• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Бизаран проблем са хард диском

Started by Tex Murphy, 11-02-2012, 20:34:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Од прије неког времена чудна се ствар дешава са мојим хард диском (не системским већ другим на коме су ми сви филмови и остали битни подаци) - понекад приликом дизања система систем једноставно не препозна хард диск и понаша се као да га нема. Први пут тај проблем се јавио прије отприлике двије седмице и тада сам га ријешио једноставним рестартовањем рачунара. У посљедње вријеме, however, проблем се јавља све чешће и потребно је све више и више пута рестартовати рачунар да би се хард диск удостојио да се појави.
Данас сам покренуо онај Windowsов програм за тестирање исправности диска и након много сати рада пријавио је да није пронашао ништа и да хард диск ради као сат. Да ли ми диск рикава и да ли је вријеме да бекапујем податке? Ако рикава, зашто Windows ништа не пријављује? Постоји ли неки други добар а бесплатан програм за тестирање исправности диска?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Skalar

Да ли је у питању SATA или ATA  диск, тј. да ли је са плочом повезан уским или оним широким пљоснатим каблићем?

Један од најбољих програма је HARD DISK SENTINEL . На жалост, није бесплатан, али ако ниси гадљив на пиратске верзије, може се наћи ту и тамо. Тај програм ће ти испитати дискове, рећи колико дуго је сваки дана и сати у употреби, у каквој је кондицији (у процентима) и колико још дана може радити. Ово последње, колико дана може радити, само је претпоставка, а из искуства знам да су дискови, којима је програм предвидео још три дана, радили без проблема још пар година.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Tex Murphy

Хвала! Иначе, у питању је, ако се не варам, АТА диск - у сваком случају, диск није нов, тј. није купљен са машином коју сам узео прије неколико мјесеци, већ сам га пренио из старог компјутера.
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

http://depositfiles.com/files/5sxawcwso

Сад ћу и ја да га пробам, имам два баш матора харда.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Tex Murphy

Скинуо сам програм и чим сам га инсталирао, он је тестирао дискове.
Мој нови диск је у функцији 163 дана и здравље и перформансе су му 100%.
Стари диск, међутим, има здравље 43%. Нажалост, немогуће је копирати и пејстовати извјештај, али укратко - он каже да имају нека 43 лоша сектора на диску и препоручује ми често бекаповање података с тог диска.
Естимејтовано преостало вријеме живота диска је 214 дана.

Дакле, да ли је могуће да ови зли сектори доведу до поменутог проблема с нестајањем диска?
Genetski četnik

Skalar

Хм, покушај са заменом кабла. Ови нови САТА каблови су најчешће разлог да плоча не види диск, али и код старијих АТА каблова зна доћи до грешке, па понекад замена помогне. Немој куповати нови кабел, него види дал можеш негде позајмити, па ако то реши проблем, онда купи. Није то скупо, ал што би џабе бацао паре ако није кабел у питању.
А већ кад будеш озварао компјутер да замениш кабел, онда извади диск напоље, очисти га од прашине, мало промрдај џампер којим се одређује да ли ће диск бити мастер или слејв (то је онај џампер позада, код напајања и утичнице за кабел до плоче), али пази да џампер вратиш на исто место на ком је и сада.

Ако замена кабела реши проблем, онда би било добро да бекапујеш све податке са тог диска и да га форматираш (NTFS), a онда да вратиш податке назад.

Ако није кабел у питању, може бити више разлога за ситуацију "сад га види-сад га не види" између плоче и диска, а најгори и веома чест разлог је цркавање електронике на диску. Ако цркне електроника, онда се мора пронаћи идентичан а исправан диск, са ког се пребаци плочица са електроником на неисправан да би се спасили подаци.

У случају да ти горепоменути програм покаже енормно грејање хард диска (за разне моделе и произвођаче је различито, ал ако иде преко 40 степени Целзијуса онда цркава електроника), под хитно спашавај податке.

Још једно питање: да ли се у задње време јавља некакво џангрљање, лупкање, кликање, какво раније ниси чуо из кућишта?

Skalar

Касно сам приметио твој пост са резултатима испитивања диска. Лоши сектори нису разлог за сад га види-сад га не види. Највероватније је електроника при крају радног века. Али, прво пробај са заменом кабла, бекапом података, а онда са форматирањем диска. Кад га форматираш, поново га испитај. Немој се изненадити ако лоши сектори нестану. Али, ако и тада буду ту, онда је најсигурније купити нов диск чим будеш у прилици.

Tex Murphy

Е друже, много хвала!
Иначе, биће да сам слагао за тип, пошто Хард Диск Сентинел каже да је ипак у питању САТА диск.
Е сад - што се температуре тиче, на стабилних је 40 степени и програм ту не јавља никакву узбуну. Кад је ријеч о чангрљању и сличним звуцима - њих чујем већ одавно, много прије него што се проблем појавио. Углавном се јављају при подизању система, чини ми се.
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Ево шта каже мени:

1.

Power on time: 1587 days, 20 hours...  8)
Estimated remaining lifetime: more than 237 days
Total start/stop count: 3519
Performance: 91%

2.

Power on time: 700 days, 21 hours...
Estimated remaining lifetime: more than 1000 days
Total start/stop count: 5040
Performance: 92%

Једно што овај први ради на 40 степени, док је други стално на 42...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

@Harvi: Što se zvukova tiče, probaj da otvoriš kompjuter pa da ga usisaš.

Ovo sa hrad diskom bi mogli da budu kontakti, nešto nije spojeno kako treba, mrdne za delić milimetra pa ga sistem ne prepozna.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: Skalar on 11-02-2012, 21:04:56
да ли се у задње време јавља некакво џангрљање, лупкање, кликање, какво раније ниси чуо из кућишта?

ehej - meni se povremeno čuje neko bizarno kliktanje, isključivo pri startovanju a onda nestane čim se sve digne kako treba.
šta bi to moglo biti?
https://ljudska_splacina.com/

Skalar

@Harvester - 90% да ће замена каблића решити проблем, и 10% да цркава електроника. САТА каблови су најчешће велико с. и сервисери на њиховој замени мажњавају људима лепе парице, с тим што измисле да су радили не знам ти ја шта.

@ Джон Рейнольдс - Ту су у горњој темературној граници, што би, дугорочно гледано, могло бити лоше за њих. Отвори компјутер, извади дискове (али пази шта радиш) очисти их од прашине и врати на исто место. Издувај или усисај прашину из кућишта. Не би било лоше да убациш између њих један од оних специјалних вентилатора за хард дискове (мада то баш и није јефтина варијанта), или неки од оних већих обичних вентилатора - чисто да се нађе, неће да штети, а охладиће дискове за 10-ак степени.

Skalar

:x Ајој, отворићу клинику! Шалим се, имам нешто искуства у сервисирању, па ако могу да помогнем, радо ћу то учинити.

@Ghoul - Скини овај програм о ком причамо, испитај диск у свом компјутеру и сам ћеш извући исправне закључке. То што чујеш кликање приликом подизања система није ништа неуобичајено - то се чешаљ са главама помера изнад меморијских плоча у унутрашњости диска. Што старији диск то кликање гласније  :x. Но, ако се то кликање чујеш у свакодневном раду, рецимо док сад читаш постове, а он почне кликати као блентав, онда није добро.

За то кликање приликом подизања ситема: ако имаш могућности бекапа података не би било лоше форматирати тај диск или ту партицију где ти се Виндовс налази, а ако то није препоручљиво, онда уради једну добру дефрагментацију - дуго траје, ал не боли и може помоћи. Препоручујем програм O&O Defrag.

Tex Murphy

Хехе, ко ти је крив кад си учен, па ми навалили на тебе ко манијаци!  :!:
Хвала много у сваком случају, пробаћу са замјеном кабла.
Genetski četnik

Ghoul

zahvaljujem skalaru. xcheers

skroz sam zaboravio taj osećaj kad na sagiti nađeš nekog ko ti kaže nešto korisno i pametno na kulturan način! :|

Tex Murphy

Крепо ми је екстерни хард диск!!!
До данас је радио као сат (осим што се повремено дешавало да га компјутер не препозна, а у већини случајева проблем је рјешавало ископчавање и поновно укопчавање) а сад је све пропало! Наиме, прво сам примијетио да ми се зацрвенио торент који је смјештен на том диску (Бартонов Ед Вуд, одличан филм), а онда на свој ужас да компјутер уопште не препознаје тај диск. Односно препознаје "слово", тј. диск се налази на списку расположивих дискова, али не може да му се приступи. Кад га иштекам па поново уштекам, каже ми да морам да форматирам диск.
Слично (тј. потпуно исто) дешава се кад диск утурим у свој новокупљени лаптом. Е сад, ово је некакав АДАТА диск од неких 400тињак гигабајта и натоварен је до краја разноразним серијама и филмовима и ако ми све то пропадне, начисто ћу да се самоубијем.
Е сад, наиме, то је било тако све до прије једно сат времена, а онда је мој компјутер (не лаптоп, него "нормални" компјутер) почео напрасно да се заглављује кад утурим у њега овај хард диск. Значи тако се крвнички заглави да једино функционише гашење на дугме. Касније сам на свој ужас открио да се то дешава чим утурим било шта у било коју УСБ рупу (чак и обичан једногигабајтни флеш драјв)! Помагајте! Управо га антивирусујем Авастом, али за сада ништа није нашао и вјероватно и неће :-(
Genetski četnik

Skalar

Дај боже да грешим, али по опису догађања рекао бих да на том екстерном диску цркава или је већ цркла електроника (95% да јесте, а 5% да није). Под хитно однеси диск у неки севис, или код неког колеге, па покушајте да спасите податке са њега, а онда следи форматирање, ако успе, наравно. Постоји шанса да се пореметио због препуњености, јер неки дискови тотално успоре и имају симптоме умирућег диска већ кад им се препуне 2/3 капацитета.

Ghoul

Quote from: Skalar on 12-12-2012, 17:04:57
Постоји шанса да се пореметио због препуњености, јер неки дискови тотално успоре и имају симптоме умирућег диска већ кад им се препуне 2/3 капацитета.

dođavola, ja imam čak 3 komada, pri čemu su 2 krcata (jedan od 160, drugi od 320 gb), a onaj treći, od 1,5 TB, puni se i prazni ali retko kad ima više od 3 Gb slobode.

za sad nisam imao problema ni sa jednim ali ove priče me brinu.
ima li kakav warning sign pre nego što dođe do harvesterovskih simptoma?
i koliko je lako/teško spasti podatke ako dođe do najgoreg?

Skalar

Quote from: Ghoul on 12-12-2012, 17:14:39
Quote from: Skalar on 12-12-2012, 17:04:57
Постоји шанса да се пореметио због препуњености, јер неки дискови тотално успоре и имају симптоме умирућег диска већ кад им се препуне 2/3 капацитета.

dođavola, ja imam čak 3 komada, pri čemu su 2 krcata (jedan od 160, drugi od 320 gb), a onaj treći, od 1,5 TB, puni se i prazni ali retko kad ima više od 3 Gb slobode.

za sad nisam imao problema ni sa jednim ali ove priče me brinu.
ima li kakav warning sign pre nego što dođe do harvesterovskih simptoma?
i koliko je lako/teško spasti podatke ako dođe do najgoreg?

Нешто се не сећам да постоји неко класично упозорење. Звук рада диска је најчешће индикатор исправности. Кад почне учестало и све гласније да "клика" онда је време за посету сервису, па макар и превентиве ради. Оно досадно "дрљање", које се итекако разликује од "кликања", није последица квара на диску него је то Виндовса.

Од тога шта је цркло код диска зависи тежина спашавања података. Ако цркне електроника, онда се тражи иста таква са неког другог диска (исти произвођач, иста серија, наравно), пребаци се и изврши се свлачење података. Е, сад, колико је лако доћи до друге електронике и колико је власник вољан да је уступи на пар сати сасвим је друга прича.
Ако се деси да откаже механика (најчешће пукне чешаљ на ком се налазе главе за читање/писање) проблем добија димензију катастрофе јер долази и до оштећења плоча унутар диска гребањем... И то се може у неким сервисима поправити и подаци донекле спасити, али најчешће је губитак података трајан.

Džek

Mene čudi što mu komp usb fleš ne prepoznaje nakon što ušteka poluispravan HDD.

Međutim, za neprepoznavanje USB uređaja (dakle, Win odbija da vidi uštekane USB uređaje) imam prost i efikasan lek, jer mi se to često dešavalo a nije na odmet da ga podelim sa vama.

Isključite komp iz zida. Ne pozadi na napajanju, nego baš iz zida. (Dioda na Asusovim matičnim pločama nastavlja da svetli iako ugasite napajanje na prekidaču)

Ostavite tako nekoliko minuta (pet je sasim dovoljno), uključite mašinu i svi USB-ovi rade.

Naime, nešto se pobrljavi u Biosu, ili na nekom drugom rundimentarnom nivou skalamerije i komp ne pozna više USB uređaje. Kada matična ostane bez napona (napona ima iako je napajanje isključeno, mislim da ide preko onog 12V džeka) dešava se neki reset i sve dođe na svoje mesto.

Takođe pitanje za Skalara:

Imam WD Caviar, blue edition, od 160 Gb i kao da radi ali i ne radi. U pitanju je PATA ver i prilikom boot-a kompjutera mi ne izlista HDD, nego stavi tri tačke. U BIOSU ga, pod opcijom automatskog traženja i prepoznavanja HDD-a ne nalazi.

Da li to vredi spašavati ili je za kontejnera? Mislim da ako je skroz rikavela da bi prilikom boot-a mašine prikazao NO DEVICE ili sl...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Barbarin

@ Džek proveri kablove, da li su dobro udžekani, izvuci pa ih ponovo stavi.

@ Harvi jbg, i ja imam externi koji je pun, al ga ne držim upaljenog na kompu, a pogotovo ne da torentujem s njega. Inače imam dva hard diska i na jednom mi je sistem a i na njega torentujem, drugi mi je kao skladište, tako da ga malkice više štedim.

@ Ghoul i nema nekih predznaka, moj seagate od 1 tb je riknuo od jednom, a riknuo je tako da ništa nije moglo da se spase, bio je kod nekoliko ljudi i niko nije mogao da spase ništa sa njega.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Džek

Pokušao, mislim da nije do kablova, kačio ga na razne grane. Kontam da nije nešto do elektronike.

Ghoul

Quote from: Barbarin on 12-12-2012, 20:01:14
@ Ghoul i nema nekih predznaka, moj seagate od 1 tb je riknuo od jednom, a riknuo je tako da ništa nije moglo da se spase, bio je kod nekoliko ljudi i niko nije mogao da spase ništa sa njega.

prosto ne zna čovek šta da misli/radi!  :cry: :cry: :cry:

da li da ide na sigurniju opciju, sa manjim hardovima (manje praktično), pa ako neki lipše da slegne ramenima i kaže 'jebo me alah svemoćni', ili da trpa sve na jedan veliki - pa kad ovaj crkne, da se samoubije na licu mesta - jer tako nešto da mi se desi, ne znam dal bih preživeo (bez obzira što bekapujem naj-najbitnije stvari - ipak, 1,5 TB filmova teško da ću povratiti, naročito sad kad su mnogi linkovi i torenti pomrli...).

btw, koji su postojaniji/sigurniji, ako tu ima nekog pravila: ovi veći (terabajti) ili manji (stotine GB)?

Džek

Uvek ti ostaje (sigurna) varijanta rezanja na DVD medije. jeste da je posao rezati cca 40 DVD diskova, sve na sporohodnoj sa verifikacijom, al' to je trenutno najsigurniji način da sačuvaš nešto na duže staze.

Skalar

Џек, да ли Виндовс види тај диск?

Гуле, што старији то мање сигуран диск. Значи, ови нови, терабајтни, требало би да су сигурнији. Али, стварно ту човек и не зна шта да мисли, никад ниси начисто кад се нешто деси зашто се десило.

Džek

Ne vidi ga. Pazi, nije o glavu, disk sam kupio na buvljaku za mizeriju, znam da su ti plavi WD jako retki a cenim i vrlo kvalitetni; nisam se ni nadao da radi al' su mi one tri tačke vrlo intrigantne. Mnogo mašina sam sastavio i rastavio al' ovo vidim prvi put.

Tex Murphy

@ Harvi jbg, i ja imam externi koji je pun, al ga ne držim upaljenog na kompu, a pogotovo ne da torentujem s njega. Inače imam dva hard diska i na jednom mi je sistem a i na njega torentujem, drugi mi je kao skladište, tako da ga malkice više štedim.

Па и не торентујем иначе с тог диска, он само служи да на њега прекопирам оно што скинем, једино овај фајл је био изузетак.
Иначе, некакав Дискгетор Дата Рецоверз је успио да прочита садржај диска, ал ко за инат не може да се крекује :-(
Genetski četnik

Barbarin

Nisu ni DVD trajno rešenje i oni propadaju.

Znam za jednu osobu koja ima barem deset hd od po 1tb, al ni jedan nije uključen na komp, nego služe isključivo za čuvanje. Znači skineš nešto pogledaš, nađeš kvalitet, sve središ, i kad nakupiš nekoliko desetina gb priključiš odgovarajući hd i prebaciš na njega. Prikljkučuju se preko hd reka, externo kućište za hard diskove.

ps hd od 1 tb je jeftiniji od količine dvd koje su potrebne za rezanje toliko podataka, a tu je i vreme narezivanja, zatim prostor i način čuvanja tih dvd, kao i to da se moraš po nekad pomučiti da lepo ukompletiraš dvd, da na njega ide bar donekle sličan sadržaj; a još i to što u današnje vreme ima jako različitih veličina pa je teško ubaciti 6 filmova; a i još to što recimo ja više i ne skidam ništa manje od brrip i hdtv.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Barbarin

Quote from: Harvester on 12-12-2012, 20:44:48

Па и не торентујем иначе с тог диска, он само служи да на њега прекопирам оно што скинем, једино овај фајл је био изузетак.
Иначе, некакав Дискгетор Дата Рецоверз је успио да прочита садржај диска, ал ко за инат не може да се крекује :-(

Radio sam jednom to, ali sa nekoliko programa, al sam pogubio te programe, a i čoveka koji mi je pomagao  :(
Jeremy Clarkson:

Ghoul

rezanje dvd-a apsolutno više nije opcija. to je nepraktično na milion načina i iz milion razloga, to je tako 20. vek!

hard je definitivno prava stvar, pitanje je samo koji, kakav, koliki, i na koji način korišćen.

kad bolje razmislim, možda bi mi bilo pametnije da 2 manja externa (popunjena) harda ne držim stalno prikačena na komp, mada - navikao sam da mi SVE bude odmah pri ruci, ali ODMAH, i ako treba da svaki put kad mi nešto s njih zatreba vadim fijoku ili kopam negde - da dižem dupe sa stolice! - jebeš to.

Barbarin

Imaš i kvalitetnih externih koji imaju svoju struju i svoj prekidač, a mogu da se priključe i preko SATA kabla koji je i mnogo brži od USB-a.
Jeremy Clarkson:

Tex Murphy

Against all odds, прича је добила хепиенд! Прорадио је крек за ДИСКГЕТОР ДАТА РЕЦОВЕРЗ и програм је момачки одрадио посао свака му част.
Дакле, ако вам се случајно деси проблем сличан мом, овај програм је ваш човјек. Већини програма сличне намјене треба неколико сати да прочита садржај диска, а и онда фајлове врате са побатаљеним именима, промијешаним директоријумима и сл. Дискгетор Дејта Рикавери је прелетио преко диска за неких десетак минута и лијепо излистао све фајлове по директоријумима. Онда ме је питао шта од тога желим да сачувам, ја сам наравно одабрао СВЕ и он је ударнички радио неких 4-5 сати (ипак је то скоро 500 гигабајта података) и пребацио све фајлове на други диск. Прегледао сам неколико фајлова и у савршеном су стању, дакле нема разлога да не буду и остали. Запамтите дакле ово име, ево га још једном, овог пута латиницом - DISKGETOR DATA RECOVERY!
Genetski četnik

Ghoul

jesam li dobro razumeo - jedan disk je sjeban beznadežno, i sa njega si iskopiro data na drugi disk, a onaj prvi sad možeš samo da baciš?

Tex Murphy

Тако некако. Само што не знам баш 100% сигурно да ли је овај први безнадежен. Ваљда му је побатаљен фајл систем или тако нешто. Сад кад сам ископирао податке, пробаћу да га форматирам, па да видимо шта ће да буде.
Genetski četnik