• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li ćete glasati - i za koga?

Started by Nightflier, 28-03-2012, 22:51:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ne, ne, pa, naravno da mogu, vikipedija link i objašnjava da ovo ne znači nužno nefer udruživanje radi eksploatacije povlašćenog položaja, ali može da ode i u tu stranu. A sa Srbima uvek treba da se kladimo na mračnu stranu  :lol:

Josephine

Jedno je kada nekome kažete da bespotrebno teoretiše, a drugo kada mu govorite da lupeta. Naučite razliku. Drugo, D. ima dve desetke iz dva ekonomska predmeta (osnovi ekonomije i makroekonomija), te osim što sluša stvari sa TV-a, ima i osnovno znanje iz ekonomije (i prijatelje koji su završili Ekonomski fakultet).

Ništa se ne počinje bez seče glavnog parazita, koji će da uzima više, ako više stvarate. Zamolila bih da ne uzimate moju misao, omalovažavate je i pretvarate u svoju. Kada sam rekla "stranačka radna mesta" naravno da sam mislila na sve zloupotrebe istih (uključujući i burazerske privatizacije i nameštene tendere). To sam pisala na još nekoliko mesta na forumu.

scallop

Ma, Meho, ti si upotrebom oligopolije u negativnom kontekstu isključio kao OK bilo koje stanje na tržištu. Znamo da monopolija ne valja, a onda si izveo da i oligopolija ne valja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 03-08-2012, 16:13:40
A što se tiče smanjenja javne potrošnje, ona jeste kamen o vratu državnom budžetu. Dakle, ne nužno samoj zemlji - zamislivo bi bilo da imamo jaču ekonomiju a da državni budžet ipak bude u problemu jer je naplata poreza spora (kao što i jeste) i da je u budžetu rupa jer se plaćanje plata i penzija ne može odlagati toliko da se uskladi sa prikupljanjem para od poreza.

Ali i obrnuto važi, rešavanje ovog pitanja nije nužno rešavanje krize u kojoj se društvo nalazi: nacionalni budžet će se dostići, vlada neće "bankrotirati" - ali to ne znači da će zaposlenost porasti, da će firme postati likvidne ili konkurentne na međunarodnom tržištu (na kome su bile slabo konkurentne, vele neki ekonomisti, zbog veštački visokog kursa dinara) i da će plate u privatnom sektoru porasti.

Ne samo to. Činjenica jeste da je administracija preglomazna - ali daleko je veći problem što se tu nakotilo gomila nepismenih i nesposobnih. Međutim, ako otpustiš 300k ljudi, zapravo ne dobijaš uštedu - već isto toliko socijalnih slučajeva, opet na teretu budžeta, kao i smanjenu potrošnju, koja generiše rast. Dakle, dobijaš i smanjeni privredni rast. Nemoguće je samo zatezati. Negde mora da se popusti. Dakle, nije to baš tako jednostavno.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: D. on 03-08-2012, 16:18:19

Jedno je kada nekome kažete da bespotrebno teoretiše, a drugo kada mu govorite da lupeta. Naučite razliku. Drugo, D. ima dve desetke iz dva ekonomska predmeta (osnovi ekonomije i makroekonomija), te osim što sluša stvari sa TV-a, ima i osnovno znanje iz ekonomije (i prijatelje koji su završili Ekonomski fakultet).

Ništa se ne počinje bez seče glavnog parazita, koji će da uzima više, ako više stvarate. Zamolila bih da ne uzimate moju misao, omalovažavate je i pretvarate u svoju. Kada sam rekla "stranačka radna mesta" naravno da sam mislila na sve zloupotrebe istih (uključujući i burazerske privatizacije i nameštene tendere). To sam pisala na još nekoliko mesta na forumu.

Idi, srećice, da ti B obriše suze puštene zbog teškog detinjstva i pusti odrasle da pričaju. 'Ajde, posle ćeš dobiti sladoled.
First 666

Meho Krljic

Quote from: scallop on 03-08-2012, 16:23:05
Ma, Meho, ti si upotrebom oligopolije u negativnom kontekstu isključio kao OK bilo koje stanje na tržištu. Znamo da monopolija ne valja, a onda si izveo da i oligopolija ne valja.

Pa, nisam ga upotrebio u SKROZ negativnom kontekstu, ali jesam sugerisao da bi postojala mogućnost dogovornog dizanja cena itd. Dešavalo se!

Meho Krljic

Quote from: Nightflier on 03-08-2012, 16:25:41
Quote from: Meho Krljic on 03-08-2012, 16:13:40
A što se tiče smanjenja javne potrošnje, ona jeste kamen o vratu državnom budžetu. Dakle, ne nužno samoj zemlji - zamislivo bi bilo da imamo jaču ekonomiju a da državni budžet ipak bude u problemu jer je naplata poreza spora (kao što i jeste) i da je u budžetu rupa jer se plaćanje plata i penzija ne može odlagati toliko da se uskladi sa prikupljanjem para od poreza.

Ali i obrnuto važi, rešavanje ovog pitanja nije nužno rešavanje krize u kojoj se društvo nalazi: nacionalni budžet će se dostići, vlada neće "bankrotirati" - ali to ne znači da će zaposlenost porasti, da će firme postati likvidne ili konkurentne na međunarodnom tržištu (na kome su bile slabo konkurentne, vele neki ekonomisti, zbog veštački visokog kursa dinara) i da će plate u privatnom sektoru porasti.

Ne samo to. Činjenica jeste da je administracija preglomazna - ali daleko je veći problem što se tu nakotilo gomila nepismenih i nesposobnih. Međutim, ako otpustiš 300k ljudi, zapravo ne dobijaš uštedu - već isto toliko socijalnih slučajeva, opet na teretu budžeta, kao i smanjenu potrošnju, koja generiše rast. Dakle, dobijaš i smanjeni privredni rast. Nemoguće je samo zatezati. Negde mora da se popusti. Dakle, nije to baš tako jednostavno.

Pa, da, ja i pričam da nije jednostavno. Plus, otpuštanje 20 ili 50 hiljada javnih službenika nije isto što i otpuštanje istog broja radnika iz fabrika... Ovi iz državne službe neće samo da leže na pruzi i seku prste sebi, svakako su skloniji sofisticiranijoj borbi za percipirana prava i dosta bi tu resursa i vremena bilo potrošeno da se izađe na kraj sa posledicama masovnog otpuštanja... Plus, veliki deo njih verovatno jesu partijski postavljeni ljudi, a to dodatno komplikuje stvari.

Ali, opet, moralo bi da se seče kad tad.

Джон Рейнольдс

А игнорисање... То ништа. Реч ко врбов клин, а?

Узгред, "страначка радна места" нема везе с намештеним тендерима, јер тендере намештају и они који нису чланови странака. Дакле, страначки амин ту јесте пресудан, али чланство није.

Чисто да разграничимо корупцију од запошљавања преко страначке везе. Јер ово прво односи милионе, а ово друго стотине евра.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Zapravo, to što će biti otpušteno obogatilo se dok je radilo u državnoj službi i finansijski stoji mnogo bolje nego oni koji tamo nikada nisu radili. Biće tu i socijalnih slučajeva, ali nikako 300.000. Kapital (ušteđevina, otpremnina) uvek može da se uloži u privatan biznis. Može da se napravi odličan plan šta sa tolikim otpuštenim ljudima.

Prekvalifikacija i novac (a nije potrebno mnogo novca za otvaranje privatnog posla) za otvaranje privatnog biznisa može višestruko da se isplati državi, a privatni sektor će biti rasterećen izdržavanja glomaznog i lopovskog državnog aparata.

No, lenjost je ovde najveća boljka.

Nightflier

First 666

Albedo 0

Lijepo je neko spomenuo Hrvatsku, ne možete naći nešto na njihovoj tezgi i gotovo. A mi em njima ljubimo dupe em spuštamo carine niže nego iko, mi van EU imamo EU carine, pobogu...

Priča se o korumpiranom aparatu blablatruć, i onda se od tog istog aparata traži deregulacija. Ej, aparat je korumpiran ako pokuša da reguliše nešto, da ukine monopol, ili podrži oligopol, ako zaposli još nekog službenika, ali taj isti jebeni aparat je izdanak racionalizma i savršena mašina kada treba da sprovede deregulaciju. Pa ko je ovdje lud?

Ako znaš da šutneš loptu u gol znaš i da se dobacuješ. Ako ne znaš prvo ne znaš brate ni drugo. Ovdje bi neki da isti jebeni aparat urnišu od svojih kritika u slučaju jedne vrste intervencije, a da ga dižu u nebesu u slučaju druge vrste intervencije, jer valjda glupača zna da su deregulacija i privatizacija državne intervencije?

Dakle, ili je država sposobna, pa može sve da učini, ili je nesposobna pa ne može ni da dereguliše. Ali neće biti da je nesposobna u jednom a sposobna u drugom.

Josephine

Naravno, ako imamo u vidu da svaka nova vlast otvara nova radna mesta za svoje kadrove, ili otpušta stare da bi zaposlila svoje, sve što treba da se uradi sada, kada je na vlast došla nova struktura, je da se otpusti kadar DS-a, a da se na njihova mesta ne zaposle kadrovi SNS-a. Biće dovoljno za početak. Onda polako praviti sistematizaciju i otpuštati višak, uz stručan plan samozapošljavanja. To je rešenje koje se isplati na duže staze, ali takva rešenja su, osim što su najteža, i najisplativija.

lilit

ako bi neko mogao da mi pojasni ovo što čitam da dinkić kaže da fiskalne kase više nisu potrebne? jesam ja žena sa alchajmerom, al zar on nije bio u ekipi koja je odlučila o njihovom obaveznom uvodjenju? i zar me on i djelić nisu plašili hapšenjem ako izadjem iz samoposluge bez računa?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

mac

Možda mu je cilj bio da proda svoje fiskalne kase, a ne da se uvedu računi?

Stipan

Jebale ih fiskalne kase!!!

Uh, izvinjavam se, pogodili ste me u bolnu tačku...

Meho Krljic

Ne, to samo važi za zanatljije. Kaže "kad advokati ne moraju da ih imaju, ne moraju vala ni SZRovi". Ali trgovci moraju.

lilit

Gde je Jorgovanka Tabakovic zavrsila skolu?

edit: sad nadjoh da je studirala u pristini gde je diplomirala i magistrirala. vest je iz aprila 2012. gde je doktorirala? (videh prenos skupstine gde joj stavljaju dr ispred imena)

Meho Krljic

U Prištini.

Edit: Editovala Lilita, ja sam samo okačio ono što piše svuda po Internetu a tu se spominje samo magistratura.

lilit

jeste da je ovo emotivna reakcija  :mrgreen: , al meni malo zastrasujuce da se neko sa 32 godine uclani u SRS. onu SRS jbt. a o pristini, nekom drugom prilikom.  :cry:

edit: zastrasujuce mi je da se mlad covek uclani u bilo koju stranku, btw, al ona srs mi je bila posebno draga.

Truman

Quote from: D. on 03-08-2012, 15:17:35
Bespotrebna teoretisanja. Izlaz iz krize je u samnjenju potrošnje, otpuštanju javnih službenika (bar onih čija su radna mesta nepotrebna i stranački otvorena) i zamrzavanju plata. Ne može šaka jada privatnih preduzetnika i kompanija da finansira čitav (nepotrebno i bezobrazno glomazni) državni aparat i njegove ustanove i zaposlene.

Sve ostalo je samo produžavanje agonije, ceđenje privrede zarad izdržavanja parazitskog državnog aparata.

Ovo što je napisala D. predlaže i fiskalni savet tako da to nije baš lupetanje. Teoretski, ako bi reforme bile sprovedene kako treba otpušteni iz javnog sektora bi svoje uhlebljenje trebalo da nađu u privatnom. Inače, javni sektor u proseku ima veće plate od privatnog tako da bi se postigle velike uštede zamrzavanjem njihovih plata.
Uskoro kad ne budemo mogli više da se zadužujemo jer će nam rejting biti pogoršan pričaće - eee, šta bi bilo da smo na vreme krenuli da štedimo...Ovako, sa Dinkićem na čelu Srbija je brod koji stabilno tone. A na ovoj ili narednoj vladi kola će da se slome.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Джон Рейнольдс

Још само да смислите шта би то људи из јавног сектора радили у приватном.

Демократура је проблем радника и нерадника углавном решавала избацивањем на улицу, и због тога сам уверен да кад бисте вас двоје изашли у јавност са остваривим пројектом (дакле, који се не своди на радне акције колективног млаћења празне сламе), добили бисте признање које заслужујете и остварили бисте своје потенцијале. Имали бисте свачију подршку, моју на првом месту.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

Nije fiskalni savet to preporučio. Dapače, fiskalni savet je izneo istovetne primedbe koje sam ja izneo. Nisam ja baš toliko pametan. Dakle, FS je izneo predloge štednje, ali i predloge mera podsticaja.
First 666

Angel of Ten

Stednja sama po sebi ne znaci mnogo, jer uskoro nece imati sta da seku i krpe (pogotovo kada se bajkovito osmisli ovaj deo sa otpustanjem ovih sto su se obogatili - u glavi mi je scena "sudjenja" iz poslednjeg nastavka Betmena). Potrebno je podsticati proizvodnju i izvoz.
Come to the dark side, we have cookies.

Josephine

Teško nama. Šta rekoste o mozgu, Lorde?

Lord Kufer

Kad stu to lopovi podsticali proizvodnju?
Ali ja sam rekao još nešto, narod koji je jednom imao revoluciju - više nikad...

Josephine

Eto, Lord objasnio. Začudno je kako ljudi odbijaju da vide jednostavnu i ogoljenu istinu.

Stipan

Vi još uvek o ovome?
Evo sad ću ja da vam kažem kako će biti - nema nam spasa.
Najebali smo u svakom slučaju!

Lord Kufer

Evo, gledam Valhalla Rising i pripremam se za neizbežno...

scallop

Podsticati proizvodnju i izvoz? Sad se setili? Pošto su sve evropske "donacije" namenski potrošili na "jačanje institucija"?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Angel of Ten

Istom logikom, a kada su to lopovi promovisali stednju?  :)

Stipan

Pa na ovo je bar lako odgovoriti: od gazda Jezde i mama Dafine, pa naovamo.

Angel of Ten

Ne ta stednja, Stipane. Ova sa otpustanjem itd itd.

Stipan

Na isto se svodi. Svaka ušteđena para nađe svoga Jezdu i svoju Dafinu u majčici Srbiji.

Lord Kufer

Jezda i Dafina su bili obični vojnici.
Nego, čujem, umrli su.
Da nisu pušili?

Truman

Pa dobro, onda i ne može da nam bude bolje. Bez smanjenja korupcije i administracije nema stranih investicija, a bez stranih investicija nema otvaranja novih radnih mesta u privatnom sektoru. Inače, ja sam od onih koji smatraju da nas, takve kakvi smo, jedino stranci mogu da izvuku i da će u budućnosti bolje živeti oni koji budu radili za tamo neke japance ili amere nego za srpske gazde.

Stipan

Jebale vas strane investicije!
Pa zar vi stvarno verujete da će neko uložiti sopstvene pare zato da stvori Holivud gomili gologuzijanera?

Zamišljate globalne finansijere kao Božić Batu? Ili šta?

Truman

Isuse, uspelo ti je da sve pogrešno shvatiš. Al šta ja da ti radim. xyxy

Stipan

E tek ti je ovo bio argument za raspravu!

Ovako nećeš u svoju verziju događaja ubediti ni hrčka u kavezu...

Lord Kufer

Cornelius je reko da investitori neće da ulažu u Srbiju jer je radna snaga preskupa.
Nisu nas još dovoljno uništili da bi ulagali u nas.
Najbolja radna snaga je u Severnoj Koreji.

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε

mac

A zašto je na drugom mestu radna snaga jeftina? Da li se tamo krše neka radnička prava, ili se krše neke ekološke konvencije? Ako je tako onda treba da zaštitimo svoju radnu snagu i svoju privredu tako što ćemo ograničiti uvoz onoga što je jeftino jer se krše prava i uništava planeta.

Lord Kufer

Prava? Naprotiv. Tamo gde ima prava, nema slobode.
A ko je uopšte reko da postoje radnici? A ko onda još postoji? Ko su oni bre?

mac

Ako nam je proizvodnja zastarela onda se tu ništa ne može (osim da je modernizujemo). Ako nam proizvodnja nije konkurentna jer konkurencija radi ono što je kod nas zabranjeno, onda se tu nešto i može učiniti.

angel011

Izguglaj kako se radi u Fokskonu. Recimo.

Plus nam je sve zastarelo.
We're all mad here.

Stipan

Mozak nam je zastareo, to će biti ovde najveći problem - kako ja vidim po vašim reakcijama.

Lord Kufer

Quote from: mac on 04-08-2012, 15:29:16
Ako nam je proizvodnja zastarela onda se tu ništa ne može (osim da je modernizujemo). Ako nam proizvodnja nije konkurentna jer konkurencija radi ono što je kod nas zabranjeno, onda se tu nešto i može učiniti.

Bombardovanje 1999 je bilo zbog toga da se unište fabrike. Tu je teren poravnat i čeka se da padnemo u očaj pa da onda naprave nove fabrike gde će se raditi za 50-100 evra mesečno.

A i logično je. Zbog čega ne bismo bili konkurentni Kinezima? Zar ne?  :twisted:

Stipan

Logistička podrška državnom udaru 2000 je bila zato da bi se dalo prostora gangovima da dokusure ono što nije stiglo bombardovanje.

100 evra mesečno? Koji si ti optimista Lorde!

Lord Kufer

Dobro, 10.000 rsd. Ima dosta pacova i golubova da se polove.

Truman

Quote from: Lord Kufer on 04-08-2012, 13:58:45
Cornelius je reko da investitori neće da ulažu u Srbiju jer je radna snaga preskupa.
Nisu nas još dovoljno uništili da bi ulagali u nas.
Najbolja radna snaga je u Severnoj Koreji.

Ma neka cornelius batali te teorije zavere. :) Kao da je i u svim drugim nezapadnim zemljama loše kao u Srbiji. Nije naša radna snaga preskupa nego neće da dolaze zbog korupcije, visokog rizika i opšte nesigurnosti. A geografska lokacija nam je OK i nismo previše skupi. Kako su to Češka i Slovačka izgradile industriju nakon raspada zemlje da mi je znati. Stalno nam je neko drugi kriv. Kad se ova zemlja upristoji ( što se po mojoj proceni nikada neće dogoditi zbog osobina ljudi ) biće bolje i ekonomsko stanje. Uvek nam je neko drugi kriv i nama jadnima ne da da se razvijamo. Time zapravo sami sebe tretiramo kao debile, a nismo toga ni svesni.

Stipan

Tvoja logika upravo daje za pravo Lordovim izjavama.
Ključne reči u tvojoj izjavi su: "geografska lokacija nam je OK" i "nismo previše skupi".

Super!
To i jesu razlozi zašto je stara Juga razjebana, a onda svaka novostvorena država sjebana.
Razmisli još jednom.