• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Harison Ford

Started by Truman, 28-03-2012, 23:27:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Nakon odgledanog Blejd Ranera bacih pogled na njegovu biografiju na IMDB-u i imadoh šta da vidim: Ranked #1 in Empire (UK) magazine's "The Top 100 Movie Stars of All Time" list.
Čovek je zvanično najveća filmska zvezda svih vremena! Što me je malo iznenadilo jer mi je kao gledaocu uvek bio na periferiji, ne pamtim ga po mnogo sjajnih uloga i filmova. Ako izuzmemo Blejd Ranera oni filmovi koje sam gledao nisu me nešto preterano oduševili. Takođe, na listi najvećih glumaca njega nikad nema. :) Kako ga cenite kao glumca i zvezdu i imate li neku teoriju o ovom fenomenu? Takođe, koje njegove filmove mi preporučujete ( samo nemojte Ratove zvezda i Indijanu Džons xuss )?
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Ko? Ja ili Harison? :mrgreen:

Lord Kufer

Uvek je imao tu zbunjenu facu. Mislim da mu je jedna od prvih uloga u Apocalipse Now. Mislim da se ljudima dopada nešto drugo kod njega, a ne glumačko umeće.

Truman

To se i meni čini. Daleko od toga da je loš glumac, ali naprosto nije veliki - manje više je isti u svim ulogama ( iako deluje ubedljivo ). Takođe, iako ne izgleda loše ne može se reći baš da je sex simbol tipa Marlon Brando ili Bred Pit. Zato njegov slučaj i nazivam fenomenom.
Zaboravih da spomenem i Apokalipsu sada, ali tu je imao minornu ulogu...

scallop

Američki grafiti?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

On je prosto bio žrtva dobre režije  :evil:

Father Jape

Pa... bio mi je omiljeni glumac kao malom, naravno zbog Indijane Džonsa, i... to je to. Ok, možda bih spomenuo i Svedoka, tako da eto možeš to da pogledaš možda.

Naravno da nije vrhunski glumac, ali nekako mi se čini da ima nešto što čini da deca požele da im bude ćale, žene da im bude ljubavnik, a tinedjžeri da budu kao on kad porastu. Mada sam možda to samo ja.  :oops:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Alex

Na početku uspona karijere Harisona Forda, za njega je Džek Nikolson izjavio da u sebi ima nešto što je imao i Džon Vejn (kvalitet da mu ljudi veruju i identifikuju se... otelotvorenje američkog heroja, pozitivnog momka, čini mi se, tako nešto... )
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Agota

Quote from: Father Jape on 28-03-2012, 23:47:32

Naravno da nije vrhunski glumac, ali nekako mi se čini da ima nešto što čini da deca požele da im bude ćale, žene da im bude ljubavnik, a tinedjžeri da budu kao on kad porastu. Mada sam možda to samo ja.

:-P 
Quote from: Alex on 29-03-2012, 00:20:03
Na početku uspona karijere Harisona Forda, za njega je Džek Nikolson izjavio da u sebi ima nešto što je imao i Džon Vejn (kvalitet da mu ljudi veruju i identifikuju se... otelotvorenje američkog heroja, pozitivnog momka, čini mi se, tako nešto... )
:cry:  Džek Nikolson je bio  xdrinka  ni Indijanu Džons nisam gledala.ne zelim!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Alex

Quote from: Agota on 29-03-2012, 00:32:05

Ti moraš da gledaš Indijanu Džonsa
...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

pokojni Steva

Quote from: Agota on 29-03-2012, 00:32:05

Potpis! Nažalost, Indijana me prati ceo život, sve sam, na ovaj ili onaj način, morao da odgledam. Harison Ford je valjda najveža žvala intergalaktičkog glumišta. Sasvim je logično da ga se proglasi najboljim, stvari tako funkcionišu. Čista negativna selekcija.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

DeHickok

Quote from: Alex on 29-03-2012, 00:20:03

uglavnom se slažem sa Džekom  xcheers . Niko ne kaže da je Džon Vejn jedan od najboljih glumaca svih vremena ali niko ne može da ospori i da je, kao i Harison, jedan od najvećih glumaca svih vremena. Dovoljno je sabrati koliko su para zaradili filmovi u kojima je glumio i sasvim je normalno da bude "top 1 Movie Star of All Times" na svim listama. Biti holivudska filmska zvezda najmanje ima veze sa kvalitetom glume...a i inače, Harison je sasvim solidan glumac.
Btw. zamislite Indijanu Džonsa u tumačenju Tom Seleka ? :-x
Ili napr. u tumačenju bilo kakvog velikog glumca poput napr. Danijel Dej Luisa ili Džona Malkoviča ili Dastina Hofmana  :mrgreen: ...jednostavno za neke uloge, a naročito za uloge filmskih heroja najvažnija je harizma koja zrači sa ekrana...a taj bivši stolar ju je u svoje vreme definitivno imao u ogromnim količinama
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

Truman

Jeste Ford solidan glumac, ali jednostavno ima previše filmova koji su suv prosek. Mogu se naći druge zvezde koje imaju više kvalitetnih filmova plus toliko hitova. Koliko su tačno zaradili njegovi filmovi u poređenju sa drugim glumcima ne znam...nemam taj podatak.

SaksOverkill

Windows: Harrison Ford is the greatest actor of all time!
Eric: In the history of cinema?
Windows: He's Han Solo, Indiana Jones. Yes!
Eric: Deckard from Blade Runner.
Windows: Yes. Exactly. Greatest actor of all time. He's never done a bad movie.
[the van drives by a billboard for the 1998 movie "Six Days, Seven Nights"]

Odgovor ti je u tom razgovoru iz filma Fanboys.

Plus Air Force One, The Fugitive, Frantic, Witness i Jack Ryan filmovi.

Truman

Jasno mi je kao dan, narod ga voli zato što voli populističko smeće. :roll:

DeHickok

Quote from: Truman on 29-03-2012, 18:34:19
Jeste Ford solidan glumac, ali jednostavno ima previše filmova koji su suv prosek. Mogu se naći druge zvezde koje imaju više kvalitetnih filmova plus toliko hitova. Koliko su tačno zaradili njegovi filmovi u poređenju sa drugim glumcima ne znam...nemam taj podatak.
Malo je teze preporuciti filmove Harisona Forda a da to nisu Ratovi zvezda i Indijana Dzons. Covek je ukupno snimio sedam delova i naravno da nije imao vremena (zelje,potrebe itd...) da glumi u nekakvim art projektima i tzv. malim filmovima. On jednostavno nije takav tip glumca.
Ako zanemaris te filmove njegova filmografija je relativno mala ali ima tu podosta bisera ili bar veoma zanimljivih filmova.
Napr. 2 filma sa Piterom Virom, perfektni Svedok i prilicno ambiciozni Obala komaraca. Tu je i ipak sasvim o.k. serijal sa Dzekom Rajanom (dva filma) kao i efektni i meni uvek beskrajno zabavan Begunac. U protekloj deceniji on i nema nekih reprezentativnih filmova ali covek je 2000 imao vec 58 godina a tada je i snimio jedan od svojih poslednjih relativno pristojnih filmova  What Lies Beneath.
Inace stvarno ne znam neku drugu zvezdu koji ima toliko takvih hitova, plus kvalitetnih filmova. Za filmove Harisona Forda se znalo, kada njegov film izadje to ce biti najgledaniji film te godine....
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

SaksOverkill

Quote from: Truman on 29-03-2012, 20:08:31
Jasno mi je kao dan, narod ga voli zato što voli populističko smeće. :roll:
Imamo različitu definiciju smeća.
Kaži ko je drugi, treći na listi pa uporedi njihove filmove. Njegovi najpoznatiji filmovi su mu i najbolji i jedni od najboljih ikada pa je zbog toga i zvezda. Nije isto kad neki glumac rasturi u nekoj drami a posle u velikom akcionom filmu ne zna gde je levo.

U poslednjih 10-15 godina nema sreće sa odabirom uloga, npr odbio je ulogu u The Thin Red Line koju je na kraju odigrao Nik Nolti.

Truman

Drugi je ako se ne varam veliki Klint Istvud ( koji po mom mišljenju ima dosta bolje filmove kao glumac ), a ko je treći ne znam...
To što čovek ne ume da izabere dobre uloge nije opravdanje za to što je na prvom mestu... :mrgreen:

Tex Murphy

Харисон Форд је одличан и што се мене тиче ко мисли супротно може одмах да скочи у језеро.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truman

A je l može u bazen?

Alex

Harison Ford je od 80 - 97 imao tako briljantan niz filmova koji je obeležio američku i svetsku kinematografiju (s mogućim izuzetkom Sabrine), koji je nažalost prekinut sa Six Days Seven Nights ('98.) posle koga se više nije oporavio i samo još jednom komercijalno i glumački podsetio na starog sebe (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008.)

Ali svejedno, ovaj spisak je impresivan, kao i lista reditelja koji su ih stvarali (Majk Nikols, Spilberg, Lukas, Piter Vir, Ridli Skot, Endrju Dejvis, Filip Nojs, Alan Pakula, Volfgang Peterson, Roman Polanski, Sidni Polak...)

1997
Air Force One

1997
The Devil's Own

1995
Sabrina

1994
Clear and Present Danger

1993
The Fugitive

1992
Patriot Games

1991
Regarding Henry

1990
Presumed Innocent

1989
Indiana Jones and the Last Crusade

1988
Working Girl

1988
Frantic

1986
The Mosquito Coast 

1985
Witness

1984
Indiana Jones and the Temple of Doom

1983
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

1982
Blade Runner

1981
Raiders of the Lost Ark

1980
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

pokojni Steva

Quote from: Alex on 01-04-2012, 02:40:50
Harison Ford je od 80 - 97 imao tako briljantan niz filmova koji je obeležio američku i svetsku kinematografiju (s mogućim izuzetkom Sabrine), koji je nažalost prekinut sa Six Days Seven Nights ('98.) posle koga se više nije oporavio i samo još jednom komercijalno i glumački podsetio na starog sebe (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008.)

Ali svejedno, ovaj spisak je impresivan, kao i lista reditelja koji su ih stvarali (Majk Nikols, Spilberg, Lukas, Piter Vir, Ridli Skot, Endrju Dejvis, Filip Nojs, Alan Pakula, Volfgang Peterson, Roman Polanski, Sidni Polak...)

1997
Air Force One

1997
The Devil's Own

1995
Sabrina

1994
Clear and Present Danger

1993
The Fugitive

1992
Patriot Games

1991
Regarding Henry

1990
Presumed Innocent

1989

1988
Working Girl

1988
Frantic

1986
The Mosquito Coast 

1985
Witness

1984

1983

1982
Blade Runner

1981
Raiders of the Lost Ark

1980

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Alex

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 01-04-2012, 04:36:28
Quote from: Alex on 01-04-2012, 02:40:50

1997
Air Force One

1997
The Devil's Own

1995
Sabrina

1994
Clear and Present Danger

1993
The Fugitive

1992
Patriot Games

1991
Regarding Henry

1990
Presumed Innocent

1989

1988
Working Girl

1988
Frantic

1986
The Mosquito Coast 

1985
Witness

1984

1983

1982
Blade Runner

1981
Raiders of the Lost Ark

1980

:D xrofl xrotaeye xrotaeye xfrog