• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li ćete glasati - i za koga?

Started by Nightflier, 28-03-2012, 22:51:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

Ala Vučić juče na RTS ošinuo po Dverima  :). Koliko su žutaći u panici, čini mi se ništa manje nisu ni grobar i njegova ekipa. Stalno kukaju da se glasovi ne daju manjim strankama, čini mi se da ih hvata polako panika da će opet imati najviše glasova, a da neće formirati vlast.
Za parlament neću glasati, dok god ne smanje broj poslanika, i ne nateraju trutove da uistinu rade. Za lokal ću još razmisliti. Što se tiče predsedničkih, jedini za koga bih glasao je Stanković. Ne što mi se sviđa URS, već što čovek nije profesionalni političar, i što je više nego ostvaren u svojoj struci i zanimanju, što se za neke druge kandidate baš i ne može reći.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Father Jape

Da, ali i kao predsednik bi bio u Dinkićevom džepu, zar ne?

Plus, je l' to kao Vučić ne bi pravio koaliciju sa Dverima i još nekim možda?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

poenta je što bi SNS sa 35% dobio više mandata nego SNS sa 30 i Dveri sa 5%, jer postoji sinergetski efekat

Father Jape

Da, mislim jasno mi je zašto mora da ih pljuje pre izbora, ali kao... da li se slažemo da će po potrebi vrlo lako potpuno promeniti pesmu nakon njih?

Anomander Rejk

Što bi bio u Dinkićevom džepu ? Ako bude izabran, bio bi izabran od naroda, a ne postavljen kao partijski poslušnik. Drugo, čovek ima struku, karijeru, što bi rekli ime i prezime, pa ne vidim na koji način bi ga to URS i Dinkić mogli držati u džepu i ucenjivati ?
Ma Vučić je nabacio nešto kako su Dveri potrčci DS i Đilasa. Ustvari, SNS ima tanke mogućnosti za veliku koaliciju. Radikali i DSS neće s njima, LDP takođe. Imaju NS i možda neku manjinsku stranku, eventualno SPS.

Father Jape

Truman

Quote from: Джон Рейнольдс on 30-04-2012, 02:49:31
Quote from: Truman on 26-04-2012, 18:12:35
Evo jos jedne insajderske informacije za one koji to vole - nacuo sam da se prica po gradu da Boris Tadic glavom i bradom finansira Dveri da otkinu koji procenat SNS-u.

ЊоЊ!   :? А он то из свог џепа (пошто је "главом и брадом") или је апио из страначке касе?

БТЊ, ја сам мислио да ће Двери откинути гласове ДСС-у и СРС-у, али увек се може сазнати нешто ново.
Dveri će pre svega oštetiti SNS. Radikali su beznačajni, DSS je sve manje popularan međ omladinom zbog onog metiljavka. Vadi on iz crnih fondova, ništa ti ne brini za njega...neće ostati gladan kad napusti funkciju.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Джон Рейнольдс

Quote from: Бата Животиња on 01-05-2012, 10:54:35
poenta je što bi SNS sa 35% dobio više mandata nego SNS sa 30 i Dveri sa 5%, jer postoji sinergetski efekat

Гласачи Двери, да Двери нису изашле на изборе, углавном не би дали глас СНС-у, тако да се твоја рачуница може посматрати само као илустрација и не говори много о снази СНС-а. Двери су од оснивања били третирани као огранак ДСС-а (што не мора бити тачно), али с нагласком на веру; ко је макар мало пратио њихова предавања на Машинцу, читао прве прогласе и пратио закупљене емисије, то је могао јасно да види. Данашњи програм, пак, има много мање верских елемената, а екипа је остала иста.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

moja računica je čista računica, ne računa ideološke razlike već samo brojeve ;)

poenta je da SNSu škodi svaki ''desni'' glas koji ne ide njima

tvoja poenta je da desnica ne doživljava SNS kao desnicu, ali to je druga priča... ja samo govorim da je 35% za jednu opciju bolje od 30 i 5% za dvije opcije.

35% - vjerovatno 100 mandata

30 i 5%  - ukupno maksimum 95 mandata (pod uslovom da ovaj drugi stvarno pređe cenzus)

Stipan

UPUTSTVO KAKO PRESAVITI GLASAČKI LISTIĆ

Alexdelarge

Dragan Đilas sigurica na kladionici

Sportske kladionice su izbacile kvote za izbore. Sudeći po listama, u prvom krugu predsedničkih izbora lider SNS Tomislav Nikolić je blagi favorit u odnosu na predsednika DS Borisa Tadića, dok će za gradonačelnika Beograda ponovo biti izabran Dragan Đilas, kandidat DS.

Kladionica "Mocart" uzela je kao granicu da će Nikolić 6. maja osvojiti 32,5 odsto glasova, a Tadić 30,5 odsto. Treći favorit je Ivica Dačić sa granicom od 11,20 odsto, dok su svi ostali predsednički kandidati smešteni na ispod sedam odsto glasova.

Koalicija oko SNS je favorit i na izborima za parlament, na kojima je za njih postavljena granica od 31 odsto glasova, a opklade su da li će osvojiti više ili manje procenata. Kvota je oba slučaja ista; na uloženih 100 dinara dobijate 185.

Dragan Đilas veliki je favorit u trci za gradonačelnika Beograda sa kvotom 1,40, a iza njega je Aleksandar Vučić iz koalicije oko SNS sa kvotom 2,65.

Ekonomista Goran Nikolić se do sada četiri puta kladio na rezultate izbora i sva četiri puta bio uspešan.

On za "Blic" kaže da prilikom klađenja na izborne rezultate emocije moraju biti eliminisane.

- Nekoliko kladionica je izbacilo kvote za izbore i mislim da su vrlo realne. Bukmejkeri ih prave vodeći računa o parama, a kada su u pitanju pare nema spinovanja. Kladioničarske liste predstavljaju najobjektivnije istraživanje javnog mnjenja - zaključuje Nikolić.

Izbori za gradonačelnika
K a n d i d a t            k v o t a
- Dragan Đilas                1,40
- Aleksandar Vučić         2,65
- Aleksandar Antić        10,00
- Aleksandar Popović    15,00
- Dejan Ranđić              80,00
- Nemanja Šarović        90,00

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/320003/Dragan-Djilas-sigurica-na-kladionici
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Nikad se ne kladim. Ipak, obe gornje koalicije treba igrati na manje, Zoran Stanković je najbolja opcija na + (ima čovek CV), a Đilas je siguran tip, ali je mala kvota.  8)  Ima li kombinovanih opcija?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

HAL

Мало о злоупотреби медија, не подржавам СНС али ово што ради ДС је дно дна:

ISTINA O ZABRANJENOM SPOTU

Джон Рейнольдс

Па добро, очекивано за ДС. Ко гласа за ДС, задовољан је тренутним стањем и то је мени сасвим у реду.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Ali to nije tačno. Veliki broj ljudi koji će sad glasati za DS, rekao bih, decidno je nezadovoljan trenutnim stanjem, ali prosto misle da ne bi bilo bolje sa alternativom.

Sad, da li je to razumno od njih, i tako dalje, to je sasvim druga stvar.

Джон Рейнольдс

Ако "мисле" да би с алтернативом било горе, онда сматрају да ово тренутно и није толико лоше. Мислим, ако може горе, онда си задовољан и оним што имаш.

#Τζούτσε

džin tonik

kako god se odlucite, najbitnije ne zaboravite: birajte srbske lopove!

Meho Krljic

Srećom imamo i alternativu - recimo muftija Zukorlić se kandidovao za predsednika.

Barbarin

JOJ ljudi pa one Dveri nisu normalne, sad će u ns mitining i puštaju muziku katastrofa. Neki dj je iskombinovao Marš na Drinu i neki dub step, pa neke stare izvorske pesme sa brejk bitom, aaaaaaaaaaaa sve to  xuzi xuss xtwak
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Anomander Rejk

Sve neka etno muzika. Ja i Džek sedeli u centru u bašti kad su naišli. Srećom nisu se mnogo dernjali, ili ih je bilo malo, ili im ozvučenje nije bilo najbolje  :).

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

дејан

...barcode never lies
FLA

pokojni Steva

Znači sine, jebe kevu sunce u studiju. Znači sine, teški lepkovi za teške teme.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

Ma ozvučenje im je četri kutije a cela bina i konstrukcija se nalaze na nekom džipu/kombiju pa su tako mobilni. A muzika je etno plus neki tuc tuc. :cry:
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Josephine

Evo nečeg za vimena. I Mehu.

Šta je poništeni listić i čemu služi?

Godinama se zalažem za poništeni listić. Ne pripadam ni jednoj stranci i ne verujem u trenutnu postavku, kandidate, obećanja... I nisam jedini. Često se čuje: "Neću da glasam jer nemam za koga!". Tada ja ispričam priču koja kroz jednostavnu matematiku pokazuje da neizlaskom na izbore, zapravo pomažete da budu izabrani oni kojima ne verujete. Pa da počnemo...

Kakvo je trenutno stanje sa listićima?

- U Srbiji je izlaznost na prethodnim izborima bila oko 60%. Pojednostavljeno: Od 10 upisanih birača na izbore je izašlo samo 6.
- Za formiranje vlade je potrebno 51% glasova, ali ne od upisanih birača već od onih koji su glasali na izborima (u ovom slučaju 6).
- Pojednostavljeno: Od 10 upisanih birača, na izbore je izašlo samo 6 - za formiranje vlade je potrebno samo 3,06 glasa.
Kako se desilo da 3,06 od 10 glasova postane većina?

Zadržimo se malo na izlaznosti. Od 10 upisanih birača, samo 6 izađe na izbore. Matematički posmatrano 6 glasača, glasa za 10 ljudi, tj. glas svakog izašlog birača važi kao 10/6 glasova = svaki glas izašlog birača vredi kao 1.666666667 glasa.

Pojednostavljeno: To je isto kao kada bi ste na dan glasanja zaustavili komšiju i komšinicu koji su krenuli na glasanje i rekli im "Izvolite i moj listić a vi umesto mene zaokružite što i vama"

Nadam se da vam je iz ovoga jasno da, iako onih 4 birača (koji su ostali kod kuće) misli da nije glasalo, matematički gledano oni jesu glasali tako što su svoje glasove podelili izašlim glasačima. Nadam se da vam se zaključak sam nameće: Jedini ispravan odgovor je IZAĆI NA IZBORE. I šta onda?

Zašto poništiti listić umesto neizlaska na izbore?

Opet bih počeo od izlaznosti. Od 10 upisanih birača, do sada je na izbore izlazilo 6. Zamislite da sada izađe i sedmi i poništi listić. Rezultat:

- Od 10 upisanih birača, izašlo je 7, 6 je glasalo za kandidate, 1 je poništio listić.
- Za formiranje vlade je potrebno 51% od izašlih birača (u ovom slučaju 7), tj. 3,57 glasova.
- Svaki glas izašlog birača vredi kao 1.428571429 glasova.
- Broj poništenih listića bi bio 14,29%
- Trenutna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da vodeće partije imaju oko 30% glasova.
Primećujete razliku? Zamislite sad da na izbore izađe 8 ili čak 9 glasača od upisanih 10.

Čemu služi poništen listić?

Poništen listić je potupuno legitiman način i građansko pravo da na izborima iskažete svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem i izborom koji je stavljen pred vas. U ovom tekstu sam izbegavao da pišem o stvarima i razlozima za korišćenje tog prava. Držao sam se matematike jer je precizna, tačna i neutralna. Kad se radi o razlozima, preporučujem tekst Nikole Jovanovića "Zašto ću da precrtam listić na izborima". Takođe preporučujem skup tekstova "Beli glas" linkovanih na sajtu Peščanika i tekst Zorana Živkovića "Vreme laži" na portalu 6uka.com

Poništen listić pre svega treba da utiče na svest birača, pokazujući da se svaki glas još uvek računa.

Poništen listić je odlično sredstvo protiv ucena, kupovine i krađe glasova. Koliko puta ste čuli priču o poslodavcima koji ucenjuju radnike, o partijama koje na razne načine primoravaju glasače da glasaju baš za njih i fotografišu listić? Ukoliko se nalazite u takvoj situaciji, moguće je zaokružiti broj, fotografisati listić, a potom zaokružiti i ostale brojeve. Svojim izlaskom na izbore, smanjujete broj praznih listića i mogućnost da oni budu "popunjeni" umesto vas.

Kao reakcija na poništeni listić, javlja se nekoliko odgovora:

- "Poništeni listić ne utiče na izbore, samo pomaže velikim partijama". Ovo u velikoj meri nije tačno. Matematički sam pokazao da povećanje izlaznosti i poništavanje listića utiču na rezutate. Poništeni listići nisu tu da opstruišu izborni proces ili formiranje vlade, zato i jesu legitimno sredstvo. Poništeni listići su PORUKA budućoj vlasti. Da, poništeni listići "podižu cenzus" što znači da je partijama potrebno više glasova nego pre da bi ušle u Parlament. To dovodi do rizika da manje partije ne pređu cenzus, što dalje vodi do manjeg broja partija u Parlamentu.

- "Bolje je glasati za neku manjinsku partiju". Cilj poništenog listića je iskazati nezadovoljstvo. Glasanjem za partiju koja najverovatnije neće preći cenzus vi zapravo potpisujete njihov program a ne iskazujete nezadovoljstvo. Vaše nezadovoljstvo i dalje ostaje nevidljivo.

- "Čak i da 99% poništi listić, izbori će biti validni". Ovo je istina. Ponavljam, cilj poništenih listića nije kočenje i opstruisanje sistema. Cilj je slanje poruke. A kakva poruka se šalje ako:

- Od 10 upisanih birača izađe 9, 6 glasa za kandidate a 3 poništi listić.- Za formiranje vlade je potrebno 51% od izašlih birača (u ovom slučaju 9), tj 4,59 glasova.
- Svaki glas izašlog birača vredi kao 1.111111111 glasova- Broj poništenih listića bi bio 33,3333333%
- Trenutna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da vodeće partije imaju oko 30% glasova.

http://www.itkutak.com/aktivizam/Sta-je-ponisteni-listic-i-cemu-sluzi/

scallop

Zašto žena i ja nismo dobili listiće za glasanje ovoga puta?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Irena Adler

Ozbiljno pitaš ili onako?

[Edit: ako te ozbiljno zanima da ti napišem kako da proveriš]

scallop

Na istoj adresi smo 35 godina, a to je bar osam puta. Nikad se nije desilo da listići ne stignu.

Irena Adler

Ako ti je adresa na kojoj si ista kao adresa u ličnoj karti, moguće su 2 varijante: da su te greškom izbrisali iz biračkog spiska, ili, verovatnije, da su se zeznuli u dostavi (ili ti je npr. neko u prolazu maznuo listiće iz sandučeta). Koliko ja znam, ako jesi na biračkom spisku, ne trebaju ti listići da bi glasao - samo se pojaviš na biračkom mestu sa ličnom kartom. A  da proveriš da li si na biračkom spisku možeš ovde: http://www.drzavnauprava.gov.rs/electoralroll.php

scallop

Proverio. Na istom smo mestu. Zahvaljujemo.

Irena Adler

DeHickok

Quote from: scallop on 04-05-2012, 18:02:14
Zašto žena i ja nismo dobili listiće za glasanje ovoga puta?
Ni ja nisam dobio listice ovog puta, mozda u je u pitanju neka ekoloska fora, spasimo sume Amazona i sl. :)
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

lilit

zovite me džeri flečer, ali ovo hapšenje albanaca usred izborne tišine i ivicina retorika su opako opasni.
na stranu što je uhapšen i radnik oebs-a koji nit luk jeo nit luk mirisao, ali treba pokazati oebsu da je odluka da podrže izbore na kosovu loša i za ds i za sps. :mrgreen:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Джон Рейнольдс

Гљивица је у свакој предизборној кампањи највећа Србенда.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 04-05-2012, 21:16:40
zovite me džeri flečer, ali ovo hapšenje albanaca usred izborne tišine i ivicina retorika su opako opasni.
na stranu što je uhapšen i radnik oebs-a koji nit luk jeo nit luk mirisao, ali treba pokazati oebsu da je odluka da podrže izbore na kosovu loša i za ds i za sps. :mrgreen:

vicevi o bosancima su definitivno samo vicevi.

Tex Murphy

Што се тиче поништених листића, за њима не би било потребе кад би се (као што би било нормално) на листићима увијек налазила опција "ниједна од понуђених опција".
Иначе, ове године сам први пут послије 15 година помислио да изађем на гласање - прво што ми је стварно доста овог проклетог Додика, а друго - кад сам видио како се љубака са деесовском стоком, учинило ми се да је глас против њега бар на неки посредан начин уједно и глас против Тадића. Нажалост, ситуација је код нас много гора него у Србији, овде једноставно не постоји ни теоретска шанса да се било шта промијени :-(

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

RedSonja

idem preksutra da zaokružim pet, nisu mi poziv poslali, al mi i ne treba
pa ako ne pobedi opozicija barem i kvazi bila
ne čekam dve iljade 16 da dođe neka obrazovana indijka miroljupka da se kandiduje ko u usa
završavam s mukom faks u roku
i eto mene francuska rivijera, vespa, ružičasti balet, ala bb vudro i skupo vino

HAL

Нећете казнити криминалце на власти тако што ћете поништити листић, систем су такав направили да са веома малим бројем важећих гласова могу да нас јашу још један мандат. Права казна је гласати против њих, из два разлога. Први је да им се покаже да нисмо толико глупи као што мисле, ако добију још један мандат схватиће то као зелено светло за још четири године беспоштедне крађе и свођења државе на круг двојке Београда. Други је лупање шаке о сто, за ово безнађе неко мора одговарати, а још један мандат ће, ако буду паметни, искористити да купе себи острво на које могу побећи, јер решетке су можда и најсветлија будућност која им се смеши за велеиздају.

Бели листићи, неизлажање на изборе, и парола "сви су исти" пласира управо актуелна власт да обесхраби и убије сваку наду ка позитивној промени. Тако да, изађите и гласајте против, и једна напомена, Чедовиште и Преокрет нису никакав преокрет на боље, фансцинантно како је ова карикатурна ленчуга и дупеувлакачка битанга уопште успела да се избори да га узимају за озбиљно. Друга напомена, којом ћу да се оградим од потенцијалних критика, ни Напредњаке не сматрам за опозицију.

Albedo 0

Quote from: HAL on 05-05-2012, 14:48:05
Бели листићи, неизлажање на изборе, парола "сви су исти" и ''Напредњаке не сматрам за опозицију'' пласира управо актуелна власт да обесхраби и убије сваку наду ка позитивној промени.

fixed

Джон Рейнольдс

Quote from: Харвестер on 05-05-2012, 11:39:56
Што се тиче поништених листића, за њима не би било потребе кад би се (као што би било нормално) на листићима увијек налазила опција "ниједна од понуђених опција".

Сад постоји, број 18.  :lol:

Али нисам испричао како је прошла моја посета редакцији НСПМ, тако да...  :(

#Τζούτσε

Albedo 0

e da, ulazi li Vukadinović u parlament kao vlaška manjina ili ih samo podržava ali neće u poslanike?

Джон Рейнольдс

- Господин Тулимировић је први на листи, а господин Вукадиновић други, мада...

- Хвала лепо, до виђења.

#Τζούτσε

HAL

@Бата
Не могу да их сматрам за праву опозицију, не можеш да растуриш најјачу опизициону странку а онда прећутиш разлоге свог одласка, посебно зато што је јасно као дан и јавна тајна да су узели паре са запада за тај задатак. То није "Добар дан, добар дан", па да се тако нешто заборави, то је велика прекретница на српској политичкој сцени, не смемо заборавити да се ради о цепању странке која је имала подршку већине грађана по резултатима прошлих избора. Друго, променити мишљење о Евро интеграцијама, а да та иста ЕУ није допринела бољитку својих чланица и њених будућих, већ свеопштој деструкцији како држава тако и народа, само значи велики минус и веома дебео образ. Шта то значи? Да нису веровали у оно што причају док су били са Шешељом, или опет лажу како би се очистили стереотипа крезубог сеље који гласа за Радикале, а тиме и узели гласове разочараних у ДС а још увек верују у бајку о Европској унији. Да се разумемо одмах сада нешто, у другом кругу ако дође до Тома vs Бота, даћу наравно глас Томи, а и још једна ограда коју ћу да поставим је у вези СРС-а, тренутно су јако слаби и лоше организовани, нећу им дати глас али волео бих да пређу цензус свакако.

Джон Рейнольдс

Поновићу моју процену да ће следећа влада бити у саставу: актуелна + ЛДП. Тако ће све фракције КП коначно бити уједињене и моћи ће да се крене "другим путем" тек кад се стигне на ту, првобитну, позицију.

#Τζούτσε

RedSonja

QuoteДруга напомена, којом ћу да се оградим од потенцијалних критика, ни Напредњаке не сматрам за опозицију.

al dinkić jeste opozicija  :lol:

QuoteБели листићи, неизлажање на изборе, и парола "сви су исти" пласира управо актуелна власт да обесхраби и убије сваку наду ка позитивној промени.

takođe, zasigurno nisu svi isti, neki su više alavi neki manje alavi
a od dva zla biram manje kad već mogu da izaberem
ne biram one što akumuliraju pokradene milijarde pa  čuče pored ko koza oko kupusa
što rasprodaše sve naše kurti i murti a kalkulacija nigde
ne glasam za one što pucaju u prazno, a nikakve akcije ne pokrenuše
ne glasam ni za one što su opcija za srednji a ne ovaj vek

koliko pozitivna promena, videćemo, ali koliko god samo da je promena

QuoteЧедовиште и Преокрет нису никакав преокрет на боље, фансцинантно како је ова карикатурна ленчуга и дупеувлакачка битанга уопште успела да се избори да га узимају за озбиљно.

to je zato jer je dunja ilić ''fascinirana likom i delom čedomira jovanovića''.

mada kako veli moja premijer tabaković , a od nje prepisala neka naprednjakuša( a sve što je naprednjak nije nazadnjak, dakle sesi tajp)
o koaliciji sa ursom nikada nije bilo ni nagoveštaja  :mrgreen:
al sa ldpom ako promene politički program ajde može  :lol:

RedSonja

Quoteа и још једна ограда коју ћу да поставим је у вези СРС-а, тренутно су јако слаби и лоше организовани, нећу им дати глас али волео бих да пређу цензус свакако.

je l to zato što polako vraćaju petokraku u ambleme   :mrgreen:
njima možda i dam glas
palma i ja smo slični, obojica smo robin hud i obojica smo građeni ko šifunjer