• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

sagito pomagaj

Started by lilit, 25-01-2012, 20:18:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

Moram da idem na neko venčanje u petak (Srpkinja + Austrijanac, btw, radi se na proširenju severne granice :lol:) i malopre me startovao kum koji bi da pokaže da je upoznat sa srpskim običajima :lol:, no našao je pogrešnu crkvu... čitaj mene.

Ovo bi kum:
QuoteI will give a short speech in the evening on Friday. I thought about bringing -- as a joke! -- a Serbian proverb, which I found. Translated to English it would be:

"A man is like a piece of wood, which is planed during marriage."

I only want to use it if

a. it is very common in Serbia such that the Serbian people will know it
b. you can write me how it actually is written in Serbian language
c. I understood it correctly -- to me it means that the women are actually the stronger parts because they can change the men as they wish

Any alternative suggestion of a funny Serbian proverb regarding marriage would also be highly welcomed!

A vi mi pomagajte kako znate i umete pošto ja nisam čula ni za šta slično, a tek nešto drugo mi ne pada na pamet.
Hvala. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Kunac

Drvo se na drvo naslanja, a muškarac na ženu.
"zombi je mali žuti cvet"

Skalar

Quote from: Kunac on 25-01-2012, 20:24:17

Чуо сам и за варијанту "мушкарац на жену", мада, колико ме  сећање служи, у оригиналу је "човек на човека", дакле: " Дрво се на дрво наслања, а човек на човека. "
Пиво и ћевапи спајају људе.

scallop

Muškarac je balvan iz koga u braku žena delje čačkalice. :roll:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

samo ti zezaj.

da li vam pada na pamet neka druga srpska poslovica, vezana za brak (a da nije - sam pao, sam se ubio :lol:), koju većina naroda zna, tj. u stanju je da prepozna?

džin tonik

predlazem da razmjene to prstenje jer sam gladan te kucnimo triput u drvo da je kuvar dobar.

lilit

može i hrvatska, ne pravim pitanje, to je ionako sve isto.  :lol:

Джон Рейнольдс

Иза сваког успешног мушкарца стоји успешна жена.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Džone, gde je tu drvo?

Lillit, šta fali mojoj poslovici? Ima Austrijanac da šokira sa njom sve prisutne. Pola gostiju ima da se zamisli i pokuša da se seti.  :wink:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Quote from: Skalar on 25-01-2012, 20:27:03
Quote from: Kunac on 25-01-2012, 20:24:17

Чуо сам и за варијанту "мушкарац на жену", мада, колико ме  сећање служи, у оригиналу је "човек на човека", дакле: " Дрво се на дрво наслања, а човек на човека. "
Ne treba biti bukvalista... Uostalom, i žene su ljudi...
"zombi je mali žuti cvet"

džin tonik

sacuvajte drvece, pojedite mladozenju?

lilit

Quote from: Джон Рейнольдс on 25-01-2012, 20:55:04

da, da...ovo bi mogla biti dobra poslovica, taman po kumovom ukusu.
a poslaću mu i ovu s drvećem, pa nek bira.
još mu možda napišem da napravi uvod sa: - pričaj srpski da te ceo svet razume (osim hrvati :lol:).
ako ima još ideja, tu sam.
hvala svima.

Mme Chauchat

Najbolja je verovatno "Dobro je kašto i pametnu ženu poslušati" ali Vuk & co. nude širok spektar fenomenalnih izjava:

СВАДБА И БРАК

Пијаној млади мили ђеверови.Свекрва се милој снаси својој радује:"Благо мени, ево снахе, ево одмјене!"Снаха тихо одговара испод мараме:"Тако врат ја не сломила с ове коњине, редом ћемо у планину сваке године."Ко није кућу градио и кћер удавао, тај не зна шта је трошак.Триста, без попа ништа (триста сватова, али за вјенчање треба и поп).Ко ћe удат цурицу, ваља продат јуницу.Ко he женит момчића, ваља продат вочића.Ако си се ти из шале женио, ја сам се од збиље удала (каже жена човекукоји се покајао).Жена држи три кућна стуба, а муж само један.
Жена носи мужа на лицу, а муж жену на кошуљи.Муж је глава а жена је срце куће.Нашла врећа закрпу (каже се када се двоје бедних узму).Није се оженио, већ се оледио (каже се за човека који се рђаво ожени).Није се удала, већ се заробила (каже се за дјевојку која се у зло уда).Пијана жена, тријезан муж, готова свађа.Радња је за човека, штедња за жену.Састало се зло и горе да се мало разговоре (кад се састану муж и женаобоје неваљали).Срећному жене умиру а несрећном кобиле цркавају.Узех врага све због блага, благо неста, враг ми оста (када се неко жени збогмираза).Тешко мужу који жене нема, а још теже који се са врагом натеже (са зломженом).За невољу бабу воде, кад дјевојке не находе.Докле ти је код мајчице, мирнија је од овчице; а када се с мужем здружи,од аршина језик пружи.

Midoto

Zašto ne izmisliš poslovicu i pripišeš je Srbima? Ionako imamo toliko raznih, za svaku priliku, da niko neće provaliti čak i ako ih je izučavao.

scallop

Ja sam joj izmislio, ali ne znam zašto je toliko tvrdoglava. :(

Mica Milovanovic

Kum nije dugme. Neće da ga upropasti...
Mica

Josephine

Žena ne stoji iza muškarca. Pogotovo ne ona uspešna.

Izvini, Lilit. :)

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 26-01-2012, 01:10:05

Žena ne stoji iza muškarca. Pogotovo ne ona uspešna.

Izvini, Lilit. :)

Пословица тако каже, а ти смишљај нове ако ти се постојеће не свиђају.

А тачно сам знао да ћеш реаговати, смешно си предвидљива.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

:D

Pa šta ti ja mogu kada ne mogu da odolim, a da te ne navučem. Možda staviš u potpis, štajaznam.

Джон Рейнольдс

Кхм... Ти си реаговала на оно што сам ја написао. Стварно треба имати промају међу ушима и мислити да је МЕНЕ овде било ко на било шта "навукао".

#Τζούτσε

Josephine

Melkor

QuoteСрећному жене умиру а несрећном кобиле цркавају.

Meni je ova hit  :!: Pogotovo sto pricamo o poslovicama za vencanje.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

džin tonik

nista to ne valja. mora biti nesto jos krace, nesto sto covjek moze izgovoriti, a polupijana uspavana publika misli odlutalih u kumin dekolte registrirati i dovoljno brzo shvatiti.

Stipan

Pa dobro, meni ovde definitivno nije jasno ko koga i na šta navlači.
Ima li u tom dijalogu skrivene konotacije?

džin tonik

kum kumu u podrumu?

Stipan

Tu je upletena i kumica, tako da...

scallop

... a i bik i junica...

Midoto

Našla u divnoj knjizi Bosiljke Kićevac:

Čoek ne može biti čoek dokle ga žena ne krsti.

A ima i ovih:
Ženu, pušku i konja može čoek pokazati ali u naruč ne davati.
I zla žena je dobra žena.
Ko za ženu nije, toga žena bije.
Ne stoji kuća na zemlji nego na ženi.

džin tonik

ove su jos gluplje od mojih saljivih. svaka cast bosiljki.

pokojni Steva

Nešto za mladoženju - Čovek se veže za reč, vo za rogove.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Midoto

Quote from: kralj Kuga on 26-01-2012, 11:15:20
ove su jos gluplje od mojih saljivih. svaka cast bosiljki.

Izguglaj o B. Kićevac. U pravu si - svaka joj čast.

A ima i ova, novija:

Nije čoek bolji ako drugoga pljuje.

Plut

Evo još nešto za mladoženju: Iako je zmija mala, udari je velikim štapom.  :lol:

džin tonik

Quote from: Midoto on 26-01-2012, 11:47:33Izguglaj o B. Kićevac. U pravu si - svaka joj čast.

A ima i ova, novija:

Nije čoek bolji ako drugoga pljuje.

kao da nemam pametnijeg posla od guglanja zenskih borbenih.

Plut

A, inače, imaš?  :mrgreen:

džin tonik

pametnije od zenskih borbenih je ako treba i zurenje u plafon.

Ugly MF

Iza uspesnog coveka stoji zena, iza neuspesnog - tasta!

lilit

hilfe ми опет треба!

до колико сати раде судови у београду, требало би да оверим неку пуномоћ (ил се каже - пуномоћје? :lol:)
да ли то може да се обави само радним даном или може и суботом?

Mme Chauchat

jel ti treba neki određeni ili?... I da li mora sud ili može i opština?
Gugl kaže npr.
http://prvisud.rs/radno-vreme-suda.html

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

opština i sud u Ustaničkoj su jedan preko puta drugog, tako da može da proba gdje hoće...

lilit

hvala draga, al guglovala ja pre nego sam se obratila sagitinom auditorijumu. :)
naleteh na oprečne informacije, pa rekoh...možda ovde saznam istinu!

šalu na stranu, najviše me zanima da li je moguće overu odraditi subotom ili bar u kasno popodnevno vreme.

u opśtini ne može, rečeno mi je da mora u sudu.

Mme Chauchat

Onda mislim da zavisi od pojedinačnog suda i još više od pojedinačne šalteruše i reda pred šalterom.  :cry:  Možda će Savajat znati kako to ide.

Meho Krljic

Koliko se ja sećam svojih avantura iz Palate pravde, sve posle tri sata je skoro pa nemoguće. Ali to je bilo pre dve godine, možda se u međuvremenu promenilo, kako se približavamo Evropi.

dejann

overa moze da se odradi u prvom opstinskom sudu u ustanickoj od 8-19h... ja sam krajem prosle godine overavao neki ugovor i bas sam naleteo na promenu smene sto ce reci da salteri rade u dve smene... za subotu ne znam
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

ALEKSIJE D.

Zavisi od punomoćja. Za zastupanje na sudu potrebna je overa u sudu. Bilo kom sudu. Punomoć se radi u najmanje tri primerka (jedan ostaje u sudu) a ostali ostaju kod vlastodavca.
Moguće je i punomoć overiti u opštini (takodje bilo kojoj) ali je pitanje za koje svrhe je punomoć
Izjava - punomoć u sudu ima važnost bilo gde, pogotovo pred sudovima.
Po deficiji, sudovi rade do 15 časova ( ne znam za sud bivši V u Novom Beogradu) on ima neke šalter sale sa strane.
Cene overe su različite u opštini i sudu. Mislim kako je sud malo jeftiniji.

pokojni Steva

Bogme, ja sam lane overio ponumoć (za auto) u mesnoj zajednici (kancelariji), bili ubedljivo najjeftiniji.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

lilit

hvala svima.

odoh sutra zorom u četvrti opštinski sud pa javljam kako stoje stvari. ako kome zatreba. :)

scallop

Jesi li sigurna da neko radi subotom po sudovima? Ne rade ni radnim danima kako treba. :mrgreen:

lilit

pa sad, tako piše na 70% sajtova koje sam pronašla. :lol:
ništa me ne košta da se odvučem do tamo sutra, a ako ne radi, odoh na dunavski kej da popijem jutarnju kafu i punim baterije. kao i svaki drugi mizogin, pardon, mizantrop.

Hobit

Radi Sud, ako je reč o prvom opštinskom (bivši četvrti), radi overa punomoćja, do 14h
Moja rođena sestra radi tamo, upravo sam proverio
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!