• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Naučna fantastika - Kinoteka - nov.-dec. 1981.

Started by Mica Milovanovic, 14-01-2012, 09:40:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Boban je pre desetak godina u Znaku sagite objavljivao sećanja metuzalema kluba LK o počecima organizovanog druženja ljubitelja SF-a u Beogradu. Evo jednog dela mojih reminiscencija:

"...'krivac' za moj dolazak u Društvo bio je krajnje prozaičan - rukom ispisan plakat zalepljen sa unutrašnje strane na staklo u holu "Jugoslovenske kinoteke". Bilo je to više nego prikladno mesto, jer se u Kinoteci u to vreme, 1981. godine, održavao jedan od nekada gotovo redovnih ciklusa naučnofantastičnih filmova, na kome je, gotovo svakodnevno, ovaj već zagriženi (ali neorganizovani) ljubitelj SF-a popunjavao rupe u sagledavanju omiljenog žanra na jednako šupljikavim kopijama češke 'Ikarije XB-1' ili Mateovog 'Kad se svetovi sudare'..."

Iako je dobro poznata činjenica da se sećanjima ne sme previše verovati, ponekad se pokaže da i nisu tako nepouzdana.

Pre par dana sam na Limundu slučajno uočio sveščicu Kinoteke koja je predstavljala program tog ciklusa, tako da od juče posedujem i fotografski snimak meni važnog prolaska na crveno kroz raskrsnicu Borhesovih "staza koje se račvaju".

'Ikarija' je tu, a i 'Svetovi'...

Mica

Mica Milovanovic

Hm. Izgleda da baš i nije bilo tako. Sa Bobanom sam raspravio. Ovaj program se odigravao novembra-decembra 1981. kada sam već uveliko bio član kluba (negde od leta). Očito da je plakat zalepljen na Kinoteci bio postavljen povodom nekog drugog događaja - verovatno u maju ili početkom juna 1981. godine.

Mica

taurus-jor

Vidim da je u programu Bulajićev RAT, koji je ispravno prepoznat kao SF film. Inače vrlo redak film apokalipse i postapokalipse u jugoslovenskoj kinematografiji, a svakako prvi jugoslovenski dugometražni SF.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Mica Milovanovic

Jore, pogledaj kakav je samo to program. Vrhunski izbor dotadašnje SF produkcije...
Žika Bogdanović je bio direktor Kinoteke tada (kaže Boban) a u ovoj svesci ide onaj pozanti
tekst Božidara Žečevića "Naučna fatastika i mit, prolegomena za jednu antropologiju žanra"
Mica

taurus-jor

Ludilo! Ovo se skoro pa može smatrati istorijom SF filma. Naravno da ima nedostataka, ali ja gledam šta je sve obuhvaćeno, koliki je program i kakve su ambicije. Sad na kraju vidim da su uz RAT, u istoj programskoj celini, DOKTOR STREJNDŽLAV i POSLEDNJA OBALA, kao i KRAKATIT, SMAK SVETA i KAD SE SVETOVI SUDARE. Vidi se da je onaj ko je krojio sve ovo odlično znao posao. 
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com