• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ČUDO! ČUDO! Jesus Wept!

Started by Ghoul, 21-12-2003, 12:05:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Jel čuo neko za ovo? Vest je stara oko mesec dana, ali ja tek sad naiđoh na nju:

Kragujevac: Isus s raspeća proplakao

KRAGUJEVAC - Svećenstvo eparhije šumadijske na čelu sa vladikom Jovanom uputilo je izvješće Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve o čudu koje se polovinom rujna (beše septembar? :?: ) dogodilo u kragujevačkoj crkvi Svetog Save.

Tada su s lica Isusa Krista, na raspeću koje je u crkvu donio vladika Sava (Vuković), prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, potekle suze, čiji su tragovi vidljivi i danas.

- Napisali smo Saboru što se i kako dogodilo, a hoće li se najviši organ naše crkve oglasiti oko toga, vidjet ćemo - kaže svećenik Dragan Vasiljević, protonamjesnik pri hramu Svetog Save u Kragujevcu.

- Mi nemamo blagoslov tumačiti čudo niti narodu davati objašnjenja može li to biti ovakav ili onakav znak. Od trenutka kad smo primijetili da iz Kristovih očiju naviru suze (ta pojava je trajala nekoliko dana, pri čemu se Kristu i samo čelo vidno orosilo) čudo se više nije ponovilo.

Glas kako je Isus s raspeća proplakao ipak se pročuo nadaleko, i u novoizgrađenu crkvu u kragujevačkom kraju Aerodrom naviru ljudi sa svih strana. Dolaze, kaže Vasiljević, iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa čak i iz inozemstva, i ne samo Srbi. Vrlo često dolaze bolesni koji se pod križom mole za iscjeljenje. O nedjelji i prazniku, kroz crkvu prođe po tisuću ljudi.

- Kada se rukom pređe preko tragova suza, koji od očiju silaze sve do Kristovih koljena, stiče se dojam kako su nekako guste i masne - naš vladika tumači da nisu u pitanju obične suze, već sveto miro - kaže ovaj svećenik.

- Nikakvu ekspertizu nismo tražili, jer čekamo što će Sabor kazati. Mnogi očekuju da se čudo ponovi, ali kod svećenstva postoji briga i oprez. Čuda se ne javljaju onda kad ljudi očekuju da ih vide.
https://ljudska_splacina.com/

BladeRunner

Ja sam cuo, ali ne shvatam zasto je ovaj tekst poseban, a ne shvatam ni po cemu se ono sto je podebljano izdvaja od ostatka teksta. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Ghoul

"Ko zna - znaće, ko ne zna - neznaće!"

BladeRunner

"Dva losa ubise Milosa" ili "Ko rano radi dvije srece grabi"... ali to nema veze sa temom. Pozdrav.

Plavi Skaut

Bolje ispasti glup nego iz autobusa. :wink:  :mrgreen:  :evil:
The Four Winds

Fantom Tenej (1492-2003)

Poznato je više slučajeva gde je primječeno kako se na licima kipova primječuju tragovi nepoznate tekučine, što je kod javnosti objašnjavano rečima kip kao plače. Možda najslavniji je slučaj u Međugorju gde se u devedesetim godinama prošloga veka na kipu djevice Marije primječuju takve suze i to postaje velika turistička atrakcija. Drugi slučaj za koji sam čuo zbio se u filmu gde prokišnjava krov iznad kipa i tako kiša pada na glavu kipa pa ljudi misle da kip plače. Treči slučaj za koji sam čuo ne sjećam se dobro da li je bilo u filmu, mislim da je možda bilo u filmu Luisa Bunjela Fantom Slobode, u kojem sveštenici namjerno naprave udubljenje u glavi kipa i tu sipaju vodu da bi posjetiteljima izgledalo kao da kip plače. Kad vam je poznat motiv, vaše objašnjenje biče tome shodno, u suprotnom vaša sujevera prihvatiče neko nadnaravno objašnjenje.

Black Mamba

mda ....sad me sramota sto sam iz Kragujevca :oops: ....mislim, kakva je samo glupost verovati u tako nesto ...Crkva je jos u izgradnji i treba joj malo popularnosti :roll:

Fantom Tenej (1492-2003)

Teorija A: namještaljka kragujevačkih popova
Teorija B: kolektivna fatamorgana
Teorija C: pušta krov
Teorija D: dezinformacija (by ghoul ili šire?)
Teorija E: kamen luči vodu

Od ovih teorija samo E otpada, zašto? Odgovor je jednostavan: fizika, čista fizika. Prema zakonima fizike nemoguče je da iz kamena teče voda i da sam iz Kragujevca išao bi da vidim to čudo lično iz znatiželje, ne vidim ništa glupo u tome. Jeste li gledali neki holivudski film gde naprimer glumica zaplače i pitali se ko ovde koga farba, plače li ona ili njezina uloga ...ili plače celuloid? Pa sigurno ne celuloid jer je iz plastike.

Fantom Tenej (1492-2003)

TUP (zvuk udarca ruke o glavu) yao kako sam glup, pa nije to fizika, to je hemija, čista hemija. Sad moram da ispravim ove teorije. Jeste li ikad bili u podzemnoj jami? Ja sam bio u Postonjskoj jami, ovoj znamenitoj kraškoj pojavi. Pečina je prepuna stalagmita i stalaktita. Da znate kako ovi nastaju, bilo bi vam odmah jasno da je sve moguče, sve je moguče. Čudo je Postonjska jama, predivna je i zaštitena je kao spomeniškim varstvom. No to je apstraktno pitanje, da li je pojav naravan ili nadnaravan. Mislim, a svemir, kako je nastao, i o tome sam čitao, pukla crna rupa, zamisli...

BladeRunner

... ili, ako vec hoces da nabrojis sve mogucnosti, pod F: Cudo. Zanimljivo je kako ljudi na SF forumu ponekad imaju malo maste.

Sto se tice Medjugorja, toga se slabo sjecam. Meni se umjesto kipa cini da su neka djeca tamo srela Gospu ili nesto tako. Eh, sto ti je podsvijest :).

Pozdrav.

Black Mamba

fantome, sta to pricas bre?? ...fizika, hemija ...lsd, dmt? :lol: .....ta Crkva se nalazi izmedju zgrada i kuca ...na tom mestu je nekad redovno dolazio cirkus jer je prostor prilicno veliki i prazan .....mislim ..:roll: .....ja pre verujem u vanzemaljce nego u ikone koje placu 8)

Ghoul

Quote from: "Black Mamba"....mislim ..:roll: .....ja pre verujem u vanzemaljce nego u ikone sto placu 8)

padam u iskusenje da ovo potpisem, al malo mi neprijatno...

...ako mamba dozvoli?... 8)

Black Mamba

pa naravno ....potpisujem sve potpise u vezi postojanja vanzemaljaca :lol:

Fantom Tenej (1492-2003)

Znači odbacujete teoriju E?
Eh... moraču izgleda da vas vodim u Postonjsku jamu... :lol:

Ghoul

ne, ja odbacujem samo teoriju D!

a nemam nista protiv da vidim Postojnu... volim rupe, jame i pecine... :wink:

Fantom Tenej (1492-2003)

A što odbaciti teoriju D, meni se čini ona čak najverovatnija? Bladerunneru, po mom mišljenju teorija da se radi o čudu otpada barem dok se ne odbace sve ostale teorije. Pa nismo u  srednjem veku da verujemo u čuda. Mada, dodaj slovo n i evo nove teorije:

F - čudno

Fantom Tenej (1492-2003)

Quote from: "Black Mamba"fantome, sta to pricas bre?? ...fizika, hemija ...lsd, dmt? :lol: .....ta Crkva se nalazi izmedju zgrada i kuca ...na tom mestu je nekad redovno dolazio cirkus jer je prostor prilicno veliki i prazan .....mislim ..:roll: .....ja pre verujem u vanzemaljce nego u ikone koje placu 8)
Nema veze što je crkva između zgrada i kuča, važna je vlaga. Ako ima mnogo vlage možda se radi o kondenzaciji neke vrste. Nemoj mi reči da kad vidiš kip više vjeruješ da je on vanzemaljac nego od kamena. :lol:

Black Mamba

ama kakva vlaga ...nema tu ni v od vlage :roll: ....citavo naselje Aerodrom se nalazi na uzvisici, na brdu ....s jedne strane Crkve - stambene zgrade ...s druge - kuce .....iza - kuce ...napred - Posta, benzinska pumpa ...odmah pored Crkve je nekakva pijaca ...bla bla bla ....secam se koliko su bili dosadni sa skupljanjem priloga da se izgradi ta Crkva ...i na kraju se dosetili tih suza ....strasno ....greota bre ko stvarno veruje u Boga :roll:

taurus-jor

A meni se navlažile očne žlezde.
Dakle:
:cry:
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

phuzzy

:!:

Orosilo mu se chelo. HEhehehehe...

Shirom sveta "device" Marije i Isusi plachu i ljudi se silno zapanjuju i proglashavaju to chudom. Zhivo me zanima koliko je raznih diktatora, ponosnih junaka na konjima ili pak istaknutih lichnosti takodje proplakalo, ali niko nije nashao za shodno da to proglasi chudom.

Evo, recimo, Tesla da nam se rasplache, niko ne bi ni primetio. Ili bi eventualno rekli "hm, vidi vraga, kondenzacija"... ali kada Dzizs plache... whoa(tm)...  :D

BladeRunner

Odmah na pocetku da ispravim samog sebe. Dakle, nisam bio u pravu kad sam napisao : "Ja sam cuo, ali ne shvatam zasto je ovaj tekst poseban." Jeste poseban, nisam znao da ce postovi biti ovako zanimljivi. Ovo zbog toga sto ne volim da ispadam dvolican, kao tekst je bezveze, a onda imam milion postova na tu temu. Dakle, ova ispravka je za gospodina Ghoula (ono za podebljavanja ozbiljno ne kapiram, nije nikakva zla namjera).

Sto se tice 'cudo' i 'cudno' i to je OK. Jedino sto bi 'cudno' bilo pod G (patentirao sam cudo pod F, ovo dozivljavam kao povredu autorskih prava :)).

Bas me oduvijek zanimalo ono kako to da je ljudima mnogo lakse da povjeruju u vanzemaljce, duhove, susumige itd., a sa druge strane tesko da povjeruju u 'cuda' ovog tipa (namjerno pod znacima navoda).

E sad, ma koliko to nevjerovatno zvucalo, ja sam jedan od onih srednjovjekovnih koji bi prije povjerovali u nesto ovako nego u vanzemaljce. To, naravno, ne znaci da vjerujem (ona prica sa cirkusom ostavlja gorak utisak, a popova ima stvarno svakakvih... nazalost).

Klark je negdje rekao da nema razlike izmedju cuda i visokorazvijene tehnologije. Covjek iz 21 v. koji bi bio poslat u kameno doba sa svim zivim dostignucima savremenog drustva (TV, avion, Teletabisi) bi im izgledao kao bozanstvo. Erih Von Daniken (totalno bezvezan, ali ajd' da ga pomenem) ima upravo ovakve teze, tj. za njega su bozanstva bica koja dolaze iz tehnoloski superrazvijenog drustva. Poenta ovoga je da su cak i cistokrvni ateisti kao njih dvojica morali da priznaju da fenomen 'cuda' postoji i pokusali racionalno da ga objasne. Koliko je to bilo uspjesno, zavisi od ukusa, a o ukusima... discutandum est.

E sad je tu i Dostojevski. On upravo govori o potrebi za cudom (recimo o onome sto tjera ljude da izvode prevare ovog tipa, ili da previde vodu koja se sliva sa oluka i slicno). On kaze : "Ako treba da biram izmedju Hrista ili istine, opredjeljujem se za Hrista." Na istom tragu (recimo da je bio direktno inspirisan) je bio i Hajdeger, kad je govorio o 3 stupnja saznanja. Ukratko, na prvom ne razmisljate uopste o smislu svijeta oko sebe, na drugom vas djelimicno boli uvo, a na trecem vam je jako stalo da shvatite kako je svijet oko vas ustrojen. Ako se prihvati konacnost zivota, to, po
Hajdegeru, vodi obicno u depresiju (vidi pod Nice, a sva filozofija egzistencionalizma XXv. koja odbacuje Boga je duboko depresivna, recimo "Mucnina" Sartr, "Mit o Sizifu" Kami itd.). Sta je poenta ovdje? Poenta je ljudska potreba za cudom. Da li ce to bit tetka koja korici brojeve "Treceg oka", "Sestog cula" i "Dvanaeste noge" dok sprema zimnicu, ili ce to bit vjernik koji u crkvi vidi kap vode na kipu i ne razmisljajuci racionalno sta bi to moglo da bude, odma takvu stvar proglasi cudom, drugo je pitanje. Hocu da kazem da tu potrebu shvatam i da mi je bliska.

Na kraju, zvanican stav crkve i crkvenog sabora o stvarima ovog tipa vjerovali ili ne je iznenadjujuce razuman. Crkva je i sama svjesna koliko je u istoriji bilo prevara, i zato dobro razmisle prije nego se usude da nesto proglase za cudo. Govorim o zvanicnom stavu crkve, ne svestenika koji u njoj radi. Ovo znam jer se slican dogadjaj desio prije par godina na Prevlaci Miholjskoj kod Tivta, u kojoj su svedoci bili profesori Arheoloskog fakulteta u Beogradu. Iskopavali su temelje stare crkve i otkrili kosti
svestenika. Kasnije su analizom ustanovili da su svestenici bili otrovani (ima duga prica zasto i kako, ali da ne davim). Cud(n)o je da su u jednom trenutku kosti pocele da pustaju 'miro' tj. da postaju mirotocive, sto je nemoguce (ili A...G u onoj listi odozgo).

Ovu pricu nisam cuo uz logorsku vatru, nego na radio Kotoru u emisiji u kojoj je gostovao profesor sa arheologije iz BG, inace doktor nauka. Covjek je bio duboko potresen kad je pricao o tome, i sumnjam da je lagao. Publicitet ove vrste mu prosto nije bio potreban, a u poslu u kome se bavi ovako nesto  moze da mu bude samo smetnja. Pored toga, nije bio jedini svedok (radilo se o iskopavanju). Dalje, prica se moze lako provjeriti, jer su i novine dale intervju sa njim (cini mi se "Vecernje novosti"). Cemu citava prica? Zato sto crkva ovo nije proglasila cudom. I oni su svjesni da prosjecnog savremenog covjeka tesko mogu da privuku pricom 'kip proplakao', 'kosti protocile' i slicno, a cesto se ispostavi da je prevara. Ne znam za ovaj konkretan KG slucaj, ali sumnjam da je zvanican stav crkve bio da je u pitanju cudo. Kad covjek zrelo razmisli, mnogo je jednostavnije sa vanzemaljcima :)

Pozdrav.

P.S. Motiv genijalnih ljudi koji placu... meni licno najdrazi (i najtuzniji) Pikaso. Jednom prilikom kad mu je dosla Dora Mar, zatekla ga je kako place i jeca (cini mi se da je bukvalno pisalo da se tresao od placa). Kad ga je pitala zasto, odgovorio joj je da place zato sto je svijet ruzan i ne shvata nista, i da se uzas i glupost svijega ne mogu iskazati. Procitao u njenoj biografiji, i bas mi je nekako bilo tuzno dok sam citao.

Draza

Koliko samo stvari ima koje su van domasaja prirodnih nauka... :roll:  Ne mogu da verujem da jos uvek postoje naivcine, koje na fiziku i hemiju gledaju kao na bezuslovne istine.   :twisted: :evil:

phuzzy

Quote from: "Draza"Koliko samo stvari ima koje su van domasaja prirodnih nauka... :roll:

Da. Drustvene nauke, npr.

Ghoul

ne zaboravimo i humanisticke! 8)

mada, ozbiljno gledano, to i nisu nauke u nekom ozbiljnom smislu reci. :oops:

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Draza

Quote from: "komunjara"two bad milosh dead :x

Ne... ne... - oglasih se iz blata uz tesko krkljanje i obilno izlucivanje tecnog tkiva - jos uvek mrdam... jos uvek mrdam!!! :P :P :P