• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za mart - predlozi...

Started by Boban, 09-02-2012, 00:52:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Epska fantastika: Rastko Nemanjić odbio da se zamonaši. Trista godna kasnije... Hiljadu godina kasnije...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hiperhik

Naravno da jesam žensko. Zašto ne bih bio??

Eto ti i preloma, pride.

Savajat Erp

Quote from: scallop on 12-02-2012, 14:24:16
Epska fantastika: Rastko Nemanjić odbio da se zamonaši. Trista godna kasnije... Hiljadu godina kasnije...

Или...Растко Немањић одбио да се замонаши јер је члан тајног чаробњачког друштва из Солуна...али! Неко је украо тајни предмет од кога зависи судбина тадашњег света...Растко добија задатак да га нађе и креће у потрагу са дружином коју поред њега чине патуљак, гоблин, елф, чаробњак приправник, две виле и тајанствени ратник...300 год касније...1000 год касније...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

A da dobiješ seal of approval od svog pokrovitelja koji te je nedavno uzdigao?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Ју лост ми манго, ман...ко ме то је недавно воздигао? :) :)

Loni

Da se Rastko ne zamonaši, Srbija bi nastavila da bude katolička.
Njegov otac krunisan je kao katolik.

Zanimljivo bi bilo videti kako bi alternativna istorija izgledala u tom slučaju.

Da li Srbija najebavala koliko jeste, da li bi Hrvatska i Srbija uopšte bile dve države?
Možda bi Srbija u tom slučaju nastradala od Rumunije ili Bugarske, koju bi Rusi podrži u ratu protiv Srbije mnogo žešće nego što su je podržali onomad?

Svašta može biti.

scallop

Pojma ti nemaš o tome, ali ako. Brat mu je dobio krunu od Pape. Međutim, svašta drugo bi se dogodilo.

Savajat Erp

Питам се какав је Лонијев ток мисли? Хаотичан, рекао бих :)

Loni

A da. Savin i otac i srednji brat zvali su se isto, a brat je dobio krunu od pape.

A kako i ne bih haotirao realnu istoriju, kad previše razmišljam o alternativnim.

angel011

Da bi mogao da razmišljaš o alternativnim, mora da ti bude poznata realna istorija. I to vrlo detaljno.
We're all mad here.

Josephine

Upravo sam gledala dokumentarac na history kanalu o tromeču između Alija i Frejzera. Mitski tromeč i izjednačena borba na život i smrt.

Radili smo dvoboj, ali ja bih da radimo borbu na život i smrt, ali izjednačenu borbu podjednako velikih volja, kroz perspektivu jednog učesnika - gubitnika. To podrazumeva taj veliki (pre)lom koji sam već pominjala, introspekciju i, pre svega, unutrašnju pobedu volje, pa tek onda spoljašnju borbu.

Razlog gubitka borbe može da bude bilo koji, junaci bilo koji, vreme i mesto bilo koje, ali su bitni: volja, život i smrt i borba.

?

mac

Muhamed Ali i Džo Frejžer se nisu borili na život i smrt.

Savajat Erp

Хехе, Мак враголан :)

Ова идеја ми се свиђа...онако. :)

Josephine

To je manifestacija Hegelovog koncepta borbe za priznanje između dva subjekta u kojem je svako spreman da izgubi svoj život ne bi li dobio priznanje, a ono je u pobedi - gospodar/rob.

To kaže Miloš.

A ja kažem da je borba takvih volja uvek borba na život i smrt.

scallop

Josephine

Ničeg izazovnog u epskoj fantastici. Ne pišem i ne čitam.

Savajat Erp

Ограничи се само на свој случај...има изазова у ЕФ...даклем, подржавам ову идеју и ову од Д. малопре....или неку смешу обе. Ватева :)

Josephine

Pišite epsku. Možda je vreme da se odmorim... Učestvovala sam u svakom krugu dosad. Milom ili silom.  8-)

scallop

Ja sam se odmarao poslednje dve runde. Zbog teme.

Josephine

Ma ok. Samo nemojte da se žalite kada počnete da čitate pristigle radove.  8-)

Суба

Избор је алтернативна истрија или епска фантастика. Дивно. Сањам ли?  :evil: :-| :!:

scallop

Da se žalim? Ima da ih razbijem. :evil:

Boban

Epska fantastika je otpala u skokovima.
D. šta je tvoj definitivni predlog?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

Quote from: zakk on 10-02-2012, 01:18:42
Napišite priču u kojoj glavni lik vidi snove drugih ljudi, ali to ima posledice.

Tek da se ne zaboravi.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Anomander Rejk

Quote from: Суба on 12-02-2012, 21:21:00
Избор је алтернативна истрија или епска фантастика. Дивно. Сањам ли?  :evil: :-| :!:
Subo, kratko nam radovanje trajalo... :(
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Quote from: Boban on 12-02-2012, 21:54:42
Epska fantastika je otpala u skokovima.
D. šta je tvoj definitivni predlog?
Jel' to sad pokazujemo mišiće? Će pišemo Protiv Irvinga, Crni Cvet ili Poslednjeg Srbina?

Loni

Neki od predloga:

1. Lavirint
2. Trojanski konj
3. Alternativna istorija 90-tih
4. Eh kad se samo setim što se nekad dobro jelo
5. Kobno zaglavljenje
6. Ledeno doba

Josephine

Quote from: D. on 12-02-2012, 20:32:30
Upravo sam gledala dokumentarac na history kanalu o tromeču između Alija i Frejzera. Mitski tromeč i izjednačena borba na život i smrt.

Radili smo dvoboj, ali ja bih da radimo borbu na život i smrt, ali izjednačenu borbu podjednako velikih volja, kroz perspektivu jednog učesnika - gubitnika. To podrazumeva taj veliki (pre)lom koji sam već pominjala, introspekciju i, pre svega, unutrašnju pobedu volje, pa tek onda spoljašnju borbu.

Razlog gubitka borbe može da bude bilo koji, junaci bilo koji, vreme i mesto bilo koje, ali su bitni: volja, život i smrt i borba.

?

Pa, ova tema ne zabranjuje smeštanje radnje u okvire epske fantastike... Lepo piše da je tema izuzetno slobodna u svakom aspektu, pa i u žanrovskom. Bitna je volja u ovoj temi.

Dakle, da sažmem, moj predlog je borba dve izuzetne i podjednako jake volje, a priča se pripoveda iz perspektive gubitnika.

Vežbamo introspekciju, unutrašnju motivaciju junaka, psihologiju jake volje/ličnosti i suočavanje sa gubljenjem bitne, velike, životne borbe.

Tema je inspirisana mečevima izmeđi Alija i Frejžera, pa ne bi bilo loše pogledati bar poslednji meč ove dvojice...

pokojni Steva

Nikakve ja tu razlike sa dvobojem jok da vidim.

Josephine

Ovo je uže specifikovano. Mnogo uže. Konkretna vežba.

pokojni Steva

Bem mu, šta bi ti tek padalo na pamet da malo urednije pratiš te "edukativne" kanale  :lol:

Meni je to i dalje duel, dvoboj... Možda izvući poraženog, prognanog, šta god, u prvi plan. Posle "dvoboja", stvari su jasnije neg tokom.

Boban

Mislim da ti tu nešto nisi dobro shvatila.
Pre svega, mi koji nismo spavali u noćima velikih bokserskih duela imamo sasvim drugačiji osećaj...
A ugao gubitnika je ugao gubitnika iz duela, nema tu velike mudrosti, a svakako ne te prefinjene nauke koju pominješ.
U stvari, ti tražiš da pišemo o gubitnicima. Kao da je to posebno zanimljivo.

Josephine

Iz te prefinjene Hegelove nauke je izašao Marks, a iz toga Lenjin, a iz Lenjina... (opet kaže Miloš).

A ja kažem: u takvoj borbi meni je veoma zanimljiv ugao gubitnika.

Mislim da ovde ja nisam shvaćena. Ili prosto svi izbegavaju škakljivu (gubitničku) temu...

ALEKSIJE D.

Rastko Nemanjić gubi bitku od bogumila i istorija kreće drugim pravcem. u boks meču sa Vukanom, on doživljava nokaut na reci Limu, kod manastira Banja...
Tema do bola.

scallop

Da nije i tebe Boban delegirao? Sjajna tema!

Josephine

Ma on jadnik samo traži puteve da se uključi i bude prihvaćen. Problem je što se predstavlja kao da ga ništa ne interesuje, a redovno se javlja. Pa je prosto najbolje pustiti ga da se uključi kada oseti da je spreman.

Boban

Quote from: D. on 12-02-2012, 22:27:34
A ja kažem: u takvoj borbi meni je veoma zanimljiv ugao gubitnika.

šta je zanimljivo u gubitnicima sem da su bili nedovoljno sposobni da budu pobednici.
Evolucija je odavno presudila gubitnicima.
Zašto da ih opevamo kroz prozu?

Josephine

Zato što je ljudski, a uverljivost ljudskosti je suština teme.

Суба

Зато што не верујемо сви у еволуцију.  xanix 

Nightflier

Quote from: Loni on 12-02-2012, 16:19:20
A da. Savin i otac i srednji brat zvali su se isto, a brat je dobio krunu od pape.

Otac mu je kršten kao katolik, pa je promenio veru.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Ne bih mnogo verovao Nightflieru. Za sto godina od zvaničnog raskola ideja različitosti nije bila tako urasla kako on zamišlja. Sve se svodilo na nadležnost, a ona se zaobilazila prema potrebi. O konverziji da i ne govorimo.

Nightflier

Otkud ti znaš šta ja zamišljam? Samo sam izneo podatak da je Stefan Nemanja kršten kao katolik, pa se kasnije krstio kao pravoslavac. Podatak je lako proverljiv.
First 666

scallop

Mnogo toga zamišljaš. Na primer, ni danas se ne možeš krstiti dva puta, a kamoli tada. Ti više govoriš o tome GDE je Stefan Nemanja kršten. Kad je promenio sedište, promenio je i jurisdikciju. Pre samostalnosti svoje države. Glavni problem kod naših pisaca željnih epske fantastike je što u pripremi ne mogu da se ture u ondašnje tintare.

Boban

Stefan nemanja je kršten kao katolik jer u trenutku rođenja nije bilo pravoslavne crkve u blizini, a roditelji su se plašili da ga ne zaposedne đavo, pa su pristupili obredu u najbližoj crkvi.

Nightflier

Quote from: scallop on 12-02-2012, 23:32:40
Mnogo toga zamišljaš. Na primer, ni danas se ne možeš krstiti dva puta, a kamoli tada. Ti više govoriš o tome GDE je Stefan Nemanja kršten. Kad je promenio sedište, promenio je i jurisdikciju. Pre samostalnosti svoje države. Glavni problem kod naših pisaca željnih epske fantastike je što u pripremi ne mogu da se ture u ondašnje tintare.

To pravilo je uvedeno malo kasnije, Skalope. Ne ulazim u političke okolnosti o kojima pričaš. Ne ulazim u razloge zašto je dva puta kršten. Može biti da je bilo onako kako je Boban izneo. Samo kažem - čoveka su krstili dva puta, dva popa, jedan katolički i jedan pravoslavan. Sa razmakom. I ne vidim kakve veze epska fantastika ima veze sa bilo čim.
First 666

scallop

Hiperhik

Quote from: Boban on 12-02-2012, 23:33:20
Stefan nemanja je kršten kao katolik jer u trenutku rođenja nije bilo pravoslavne crkve u blizini, a roditelji su se plašili da ga ne zaposedne đavo, pa su pristupili obredu u najbližoj crkvi.

Hm. SPC kaže da se Zavida "sklonio u Zetu od nereda, i tu krstio Nemanju, po katoličkom obredu". Nečastivog, odnekud, ne pominju.

Nightflier

Uzmi knjige starostavne, pa proveri i postavi ovde. Može biti da su me pogrešno učili, ne kažem.
First 666

scallop

Ето, ја не верујем да је православно крштење 1113 године било различито од католичког, јер је Раскол био 65 година раније. И данас је, ако то ситуација налаже могуће да и несвештено лице крсти речима: Ја те крстим у име Оца и Сина и Духа Светога, Амин (или Амен, свеједно).

Nightflier

Quote from: scallop on 12-02-2012, 23:56:56
Ето, ја не верујем да је православно крштење 1113 године било различито од католичког, јер је Раскол био 65 година раније. И данас је, ако то ситуација налаже могуће да и несвештено лице крсти речима: Ја те крстим у име Оца и Сина и Духа Светога, Амин (или Амен, свеједно).

Ako će ti biti lakše, na ono drugo gledaj kao na reprizu.

A pošto ja ne učestvujem u radionici, ne bih da spamujem temu. Samo sam hteo da skrenem pažnju na zvaničnu istorijsku činjenicu, koja bi možda bila od koristi. Ja sad odoh odavde, a vi nastavite da birate o čemu ćete pisati.
First 666