• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za mart - predlozi...

Started by Boban, 09-02-2012, 00:52:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hrundi V. Bakshi

Pa normalno, sad je postavljač teme na muci - kako da uskladi temu sa mojom pričom. Ja svoje odradio, a on/a neka vidi šta će.

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 11-02-2012, 08:14:54
Ne, imamo jednog pobednika i DVOJE prvoplasiranih. Ni dve, ni dvojicu, već dvoje, jer je jasno ko stoji iza dve prvoplasirane priče, ni on ni ona izgleda ne mogu da prevaziđu mane u svom pisanju, a one ih uvek odaju, meni bar.

Dragi, dragi drkadžijo, apsolutno ista stvar važi i za tebe.  8) S tim što ja svoje priče, u poslednje vreme, pišem skoro pa na snegu. :) I to je, svejedno, dobra vežba za jednom kada se uozbiljim, spisateljski sazrim i uobličim izraz.

Ok, predlog je da se DVA pobednika dogovore oko teme.

Hrundi V. Bakshi

Pa dobro, ti si poznati nindža, ja recimo pišem u toploj sobi, kao i svaki drkadžija.

Josephine

Hrundi V. Bakshi

Ergon Lar Tund

Slažem se, za pisanje priče po onim slikama bi bilo potrebno konzumiranje lakših ( a u nekim slučajevima i težih) droga. Možda, kao što je neko i rekao, da se zadaju i kraj i početak, kako ne bi dolazili do priča koje nisu nimalo vezane za fantastiku.
"Life is a dream from which we all must wake before we can dream again."

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 11-02-2012, 08:14:54
...ni on ni ona izgleda ne mogu da prevaziđu mane u svom pisanju, a one ih uvek odaju, meni bar.

Ja sve čekam da čujem koje su to mane. Koristiće.

Anomander Rejk

Šta je sa onim predlogom o epskoj fantastici na ovim prostorima, bilo je već više čistih sf tema ( jun, decembar recimo )možda je vreme za jedan krug malo drugačije fantastike...
Tajno pišem zbirke po kućama...

vimen

tema da bude pesma idola "glavna ptica" sa albuma "odbrana i poslednji dani". ili ceo album.
ili ipak da tema budu paraziti. biološki konkretni i metaforični (napomena za stolare).

Josephine

Ne pišem epsku. Nervira me.

Skalar

Епска, ал без змајева, вилењака, елфова, орка, хобита, тролова и патуљака. Баш-Челик пожељан  :!:  !
Пиво и ћевапи спајају људе.

Anomander Rejk

Skalar sve se slažem, osim zmajeva, nemoj njih da mi izbacuješ  :) .
D, nerviranje baš i nije argument  :) . Nisam ni ja bio previše oduševljen čistim sf zadacima, al sam ipak
pisao na zadate teme.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Pišem šta se zada. Samo iznosim stav.  8-)

Skalar

Ма волим и ја змајоње, ал сам рачунао да и њих ћушнемо та тране да не сметају Баш-Челику да бЉесне пуним сјајем. Но, Аномандер, ево да коригујем предлог: са змајевима и Баш-Челиком. Јбт, кад се то удружи, има да сатре Раду Марковића  :x.

Josephine

Hajde da opet uplovimo u vode naučne fantastike.

Putnik vasionom vraća se kući posle mnogo, mnogo, mnogo godina. Izvanredna prilika da svako izgradi jedinstveni svet na Zemlji.

Ergon Lar Tund

Možda je tako i najbolje ; zadati samo neki žanr, naprimer steampunk, spejs operu, balkansku fantatsiku itd. Verujem da će više ljudi pisati nego kada je tema sa određenijim zadatakom ; ne znači da će kvalitet biti veći, ali će se naći više onoga što valja, nego ovako (mada možda ne mogu da sudim, jer još nisam učestvovao).

Angie

Quote from: D. on 11-02-2012, 13:55:39

Ok, predlog je da se DVA pobednika dogovore oko teme.

Necemo se nikada dogovoriti, posto si ti anti-fantasy, a ja anti-sf. Sto vise zmajeva, patuljaka, elfova i trolova, a manje svemirskih brodova, na jednom mestu - to bolje :) .
Epska fantastika bazirana na nasoj mitologiji je i dalje moj favorit. Naravno, ako se to uklapa sa Hrundijevom pricom :wink: .

Josephine

Angie

Pa dobro, nisam ni ja potpuno "anti-sf" :).

Skalar

Змај Харалампије  versus  Баш-Челик!

angel011

Zmajevi, patuljci, elfovi, trolovi i svemirski brodovi.
We're all mad here.

Суба

Време је за алтернативну историју. Да се прича одвија у свету какав би био да се неки знаменити догаај није десио. Нпр. да није било Сарајевског атентата или немачког напада на СССР.  :?

vimen

scallop

Ne znam koliko radioničara je zrelo za dobru pripremu. Nemojte da većina konsultuje malog Đokicu, pa posle da drvimo o tome. Inače, meni ne bi bila prvina.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Dobro, kada mi ne date da predložim temu, u ime nesporazuma o slobodnom tumačenju teme, podržavam slikovno rešenje. Sa slikom po Bobanovom izboru isključivo.

Ergon Lar Tund

Dobra ideja je za alternativnu istoriju, ali možda da ograničimo vremenski period onog što se moglo dogoditi i šta bi bilo da se nešto nije dogodilo (jeste rogobatna rečenica) .

vimen

ne, ne, bez dodatnih pravila, okvira i zahteva. to će samo da zakomplikuje situaciju i unese pometnju u interpretaciju zadatka. tema je dovoljno kompleksna i izazovna. skalopova bojazan je na mestu, ali ja sam za da probamo. biće problema na raznim nivoima, od objašnjavanja sveta do smeštanja priče u njega i ako bismo izabrali ovu temu mislim da bi malo veći broj karaktera bio prigodan.

scallop

Kao dodatno pravilo, recimo, da se pre otvaranja glasanja priče tri dana mogu "obarati" na delu uverljivosti alternativnog sveta.  :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

vimen

i specijalna nagrada za najmaštovitije ubistvo vergilija. ...a onda sam mu nabio stihove kroz nozdrve i gledao ga kako se previja dok je njegova bljutava lirika probijala put kroz creva do mesta iz koga je mogla da se oglasi sa manje ubogim prizvukom. onda sam ga naterao da je zapiše tako pročišćenu, pa ponovljao proces sve dok nismo stigli do postmoderne, a onda sam ga zadavio onim jednim stihom na koji se svela sva njegova poezija. na vratu je ostao modar trag slova "poema per rectum".

scallop

Ba[ si mu ga dao! Colo(n)salno!

Boban

Dobro, D. ako bi ti dali da zadaš temu, šta bismo dobili?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

- Žena prevodi muškarca žednog preko vode i stvara mu srčku u momentu kad se najmanje nada?  :mrgreen:

Skalar

Лони, срчки се никад нико не нада. Веруј ми, знам то.

Stipan

Ma šta se palite, ovo smo prošli već X puta, Boban kao traži predloge i onda zada temu koja veze nema ni sa čime iz večernje revije želja.

Ja se ionako neću držati zadatka. Ima da pišem kako mi se ćefne, pa vi kažnjavajte kol'ko vam duši drago.

Boban

Ovo je kleveta.
Najmanje šest puta prošle godine su bile teme koje su drugi zadali.
Toliko će biti i ove godine.

A ti, Stipane, šta god da pišeš, zakucan si za zadnje mesto.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Josephine

Quote from: Boban on 12-02-2012, 01:28:32
Dobro, D. ako bi ti dali da zadaš temu, šta bismo dobili?

Dobili bismo psihološku vežbu, tačnije - vežbu unutrašnje motivacije likova.

Po ugledu na Raskoljnikova ili Zapise iz podzemlja, tema bi bila veliki unutrašnji (pre)lom. Glavni junak se snažno lomi, smišlja, premišlja... u vezi sa bilo čim, u bilo koje vreme, bilo gde, nema ograničenja u vremenu, prostoru i uzroku/razlogu preloma.

(Pre)lom mora da bude autentičan. Dakle, ne očekuje se iznenadan i besmislen izlazak iz stanja autizma, iznenadna i neobjašnjena promena načina ponašanja. Zanima nas introspekcija i tok misli glavnog junaka. Zanima nas put/ponašanje junaka do i posle snažnog unutrašnjeg (pre)loma.

Mnogo je naivnih likova i priča, vreme je da naučimo da radimo introspekciju i verodostojno opažanje drugih, kako bi nam likovi u pričama bili uverljivi, realistični, upečatljivi i pamtljivi.

Savajat Erp

Против сам...ја волем лаке ноте. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Quote from: D. on 12-02-2012, 13:57:54
Glavni junak se snažno lomi, smišlja, premišlja...

Dakle snažni Lomi ti je tajna ljubav!

Hiperhik

Stipane, ajde ne ljubomoriši više..  ;)

scallop

Epska fantastika sa svim greškama. Ne mogu da se lomim, polomiću se. :mrgreen:

Stipan

@HH - Moram, vidiš da me više ne voli. I prepade me sa tim jezivim avatarom!

Savajat Erp

Ш`о? Аватар јој је баш кул...кад није хтела да стави неко штене или маче или шта већ...дакле, још је добар какав би могао бити :)

Stipan

Ma nije njen nego Hiperhikov, bre!

Josephine

Moramo da pišemo prelom, naiva je odavno prevaziđena... Nema priče bez uverljivih likova i uverljive situacije.

scallop

Ma, daj! Ne znate ni neuverljive likove da ubodete, ni da prepoznate. :mrgreen:

Josephine

Hiperhik

Quote from: Stipan on 12-02-2012, 14:14:18

Ali Stipane, to nije avatar, to sam ja.

Pa sad vidi šta je genuine prepadanje..  :evil:

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 12-02-2012, 14:14:18

О том сам и говорио....ХХ није женско?!!!  :) :) :)

Stipan

AKO JE ONO ŽENSKO, JA PRELAZIM U UGROŽENU SORTU TEBRA!!!