• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Otto Antonini

Started by Mica Milovanovic, 02-05-2012, 01:30:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Otto Antonini (Zagreb, 1892. – Zagreb, 1959.), hrvatski likovni umjetnik, pionir grafičkog dizajna, oblikovaoc maraka, slikar portretist i ilustrator.

Otto Antonini potječe iz umjetničke obitelji, njegov otac je bio fresko slikar, doselio se u Zagreb iz Italije zbog angažmana u Zagrebu. I on se školovao za fresko-slikara kao stipendist Društva umjetnosti, boravio je godinu dana u Sieni gdje je pohađao Accademia di Belle Arti. Antonini se poslije školovanja posvetio tada vrlo novim tiskanim medijima - ilustriranim časopisima, radivši crteže za litografije u boji. U razdoblju od 1915. do 1917., pokrenuo je i uređivao humorističko-satirički časopis Šišmiš, te pod pseudonimom Strihnini objavljivao otrovne ilustracije i karikature. Najplodnije godine njegova stvaralaštva su 1926. - 1932., kada djeluje kao likovni urednik i glavni crtač ilustriranog tjednika Svijet (čiji je prvi broj izašao 6. veljače 1926.). Autor je brojnih rješenja za poštanske marke, koje intenzivno radi u periodu 1918. - 1952.

Nedavno sam na Buvljaku naleteo na tridesetak brojeva zagrebačkog časopisa Svijet sa kraja dvadesetih i početka tridesetih godina prošlog veka za koje je naslovne strane radio gore navedeni autor. Meni, kao krajnjem laiku za ilustracije, ovo se jako dopada.

Mica

Gaff

Quote from: Mica Milovanovic on 02-05-2012, 01:30:25

Meni, kao krajnjem laiku za ilustracije, ovo se jako dopada.

+1

xjap
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Dekac

Interesantno. Svaka čast Mićo!

Agota

Quote from: Gaff on 02-05-2012, 01:35:47
Quote from: Mica Milovanovic on 02-05-2012, 01:30:25

Meni, kao krajnjem laiku za ilustracije, ovo se jako dopada.

+1

xjap

+1
Fenomenalno.Hvala sto si postavio.
Mico,ti si jedan od retkih koji duboko postuje proslost. xjap

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Stipan

Belle Époque. Sjajno!