i sl. katanaćo Inter, gde se pitaš kako je moguće da si izgubio, a nisi ni svestan da nisi imao nikakvu šansu. Naravno da je prvi stil atraktivniji za gledanje, a da bi se uživalo u drugom mora se biti ozbiljan poznavalac šaha.

Boban

U šahovskoj istoriji postoje dve vrste jakih igrače; jedni su napadači, drugi odbrambeni. I uglavnom se događa da siloviti napadač smeni sjajnog odbranbenog. Spaski odbrana, Fišer napadač, karpov odbrana, kasparov napadač... pre toga Aljehin Kapablanku; mnogo je tih primera, jer uglavnom jednog igrača pobeđuje različiti koncept.

Truman

Bobane, pogledaću sad taj link ali uz napomenu da jedan meč ne dokazuje ništa...

Dzimi Gitara

Samo uživaj i ne traži dokaze.

Dzimi Gitara

Quote from: Boban on 25-01-2015, 23:36:38
U šahovskoj istoriji postoje dve vrste jakih igrače; jedni su napadači, drugi odbrambeni. I uglavnom se događa da siloviti napadač smeni sjajnog odbranbenog. Spaski odbrana, Fišer napadač, karpov odbrana, kasparov napadač... pre toga Aljehin Kapablanku; mnogo je tih primera, jer uglavnom jednog igrača pobeđuje različiti koncept.

Da, to je potpuno tačno.

Truman

Usput, hvala za torent.

Boban

to je meč u seriji kojim je Aljehin uzeo titulu Kapablanki; to valjda nešto govori. 6:3 je bilo ukupno uz gomilu remija; nikad Aljehin nije imao s nekim toliko remija; dakle, Kapablanka se koprcao sve vreme, opstruisao igru i zatvarao se.

Imaš ovde sve partije: http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=54140

Dzimi Gitara

Quote from: Truman on 25-01-2015, 23:47:44
Usput, hvala za torent.

Moje zadovoljstvo. To je inače fenomenalna stvar.

Zanimljivo je kako su nekada šampioni imali timove sekundanata, a sada svako od nas ima to u svojoj sobi. Šteta što se kod nas šah srozao na niske grane.

Truman

Quote from: Boban on 25-01-2015, 23:26:28
Quote from: Truman on 25-01-2015, 19:41:17

Zato ga je Aljehin počistio kao malo dete.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=wlRSbfE8ppc&x-yt-cl=84503534

Dobar je meč, ali je daleko od izraza koji si ti upotrebio...

p.s. videh sad i drugi komentar, hvala za link.