• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Started by Alexdelarge, 20-12-2011, 22:20:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Da.
10 (18.9%)
Ne.
43 (81.1%)

Total Members Voted: 53

Tex Murphy

Да видимо...

Шта Србија добија уласком у ЕУ?

Србија је приступање Европској унији дефинисала као приоритетан и дугорочан стратешки циљ.

Супер!

QuoteОстварење овог циља омогућиће Србији учешће у развоју европске и светске економије, политике и културе.

Јеее! А шта је са НАШОМ економијом, политиком и културом?

QuoteГранице ће бити
формалност и грађани ће моћи слободно да се крећу по целој ЕУ.

Колко знам, могу већ сада.

Имајући у виду кашњење у процесу транзиције за државама источне и средње Европе и тежину реформи
које морамо да спроведемо, ЕУ је не само циљ већ и средство и партнер који на овом путу помаже уређењу наше
земље и друштва.

Не написасте на који начин помаже.

Дакле, на НАЈЕСЕНЦИЈАЛНИЈЕ могуће питање, ЕСЕНЦИЈУ СУШТИНЕ БИТИ ОБЈАШЊЕЊА СВЕГА, они одговоре са 4-5 преко к.... склепаних реченица које не објашњавају апсолутно ништа живо.
Хоће ли се, примјера ради, просјечном грађанину Србије плата уласком у Европску унију повећати, примјера ради, за 20%? Хоће ли се уопште повећати и колико?
Већ смо констатовали да за прикључење ЕУ треба испунити неке услове, од којих су неки сасвим логични, али треба да их испунимо не због ЕУ него због чистог здравог разума, независно од те организације.
Кад се ти "услови" испуне, шта КОНКРЕТНО добијамо ЧЛАНСТВОМ у ЕУ? Ви еврољупци дајте нам лијепу и конкретну информацију, без лапрдања, а док то не урадите рачунајте ме у евроскептике.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Pa jedna od stvari je da će građanin Srbije u EU moći da konkuriše za posao bilo gde u EU i ima (približno) jednake šanse da ga dobije kao bilo koji drugi građanin EU.

Stipan

Pa i trenutno to može svako ko ima bilo kakav koren u Mađarskoj.
Samo treba uzeti njihovo državljanstvo.

Ali nije ni tamo baš lako dobiti posao.

Meho Krljic

Ovo je veoma... koristan odgovor.

Stipan

Zašto? Evo moj brat je uzeo državljanstvo, pa se opet ovamo vratio.

-_-

Quote from: scallop on 22-04-2013, 19:06:17
Zašto nam oni koji znaju ne objasne?

Ne znam sto, al sad sam pocrveneo :) Elem...

Sto se tice EU, vec sam ovde rekao da je to klub dobrostojecih koji nece primiti 'trulu jabuku'.
Neophodno je pre toga dovoljno se ekonomski (institucionalno, politicki) razviti.

Nepohodno je sprovoditi reforme koje daju pozitivne rezultate na blagostanje ljudi.
O tome sam pisao ovde.
Na tim reformama insistira EU, jer zna da se one tako brze sprovode.
A koliko ljudi zna za ove uslove?!? Vrlo malo! Ako nekog pitate za uslove, vecina nece znati ni ove sto sam naveo, vec samo za Hag i Kosovo.

E sad, reforme se sprovode u koracima i na kraju svakog koraka nije nagrada (tu vecina gresi!) - neko potvrda ucinjenog.
Prihvatanje kandidature, SSP, datum pregovora i sl. predstavljaju potvrdu koliko je zemlja odmakla u implmentaciji reformi,
odnosno - koliko se u njoj normalno/bogato zivi. Ili ce bar u buducnosti, jer reforme imaju vremensko kasnjenje.

Da navedem analogan primer.
Poslodavac hoce da zaposli radnika, ali ne zna da li ovaj valja cemu.
Ali zato radnik ima diplomu i ona pokazuje poslodavcu da li je ovaj vredan, sta zna da radi i tako to.

Ili, potenijalnog investitora zanima investiociona klima u nekoj zemlji.
Hoce li on da ide unaokolo da se raspituje da li se postuju zakoni, kakve su slobode i sl?
Ne, njemu ce bit dovoljno da vidi koliko je konkretna evropska zemlja odmakla u tima oblastima,
jednostavnim sagledavanjem ocene koju je dobila od EU (da li je zemlja dobila datum ili ne, npr)

Dakle, ne zivi se bolje zbog datuma - vec zbog onog sto datum pokazuje!
To je sustina i to treba da se istakne!

Sta je onda problem? Sto za Srbiju vaze uslovi koji nisu sadrzani u tzv. kriterijumima konvergencije (Kopenhagen i Mastriht).
Ti dodatni uslovi su: ranije Hag, sada Kosovo, a nesto mi se cini da ce se to nastaviti...

Dakle, sustina onog sto je Srbija dobila je da je dobila ocenu koju je postignutim reformama vec zasluzila (o tome se svi slazu).

Sta jos to ljudi ne znaju, a sad da je vezano za Kosovo?

Kao dostignuce ovog sporazuma navodi se da ce regionalni komadant policije biti Srbin.
I ko ne zna kako stoje stvari, bice sigurno zadovoljan.

A kako stoje stvari? Srba vec odavno ima u policiji, tacno je da regionalni komadant nije Srbin,
ali - ali - ali - zamenik Ministra policije je Srbin. Opa! Cak je i vicepremijer na Kosovu (ono sto je Vucic ovde) isto Srbin!
Sta hocu da kazem - kad se ove informacije uzmu u obzir, tada se bolje sagledava sta smo dobili sporazumom iz Brisela.
Ocigledno, nismo dobili nista.

Dodatno, sada ce sve institucije na Kosovu biti u njihovom pravnom sistemu, a ne u pravnom sistemu Srbije kao do sad!

Da zakljucim: Ovaj sporazum predstavlja ispunjenje zahteva Nemacke (koji su od prethodne vlasti odbijeni),
a to je gasnje "paralelnih" insitucija (odnosno institucija drzave Srbije) i dobijanje datuma za to
!
Nista manje, nista vise.

Dakle, kad se sve ovo uzme u razmatranje, moze se doneti ispravan zakljucak da li sporazum valja ili ne.
Svi drugi nacini razmisljanja koje cujem narocito od politickih analiticara (koji dakle nisu upoznati sa ovim sto sam naveo),
nailaze na podsmeh - barem od mene.

Josephine

Quote from: Harvester on 22-04-2013, 19:18:35
рачунајте ме у евроскептике.

potrošio tolika slova, a ništa nije rekao... who the hell cares??

scallop

To sam i očekivao. Prebrao si ono što su svi mogli da pročitaju. Nevolja je što obično bude značajnije nenapisano. A nenapisano je da EU nije izbalansirana prema svojim sastavnim delovima. Zato je ceo jug EU u debelom sranju, a mogao je bolje da živi sa onim šta je imao. "Slobodna razmena proizvoda i usluga" ne važi za sve i tu je kraj. Treba uočiti zbog čega se u EU bune oni koji se bune i koliko od toga važi i za nas. Toliko da će nam zastati u grlu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

-_-

Quote from: scallop on 22-04-2013, 21:16:59
A nenapisano je da EU nije izbalansirana prema svojim sastavnim delovima.

To je tacno (za izbalansiranost), ali se time osnovni zakljucak ne menja.
Uzgred, naravno da je i to napisano, ali me mrzelo da detaljisem, ne volem goleme postove.

Zato je ceo jug EU u debelom sranju, a mogao je bolje da živi sa onim šta je imao.

Ni jug, ni bilo ko drugi nije bio prisiljavan da udje u EU. Sta mislis, zasto su usli?
Ni jugu, ni bilo kom drugom nije zabranjeno da iz EU izadju. Sta mislis, sto ne zure u tome?

Napomena, ovakvo je trenutno stanje, niko ne garantuje da se nece menjati.

"Slobodna razmena proizvoda i usluga" ne važi za sve i tu je kraj.

Tacno. Dodao bih - nazalost.
Sto nije razlog protiv stvaranja slobodne konkutrencije barem na unutrasnjem trzistu.

Prebrao si ono što su svi mogli da pročitaju.

???

Ok, ljudi medju kojima se ja krecem uglavnom ne znaju za ovo,
vec se ponavlja ono sto se cuje sa TV-a.

Ako sam napisao (drugima) opste poznate stvari, slobodno ignorisite moj post!

scallop

I hoću. Samo, nemoj i da "slobodna konkurencija" postoji. Ta sloboda je odavno prisvojena od strane drugih.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Ako je verovati Vučiću Srbija po osnovu dosadašnjeg statusa dobija 280 miliona evra godišnje bespovratno. Prelaskom u viši status ta suma će se uvećati ( priznajem - ne znam koliko ). Tim parama se isplaćuju penzije i plate. Toliko o tome koliko nam EU ne treba. Bez njih bismo crkli, a vi slobodno budite evroskeptici. ;)
Ja da valjam ne bih bio ovde.

-_-

Quote from: Boris on 22-04-2013, 21:26:06
slobodno ignorisite moj post!

Quote from: scallop on 22-04-2013, 22:00:09
I hoću.

Eto zasto ne volim da pisem duge postove :)
I trebao si to odmah da kazes, cemu sad to!?
Malo je bezobrazno takvo igranje, ali ok - kakav si, takav si.
Polagano s upoznajem sa tim kakav je ko na ovom forumu.

Nego sam danas slusao par ljudi i postalo mi je ocigledno koliko ljudi malo znaju,
pa sam to morao da podelim negde :)

Npr. vecina onih koji iznose stavove o Kosovu ne znaju ni najosnovnije stvari, recimo - koliko Srba ima na Kosovu.
To ne znaju, ali ih to ne sprecava da daju ocene o svemu, pa i o sporazumu.

nemoj i da "slobodna konkurencija" postoji. Ta sloboda je odavno prisvojena od strane drugih.

Bez uvrede, ali - ili ne shvatas sta pricam, ili ne razumes osnovne ekonomske principe.
No sta god da je od to dvoje, sa zaljenjem primecujem da ce moje objasnjenje biti bezpredmetno.

Quote from: Truman on 22-04-2013, 22:12:42
Prelaskom u viši status ta suma će se uvećati ( priznajem - ne znam koliko ). Tim parama se isplaćuju penzije i plate.

Stvarno? Odkad IPA fondovi sluze za to? I zar budzeti nisu odredjeni do 2014-e?
Svakog dana naucis nesto novo...

Tex Murphy

Genetski četnik

Truman

To nije argument, dobijamo pare iz njihovih fondova...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

scallop

Quote from: Boris on 22-04-2013, 22:23:59

nemoj i da "slobodna konkurencija" postoji. Ta sloboda je odavno prisvojena od strane drugih.

Bez uvrede, ali - ili ne shvatas sta pricam, ili ne razumes osnovne ekonomske principe.
No sta god da je od to dvoje, sa zaljenjem primecujem da ce moje objasnjenje biti bezpredmetno.

Izvinjavam se, ali nemam snage da budem opširan kao Loni ili neki drugi.

Slobodno tržište i konkurencija imaju svoja pravila, a ta pravila ne prave oni koji bi slobodno da konkurišu. Ako bismo malo pročačkali ni kilo sira ne možeš da prodaš ako ne zadovoljiš neke standarde, certifikate, kontrolne metode i tako redom, a sve su formulisali oni koji su već odneli kajmak. Ma, ne bi mogao da ga prodaš ni u Tempu da ti ne odvale pola kriške, a drugu polovinu plate na kukovo leto. Osnovni principi ekonomije ne regulišu taj deo trgovine.

дејан

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Oštro priča ali nije u krivu. Naravno, Kipar je malo šejdi u domenu ekonomije ali, zaboga, neke stvari bi morale biti podrazumevane, kao što je imovinsko pravo.

mac

Ja sam za to da se redefiniše pojam imovine kad se priča o novcu. Nešto je suštinski pogrešno u raznim načinima s kojima se trenutno barata novcem. Berze i banke vrte pare bez pokrića, a prave pare stoje zarobljene u posedu onih koji mogu sebi to da priušte. Onaj ko je iskovao novac nije ga iskovao da bi negde skupljao prašinu, nego da bi se kretao.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

mac

Nisam još to gledao. Dovoljni su mi za sad Noam Čomski i Džon Stjuart. A oni čak i nisu ekonomisti :)

Meho Krljic

Quote from: mac on 23-04-2013, 13:27:38
Ja sam za to da se redefiniše pojam imovine kad se priča o novcu. Nešto je suštinski pogrešno u raznim načinima s kojima se trenutno barata novcem. Berze i banke vrte pare bez pokrića, a prave pare stoje zarobljene u posedu onih koji mogu sebi to da priušte. Onaj ko je iskovao novac nije ga iskovao da bi negde skupljao prašinu, nego da bi se kretao.

Dok se ne redefiniše, mislim da je prilično svinjski reći "E, rođače, ove pare koje si uložio u moju banku pood jednim uslovima, sad ih držim pod drugim uslovima a ti drugi uslovi su da sam prisvojio deo tvojih para a da ti nisi dobio ništa zauzvrat" i da se to širom EU smatra za prihvatljivo jer su to, zaboga, pare ruskih tajkuna.

mac

Alternativa je da banka bankrotira. Šta je bolje za tog tajkuna?

Meho Krljic

Ako banka bankrotira, to je zato što je loše poslovala a ti si svesno poslovao sa njom zbog velike kamate/ minimuma podataka o poreklu novca koji si morao da im daš/ nešto treće, onda se sve događa u okvirima pravila igre. Kada banka kaže "menjam pravila igre jer loše poslujem, a samo ti ćeš imati štete od toga" pa to podrže političke strukture u EU, to je, valjda je jasno, mnogo gore.

lilit

ma mac bi samo odmahnuo rukom da mu je saka dolara na kipru nacionalizovana.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Dovbro, oporezovane su samo krupnije štediše, uz računicu da oni ionako znaju da im se i u tim izmenjenim uslovima više isplati da i dalje sede u kiparskoj banci nego da beže na Kajmanska ostrva.

lilit

kad kazem "saka dolara", ne mislim bukvalno!

mac

Nije beg cicija. Podjednako ne bih znao šta da radim i sa milijardu i sa 900 miliona dukata, i ako režu svima onda nek režu i meni. Problem je samo što ne režu svima nego samo onima u kiparskim bankama, dočim kiparske banke nisu poslovale ništa lošije od drugih banaka sa istim poslovnim modelom. Treba rezati svima koji drže pare u takvim bankama.

Meho Krljic

Ili, kad već pričamo o potencijalno pravičnom kriterijumu, uraditi ono što već 40 godina pričaš da radiš: pustiti nevidljivu ruku tržišta da sama reguliše stvari. Ovako država uskače da spasava privatne banke, novcem građana sa jedne strane, a sa druge se šišaju štediše da bi se (ponovo provatna) banka spasla. Jedni su too big to fail, a drugi su valjda isuviše popunjeni ruskim novcem da bi se poštovali propisi i temeljne vrednosti zapadnog društva.

scallop

Ko je ikada pustio tržište da samo rešava stvari?

mac

Znači banka danas objavi da je u bankrotu, i sutra ja ostanem bez pola svoje ušteđevine, a možda i cele? I to je normalno, i to tako treba? I u pravu je scallop, potpuno slobodno tržište je šarena laža. Država treba da se meša što je manje moguće, ali ne manje od toga. Ne može uopšte da se ne meša.

Джон Рейнольдс

Сви проблеми настали су у тренутку кад су компаније постале у многим погледима снажније од држава, па је последица тога то што државе раде у интересу компанија, а не чак ни својих грађана, камоли туђих.

Глобализација је врло брзо показала своје ружно лице, без наде да ће у скорије време ишта бити друкчије.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: scallop on 23-04-2013, 21:19:20
Ko je ikada pustio tržište da samo rešava stvari?

Niko i nikad, al puna im usta toga. Što je u redu, nisam ja neki razbješnjeli AdamSmitovac pa da vrištim o nužnosti potpune deregulacije. Ali pravila bi trebalo da se znaju unapred.

Quote from: mac on 23-04-2013, 21:23:36
Znači banka danas objavi da je u bankrotu, i sutra ja ostanem bez pola svoje ušteđevine, a možda i cele? I to je normalno, i to tako treba? I u pravu je scallop, potpuno slobodno tržište je šarena laža. Država treba da se meša što je manje moguće, ali ne manje od toga. Ne može uopšte da se ne meša.

Ponavljam, pravila treba da se znaju unapred, to je poenta ovde, ne neka rasprava između libertarijanaca i socijalista.

Quote from: Джон Рейнольдс on 23-04-2013, 21:27:25
Сви проблеми настали су у тренутку кад су компаније постале у многим погледима снажније од држава, па је последица тога то што државе раде у интересу компанија, а не чак ни својих грађана, камоли туђих.

QFT.

Drugi deo problema bio je napuštanje zlatnog standarda, baziranje investicija na kreditima itd. Što je proizvelo brz rast, ali, sad to vidimo i katastrofalan pad. Što bi Skalop rekao, ne može baš sve da se tretira kao proizvod.

Tex Murphy

QuotePodjednako ne bih znao šta da radim i sa milijardu i sa 900 miliona dukata,

То ти се сад чини, зато што немаш толико.
Genetski četnik

Loni

Što se tiče lamenta nad Kosovom,
logično mi je da kukaju Harvester, dejan, Džon ili Bata Životinja.
Međutim za Ghoula se čudim.

Uz Ghoula, na osnovu njegovog rada, delovanja, mišljenja i opredeljenja (prema hororu),
ne pristaje lament nad srednjovekovnim kosovskim mitom.
U odnosu na principe srpskog mejnstrima, Ghoul je avangarda i alternativa sa velikim A.

Kosovski mit je izvor napajanja:
ideologa izolacionizma (antizapadnjaštva),
ideologa forsiranja klerikalnog sredjevekovlja u tolikoj meri da se potisne sve što stoji na putu,
ideologa  netrpeljivosti, nerazumevanja i kršenja ljudskih prava,
propagera jednog suženog prostora za umetnost u kome nema mesta ni za šta, u čijoj je srži alternativna i opoziciona poenta.

U univerzumu u kome Srbijom vladaju kosovomitaši,
isplivaće Čolika koja je privremeno ukinula teoriju evolucije u srpskim školama,
isplivaće Bora Čorba u ministarstvu kulture sa čuvenom rečenicom -  Samo projekti sa nacionalnim i pravoslavnim predznakom
dobiće pare od mog ministarstva),
isplivaće srpski domaćini Velje i Koštunice,
isplivati novi Radoš Bajić,
limuzine i vile sveštenih lica (koja ne propuštaju ni čulna zadovoljstva),
izrodiće se lova za neki novi, 155. u nizu manastir na maloj teritoriji od 4 severno-kosovske opštine,
ustaliće se na vrhu neke etno-folk zvezde koje se prsaju patriotizmom,
izroditi neke romansirane predstave i fimovi o istorijskim ličnostima,
ALI NIKADA ZA HOROR / SF PROJEKAT koji u poentalnom delu relativizuje dat vrednosni sistem.

U tom svetu nema mnogo mesta za razumevana lika i dela kakav je Ghoul,
zato mislim da se on ne uklapa u lamentiranje za mitom koje je tako aktuelno ovih dana.
Iznad je toga.

Bolje je da napajanje prestane.

Meho Krljic

Quote from: Loni on 24-04-2013, 11:23:31

isplivaće Bora Čorba u ministarstvu kulture sa čuvenom rečenicom -  Samo projekti sa nacionalnim i pravoslavnim predznakom
dobiće pare od mog ministarstva),

A onda kad su ga Kojot, Alek i ostali pitali, lepo odrešio kesu i dao pare Eyesburnu da odu na europsku turneju.

Ghoul

loni, za nekoga ko se, navodno, bori protiv stereotipova, ti toliko napadno patiš od njih da je to baš komično.

osim toga, verujem da je tebi nepojmljivo da bih ja ovog časa bio spreman da prestanem da pišem (ili barem objavljujem) bilo šta vezano za horor ako bi to nekako suštinski pomoglo da se plodovi kriminala i terorizma (tzv. 'nezavisno' kosovo) ne prisvajaju i ne ozvaničuju.

ali dokle god prosečan srbin razmišlja SAMO o svojoj guzici, kosovo (i drugi regioni srbije) ima da idu onima koji ih žele dovoljno da su spremni da se za njih žrtvuju i bore.

"ma, samo da mi pred prag dolaze strani koncerti, i da mogu 'normalno' da putujem, i da kupujem strane drangulije i knjige, da 'normalno' živim - i jebe mi se za to parče zemlje koje ionako nikad vido nisam, nek ga nosi ko oće!"
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

...a treba biti baš mnogo površan (da ne kažem nešto jače) pa takav moj stav nužno dovoditi u vezu sa nekakvim 'mitovima' i svi mtim grdnim 'ćiriličarima' koje si prizvao.

za mene ljudska (i nacionalna) prava nisu mit, kao što to nije ni mutna i relativna, ali ipak neizbrisiva ideja PRAVDE (i s njom povezane ISTINE).

baš zato što sam pisac, umetnik, intelektualac, pedagog... neću da branim nepravdu, laž, nasilje, terorizam itsl. između ostalog i zato što bih, ako bih to (makar i indirektno) činio, izvukao same temelje i smisao iz svog bavljenja time čime se bavim.

divča

Quote from: Ghoul on 24-04-2013, 14:59:46
...a treba biti baš mnogo površan (da ne kažem nešto jače) pa takav moj stav nužno dovoditi u vezu sa nekakvim 'mitovima' i svi mtim grdnim 'ćiriličarima' koje si prizvao.

za mene ljudska (i nacionalna) prava nisu mit, kao što to nije ni mutna i relativna, ali ipak neizbrisiva ideja PRAVDE (i s njom povezane ISTINE).

baš zato što sam pisac, umetnik, intelektualac, pedagog... neću da branim nepravdu, laž, nasilje, terorizam itsl. između ostalog i zato što bih, ako bih to (makar i indirektno) činio, izvukao same temelje i smisao iz svog bavljenja time čime se bavim.

Quote from: Ghoul on 23-04-2013, 16:43:56
"Kako je Vladika Kacavenda slavio pad Srebrenice"

pa eto dokaza da niko nije potpuno ZAO, da svako, pa čak i ovaj crnomantijaš, ima neki redeeming feature.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

varvarin

Dobro, jel ti sad lajkuješ ?   :)

Ghoul

dobro je, divčo, da si izdvojio i uramio moje misli - to je prvi korak ka mudrosti: sad malko meditiraj nad njima...

lilit

eh divčo,
sad moram da izigravam i drvenog advokata.

gul hoće da kaže da je jedno kad se divlja nad srbima, a sasvim drugo kad se divlja nad svim drugima!

varvarin

scallop

Meho Krljic

Eh, sad, Srebrenica pa "divljanje". Ja sam mislio da je baš taj uredni, sistematski karakter masovnog pogubljenja u Srebrenici ono što izdvaja ovaj zločin od ostalih počinjenih posle drugog sveckog rata na tlu Evrope.

varvarin

Tako je, brate, budi pedantan i ne ostavljaj dronjke...

scallop

divča

Quote from: Ghoul on 24-04-2013, 15:18:26
dobro je, divčo, da si izdvojio i uramio moje misli - to je prvi korak ka mudrosti: sad malko meditiraj nad njima...

Pa moguće je da ih u tvojim esejima ima, a ovo da su misli, baš i nisu -- više je blamiranje...
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Josephine

Kao i stereotipovi, ali već je uobičajeno da se muškarci na ovom forumu laktaju, upisuju sami sebe u istoriju i siluju je (istoriju). Pa će tako Gul uvek važiti za nekakvog pisca, iako je nepismen. Na ovom topiku on, na nekom drugom neki drugi muški član foruma itd. Čast svetlim izuzecima.