• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 17 - maj 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 17-05-2012, 05:10:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledećih pet priča

Znamenje u talogu kave - saturnica
Svaki čovek je ostrvo - vimen
Gljiva demon i gljiva demode - Loni
Cvijanska šuma - Dacko
Infekcija Svetog Marka - Ivica
Ispovest prevarene gospođe - Plut
Tihi vuk - D.S.B.
Gljivično oboljenje - Hrundi
Šitaki - Skalar
Moje godine za tvoje - Anomander Reik
Hod do deponije - scallop
Basna o zlosrećnom prijateljstvu - dzimi gitara
Narcis, bršljan i sastav susedove monete - Red Sonja
Snovinjarije u tri boje - Mandragora Dragon
Nije prošlo vreme okrutnih čuda - Jevtropijevićka
Znači, niste normalni - Dzek
Zrno prašine i klica života - Sinlen

Loni

Stvarno?

Ja ne.
Ušavši u salu Doma Omladine, pomislio sam da sam pogrešno upao na neko gostovanje Jadranke Kosor.

scallop

Ništa mu ne veruj, Lilit. Sad sam ponovo čitao svoju priču, ko velim, možda mi se stvarno omaklo da pomenem gljivu. Naravno da nisam. :(
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Infekcija svetog Marka

Izvinjavam se, ali ovo mi se ni u jednom jedinom aspektu nije dopalo. Doduše pismeno je, ali tu se završava sve lepo što o ovoj priči mogu da kažem. Toliko.

Stipan

Ispovest prevarene gospođe

E ovo je jedna fina pričica. U stvari, najviše me impresionira forma monologa, koje se priča drži od početka do kraja. Nijednog trenutka priča ne skreće u opise, okolinu, objašnjenja, već neprestano toroče, naizgled pomalo dementno, sve do savršene zamke na kraju. Svaka čast autoru - ne bih umeo ovako nešto da izvedem. Impresioniran sam.

Sad će Scallop da kaže da idem logikom volem - ne volem, ali eto, ovog meseca sam nešto indisponiran, pa molim društvo za malo razumevanja.

Josephine

Mme Chauchat

Quote from: Dacko on 22-05-2012, 15:55:24
Uglavnom, moje je viđenje da ako Jevtra nešto nije našla u priči, toga tamo i nema.  8)
Hm, ovo sam previdela danas od mraka na očima, pa sad kad mi se razvedrilo šaljem cvetak xflowy i bežim dok Plut ne počne da pominje serdare i vojvode.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Ne vredi, otelo se i razmahalo da se pokupiti više ne mere. Jezike im počupati, lišaje pustiti na nji', na deponiju poslati, pretiti, bogove zazivati, stravu salivati, muške gaće na rezance seći ...a-a, ništa.

Stipan

- Tihi vuk

Opet arhaično pripovedanje, atmosfera iščekivanja i misterije, planine, vidari...

U svakom slučaju vrsta priče koja će mi se vazda dopasti, ali posle "Znamenja" i "Čume" ova pripovetka mi ispade nekako sva bledunjava. Svakako, autor ne treba da se razočara, priča je dobra. Problem je u mojoj percepciji. Ovo je već četvrto delo u ovom ključu (ako računam i "moje godine za tvoje") i zasitio sam se dok sam stigao do nje.

Nego, jesam li ja nešto propustio u modernim tokovima? Sada ovakvo pisanje ima prođu? Jednostavno, priče ovog tipa apsolutno preovlađuju u ovom krugu.

scallop

Stipane, ovo je "ženski" krug. Čak su i muškići nakrivili pero. Tu bih dodao i uobičajene "arheologe". I Jevtropijevićka je naglasila taj trend. Ima nešto zavodljivo u gljivama. :lol:

Pa, da ne ispadnem jedini koji nije komentarisao ceo krug (ne računam one koji nikad ne komentarišu ceo krug). Slede tri priče koje sam ocenio sa 4 i 4-:

12 — Basna o zlosrećnom prijateljstvu 4
A šta ćemo mi koji nismo pili čaj od kockastih gljivama? Nije da nema ničega u priči, ali nema ni nečega. Izuzetno pismena priča, dobro dozirana apsurdnim humorom. Moguće je da sam se i o ovu priču ogrešio, ali je na tako tankom rubu sa zadatom temom, da nisam imao izbora.

06 — Ispovest prevarene gospođe  4-
Ne volim ispovesti prevarenih gospođa. Nema drame u takvim pričama. Postoji problem sa odeljcima priče: teško je pohvatati da se priča odvija u različitim danima, u kući, pa opet u kući, pa na groblju, pa po šumi, do mesta gde leži Pera. Meni je veliki propust što ,,gospođa" svojoj družbenici pripisuje da je sakupljač gljiva. Sakupljači gljiva nikada ne jedu ono što prethodno ne upoznaju. Razrešenje sa gljivom koja menja tela onih koji ih zajedno probaju je fantastika radi fantastike. Izvađeno kao zeka iz mađioničarevog šešira. Inače, prilično je sistematično izvršen prvo prenos uspomena, pa posle tela. I poslednje rečenice sa ,,beži, devojko" su mogle biti bolje rešene. Naprimer: ,,Pohitaj, sad, jer se u mom telu teško dovući do grada."

05 — Infekcija Svetog Marka 4-
Evo još jedne priče sa tezom. Eh, da, od zamisli je ciljala poentu sa slinama. Ako zanemarimo ,,rengen" (glupo mi je da ga pominjem posle toliko pominjanja), priča je vrlo pismena i tu nema zamerke, Sve ostalo klima: karakteri su nam servirani bez ličnosti, teza je nategnuta do pucanja, a ponešto nam je i prepričano. Naprimer: ,,Objasnili su mi da je ta materija, nastala iz gljivičnog rasta u Markovim sinusima, nešto nalik LSD-u, samo, jednostavno, bolja. Bez nuspojava, u stanju da otključa stvari u našoj svesti koje nismo mogli ni da zamislimo. Da nam pokaže boje sveta." Autor nam je objasnio kako su mu objasnili. Da ne kažem da je Algoritam veći od boga. Najviše me je pogodilo što se pomislilo da sam je ja napisao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

TIHI VUK - više nego samo lepa priča, opisi crtani prikladnim izborom prideva (pa mi njihova "aša-ša!" količina nije smetala). Priča ima snagu tih kršnih delija i volovske zaprege (dal je D. već odreagovala na tipiziranu ulogu žene? Il su tu da sline na vratima, da im srce prepukne il da ih se nesvesne nosa uokolo dok junak ne nađe gral) ali, po meni, ima boljku kao i likovi - bolest je prvo hvatala "po muškoj liniji" a usputno odnela i snajku. Zar nije Lazar bio "viđeniji" u sledećem deljenju?
Potkožna izraslina je prilično ofrljno iskorišćena, čitali smo da su se delije sušile i umirale, a o zajedničkoj "manifestaciji" bolesti saznajemo tek na "pregledu" kod Tihog vuka. Budža je imala mnogo veći potencijal.
Poslednja a odeljena rečenica mislim da nema nikakvu ulogu u priči, kao da je nasilno prišivena.
U nekakvom drugačijem rasporedu, dobila bi od mene 3 poena. Zapao je "loš" krug  :)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

ZNAMENJE U TALOGU KAFE - sasvim predvidljivo. A što je najgore, autor, od trenutka kad "shvatimo", gazi priču istim tempom do samog kraja. Jednostavno se još nešto moralo dogoditi, bem li ga, barem da je puška skliznula sa zida, da se oboje žacnu.
Fino napisano, mada ima praznog hoda. Nije mi to smetalo nešto naročito, volim "polusatne" priče pozorišnog okruženja  :)
Ako autor bude taj na koga se sumnja, interesantna mi je donekle počesta upotreba tuđica - monstruozno, monstrum, apsolutno, emocije, analiza. Mislim, ne zameram, svi koristimo te reči i ne razmišljajući, ali u priči mi nisu nešto baš legle.

M.M

Quote from: scallop on 23-05-2012, 09:20:05
Najviše me je pogodilo što se pomislilo da sam je ja napisao.

Scallope, ne uzrujavaj se, ne moraju baš svi da znaju čitaju. Meni takva glupost nikada ne bi pala na pamet. Ko ume da čita prepoznaće tvoju priču očas posla. I sjajna je. xjap
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

GLJIVA DEMON I GLJIVA DEMODE - zamalo da ne glasam za ovaj trip, baš me je iznervirao rasplet, svađa, demoni, LSD... Bljak! Ali ipak su prve dve strane prevagnule

Ludo Burazere....flv

Da je samo još postojala neka druga povezujuća nit a ne komisija, raspilavio bih se i piškao firnajs. Ovako, poen.

Anomander Rejk

Svako može da napiše lošu priču, pa i veoma iskusan autor Miljane. Seti se recimo Angelinih Pipaka ( bez ljutnje Angel, nije nikakva provokacija, moram naglasiti jer se ovde sve pogrešno učitava ).
Ja nikakvu predstavu nemam koja je Scallopova priča. Voleo bi da ne znam ni koja je moja, ali nažalost znam  :) . Loše je plasirana, ali zadovoljan sam komentarima. Imala je ,, mesa '', ali tačno sam po komentarima video gde je skliznula gde nije trebalo.
Loni, mogao bi odraditi sličice, mesto što se petljaš sa Evrovizijom  8) .
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

- Gljivično oboljenje

Uh, sad ću izazvati nečiji bes, ali časna reč ne znam ko je autor. Pa dobro, boga mu, kako neko ko ovako barata rečima može tako daleko da zaluta u pretencioznost i besmislene dijaloge? Ovde nema opravdanja - ko god je pisao, izuzetno je verziran (tu više nije reč čak ni o suvome talentu), ali je namerno provocirao - što sa slikama, što sa lokacijama, ličnostima i izrazima. Ovo je priča koju bih najkraće opisao kao čisti bezobrazluk.

A sad čekam autora sa sekirom u drhtavim šakama. Testament sam već napisao...

scallop

Posle Stevinog komentara postalo mi je jasnije šta mi je smetalo kod priče Tihi Vuk. Ja sam samo zapisao da mi je malo slaba priča i da mi fali dosta interpunkcije. Ustvari, ova priča ima nekoliko ključnih slabosti, a pre svega je to da ima atmosfere, ali nema drame. Čitava priča je tako loše ušivena, da ću morati natenane da ukažem na rasparano. Deo priče sa porodičnom genezom bolesti je naporan i suvišan. Sve je mogla da pokrije jedna upravna rečenica kad se Lazar i Marija upute u planinu. Dalje, autor je boljku postavio ofrlje, tek da se nađe, da znamo gde je muka. Ni za to nije bilo potrebno više prostora. Tu dolazimo do ključne omaške. Steva je pomenuo D., ni sam ne zna koliko je u pravu. Zašto uopšte tvist sa muškog dela porodice na ženski? Zašto ne bi Marija potegla Lazara kod Tihog Vuka? Žene su to radile u istoriji ove zemlje. Drama bi dobila na težini, a priča bi postala uravnotežena, a ne da bude odraz muškog pisca. Naravno, i Tihi Vuk je mogao primerenije da bude Vučica. Mada se pitam, kojmoj je piscu trebalo to ime? Poentiranje priče bi postalo efektno, na nivou žrtvovanja za svog čoveka, za svoju ljubav i porodicu, sa rečenicom tipa: "Ima li mesta u toj tvoj kolibi? Mogla bih biti od pomoći..." Ocena mi je bila 3+.

pokojni Steva

CVIJANSKA ŠUMA - jeza jezova. Jezik prelep, slike nijansirane, tuga vanvremenska... Tera (iskrene) suze na oči (a čorbu na usta nesrećnim "piscima u pokušaju"). Mlogo lepo, ja se ne usuđujem da ovde išta komentarišem. Mislim i da je pitanje autorice izlišno. Ej živote, varalice stara, kad neko ima a tek povremeno deli  :(

дејан

ево сад је ок, зрно прашине... је напредовало за два три места.
...barcode never lies
FLA

Mme Chauchat

E dejane, baš si se iscimao oko tabele, hvala ti mnogo.

EDIT: Mislim da će macu biti toplo oko srca kad vidi plasman.  :lol:

дејан

нема на чему јевтро, а исцимао сам се пошто умем да будем нестрпљив и непажљив (поготову кад злорабим време на послу  :lol:  )
а што мацу? овде сви знају шта је чије, а ја само скалопа често препознам... :(
...barcode never lies
FLA

mac

Uf, dobro je, sad mogu mirno da spavam :)

Quote from: дејан on 23-05-2012, 11:21:34
а што мацу?

Zato što sam imao krizu identiteta posle tajnog glasanja

Quote from: mac on 20-05-2012, 10:44:02
Kako je moguće da Cvijanska šuma nema najviše glasova? Kako je moguće da nema duplo više od prve sledeće priče, čija god da je? Je li ovo skrivena kamera, šta vi ljudi radite ovde?

pokojni Steva

Privukle mi pažnju (no ništa dalje odatog) još i:

BASNA O ZLOSREĆNOM PRIJATELJSTVU - tlapi li ga tlapi, hvatao sam sebe kako počesto skrolujem, sve tražeći "nešto". Ovaj urla, onaj se rita, mda. Jezik prilično bezvezan. Ali ima nešto, kao da se negde pali jedna mala diodica.

ZNAČI NISTE NORMALNI - nepregledni dijalozi, insistiranje na toj nekoj "dizel" pastorali, šta znam, meni to ne pije vodu. U ovakvom obliku. Kao da su autora povukli dijalozi pa nastavio da piše na nivou kako likovi govore. Ima u priči nešto, ali samo ako se kompletan autorov trip izbaci.

pokojni Steva

Quote from: дејан on 23-05-2012, 11:00:43

A, zašto sam ja SSL?  :evil: Mislim, barem sam se tako prepoznao...

дејан

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-05-2012, 11:34:19
Quote from: дејан on 23-05-2012, 11:00:43

A, zašto sam ja SSL?  :evil: Mislim, barem sam se tako prepoznao...

ааааааааааа  :cry: :cry: :cry: :cry:
...barcode never lies
FLA

scallop

pokojni Steva

A špicname? Ne dam!

Jel smem da poneme i Zrnop prašine?  

дејан

...barcode never lies
FLA

Stipan

Priča Šitake me je ostavila potpuno ravnodušnim. To je sve što o njoj mogu da kažem.

I toliko za ovaj mesec od mene. Hvala na pažnji...

pokojni Steva

scallop

Stipane, zahvaljujemo na doprinosu.

Ma, šegači se i čika Dejan. :lol:

Hrundi V. Bakshi

Gljive su uticale i na moć rasuđivanja i kvalitet komentarisanja. Mislim da se nikada nije desilo na radionici da besmislenija i praznija priča pobedi, da se tako olako, bez pokušaja da se vidi šta u toj priči zaista ima, "pusti iskrena suza" i slične književne konstatacije iznesu.
Takođe se verovatno nikada nije desilo da ovoliko priča bude potcenjeno i loše tumačeno.
Šteta što je u jednom relativno kvalitetnom krugu, pobedila priča koja to ni po čemu ne zaslužuje, prvo što smo se takvih načitali "na kile", a zatim i zbog toga što se auditorijum skreće na pogrešan trag. Sada bi učitelji koji popuju ovde mesecima, trebalo da povuku svoje reči izgovorene toliko puta.

дејан

шта ти је живот, а мени је цвијанска шума најбоља радионичарска прича до сада
...barcode never lies
FLA

saturnica

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 23-05-2012, 12:20:31
Gljive su uticale i na moć rasuđivanja i kvalitet komentarisanja. Mislim da se nikada nije desilo na radionici da besmislenija i praznija priča pobedi, da se tako olako, bez pokušaja da se vidi šta u toj priči zaista ima, "pusti iskrena suza" i slične književne konstatacije iznesu.
Takođe se verovatno nikada nije desilo da ovoliko priča bude potcenjeno i loše tumačeno.
Šteta što je u jednom relativno kvalitetnom krugu, pobedila priča koja to ni po čemu ne zaslužuje, prvo što smo se takvih načitali "na kile", a zatim i zbog toga što se auditorijum skreće na pogrešan trag. Sada bi učitelji koji popuju ovde mesecima, trebalo da povuku svoje reči izgovorene toliko puta.

...eto, da netko dijeli moje mišljenje. Ali ono što mi pada još na pamet glede ove vrste priče, njenog izričaja, i služenja arhaikom, je to da takvu priču ne možete nikome prezentirati, osim...jel, srbima ;). Književnost 21.stoljeća ne bi trebala biti takva. Književnost 21.stoljeća nije autistična i ne poznaje granice! Recimo, dajte je prevedite na engleski ili švedski npr, tko bi živ to razumio? Da sam ja progovorila jezikom Ivane Brlić Mažuranić, i stala se razbacivati fantazmagoričnim likovima...ma znam 100% da bi ste zijevali... :lol:
Još jednom se ispričavama svima a posebo autoru spomenute priče, nisam imala namjere ikoga povrijediti, a najmanje izrugivati se vašim nacionalnim osjećajima.
Zapravo pobjeda ove priča govori o dugogodišnjem njegovanju ovakve vrste književnog ukusa kod samih radioničara, i tu se više nema što dodati niti oduzeti.

Anomander Rejk

...eto, da netko dijeli moje mišljenje. Ali ono što mi pada još na pamet glede ove vrste priče, njenog izričaja, i služenja arhaikom, je to da takvu priču ne možete nikome prezentirati, osim...jel, srbima :wink: .

Ni meni ova priča nije nešto posebno, ali me ova tvoja rečenica jako izritirala, i mislim da u najmanju ruku nije pristojna  :-x
A nije ni tačna, recimo u trilogiji Kosingas koju je napisao  autor koji je Srbin, takođe ima arhaičnog govora i izraza, a ona se gle čuda, prevodi  na poljski.

saturnica

Quote from: Anomander Rejk on 23-05-2012, 13:03:08

...eto, da netko dijeli moje mišljenje. Ali ono što mi pada još na pamet glede ove vrste priče, njenog izričaja, i služenja arhaikom, je to da takvu priču ne možete nikome prezentirati, osim...jel, srbima :wink: .

Ni meni ova priča nije nešto posebno, ali me ova tvoja rečenica jako izritirala, i mislim da u najmanju ruku nije pristojna  :-x
A nije ni tačna, recimo u trilogiji Kosingas koju je napisao  autor koji je Srbin, takođe ima arhaičnog govora i izraza, a ona se gle čuda, prevodi  na poljski.

...idem pit kavu, i nije mi do svađe...sve je ovo jedna zdrava diskusija, ništa više...:)

Mme Chauchat

Quote from: saturnica on 23-05-2012, 12:56:31
Quote from: Hrundi V. Bakshi on 23-05-2012, 12:20:31

...eto, da netko dijeli moje mišljenje. Ali ono što mi pada još na pamet glede ove vrste priče, njenog izričaja, i služenja arhaikom, je to da takvu priču ne možete nikome prezentirati, osim...jel, srbima :wink: . Književnost 21.stoljeća ne bi trebala biti takva. Književnost 21.stoljeća nije autistična i ne poznaje granice! Recimo, dajte je prevedite na engleski ili švedski npr, tko bi živ to razumio? Da sam ja progovorila jezikom Ivane Brlić Mažuranić, i stala se razbacivati fantazmagoričnim likovima...ma znam 100% da bi ste zijevali... :lol:
Još jednom se ispričavama svima a posebo autoru spomenute priče, nisam imala namjere ikoga povrijediti, a najmanje izrugivati se vašim nacionalnim osjećajima.
Zapravo pobjeda ove priča govori o dugogodišnjem njegovanju ovakve vrste književnog ukusa kod samih radioničara, i tu se više nema što dodati niti oduzeti.

Saturnice... ahm.  Da li bi bila ljubazna da mi navedeš primere neke dobre fantastike, onako, dobro napisane, po tvome ukusu, može hrvatske ali ne mora, fantastike 21. veka, što bi ti rekla? Čisto da vidim o čemu se tačno radi. Kakva se, po tebi, priča može predstaviti svetu? Nisam ironična, zbilja me zanima. Priseti se omiljenih stvari dok popiješ tu kafu, pa javi. U duhu zdrave diskusije.

EDIT: Ah, što nije ovde Pingvin Patuljak da ga cimnem za mišljenje. Baš mi nedostaje u ovakvim trenucima.  :lol:

Stipan

Anomanderu, ne diraj mi Saturnicu, jer ima o'ma po priči da te opletem!   :)

Anomander Rejk

Stipane, jesi ti ovde bodi gard žena ? Opleti slobodno po priči, to uopšte nije problem.
Ovde se radi o nečem drugom, o jednoj proizvoljnoj i uvredljivoj konstataciji.

lilit

биће да ја трипујем најстрашније, али цвијанска шума превазилази и сагиту и архаик и амебе и србе & хрвате и балкан и европу и просто ми је невероватно да се то не да спознати. и дефинитивно се напаја на жили куцавици ларса фон трира.
а можда је дошло време и за мој 3н, јел јевтропијевићко? :lol:

аномандеру,
какве бре увреде. ти стварно ко нека цурица. :lol:

дејан

неће бити да трипујеш. ово је ко брејкин' д вејвс само у селу
...barcode never lies
FLA

Stipan

Quote from: Anomander Rejk on 23-05-2012, 13:21:50
Ovde se radi o nečem drugom, o jednoj proizvoljnoj i uvredljivoj konstataciji.

Bla, bla, truć...

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 23-05-2012, 13:22:49
биће да ја трипујем најстрашније, али цвијанска шума превазилази и сагиту и архаик и амебе и србе & хрвате и балкан и европу и просто ми је невероватно да се то не да спознати. и дефинитивно се напаја на жили куцавици ларса фон трира.
а можда је дошло време и за мој 3н, јел јевтропијевићко? :lol:

Tako je, Lilit sestro, sanjale smo fini parti!!!1!

Stipan

Čekaj malo... Cvijanska čuma je Jevtrina? Ili...

DACKO!!!

Pa jasno!

lilit

Quote from: дејан on 23-05-2012, 13:26:11

jevtra bi tipovala na dogvil a ja se priljkučujem. mora da je zbog smokija koji smo izjele zajedno. :lol:

Mme Chauchat

Dogvil, Dogvil, ja već kastingovala Pola Betanija kao popa.

дејан

Quote from: lilit_depp on 23-05-2012, 13:29:59
Quote from: дејан on 23-05-2012, 13:26:11

jevtra bi tipovala na dogvil a ja se priljkučujem. mora da je zbog smokija koji smo izjele zajedno. :lol:
двоумио сам се између та два, па сам се одлучио за онај који више волим
...barcode never lies
FLA

lilit

дејан

...barcode never lies
FLA

scallop

Šta! :-?  Još neki su zavisni od smokija? Molim da se ne obraća pažnja na Hrundijeve stavove. On je ljubitelj isključivo Hrundijeve literature.