• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Agota, reaguj!

Started by Alexdelarge, 19-05-2012, 14:29:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Klajn: Ubedili ste me, izjednačićemo je l' i jer

BEOGRAD, 19. maj 2012. (Njuz) – Poznati srpski lingvista Ivan Klajn, na narednom Kongresu filologa Srbije koji organizuje Matica srpska, predložiće da se ,,je l'" i ,,jer" izjednače, jer kako kaže, ,,ne može više da sluša ljude koji ne umeju pravilno da ih upotrebljavaju".

- Rešio sam da popustim i pristanem da neke nepravilnosti postanu deo norme standardnog srpskog jezika. Zaista ne mogu više da čitam i slušam kako ljudi pogrešno koriste reči – rekao je Klajn novinaru Njuza, koji ga je upitao "Jer planirate da uvedete neke izmene u srpskom jeziku?"

Profesor Klajn dodao je kako će se na Kongresu najviše založiti da se upitna rečca ,,je l'" i uzročni veznik ,,jer" izjednače po značenju i upotrebi, jer mu je dosadilo da čita komentare na internetu, a posebno Fejsbuku, gde ljudi, među kojima ima i njegovih bivših studenata, često brkaju ove pojmove.

- Jezik je živi organizam koji treba da se gradi i dobro je da raste i razvija se sa govorom naroda, ali neke nepravilnosti su otišle toliko daleko da ja, kao lingvista, ne vidim drugo rešenje nego da ih prihvatim – zaključio je Klajn.

Ovaj poznati lingvista naveo je da će se zalagati da se i dalje poštuje odvojeno pisanje negacije od glagola, navodeći da četiri izuzetka od ovog pravila "nije stvar koju svaki čovek, uz minimalan trud ne bi mogao da zapamti". Ipak, Klajn je naveo kako mu najviše smetaju opaske da je njegov Rečnik jezičkih nadoumica preopširan i da "nije morao baš toliko da komplikuje stvar".

http://www.njuz.net/klajn-ubedili-ste-me-izjednacicemo-je-l-i-jer/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Father Jape

Kakav je šeret ovaj Aleks.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

zakk

bogme preseko me na sekund
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Dacko

Joj, već vidim ljude koji ovo ozbiljno citiraju, i mada priznajem da jeste duhovito, nije mi i smešno. :cry:

Agota

Bingo baby !!!!

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D 

Da! Da !Da ! Ovo je bas za Agot reaguj  !!!   :-| Bio bi propust da mi je ovo promaklio.  xrofl
Sta da vam kazem navikavajte se na nova pravila. xnerd
Bas sam danas pitala sestru "E jer mi treba jakna" ? neposredno pred polazak na neku rostiljadu na Adi .
Bio opak rostilj i beogradsko pivo uopste nije  rdjavo (valjda sto je toceno).
Bas sam se uprasila.Sad mi se spava. xcheers
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Agota

Idijotluk !   :-D :-D :-D

Milose,meni svako cudo tri dana.  :?:
A i matora sam brate, za ovu zajebanciju .  :lol:

Ti,  ides ?   :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...