• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ilija Bakić - Mudrijaši (Tardis, 2012)

Started by zakk, 05-05-2012, 19:37:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

"MUDRIJAŠI (svemirska pucačina, ujdurma)" je kaubojac u svemiru u slici i reči. U ovom naučnofantastičnom romanu pod snažnim uticajem vesterna Bezimeni sa zabačenim skafanderom i obaveznom cigarom u uglu usana, po svetu sa dva sunca juri Propovednika. Igrajući se formom romana, Ilija Bakić kombinuje crtež i reči u novi pripovedni oblik kojim na humorističan način ispituje naše poimanje svet(ov)a, percepciju, pa i mogućnost dolaženja do bilo kakvih zaključaka dok se sve oko nas polako, ali neumoljivo menja.

http://www.tardis.rs/izdanja/mudrijasi

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zstefanovic

Quote from: crippled_avenger on 05-05-2012, 20:23:17
Da li je moguće očekivati neki crossover tipa MUDRIJAŠI VS. VERIGAŠI?

Хехе, већ се десило једно укрштање. (Бакићева Зона је узета као идеолошки концепт у "Веригашима", пише на крају другог дела).

Иначе, од рекомбиновања гена Веригаша и Мудријаша добисмо Сагиташе.  :)
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Aleksa Topuzić

Neočekivano sam dobio priliku da pročitam ovo (kupio dve knjige, ovo dobio kao poklon) Nekako sam mislio da je ovo delo tipa "Bagra diše"...sad ne znam šta da mislim. Stvarno mudrijaška knjiga  xnerd Uglavnom, koncept mi se dopao i planiram da ga prilagođavam sebi i eksploatišem u budućnosti.
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

zstefanovic

"Блиц"  од 1. јула, додатак "Свет књиге" - приказ "Мудријаша" из пера Ђорђа Писарева
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zakk

Mudrijaši

^___ klik za naručivanje

Ovaj je roman: duhovita svemirska bajka sa elementima grafičke novele u vestern maniru opštih mesta: salun, Bezimeni, Propovednik, pucaljke (laserske i sl.), a sve se dešava u nedefinisanom prostoru paralelnih univerzuma svih galaksija. Efektno poigravanje trivijalnim žanrovima — SF, vestern — nije samo sebi svrha: gde su granice mehanizama (ima li ih uopšte?) pisanja proze ukoliko pisac raspolaže dobrim asortimanom poznavanja teorije književnosti i narativnih strategija/obrazaca?

Šta je problem ove knjige? Istina, kada bismo dobro temperovan kompjuterski program nakljukali asortimanom pripovedačkih obrazaca i opcija, možda bismo i od njega dobili ovakav rezultat: ali sigurno ne ovako vickast. Ipak, ovo nije samo hipoteza — da li je naš vrli pisac možda zaista želeo da kao pripovedača svog romana ustoliči višeplanetarni i višegalaktički monstrum–procesor koji, istovremeno, boluje i od sklonosti ka crtanju (apstraktnih) stripova?

Prve rečenice glase: ,,Crna senka ocrtala se na ulazu u salun 'Čista prašina'. Iza, dva sunca na zelenom nebu smireno su pržila mrtvu, spečenu pustinju. Vratašca zacvile kad ih Bezimeni raskrili i ostanu da lepetaju u prazno za njim."

Poslednja rečenica glasi: ,,Otkazuje ti generator slike i govora, pređi na mirise."

Kada bi ova knjiga imala miris... Ne skidajte skafander: bezvazdušno–bezmirisni višegalaktički (među)prostor!

Pronađite slične knjige. Ono što je Daglas Adams učinio na stotinama stranica subverzivnog ,,Autostoperskog vodiča kroz galaksiju", Bakić je obavio na minimalističkom prostoru gde još, pride, polovinu čine kompjuterski crteži.

Preporuka za čitanje: ili gledanje? Svejedno funkcioniše ukoliko ste rešili da se zabavite: razdragano i veselo, plus vešto u samosvesnom poigravanju s pripovednim (i žanrovskim) strategijama...

Đorđe Pisarev
Blic/Knjiga, 1. jul 2012.

Perin

Meni Bakić definitivno ne odgovara. Baš sam pre neki dan kupio od Bobana NOVI VAVILON, i knjižica me ubila u pojam, i to na isti način kao i BAGRA DIŠE. Mislim, okej je on i sve, ali meni se ne sviđa ni stil, ni teme. Definitivno odustajem.  :(

zakk

Pa kad kupuješ te smrt-knjige, sam si kriv. Uzmi "Jesen skupljača", to su blage priče, "Nastaviće se" - zezalice, svako slovo "Mudrijaša" je zezanje. Čak i "U odvajanju" je lakša od toga što si čitao. Sad spremamo "Unezverijadu", i to je lagodnije štivo... nekakav stimpank.

Mme Chauchat

Quote from: zakk on 02-07-2012, 17:23:41
Uzmi "Jesen skupljača", to su blage priče,
Blage su za Bakića :evil:  ali da, mislim da bi Mudrijaši (do crteža) Perinu baš legli.