• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Изложба Ниче и 2001: Одисеја у свемиру

Started by zakk, 29-02-2012, 12:03:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Изложба Ниче и 2001: Одисеја у свемиру

У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" отворена је изложба Ниче и 2001: Одисеја у свемиру чији су аутори Проф. др Х. Џејмс Биркс и Адам Софронијевић. Изложба је отворена до 1. априла 2012. године и сви заинтересовани је могу погледати у радно време библиотеке од 8 до 20 часова радним данима и суботом од 8 до 14 часова. Адреса Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" је Булевар краља Александра 71.

Проф. др. Х. Џејмс Биркс одржаће предавање на тему Ниче и 2001: Одисеја у свемиру у Универзитетској библиотеци 15. марта у 19 часова.

Феномен случајних открића на пресеку науке, филозофије и уметности

Циклус Феномен случајних открића на пресеку науке, филозофије и уметности је замишљен као низ догађаја у различитим форматима (изложбе, предавања, панел дискусије, једнодневне конференције) који ће окупити научнике, филозофе и уметнике из различитих професионалних области академског истраживања. Циљ је да се подстакну неочекивано срећна сусретања и тако побуде иновативне идеје и инспиришу предавачи и публика.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" и Филолошки факултет Универзитета у Београду удружени са угледним стручњацима из Србије и иностранства реализују ову јединствену серију током чијег трајања ће се остварити не само сусрети мислилаца са комплементарним идејама, потеклим из различитих извора интересовања, већ и спој младалачке енергије, искуства и мудрости кроз окупљање изузетних појединаца свих доба, титула и академских звања.

Потрудићемо се да Уређивачки одбор циклуса буде сачињен од академских стручњака највишег ранга из Србије и иностранства, као и младих истраживача који су тек започели своје изузетне научне каријере. Такође се надамо да ће неочекивано срећни сусрети научника, филозофа и уметника посвећених разматрању различитих области, створити пречицу за академску и професионалну синергију која би иначе била изгубљена.

Изложба Ниче и 2001: Одисеја у свемиру је први део циклуса Феномен случајних открића на пресеку науке, филозофије и уметности. Циклус се бави конвергенцијом научних идеја и филозофских оквира које можемо препознати у великим класичним филмовима и другим областима уметности. Планирамо да организујемо и друге сличне догађаје, а неке од наредних изложби ће обухватити следеће теме: Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, Франкенштајн, Кинг Конг, Кво Вадис и Рихард Вагнер.

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Izložba je postavljana juče dok sam svratio da Bobanu ćapim "Mandalej", pa sam iskoristio priliku da se upoznam i popričam sa ljudima koji postavljaju izložbu. Imali su štaviše nameru da potraže nekog iz LK, a ja im tako banem na vrata u pravom trenutku :)

Najavili su mi još zanimljivih dešavanja u budućnosti, videćemo šta će sve da se desi...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Sama izložba je inače zamišljena kao način da se iz fonda biblioteke izvuku zanimljivi naslovi a na koje članovi biblioteke neće baš naleteti (pošto korisnici vršljaju samo po katalozima a ne po policama) te se sastoji od niza knjiga Ničea, o Ničeu, o Zaratustri, knjiga Artura Klarka iz serijala Odiseja, na srpskom i engleskom, knjiga o Kjubriku, knjiga koje se bave naučnom fantastikom — tu je nezaobilazni Živković, doktorski rad Novice Petrovića, magistarski Mihaila  Smiljanića, Ćirkovićev "Artefakt...", zbornik sa onog kongresa na antropološkom...

Irena Adler

Izložba je skroz simpatična, a čini mi se da bi i predavanje moglo da bude zanimljivo. Btw. sve mi se čini da u Univerzitetskoj bibiloteci deluje Teorija potraga, pošto sve srećem ljude koje inače ne srećem. :)

zakk

zakk

zakk

zakk

Bilo 1) na engleskom 2) umereno zabavno 3) propraćeno pitanjima čudnovatih svetonazora:

Da li je tačno da je Hitler uzeo natčoveka za naci ideologiju?
Kjubrik lepo pomirio evoluciju i religiozne momente u filmu?
Da li je pametno što već godinama emitujemo radio signale u kosmos?

Ukratno: neznanje + paranoja i dalje vlada postavljačima posttribinskih pitanja.

A profa je zanimljiv mada krije ćelu krpom od sopstvene kose (bljak).

Irena Adler

Quote from: zakk on 15-03-2012, 23:30:10
Bilo 1) na engleskom 2) umereno zabavno 3) propraćeno pitanjima čudnovatih svetonazora:

Otprilike. Mada moram priznati da su moja očekivanja bila veća (u smisli da će mi reći nešto što ne znam). Katalog je odlično urađen, i profini eseji donekle popunjavaju rupe, ali i dalje to nije ništa naročito senzacionalno. U stvari, čini mi se da bi mi se više dopalo to neko prethodno predavanje koje je držao na Filološkom (?) o Tejaru de Šardenu, ako ni zbog čega drugog zbog toga što mi je Šarden...nepoznatiji.

zakk

Katalog da, al nisam nimalo cenio što su mi ga vrteli 10 minuta uz nu metal na bimu... slike ok, to sam mogao da vidim, al 80% spota je pomični tekst u dva stupca — to je trebalo izbaciti :)

(tek onaj aplauz liku koji je to skucao, wtf?!)

zakk