• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 15 - mart 2012 - zadatak

Started by Boban, 15-02-2012, 13:56:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

angel011

We're all mad here.

Džek

Nemam običaj da svoje priče izvodim; ne bih podneo da mi se lickaju i doteruju pred ogledalom. One su meni dovoljno lepe i drage :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Quote from: Džek svih zanata on 09-03-2012, 18:58:49
Stipan, u dilu sa Larušom, mi imputuje uobraženost. Greška. Za mene je najznačajnija priča Vatrene orhideje bleštavila.

A šta sad kukumavčiš, jadan ne bio! Pa ja sam ti, bre, jedini glasao za te ozloglašene "orhideje"!

Džek

Ko bre kuka?

Znam da si jedini glasao za Orhideje, to samo ukazuje na tvoj ukus...  :!:

Savajat Erp

Ееех, да...прочитао све и други пут, браво ја! Нема неких које ми се претерано истичу, а има их неколико ваистину сличних, јбм ли га...пошто нисам од оних ситноцревара, има ко ће се тим бавити, мислим да ово није лош круг уопште...али ни претерано добар, баш због тог непретерног истицања...биће мало зајебано за гласање, ал` наћиће се која...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Nije loš, nije dobar, malo zajebano...

Jel' ti to pokušavaš da budeš diplomata?! A?!

Džek

Iz cuga sam izdvojio pet priča za koje ću da glasam, nisam imao problem sa tim.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 09-03-2012, 20:24:46
Nije loš, nije dobar, malo zajebano...

Jel' ti to pokušavaš da budeš diplomata?! A?!

Јок ја...само кажем...кад сам ја био дипломатичан? :)

Stipan

Evo nešto u skladu sa zadatkom - došla vila, ispunjava želje.

pokojni Steva

Stipane, dal se ovo tvoje boduje kao bezobrazluk ili opšta nekultura?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Pa sad... Ti kulturno boduješ, ja se nekulturno bezobrazim i štatijaznam...

pokojni Steva

Ah, ondak je u redu. Čekam obznanu imena.

Džek

pokojni Steva

Džek

U pivo sa googl-a da će Stazom kukavica i junaka biti prvoplasmentirana :)

Plut

scallop

Folirant ili mimoilazitelj istine. I u toj priči je - nesretno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

scallope, glasaš ovaj put i komentarišeš sve?

scallop

Glasao još na prošloj strani. Ne verujem da ću komentarisati sve, ali ću se uključivati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

scallop

Znaš li ti šta je to buger? Podelio sam četiri bugera i to je previše za Radionicu. Ko će to objašnjavati? Onda, ima priča koje do pola lutaju naokolo, a od pola, kao, krenu u nekom pravcu. Kao D.S.V. koji nas duže od radioničke priče uvodi u tanak pančlajn. Onda, dogovorili smo se da priča mora da ima smisla, a pola završi kao vic. I, nijedna, baš nijedna nema ispunjenu želju. Mislim, onako kako bi lik želeo. Zašto je "kvaka" obavezna? Boban to nije tražio. Ustvari, budući da su mi prve četiri priče malo "mekše", da ne kažem ženskaste, verovatno će te biti tamo.

Plut

Kod nas, u školi, su ga zvali i kečiga. :!:

A za ovo "mekše" i "ženskaste", čekam D. da se oglasi. :mrgreen:

scallop

Juniorka si ti. Buger je - dvojka, a tvoja kečiga je - kec. Šta tu ima D.? Bar pola "ženskastih" su i "muškaste". :-D

Plut

Ne! Ne prihvatam. Ja baš hoću da je kec! Kec je!

scallop

Nego, glasate li vi? Rok je sutra uveče.

Plut

Zar se ne vidi da sam ja svoj zadatak završila? Još juče. :lol:

Loni

I ja izglasah.
Četiri priče su mi vrlo jake. Jedva se opredelih kako da ih postavim.
S jedne strane ne čekam baš jedva rezultate jer sam siguran da će moja priča
u ovom krugu biti na dnu, a s druge strane čekam da vidim koja će od ove četiri (nesumljiivo najbolje)
doći u vrh.

Nego zašto mnogi pominju vic u negativnom kotnekstu?
Pre dva kruga za moju su priču rekli da je bila kao vic na 6000 k.
Vic je legitimno narodno usmeno stvaralaštvo.
Ima jasnoću, postavku, preokret i duhovitost.
To sve treba znati postići na dužoj formi.  Nije nimalo lako.

Ja ni u jednoj priči na ovim radionicama ne uvidoh efektivnost prosečnog vica.

Lenaj

Plut

Vicevi su kraći i brže stigneš do poente/pančlajna. :mrgreen:

Palmer

Naravno da je vic legitimno sredstvo. Stvar je ukusa, tehnike i darovitosti da izneseš do kraja takvu vrstu priče.
Mene posebno nervira kada u priči vidim pridev ''LEPO''. To mi apsolutno ništa, ama baš ništa ne govori. To što je nešto za nekog lepo, možda za mene nije. Skroz subjektivan pridev lišen smisla u rečeničkoj konstrukciji.

Plut

"Lepo" može lepo da čučne, sve zavisi od konteksta. Meni više smeta upotreba reči "očigledno" u narativnom delu teksta.

D.S.B.

Quote from: scallop on 09-03-2012, 22:33:43
Znaš li ti šta je to buger? Podelio sam četiri bugera i to je previše za Radionicu. Ko će to objašnjavati? Onda, ima priča koje do pola lutaju naokolo, a od pola, kao, krenu u nekom pravcu. Kao D.S.V. koji nas duže od radioničke priče uvodi u tanak pančlajn. Onda, dogovorili smo se da priča mora da ima smisla, a pola završi kao vic. I, nijedna, baš nijedna nema ispunjenu želju. Mislim, onako kako bi lik želeo. Zašto je "kvaka" obavezna? Boban to nije tražio. Ustvari, budući da su mi prve četiri priče malo "mekše", da ne kažem ženskaste, verovatno će te biti tamo.

D.S.B. ali svaka reklama je dobra. Priča jeste zbržena, otuda i grške koje si u ranijem postu naveo. Izaostavljeno ime gl. junaka je namerno, da bi naglasio nebitnost njegovog promašenog života. Tanak pančlajn, verovatno jeste, ali tu smo da učimo.

scallop

Ako smo uočili da je D.S.V. i D.S.B. isto, kao i Moliger i Molinar (ili, kakogod), da se vratimo pričama i pančlajnu i vezi sa vicem i njegovom poentom. Ja se vodim idejom da što je vic duži, poenta mora da bude urnebesnija. Ako treba da objasnim, onda ću navesti vic u kome se doktor seksao sa pacijentkinjom, a potom, u kajanju, uđe u diskurs sa đavolkom koji ga ubedi da se to dešava i da je kajanje izlišno. To je dugačak vic i poenta mora da razvali. Naravno, kad se doktor primiri, javlja se anđelak koji ga vrati u stvarnost rečenicom: "Ali, doktore, ti si veterinar!"

Loni se pita šta fali priči koja je dobar vic. I navodi svoju priču "Duhovi golaći" kao primer. Slučajno, ja sam toj priči dao prvo mesto, a kasnije imao okapanja sa tvrdnjom da je to bezvezni i nepismeni vic. E, ako polako pročitate tu priču, videćete tako dobro odmereno "pumpanje" da je poentiranje, kakvo je bilo, urnebesno. Lonijev problem je što brlja dok piše, pa se ljudi spotiču na omaške, umesto da uživaju u detaljima.

U ovoj rundi Radionice, nekoliko priča je posegnulo za vic poentom, ali u njima nema tačke preokreta, negde u ispričavanju, koja nas neumitno vodi neočekivanoj poenti koja čeka na kraju. Nekoliko pisaca će reći da su upravo to uradili, ali, to je pritiskanje na dugme koje ne pali svetlo, hvatanje za omašku u iskazivanju želje, što je banalno i nije ono šta je zadatak očekivao.

Stipan

Nego, ne reče Steva otkalen mu informacija o tome koje smo priče Džek i ja napisali?!
Jel' to vrapci po avliji brboću?!

pokojni Steva

A oklen tebi informacionen da mi je tičica šanula?!  :-P
Svakako, dokazano je da me samo ponekad krene kad je do provaljivanja autora. Kašću na kraju kako je to mali Stevica video.

Džek

Rekoh već da ovde svako provaljuje svakog, sem mene. (msm, mene provale, al' ja ne provaljujem...)

Loni

Quote from: scallop on 10-03-2012, 09:52:15
Lonijev problem je što brlja dok piše, pa se ljudi spotiču na omaške, umesto da uživaju u detaljima.

Da neko ne pomisli da saljem brljave radove i time potcenjujem radionicu,
moram da priznam ono sto znaju mnogi koji su mi zagledali oci.
RAZROOKOST je moj veliki problem, kao i dupli vid.

Da bih izbegao da duplo vidjanje i mesanje redova ili forsiram samo jedno oko ili drugo.
Angazovanjem oba oka oci se umaraju u dupliciranju ljudi redova.

Umesto citanja svakog slova prepoznajem rec i izvesten sam u tome ali
kod pisanja price paznja je na osmisljavanju fabule pa u tim momentima
ne mogu da obracam paznju na pregled recenica koji nemam.

No to sve nije opravdanje.
Duzan sam na jos jedno citanje samo s jednim okom pre predavanja, koje bi otklonilo svaku brljotinu.
Sledeci put ce biti tako, a videcemo sta ce mi sad reci ocni lekar.

scallop

Hoćeš da kažeš da i sve one silne političke korektnosti pišeš s jednim okom? Onda mi je sve jasno.  :evil:

Stipan

Elem, da podsetim ove sa dial-up vezom što se naokolo svađaju da ističe vreme za glasanje, pa bi bilo lepo da prilože svoje umilne glasiće u korpicu.

Savajat Erp

Džek

Nit' se sećam da li sam glasao, nit' da li sam poslao priču a ne mogu ni da se setim da li sam je uopšte napisao.
Kad bolje razmislim, ne mogu ni da se setim kako se zove ovaj forum i šta se uopšte zbiva?

scallop

Džek

Možda bi i proverio kada bi se setio...

scallop

Džek

pokojni Steva

Džek

Sa ovim produhovljenim Stevinim komentarom koji obiluje lepotom iskaza da zaključimo ovu temu. Ionako ide aprilska...

Loni

Quote from: scallop on 10-03-2012, 19:41:03
Hoćeš da kažeš da i sve one silne političke korektnosti pišeš s jednim okom? Onda mi je sve jasno.  :evil:

He he.
Ovo je dobro receno. Moja pravda slepa je na jedno oko uvek.

Elem, stvar je u tome da ja mogu da citam cak 20 minuta knjigu u ruci, a da mi se vid ne zamuti,
ali za gledanje u monitor to ne vazi.
Umor stigne posle 5-6 minuta, vidim duplo sve i izmesa mi se sva recenica.
Tad je potrebno zatvaranje jednog oka.

Ali postove o politickoj korektnosti toliko dobro drzim u glavi da nema ni gledanja u monitor ni minut.
Toliko dobro sam ovladao politkorom da samo gruvam.