• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Skretanje srpske fantastike udesno

Started by Nightflier, 22-03-2012, 13:53:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Alex

Quote from: Dirty Old Man on 27-03-2012, 17:16:44
Pogotovo se čini sve besmislenijim objavljivati žanrovske knjige u prevodu jer ta ciljna grupa mahom: a) zna engleski: b) ima kompjuter i ne plaši se da ga upotrebi (u cilju besplatnog DL-a). A za domaće knjige samo treba da sačekaju da se pojave na Bane-Prevozu ili nekom sličnom sajtu.

Pogrešno 100%
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mme Chauchat

Uvek mi je zanimljivo kad neko napiše tekst sa čijim se polazištem, uslovno govoreći, slažem, a onda čovek sve upropasti jer misli da su nepotkrepljene (i često netačne) tvrdnje validni argumenti i, što je mnogo gore, ne ume da piše:

http://networkedblogs.com/KZOkE

QuoteKUKU, TJUDORE – DESNIČARI, EPSKA FANTASTIKA I ISTORIJSKE DRAME
7. мај 2013. | Filed under: afirmator,filmska kritika | Posted by: Aleksandar Novakovic

Kuku, Tjudore!
Kad bi iz serija i filmova izbacili sve te naklone, salutiranja, ,,moj gospodaru", "Vaše Visočanstvo" i sl. uštedele bi se godine i godine posla i milioni i milioni dolara. Ali, onda bi nestalo nešto drugo – draž i glamur ovih jezivih, veselih i krvavih pustolovina. A to je upravo ono čemu gledaoci teže – začinu u njihovoj monotonoj čorbi svakodnevice. Mudri stihovi Leonarda Cohena "rich got their channels in bedrooms of the poor" dobijaju na punom značenju. Eksplozija i ekspanzija istorijskog i mitološkog i epskog ide, videli smo iz svoje istorije, rame uz rame sa desničarskim sentimentom i to nije slučajno. I, kao i uvek, desničarski sentiment, koji nije utemeljen u realnosti, oslanja se uvek na prošlost, nikad na budućnost, na ona drevna vremena – možda malo surova i nepredvidljiva, ali vremena u kojima se svakome znalo mesto i reč je vredela više od života.
Ima u tome i žala za vremenima u kojim je društvena stratifikacija, bazirana na tome ko vas je istresao iz gaća, davala pojedincima auru. Danas niko nema harizmu. Kraljevi i kraljice su bastardni tupani koji se ne pitaju nizašta, tv-zvezde i pop-selebritiji (ili obrnuto) su dosadni prostaci iz reality showova. Kako možete imati harizmu ako vas je cela nacija videla na klozetskoj šolji? Intelektualce niko ništa ne pita i toliko o njima. Ostaju drevne, izumrle kuće , rodovi, plemena. Kao što svaka kuća u Srbij i Crnoj Gori (naročito) veruje (ili bi volela) da vodi poreklo od Nemanjića ili, barem, kralja Bodina, Karađorđa, Njegoševih a u Bosni od Kulina-bana ili kralja Tvrtka , Hrvatskoj – Tomislava, Makedoniji – cara Samuila itd. tako je i sa svim drugim narodima na svetu. Kao da ljudi ne mogu da se pomire sa svojim "običnim" identitetima. A uobičajeni identitet u Srbiji je –  živim u gradu, roditelji su rođeni ovde ili došli iz nekog manjeg mesta a pre njih su baba i deda živeli na selu a pre njih bili isto neki seljaci i pre njih pa neki čobani pa neki tamo predak bio kovač i to je sve. Po mojoj porodici se nije zvalo niti će se zvati bilo šta. Izginuli su ljudi u kojekakvim ratovima ali ne kao vitezovi ili oficiri nego kao topovska hrana. Ni grobovi im se ne znaju. Ali, pošto podataka nema, nakon četvrtog kolena naše porodično stablo može da postane čista epska fantastika.

PLAVA KRVCA I CRVENA KRVNA ZRNCA
Ljudima je taj identitet, taj osećaj da se stapaju s nečim većim od sebe postao bolesno potreban. Umesto da budu dovoljni sami sebi oni traže sve načine da se "izdignu". Za vreme tzv. "irske manije" u SAD su odjednom, gotovo svi našli nekog Kelta u svom porodičnom stablu. Kao da ih je to učinilo boljim ljudima. "Moja čukunbaka je došla u SAD iz Korka za vreme "Velike gladi". " Je li? A moj čukun-čukundeda je bio gorštački kmet i alkoholičar. I šta s tim? Beznačajan podatak. No, ako niste uspeli da nađete rođake u trenutno omiljenoj zemlji sveta, ako niste uspeli da nađete plemiće u porodičnom stablu i ako nema nikog poznatog u vašoj geneološkoj liniji eto vam serija u kojim možete da se poistovetite s gomilom aristokrata, junačina i zavodnica.
Serija je mali million ali, fokusiraću se, krajnje lenjo, na one koje sam pratio ili pratim. Istorija je puna takvih zapleta i drama da vam apsolutno niej potrebno izmišljanje. Izaberete nekog ko je pio, kresao i ubijao i bio udaren mokrom čarapom po glavi i eto vam fenomenalne serije. Recimo ,"Tjudorovi". Odličan irski glumac Jonathan Rhys Mayers je ovde Henri Osmi. Momak gleda da ostane zgodan i ne ugoji se iako bi za ulogu trebalo da dobije 150 kilograma minimum. Ali, onda ne bi mogli da zamislimo sve te zgodne žene pored njega. A rejting bi otišao nizbrdo i – Kuku Tjudore! Ko je gledao "Velvet Goldmine" shvatiće da je Mayers namerno izabran, zbog svog glamuroznog nastupa, gotovo androginog izgleda i potrebe producenata da od Henrija Osmog naprave rok zvezdu (kakvu, je li, igra Myers – Brian Slade u "Goldmineu"). E,sad, u ovoj krevetsko-intrigantsko-političkoj petljavini, pozitivaca nema. To je barem jasno. Svi zaslužuju da umru i svi umiru pre ili kasnije. Zanimljivo je da se tu i tamo, radi malo oživljavanja epohe, ubace pesnik Vajat i kompozitor Talis i to je to. Osnovna priča je vezana za glamur i razvrat dvora. Zabavna i intrigantna za mnoge.
Ali, to nije istorija. No, ako neko veruje u vernu rekonstrukciju – nek' gleda "History Channel", kažete vi. E, tu sam vas čekao! Tu vas čeka držeća teta-Betanija Hjuz koja će da vam pojednostavi istoriju starog veka s poređenjima atinske i savremen demokratije koja ne drže vodu, i momak nakostrešene kose koji veruje da su sve živo napravili vanzemaljci, i Boldrik koji kopa rovove po engleskim selima ne bili našao rimski bakrenjak i nošu iz vremena Stjuarta. Istorija mora biti zabavna! Umetnost mora biti lepa! Svi ćemo doživeti kolektivni orgazam na incestne scene u "Bordžijama". Ili luksuz "našeg" "Sulejmana Veličanstvenog", turskog odgovora na Tjudore, u narodu poznatog kao "Suljo".

NA KOLENA PRED KRALJEM?
Kakav bi bio svet bez kraljeva i kraljica? Neko reče dosadan a ja zamišljam tu dosadu – ljudi svih rasa se drže za ruke i pevaju. Jeste ljigavo ali barem nema čerečenja. Kad već govorimo o čerečenju, pogledajmo malo seriju "Game Of Thrones", baziranu na burnim događajima iz Seobe naroda i britanskoj istoriji u vreme kraja keltskog preporoda i invazije Anglo-Saksonaca u 5. veku. Osvajači Britanije su, gle čuda, formirali sedam kraljevstava i proterali Kelte na sever, iza Hadrijanovog zida i zapad, iza reke Vaj. Sedam kraljevstava Vesterosa, multikulturalna mešavina, sa sve replikama Kartagine, Španije i hunskih hordi u komšiluku. Zakletve na vernost, kršenje istih , ratovi, stalni ratovi, vojska Severa u maniru škotskog Lepog Princa Čarlija maršira na jug, Lanisteri, Barateoni, sva ta petljavina, plus dosta seksa. Ovu seriju, kao i sve prethodno navedene možemo čitati dvojako: kao kritiku apsolutne vlasti koja ljude kvari apsolutno ali i kao zabavu koja, prikriveno, poručuje sledeće – samo život proveden u borbi, krvavoj i nemilosrdnoj, vredan je življenja. Za neku plemenitu stvar i nekog plemenitog vladara. A šta ih čini plemenitim? Boga pitaj! I tu se zna ko odlučuje – muškarci i poneka žena koja misli kao prekaljena vojničina pa je i sama, na neki način, muškarac.
U vremenu lišenom modernih epova treba izmisliti nove kako bi se ona stara priča, o davanju potvrde pustim sanjama i, samim tim, lažnom davanju smisla, ispunila. I uvek, uvek, neka potraga za izgubljenim kraljem, pravom na presto, krpljenjem davnog slomljenog mača kao u "Gospodaru prstenova" ili klečanje svih zveri pred nekim ko će vas sutra proždrati kao u crtaću "Lion King". Poruka je jasna – mi smo divljač, lav nas čereči i štiti i taj poredak se ne sme menjati jer, ako izgubimo taj poredak, s njim ćemo izgubiti i magiju. Jer, koga zanima, recimo, da li je Aragorn poštovao prava svojih podanika kad je postao kralj? Ili, recimo, koliko ljudi je crkavalo od posla na poljima da bi platili prohteve suludog Henrija Osmog? I koga briga da li su Nemanjići neposlušne seljake kažnjavali kamdžijom, sečenjem nosa, ušiju, bogumile sečenjem jezika, žene ubijali ili slali u manastire što je bilo ravno smrti? Bitni su tamo neki plemići koji su u "Dugim zastavama, crnim noćima" ili kako god se zove taj roman, bili junačine boja na Pločniku. Za krst časni i slobodu zlatnu! Zaboravljena bitka je oživljena, nimalo slučajno, kao prvo poluvreme šibačine Srba i Turaka, i to u ono vreme kad su Srbi "vodili" tj. pre ultimativnog poraza na Kosovu. Istina je da su ta "gosdpoda 'rišćanska" u realnom životu bili plaćeni glavoseci koji su se iživljavali na potčinjenima i to doživljavali kao normalan poredak stvari. Bili su ljudi svog vremena, reći će neko. Da, ali su znali da to nije " bogougodno" i morali su da izmisle opravdanje za svoje gadosti. Oni su plemeniti a drugi nisu, baš kao što su beli robovlasnici proglasili Afrikance za nižu rasu.
Danas više nema opravdanja. Jači tlači i to je to. Nema plave krvi, slavnih predaka, prave vere, moralnog kodeksa kojim se elita poštapa. Sila i novac. I, možda je i to jedan od razloga što mnogi osećaju da bi im bilo lakše da znaju, barem dok gledaju seriju, da oni nesrećnici koji u trećem planu kuluče na njivi, to rade za gospodara koji se bori za "pravednu stvar". Pravda će trijumfovati, barem na filmu. Ali, ta pravda nije ona istinska, ona je vraćanje na stari poredak stvari, na hektolitre krvi prolivene uz žestoke hevi-metal rifove ili Enyine napeve, svejedno.

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

Nightflier

Hm, ne pratim "Tjudore", pa ne znam koji period Henrijevog života pokrivaju, ali rečeni kralj je u mladosti odista bio manekenske građe - premda riđokos, za razliku od Risa Majersa.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Šta, bre, hoćete? Čovek je lepo napisao u kom stanju je to napisao:

fokusiraću se, krajnje lenjo, na one koje sam pratio ili pratim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Objašnjenje nije opravdanje!!!!1

scallop

Samo još jednom da naglasim. Dotični gospodin me uopšte ne dotiče. Izgubio me je onoga trenutka kad sam shvatio da ne zna razliku između pisane i slikane fantastike. Lako je takvim tekstovima dati lošu ocenu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Čovek piše ne poznajući stanje na terenu. Optužbe sproću epske fantastike da je desničarska - u globalnom smislu - nimalo ne stoje, pošto su se desničari ugnezdili u drugim poljima, tipa postapokaliptične survivor fantastike. Eno, Džon Ringo ima novi roman.
First 666

Джон Рейнольдс

Нема ту потребе за неким гнежђењем, сурвивализам је одувек био десничарска територија, сходно томе и постапокалипса (с тим да на ово друго далеко да имају тапију). Мада је, занимљиво, можда најпознатији десничарски роман, "Тарнерови дневници", заправо дистопија.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

PTY

... a survivalizam i post-drzavna drustva su ionako logican osnovni parameter svakog postapokalipticnog scenarija, tako da... nije gnezdo nego suverena teritorija.
a epska fantastika je samo konzervativna, i to u najinfantilnijoj prizmi patrijahalnog wish fulfilment manira, ionako.  :mrgreen:

ALEKSIJE D.

Epska fantastika vazda se bazira na sukobu. Ne može se zamisliti bolji sukob od jedoumlja, totalitarizma, fanatika koji drži sve pod šapom i protiv koga kreće pojedinac ili grupica radi boljitka svih (uvođenja demokratije u krajnju ruku, kada će sve procvetati i hrabri pojedinac potekao iz štale u kojoj je od vila sakovao čudotvorni mač postati voljom naroda izabrani vladar, iliti svaka sirotinja može biti vlast, što je američki san). Zamislite epsku fantastiku levičarskog tipa: svi su jednaki, svakom prema potrebama a davanje sebe prema mogućnostima, obrazovanje dostupno svima, besplatno zdravstvo, prevoz, kriminal je u domenu psihološkog ili psihijatriskog angažmana i leči se korekcijom ponašanja, jer ne postoje društveni uzroci za njega itd.
Dosadno, zar ne?
Nigde nemaš sukob osim ako nema kvake kao od Loganovog bega ili Vrlog novog sveta.
Desničarstvo stvara sukob, najkraće rečeno i najprostiji je način da se stvori sukob i pokrene radnja.

Nightflier

Quote from: LiBeat on 08-05-2013, 09:45:16
... a survivalizam i post-drzavna drustva su ionako logican osnovni parameter svakog postapokalipticnog scenarija, tako da... nije gnezdo nego suverena teritorija.
a epska fantastika je samo konzervativna, i to u najinfantilnijoj prizmi patrijahalnog wish fulfilment manira, ionako.  :mrgreen:

Ma jeste. Eno, "Zemljomorje" je onoliko infantilno, patrijarhalno i eskapističko.
First 666

Stipan

U stvari, levičarska epska fantastika postoji. Prelistati malo "Čapljino oko" od Legvinove za početak...

P.S. preteče me NF...

Nightflier

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 10:02:10
Epska fantastika vazda se bazira na sukobu. Ne može se zamisliti bolji sukob od jedoumlja, totalitarizma, fanatika koji drži sve pod šapom i protiv koga kreće pojedinac ili grupica radi boljitka svih (uvođenja demokratije u krajnju ruku, kada će sve procvetati i hrabri pojedinac potekao iz štale u kojoj je od vila sakovao čudotvorni mač postati voljom naroda izabrani vladar, iliti svaka sirotinja može biti vlast, što je američki san). Zamislite epsku fantastiku levičarskog tipa: svi su jednaki, svakom prema potrebama a davanje sebe prema mogućnostima, obrazovanje dostupno svima, besplatno zdravstvo, prevoz, kriminal je u domenu psihološkog ili psihijatriskog angažmana i leči se korekcijom ponašanja, jer ne postoje društveni uzroci za njega itd.
Dosadno, zar ne?
Nigde nemaš sukob osim ako nema kvake kao od Loganovog bega ili Vrlog novog sveta.
Desničarstvo stvara sukob, najkraće rečeno i najprostiji je način da se stvori sukob i pokrene radnja.

Pa, upravo si opisao osnovu postavku "Zvezdanih staza". Sa druge strane, u takvim okolnostima uvodi se spoljnji neprijatelj - ili već nekakav izrod koji svojim delanjem ugrožava status quo. Ako se držimo fantazije, eno Kejovog Kingdom of Heaven kao dobrog primera slične postavke.
First 666

Nightflier

Quote from: Stipan on 08-05-2013, 10:05:48
U stvari, levičarska epska fantastika postoji. Prelistati malo "Čapljino oko" od Legvinove za početak...

P.S. preteče me NF...

Za Legvinovu je lako uhvatiti se. :) Ali, ako zanemarimo nju - eno gomila levičarske fantazije, koja se bavi rasnim, polno-rodnim i kakvim god hoćeš temama. Paladin of Souls by Lois Bujold, gotovo ceo serijal "Valdemar" by Mercedes Lackey. Sve do jedna knjiga Tamore Pirs, Steel Remains i Cold Commands Ričarda Morgana, Zoo City Bjuksove - pa čak i rani radovi vampirskih kraljica urbane fantastike, kako ih je Oto nazvao u onom svom sjajnom tekstu, Nensi Kolins, Tanje Haf i Lorel Hamilton. Ima toga koliko hoćeš.
First 666

ALEKSIJE D.

Upravo sam to i hteo reći: nemaš sukoba ako nema tiranije protiv koje se valja boriti, bilo da ugrožava idelanu zajednicu bilo da hoćeš stvoriti idealni svet.
I ne tvrdim gde nema takvih dela, ali mi se čini kako govorimo o konfekciji, ne o retkim remek delima (zato i retka, logično).
Imaš šablon, osrednji talenat, udri bato i odčukaj 1890 strana kako se mala devojčica sa magijom i vrapcem na ramenu, jašući medveda iz varvastkog plemena bori protiv zlog magisterijuma koji koristi gavranov kljun, krilo šišmiša i laserske mačeve uz pomoć nanotehnolgije da ovlada univerzumom u kome gospod sedi u staklenoj kugli. I to sve, naravno, ima teško metafizičko zančenje u borbi protiv fundametalizma...

Nightflier

Slažem se sa tim, ali sve to važi za svaki mogući žanr. Bilo da je reč o SFu, bilo da je reč o vesternu. Fantazija nije izuzetak ni po čemu.
First 666

PTY

Quote from: Nightflier on 08-05-2013, 10:03:58
Quote from: LiBeat on 08-05-2013, 09:45:16

Ma jeste. Eno, "Zemljomorje" je onoliko infantilno, patrijarhalno i eskapističko.

Ne bi valjalo da smetnemo sa uma onu bazičnu i nesrećnu dualnost koja je sastavni deo čoveka, pa tako i njegovih ideologija I politika, a još manje bi valjalo da na njenim iznimkama opovrgavamo pravila... ali evo primera relevantnije prirode, iz svakodnevice: kad/ako policija obznani nameru da postavi CCTV kao preventivnu meru protiv kriminala u statističkim žarištima, digne se kuka i motika i dža-bu, te kamo privatnost, te kamo prava, te Veliki Brat, te državni teror, te ovo-ono. A kad se izdernjaju do promuklosti, ti isti ljudi odu do privatnih sekjuriti agencija i plate masnu lovu za potpuno istu stvar - CCTV, infrared skenere, heat & movement senzore, tracking na autu, na telefonu, na silent panic button, ali ne, to nije bitno, u svojim glavama oni se bore protiv državnog terora.

Ali dobro, ako prihvatimo tezu da deklarisano levičarski pisac piše iskučivo levičarsku prozu, onda neka bude i levičarske epske fantastike, s tim što ja Zemljomorje ionako nisam čitala, bio mi to beznadežno dosadan i pretenciozan komad proznog egzibicionizma...

Nightflier

Pa ne znam šta si htela da kažeš time. Ali eno ti Orsona Skota Karda, koji je deklarisano desničarski nastrojen, pa piše upravo levičarsku prozu - bar kada je reč o njegovim najpoznatijim delima.
First 666

PTY

erm... imam osecaj da nas dvoje uopste ne mislimo na isto kad koristimo pojmove "desnicarski" i "levicarski"... ja stvarno ne znam koja je to levicarska proza Orsona Skota.

ALEKSIJE D.

Poenta je nešto drugo: ova tema je zašto srpski pisci fantstike idu u desno? Noćni letač keće sa tezom, koju su svi prihvatili, kako je desno svako zanimanje ili priča koja ima za osnov neku nacionalnu priču, osnovu šta li. Čim se krene o priči koja ima veze sa istorijom Srbije -  eve ti ga nacionalizam, i desničar si, fašista i to ovloolki!
Osnovna, polazna premisa je pogrešna. Vezivanje za naciju i nacionalne teme ne znači desničarski pristup.
Evo ja: ja sam levičar koji smatra da sva prava, jednakost, bogatstvo treba da pripadaju samo jednom narodu. Mome. I tu sam demokrata. Nacionalista i socijalista.  :evil:

Nightflier

Quote from: LiBeat on 08-05-2013, 10:42:53
erm... imam osecaj da nas dvoje uopste ne mislimo na isto kad koristimo pojmove "desnicarski" i "levicarski"... ja stvarno ne znam koja je to levicarska proza Orsona Skota.

Serijal o Alvinu, na primer. A ni "Ender" nije nimalo daleko od toga, premda sam čitao samo prve dve knjige.
First 666

PTY

okej, ja Alvina nisam citala, ali po cemu je Ender levicarski?

Nightflier

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 10:44:38
Poenta je nešto drugo: ova tema je zašto srpski pisci fantstike idu u desno? Noćni letač keće sa tezom, koju su svi prihvatili, kako je desno svako zanimanje ili priča koja ima za osnov neku nacionalnu priču, osnovu šta li. Čim se krene o priči koja ima veze sa istorijom Srbije -  eve ti ga nacionalizam, i desničar si, fašista i to ovloolki!
Osnovna, polazna premisa je pogrešna. Vezivanje za naciju i nacionalne teme ne znači desničarski pristup.
Evo ja: ja sam levičar koji smatra da sva prava, jednakost, bogatstvo treba da pripadaju samo jednom narodu. Mome. I tu sam demokrata. Nacionalista i socijalista.  :evil:

Da, poslednjih nekoliko postova nije u vezi sa temom, ali kao pokretaču teme - to mi ne smeta. S druge strane, upravi si ti, iz čiste zajebancije, pokazao da je u Srbiji poigravanje sa nacionalno-istorijskim najčešće opasno, jer neumitno vodi ka "Srbi narod najstariji, samo da nas kralj Aleksandar i Tito nisu zajebali, sad bismo imali Veliku Srbiju" sindromu. Da se razumemo - nemam ništa protiv desničarske fantastike. Štaviše, ima nekoliko pisaca koje veoma volim. Međutim, u Srbiji je prelako da takva gledišta mutiraju u nešto neprihvatljivo.
First 666

ALEKSIJE D.

"U Srbiji je prelako da takva gledišta mutiraju etc."
To se ne dešava u Hrvatskoj, Makedoniji ili Nemačkoj? Srbi treba da pišu o Linkonu, kako su vanzemaljci oteli Obamu i zamenili sa androidom?
Zar nisi svestan koliko smešno zvuči sama rečenica: pisac naučne fantastike u Srbiji? Ko čita srpsku naučnu fantastiku? Oni koji i sami pišu ili pokušavaju pisati i to rade kako bi se što jače pobljuvali na dela svojih "kolega".
Pisac srpske fantastike u svetu odjekuje kao eminentni češki roker.

Nightflier

Quote from: LiBeat on 08-05-2013, 10:50:56

Ender je komentar na totalitarnu državu - ali i na odnos prema drugome. Najpre kroz motiv genocida i iskupljenja za genocid, a potom i kroz motiv pogrešne komunikacije onog antropologa sa svinjčićima u "Govorniku", Kard kritikuje ljudsku sklonost ka sukobljavanju i daje veoma oštru kritiku rata i negativne komunikacije uopšte. A to je domen levičarske književnosti. Slično u Alvinu imaš epizodu sa pokoljem Indijanaca, zbog kojeg čak i nevinim posmatračima - koji ništa nisu preduzeli da to zaustave - ruke budu doslovno krvave zbog kletve koju su tako navukli na sebe. Desničarska fantastika opravdava ratove - ne napada ih.
First 666

Nightflier

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 10:59:36
"U Srbiji je prelako da takva gledišta mutiraju etc."
To se ne dešava u Hrvatskoj, Makedoniji ili Nemačkoj? Srbi treba da pišu o Linkonu, kako su vanzemaljci oteli Obamu i zamenili sa androidom?
Zar nisi svestan koliko smešno zvuči sama rečenica: pisac naučne fantastike u Srbiji? Ko čita srpsku naučnu fantastiku? Oni koji i sami pišu ili pokušavaju pisati i to rade kako bi se što jače pobljuvali na dela svojih "kolega".
Pisac srpske fantastike u svetu odjekuje kao eminentni češki roker.

Kada se ukaže na nešto što ne valja u našoj zemlji - ili što bi moglo biti bolje - odmah se neko pozove na nešto negde drugde. A šta mene boli ćošak za Hrvate, Makedonce ili Nemce? Zašto bih mario šta oni rade? Zar ću sa njima da se poredim?

Što se drugog dela tvog posta tiče - sve i da se slažem sa time da je besmisleno biti pisac fantastike u Srbiji, a ne slažem se - nalazimo se na forumu koji se bavi fantastikom, te se stoga i ja bavim fantastikom i utoliko me ne zanimaju ili malo zanimaju teme koje se bave gej paradom ili fudbalom, te čak mislim da ovaj forum ne bi ni trebalo da ih ima. Dakle, da je ovo nekakav forum opšte namene, možda bismo se bavli "Skretanjem srpske književnosti udesno". Ovako, ograničio sam se na fantastiku.

Moja osnovna premisa je da je to skretanje namerno, kako bi se žanrovska književnost približila široj publici, koja je očigledno desno nastrojena. Ili već toliko ekstremno levo, da je otišla udesno. Isti đavo.
First 666

PTY

Quote from: Nightflier on 08-05-2013, 11:03:54
Quote from: LiBeat on 08-05-2013, 10:50:56

Ender je komentar na totalitarnu državu - ali i na odnos prema drugome. Najpre kroz motiv genocida i iskupljenja za genocid, a potom i kroz motiv pogrešne komunikacije onog antropologa sa svinjčićima u "Govorniku", Kard kritikuje ljudsku sklonost ka sukobljavanju i daje veoma oštru kritiku rata i negativne komunikacije uopšte. A to je domen levičarske književnosti. Slično u Alvinu imaš epizodu sa pokoljem Indijanaca, zbog kojeg čak i nevinim posmatračima - koji ništa nisu preduzeli da to zaustave - ruke budu doslovno krvave zbog kletve koju su tako navukli na sebe. Desničarska fantastika opravdava ratove - ne napada ih.

Hm.. veruj mi da uopste nisam o tome razmisljala na taj nacin. Donekle zato sto sam Endera citala ko vrlo mlado celjade pa me taj aspekt nije ni zanimao a delimicno i zato sto je meni Ender uvek bio isuvise sundasto eskapisticki da cak i posumnjam kako ima iole dublje aspekte. A i pitanje je koliko je govorenje o necemu istovremeno i kritika tog istog necega.
No dobro, kao sto rekoh, davno sam to citala a i nije to pamtljiva vrst proze, bar ne dovoljno za suvislu raspravu.  :)

ALEKSIJE D.

Slažem se sa tobom u svakoj rečenici osim u zaključku koji izvodiš a ne pišeš: da svako bavljenje nacionalnim temama ili uzimanje nacionalnog u Srbiji kao osnova za pisanje znači i nacionalizam i skretanje u desno. Logično je da pisac (pa i pisac fantastike i sf-a) polazi od nečega što zna, smatra da je i čitaocu lakše približiti tekst ako se likovi zovu Svetislav, Prle i Žare, a ne Mekdermot, Francisko Pablo Glorije i tsl.
Prosečan čitalac koji je kupio romane date u početku ove teme kao motiv za otvaranje pričice, on vidi ovako, pre nego što hukne i gleda kome da to pokloni za rodjendan:
1. Poslednji Srbin- "dobar naslov, ovo mora da je o Slobi i Šekiju u Hagu"
2. Čovek koji je ubio Teslu - "a, znao sam ja kako je FBI-a i CIA koknula Nikolu zbog zraka smrti, gde bi nama bio kraj..."
3. Konstantinovo raskršće i Duge noći  - " vidi, o tome se priča o po novine, ovo prvo četnici, partizani, Srpska državna straža i Srpski dobrovoljački korpus, ima i slike, da mi nije deda tu? Ovo drugo, to mora zašto su nas Osmanlije napale i što nas svi mrze.."
Ti romani imaju veze sa nacionalizmom veze koliko i sa kvantnom fizikom. Trik je stoku navući da kupi u paketu sa Vesnom Radusinović , onom sa Pinka (ne mogu se setiti imena),nešto što ne bi pogledala kao smrdljiv sir kada bi stvarno znala o čemu se radi. Stavi mu na korice da je reč o Naučno Fantastičnom romanu i nema od posla ništa.

Irena Adler

@Najtflajer
Ender možda jeste komentar na totalitarnu državu, ali se Kard nije baš ubio od demontiranja te totalitarne države (na kraju Enderove igre je lepo ostavio Zemlju u amanet psihopati Piteru,a neki Veliki Brat momenti se provlače kroz sve tri knjige koje sam čitala - one koje su prevedene na srpski, to jest). Ali čak i da piše nedvosmisleno protiv totalitarne države, to baš i nije baš nešto na šta levičari imaju tapiju. Na primer baš ona varijanta desnice koju je Džon Rejnolds pominjao i koja je inspirisana Tarnerovim dnevnicima (ili ih je inspirisala, šta god da je starije) je poprilično antidržavno nastrojena, mada opet ne i demokratski, i naravno da se njihova definicija totalitarnosti ne poklapa obavezno sa onom koju imaju levičari. Isto kao što ni promena perspektive prema istorijskim događajima nije sama po sebi levičarska. Sve u svemu, ne bih ja baš rekla da je priča o Enderu levičarska na bilo kom nivou.

ALEKSIJE D.

Kard je konzervativac, što su, naravno, poznati levičari. Borac je protiv gej brakova i homoseksulanosti uopšte, jedan je od ljudi čije aktivnosti finansira Sajentološka crkva itd.
Enderova igra zasniva se na prostoj ideji da nema pobede bez jednog vođe. To je baš levičarski.
Čitao sam potonje od njega Posmatrači prošlosti -  iskupljenje Kristifora Kolumba. Veće s...e nisam skoro u ruke uzeo.
Jedan od tipičnih, nabeđenih skribomana koji je ubo premiju jednom i još se hvata na talasima stare slave. U suštini bez ideja i značaja. Ender se zasnivao na štosu i šoku kod razrešenja, bez dubljeg smisla, nego je kasnije učitavano od kritičara. Kard, shvatvši šta je učinio, poverovao je gde je on uistinu tako uman i natavio isporučivati brabonjke u većim količinama...

PTY

moram da priznam kako je Irenino vidjenje Endera daleko blize impresiji koju je to stivo kod mene ostavilo, Najtflajere. Isto tako, sklona sam da se slozim sa njenim vidjenjem prozne desnice, to bar u zanrovskoj prozi, pogotovo kad govorimo o antidrzavnom sentimentu.

Kimura

Čitam i prosto ne mogu da verujem da se proza, fantastika itd.  najozbiljnije deli na ''levičarsku'' i ''desničarsku''!
Još samo da sa sastave liste podobnih i nepodobnih pisaca i blago nama!

Nightflier

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 11:38:13
Slažem se sa tobom u svakoj rečenici osim u zaključku koji izvodiš a ne pišeš: da svako bavljenje nacionalnim temama ili uzimanje nacionalnog u Srbiji kao osnova za pisanje znači i nacionalizam i skretanje u desno. Logično je da pisac (pa i pisac fantastike i sf-a) polazi od nečega što zna, smatra da je i čitaocu lakše približiti tekst ako se likovi zovu Svetislav, Prle i Žare, a ne Mekdermot, Francisko Pablo Glorije i tsl.
Prosečan čitalac koji je kupio romane date u početku ove teme kao motiv za otvaranje pričice, on vidi ovako, pre nego što hukne i gleda kome da to pokloni za rodjendan:
1. Poslednji Srbin- "dobar naslov, ovo mora da je o Slobi i Šekiju u Hagu"
2. Čovek koji je ubio Teslu - "a, znao sam ja kako je FBI-a i CIA koknula Nikolu zbog zraka smrti, gde bi nama bio kraj..."
3. Konstantinovo raskršće i Duge noći  - " vidi, o tome se priča o po novine, ovo prvo četnici, partizani, Srpska državna straža i Srpski dobrovoljački korpus, ima i slike, da mi nije deda tu? Ovo drugo, to mora zašto su nas Osmanlije napale i što nas svi mrze.."
Ti romani imaju veze sa nacionalizmom veze koliko i sa kvantnom fizikom. Trik je stoku navući da kupi u paketu sa Vesnom Radusinović , onom sa Pinka (ne mogu se setiti imena),nešto što ne bi pogledala kao smrdljiv sir kada bi stvarno znala o čemu se radi. Stavi mu na korice da je reč o Naučno Fantastičnom romanu i nema od posla ništa.

Da, možda je bolje reći da je kod ovih naslova reč o koketiranju sa nacionalizmom zarad bole prodaje. Recimo, znam da je Goran sve samo ne nacionalista - uprkos njegovim sukobima sa Simosnom; takođe znam da Dexa jeste nacionalista - šta god to značilo. Možda je Boban najbolji primer za to koketiranje (premda Bog sveti zna šta je Boban; eventualno spawn of Chtulhu). Naime, Bobanov roman se izvorno zvao "Naživosahranjeni", pa mu je izdavač promenio naslov ni ne pitajući Bobana. Pokazalo se da je izdavač bio u pravu, makar kada je o prodaji reči, a Bobanu je ostalo da brani nešto što nije njegovo i da ispada džebemligašta.

Meni - recimo - smeta što se naši pisci bave uslovno rečeno "velikim" temama. Niko da napiše roman o na primer čoveku koji vidi duhove, ili čoveku koji je dobio tešku bolest, pa se ispostavilo da je ta bolest zapravo mutacija koja će ga odvesti kuda god. Možda je Scallop tu izuzetak, pošto se on nacionalnim ne bavi na način kao svi ostali. Dakle, ja bih voleo da vidim više ličnih priča u srpskoj fantastici, a manje tih velikih epskih storija.
First 666

Kimura

Quote from: Nightflier on 08-05-2013, 12:22:30

Meni - recimo - smeta što se naši pisci bave uslovno rečeno "velikim" temama. Niko da napiše roman o na primer čoveku koji vidi duhove, ili čoveku koji je dobio tešku bolest, pa se ispostavilo da je ta bolest zapravo mutacija koja će ga odvesti kuda god. Možda je Scallop tu izuzetak, pošto se on nacionalnim ne bavi na način kao svi ostali. Dakle, ja bih voleo da vidim više ličnih priča u srpskoj fantastici, a manje tih velikih epskih storija.

Sa ovim se slažem u potpunosti.
Mada, što se poklona za rođendan tiče, valjda neko pročita i dalje od naslova - kad je već dobio knjigu.

ALEKSIJE D.

Kimura, pročita par listova i oturi na stranu. Vrati se ringišpiljima i idi mi dodji mi na moru dok ti spremam prženice i maštam da mi napraviš dete (na preskok pročitano par redova romana one sa RTS-A). Epska fantastika se prodaje. Nadji mi izdavača koji će objaviti nešto što si naveo - ja ću ti napasti intimni sf roman.
Ali, neće biti epika bato, neće biti cigla. U suprotnom bi ispao Čarobni breg.
Noćna tico, radiš kod izdavača i sam, ruku na srce stavi pa kaži ovde (a Đura će da oprosti što te bio), da li bi tvoj poslodavac rizikovao sa nečim takvim? Jok. Zahvalio bi se autoru i poslao ga sam to da štampa o svom trošku.
Tržište smo hteli, eve nam ga. Posle izvesnog vremena tržiše kreira kupca, a u početku kupac tržište. Isti oni koji su čitali roto romane (spejs opera pastira sa Šar planine pod imenom Jhoni R. Dewison) i herc knjižurke (mediciska sestra pati pati i shvati kako je ljubav dostupna kada promeniš firzuru), e ti sad kupuju knjige. Sadržaj unutar korica je sličan, ali knjiga mora biti deblja, i time skuplja. Što će reći: epska.

zakk

I dobismo većeg drndu od Radmila. Čestitke!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ALEKSIJE D.

Je li Zak, po tebi svi moramo da duvamo u istu tikvu i to na pisak koji si ti naštelovao? Ne valja kad se ne upuštaš u diskusiju, kad si suzdržan, ne valja kad imaš svoje mišljenje (neka je i pogrešno, tvoje je), nego mora da se klanjamo svevidećem, sveznajućem i bespogovrnom autoritetu kao što su pojedinici? Oni sve znaju a ti ćeš da mi odrediš šta smem i kako nešto da kažem? Hoćeš da me naučiš kako se misli? Po tebi o tebi sličnima pisanje je matematika, nauka egzaktna, te se imaš uklapati u date šablone? Tako i govoriti, tako misliti, kako Bogovi Srpske Fantastike propovedaju? Je li to posledica učenja na fakultetima gde se studraju mašinski elementi i naizmenične struje? Jer, samo kod inženjera našao sam tu vrstu pristupa umetnosti i mišljenju.

Nightflier

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 12:45:43
Kimura, pročita par listova i oturi na stranu. Vrati se ringišpiljima i idi mi dodji mi na moru dok ti spremam prženice i maštam da mi napraviš dete (na preskok pročitano par redova romana one sa RTS-A). Epska fantastika se prodaje. Nadji mi izdavača koji će objaviti nešto što si naveo - ja ću ti napasti intimni sf roman.
Ali, neće biti epika bato, neće biti cigla. U suprotnom bi ispao Čarobni breg.
Noćna tico, radiš kod izdavača i sam, ruku na srce stavi pa kaži ovde (a Đura će da oprosti što te bio), da li bi tvoj poslodavac rizikovao sa nečim takvim? Jok. Zahvalio bi se autoru i poslao ga sam to da štampa o svom trošku.
Tržište smo hteli, eve nam ga. Posle izvesnog vremena tržiše kreira kupca, a u početku kupac tržište. Isti oni koji su čitali roto romane (spejs opera pastira sa Šar planine pod imenom Jhoni R. Dewison) i herc knjižurke (mediciska sestra pati pati i shvati kako je ljubav dostupna kada promeniš firzuru), e ti sad kupuju knjige. Sadržaj unutar korica je sličan, ali knjiga mora biti deblja, i time skuplja. Što će reći: epska.

Ne znam na kog poslodavca misliš, pošto ih ima više. :) Dobro, zadžebavam se - znam da misliš na Lagunu. Iskren da budem, ne znam da li bi Laguna objavila tako nešto. Možda i bi. Laguna je postala kompozitni organizam, koji se grana u različitim smerovima. Međutim, tvoj stav da se epska fantastika prodaje nije baš na mestu. Možda bi ispravnije bilo reći da se prodaje bolje od naučne fantastike, ali to ne znači da se postižu ne znam kakve cifre. Čak većina naslova ne pokriva troškove svoje proizvodnje. Sa druge strane, nijedan od naslova koje smo pominjali nigde nije brendiran kao žanrovski naslov. Nijedan izdavač nije otvoreno rekao da je to što prodaju fantastika. Čak je i Goran na jednoj tribini pomenuo da je većina kupaca njegovog "Tesle" zapravo glavnotokovska publika. Ubeđen sam da bi se i ti naslovi koji su imali dobru prodaju prodavali daleko slabije da je na njihovim koricama pisalo "fantastika".
First 666

Kimura

Sve je to što ti, Aleksije, napisa istina. Još samo da postavimo neku teoriju o mračnim silama koje kreiraju prosečnog čitaoca i njegov ukus, pa da svi plačemo nad sudbinom čovečanstva!
Nisam izdavač i nemam baš nikakvu predstavu koliko se izdavanje knjiga isplati, ponekad mi se čini da ni te roze romane niko ne kupuje, tj. da se čita samo ono dobro ili ništa, a da domaći pisci bilo čega nemaju nikakve šanse. Prosto zato što su domaći, dakle, bave se mrskim ovdašnjim temama (naša istorija, naša ideologija, naše zablude, naša beda, odvratna lokalna emotivnost, naše ... dodaj šta ti je po volji).
Ipak, umetnost se nikada nije dobro provodila na tržištu, pa baš da vidimo kako će opstati u ovo naše vreme!

ALEKSIJE D.

Eto Noćni, prijatelju moj, razumesmo se. Problem srpske fantastike nije u čitaocu - problem je u treniranju čitaoca. Treba ga navabiti i navići da fantastika nije "fantaziranje", nego da poseduje kvalitet veći nego većina glavnotokovskih dela.
A to će biti na Svetog nikad.

zakk

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 13:05:34
Je li Zak, po tebi svi moramo da duvamo u istu tikvu i to na pisak koji si ti naštelovao? Ne valja kad se ne upuštaš u diskusiju, kad si suzdržan, ne valja kad imaš svoje mišljenje (neka je i pogrešno, tvoje je), nego mora da se klanjamo svevidećem, sveznajućem i bespogovrnom autoritetu kao što su pojedinici? Oni sve znaju a ti ćeš da mi odrediš šta smem i kako nešto da kažem? Hoćeš da me naučiš kako se misli? Po tebi o tebi sličnima pisanje je matematika, nauka egzaktna, te se imaš uklapati u date šablone? Tako i govoriti, tako misliti, kako Bogovi Srpske Fantastike propovedaju? Je li to posledica učenja na fakultetima gde se studraju mašinski elementi i naizmenične struje? Jer, samo kod inženjera našao sam tu vrstu pristupa umetnosti i mišljenju.

Je li Aleksije, bogati, gde i kad sam ja to rekao, drndo drndavi? Ajde.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zoskoz

Quote from: kimura on 08-05-2013, 12:22:15
Čitam i prosto ne mogu da verujem da se proza, fantastika itd.  najozbiljnije deli na ''levičarsku'' i ''desničarsku''!
Još samo da sa sastave liste podobnih i nepodobnih pisaca i blago nama!

+1
Moj duboki naklon.

ALEKSIJE D.

Tvoj stav govori sve. I bez vređanja! Do sad nisam nikog vređao ( a imalo se povoda), niti ismevao ( a trebalo je ), za razliku od tebe. Nije red sad da započnem.

zoskoz

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 13:05:34
... Je li to posledica učenja na fakultetima gde se studraju mašinski elementi i naizmenične struje? Jer, samo kod inženjera našao sam tu vrstu pristupa umetnosti i mišljenju.

Ne generaliziraj.

ALEKSIJE D.

Izvini Zosko, na tebe sam zaboravio. Ti, beše, ne živiš u ovim krajevima? I po svemu sudeći mogao bih se kladiti kako si završio, recimo, Elektrotehnički fakultet.

zakk

Quote from: ALEKSIJE D. on 08-05-2013, 13:44:29
Tvoj stav govori sve. I bez vređanja! Do sad nisam nikog vređao ( a imalo se povoda), niti ismevao ( a trebalo je ), za razliku od tebe. Nije red sad da započnem.

E izvini molim te, al već si počeo, kriveći me za nebuloze koje proističu iz tvog obadanja, a ne iz mog stava, koji i ne znaš.

mac

Ček, zar nisi ti si prvi počeo sa "veći drnda od Radmila"?

ALEKSIJE D.

Oprosti, ali (kad smo već fini) "obadanje", "drndavi drnda", to su sigurno komplimenti a ja, ovako tup, nisam to uvideo, pogrešno držeći gde upotreba tih reči znači iskazivanje stava prema nečijem izlaganju. Ti si, u stvari, meni davao podršku, samo sam, senzibilan kao maslačak u sumrak, ja to pogrešno shvatio.

Nightflier

@Irena & Kimura

Samo da podsetim da sam izvorno reagovao na primedbu o infantilnosti i čemu već epske fantastike, naspram valjda produhovljene, intelektualne i angažovane naučne, što je stav koji mi se gadi. Kard je pao kao jedan od primera za to da i u epskoj fantastici postoji ozbiljna kritika čega već - države, crkve, čovečanstva. No, pretpostavljam da Kardova kritika crkve u "Alvinu" može da se posmatra kroz prizmu njegovog osećaja religijske ugroženosti (valjda).Kada je o Enderu reč, uz ogradu da sam ozbiljno pročitao samo prve dve knjige, a treću i četvrtu - koje su kod nas objavljene u nekom smešnom tiražu - tek pvlaš prelistao - moram da naglasim da mi je "Govornik" na ličnom planu kudikamo bitniji od "Enderove igre", pre svega jer se bavi kontaktom sa sobom i sa drugima, kao i otuđenošću, pa i rešavanjem sukoba. To nikako nisu teme konzervativne teme - bez obzira šta Kard mislio o homoseksualcima ili čemu već.
First 666

Irena Adler

Ali desnica nije samo nacionalizam i konzervativizam, niti su sve dobre i lepe i progresivne stvari po definiciji levica, niti je odsustvo desničarenja automatski levičarenje (mada ja i dalje stojim iza onog što sam već negde pisala, a to je da je podela na levicu i desnicu poprilično izgubila smisao, ako ga je ikad i imala). Hoću da kažem da pitanja identiteta i otuđenja i sve to čime se Kard bavi recimo u Govorniku za mrtve (a što je i meni jako zanimljivo), po mom mišljenju, spadaju u nešto što je nasleđe moderne u celini i potpuno prevazilazi tu levičarsko-desničarsku podelu. Ok, nisu to desničarske teme, ali podjednako nisu ni levičarske.

Misilim ja sam prva za čitanje svega i svačega u političkom i/ili socijalnom ključu, ali ponekad svi (takođe ja prva) patimo od učitavanja i pravljenja veza koje ne postoje nužno.
(Mada sve ovo što ja pišem u stvari nema uopšte veze sa temom, više je moj lament na temu toga kako je prilično komplikovano trpati stvari u fioke kad su i fioke maglovite.)