• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 18 - jun 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 24-05-2012, 16:40:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plut

Ma to samo scallop pali vatru. Sad će svako od onih petoro da se nada da je baš njihova priča ta "jedna", a ostali će odahnuti u veselju da njihova može ući u onih četiri koje su mu još preostale za izbor ili, još bolje, zaseniti i tu jednu. :lol:

Stipan

scallop

Viš kako si me lukavo provalila!

Nego, ja bih jednu napomenu. Valjda po dvadeseti put na Radionici. Za "stare" učesnike koji još nisu utuvili i za "nove" koji nisu ništa pročitali iz ranijih komentara:

1. "jedna suza koja se skotrlja" je uvek "suza koja se skotrlja". Ili suza ili suze, samo ako su dve, tri ili četiri, a važno je za priču, imaju pravo na brojeve;
2. Ona žena, ja gledam, mi gnjavimo i slične kombinacije sa nepotrebnom zamenicom su uvek odraz nepismenosti. Naši glagoli uvek podrazumevaju zamenicu. (Ili bi to pravopis drugačije rekao.)
3. Neko, neki, nekakvi kao pridevska zamenica ne objašnjavaju ništa i uvek su suvišni.

Kod priča koje čitam takve propuste uvek markiram žutom bojom. Ne možete da vidite, ali ima mnogo žutila.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Stipan on 08-06-2012, 13:25:18
Heh, Stevina priča ostala!

Neka je. Volela bih i da se glasa za nju.

Josephine

Quote from: scallop on 08-06-2012, 13:34:34

1. "jedna suza koja se skotrlja" je uvek "suza koja se skotrlja". Ili suza ili suze, samo ako su dve, tri ili četiri, a važno je za priču, imaju pravo na brojeve;
2. Ona žena, ja gledam, mi gnjavimo i slične kombinacije sa nepotrebnom zamenicom su uvek odraz nepismenosti. Naši glagoli uvek podrazumevaju zamenicu. (Ili bi to pravopis drugačije rekao.)
3. Neko, neki, nekakvi kao pridevska zamenica ne objašnjavaju ništa i uvek su suvišni.

QFT xjap

saturnica

...ovo sa primjedbama oko viška zamjenica, sigurno sam ja...:(

Stipan

Quote from: D. on 08-06-2012, 13:36:40
Neka je. Volela bih i da se glasa za nju.

Neće to valjati za ove ostale. Što sam dosad iščit'o nijedna joj ni prineti nije...

scallop

Saturnice, nisam stigao do tvoje priče.

Stipane, daj ne lupetaj. Stevina priča je samo dalje izvrtanje jezika, a priča je između dva zoljina uboda, oba sa posledicama. Voleo bih da saznam šta nam je to drugo Steva ispripovedao. Sklon sam da se složim sa Aleksijem D.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Slobodno se vas dvojca uvatite za uši, pa zaigrajte.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Pa šta sad, ne prihvataš kritiku?

scallop

Ma, pusti čoveka. Stigao i na prvu stranu Google-a sa kongama (konak) i zabotima (zabat), a nije pročitao da su svi viđeni majstori seoskog graditeljstva u Vojvodini sa prostora Južne Srbije i Bosne, a nazivi samo iskrivljeni.

pokojni Steva

Očito su svi bili iz Bosne. I ti, nekako ti baš ne paše razlika između "č" i "ć". A Džekonju diraš, ts, ts, ts...

D., Scallopova kritika nije to što bi trebala biti. Barem se ti razumeš u zađevice.

scallop

Ma, Stevo, radi i piši šta te volja. Samo, šteta je. Vratio si se na Kvočku.

pokojni Steva

scallop

Šta ćeš. Jedino takvo imam. Da mene Hrundi počne da hvali ja bih se utronjao.

pokojni Steva

OK Scallope, juče si proplivao loše tumačeći moj post (u pokušaju lupanja mi klepe) , danas ga gaziš da popraviš utisak. Da, pljunuo sam na Radionicu, i osraću se po njoj kad se opet zakorovi, ali je još uvek pišem velikim slovom. Ono sa guglom je bilo prilično žalosno. Povuci ručnu, mislim da decu ovde ne interesuje debljina tvoje sujete.

scallop

Pošto samo moja sujeta ima ručnu, ja odoh da čitam priče. Ti kotrljaj dalje.

Josephine

Quote from: scallop on 08-06-2012, 15:34:22

Zašto? Hoću da mene Hrundi hvali!  :lol:

pokojni Steva

Quote from: D. on 08-06-2012, 16:23:02
Quote from: scallop on 08-06-2012, 15:34:22

Zašto? Hoću da mene Hrundi hvali!  :lol:

Napiši nešto, za početak.

pokojni Steva

Pričitao, onako površno, preleto više. Prosečna Radionica.

Stipan

Quote from: scallop on 08-06-2012, 13:52:20
Stipane, daj ne lupetaj. Stevina priča je samo dalje izvrtanje jezika, a priča je između dva zoljina uboda, oba sa posledicama. Voleo bih da saznam šta nam je to drugo Steva ispripovedao. Sklon sam da se složim sa Aleksijem D.

Evo, danas već na trećem mestu pokušavam da objasnim jedno te isto. Ja ne pretendujem na mesto sveznajućeg arbitra. Moje teorijsko znanje je nula, moj ukus upitan, ćud mi je nepodnošljiva a ličnost nestabilna. Kad kažem da je nešto "dobro" to uvek treba shvatiti kao "ovo mi se sviđa".
Meni se Stevin način pisanja jednostavno dopada, a ova priča je za mene lično nešto najbolje što sam od njega čitao.
Ne bih komentarisao ovu priču da već nije istaknuto ko je autor. Uzgred, i Saturnicina priča je mnogo dobra, rame uz rame sa Stevinom...

Skalar

Опа бато, па то се већ увелико зна ко је коју причу послао  :x .
Пиво и ћевапи спајају људе.

Stipan

Zna se samo Stevina, zato što ju je postavio na topik van kruga.

Saturnicinu prepoznajem stoga što se sa njom jako dugo poznajem.

Josephine

Skalar sa svojim večitim sumnjama... :x

Skalar

Quote from: D. on 08-06-2012, 19:44:53
Skalar sa svojim večitim sumnjama... :x

А откад то изношење праве сумње почиње са шаљивим "опа бато"? Ц,ц,ц,ц,ц,ц,ц
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Pa valjda treba da se završi i smajlijem? :)

D.S.B.

Stigle priče...vidim Sosa kaže da su prosečne, Scallop uveliko kritikuje, odoh da pročitam...

scallop

D.S.B., ne kritikujem. Ponavljam neke prepotopske savete, koji mogu da se odnose na sve učesnike. Imam rezerve kod prvih pet priča, dok su prethodnog meseca iz tog dela spiska bile među najboljim.

D.S.B.

Dobri saveti. Nadam se samo da se slične greške nisu podkrale u mojoj priči.

saturnica

DSB, nadam se da tvoja nije kanibalistička priča...od nekih još osjećam mučninu....:(

saturnica

Ne znam čija je ona gdje djeca slasno glođu prste vlastite majke...ajme...

scallop

To je neko napisao da Jevtropijevićka podivlja. Mada, mogao bih i ja da podivljam. Kako je to bilo prihvatljivo u "Soylent green".

D.S.B.

Quote from: saturnica on 08-06-2012, 21:45:26
DSB, nadam se da tvoja nije kanibalistička priča...od nekih još osjećam mučninu.... :(

Još nisam stigao do te, pročitao sam prve dve i mnogo mi se dopadaju, ali moram ti reći da si me zainteresovala.

saturnica

scallope, mislim da znam koja je tvoja... :)

D.S.B.

Hm, bolesna stvar...sviđa mi se...

saturnica

Quote from: D.S.B. on 08-06-2012, 22:14:12
Hm, bolesna stvar...sviđa mi se...
...a dobro, možda sam ja osjetljiva... bljakpink

D.S.B.

[/quote]
[/quote]

U kom pravcu svet ide možda zaista dođemo do sličnog scenarija...treba se pripremiti...

Mandragora Dragon

...ako do toga dođe, da mi prvo potražimo jedni druge?

saturnica

Quote from: D.S.B. on 08-06-2012, 22:23:55

[/quote]

U kom pravcu svet ide možda zaista dođemo do sličnog scenarija...treba se pripremiti...
[/quote]
....ako do toga dođe, onda ja želim umrijeti, a ne glođati prijatelje...što će mi takav svijet?...u meni preslab sustav, alarm za bezuslovnim preživljavanjem!

scallop

Pa, Saturnice, ako si prepoznala moju priču, onda se družite u intimi dok se glasanje ne okonča. Kao što vidiš nije ni počelo. A, moguće je i da si pogrešila. Ja sam tako par meseci davao poene misleći da je autor jedan, a ono drugi. :lol:

saturnica

Quote from: scallop on 08-06-2012, 22:51:53
Pa, Saturnice, ako si prepoznala moju priču, onda se družite u intimi dok se glasanje ne okonča. Kao što vidiš nije ni počelo. A, moguće je i da si pogrešila. Ja sam tako par meseci davao poene misleći da je autor jedan, a ono drugi. :lol:
...naravno da je moguće da sam pogriješila, neću se izletjeti....:)

Džek

U Soylent Greenu gledalac na kraju saznaje šta je svakodnevno na meniju, ljudovaina je u obliku briketa a i nema opisa o intenzitetu slasti dok se papaju ljudski prstići. zato je u Soylentu to mnogo prihvatljivije.

Spomenuta njam njam priča ima ozbiljne nedostatake; prvo, takav svet ne bi mogao da se održi, stopa ubistava bi bila previsoka, bez obzira na zakon. Bez leša nema ubistva a leš se naravno popapa.

Drugo, bez obzira na populaciju, okeani uvek daju dovoljno krkanluka. Naravno, ima i alternativnih izvora (veštačke) hrane. U priči se spominju bogati. Nema bogatih bez kontrolisane prehrambene industrije, a ljudovina na izvolite.

Takvo društvo bi se jako brzo raspalo, otišlo u anarhiju pa u tamno doba.
Kanibalizam će uvek ostati izolovani incidenti onih kojima su pregoreli osigurači u tintari ili nekim nesrećnicima koji su preživeli pad aviona negde gde trava ne raste...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

vimen

nš kako, džek, ako bi se nacionalne ekonomije ponovo partikularizovale, pa se još i plašeći se novog globalnog poretka čvršće zazidale, jedna zemlja bez izlaska na more sa otpadom zatrovanim rekama bi i te kako prionula na papanje. naravno, to bi bila nužda, a ne poredak, ali je kanibalizam moguć ishod iz raznih polazišta, iako im je u osnovi nesreća. e, sad, ja nisam pročitao tu priču, pa možda govorimo i istu stvar :)

EDIT: i kao posledica loših žetvi, pomorene stoke i sasušenog bilja, naravno, zaboravih da pomenem :)

scallop

Džeki, Soylent green je četrdeset godina star film. Bili smo tada manje izloženi gadostima na filmu i u knjigama. Pogledaj sad naše priče. Ako nema ništa da smrdi, da je bez nasilja, krvi i nasečenih udova, onda je to "bez saspensa". :mrgreen:

Plut

Vi se baš dali u komentarisanje. Ko šiša pravila.

scallop

Jel' bih mogao jednog meseca da budem ostavljen na miru od strane dežurnih reduša?

Plut

Džek

Komentarišemo društveni poredak jednog sveta iz jedne priče a u pravilima koja je ažurna D. pisala ne stoji da se to ne sme raditi. Da sam komentarisao samo pripovedanje, stil, pismenost etc, onda bih se postideo.

Scallope, onih godina, dok je Šon Koneri u crvenim gaćama jurcao za Zardosom, Logan jurio runner-e a Heston drpisao klopu prilikom istrage, bilo je itekako odvratnih slešer filmova.

No, da je u spomenutim remek delima bilo toga, ne bi ih se sigurno sećali.
Btw, Logan mi je naj :)

Vimene, izneo sam svoj kont o (kontra)evoluciji takog društva, ne o njegovom nastanku. Sa tvog aspekta na stvar, potpuno se slažem.   
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 09-06-2012, 00:03:59

Scallope, onih godina, dok je Šon Koneri u crvenim gaćama jurcao za Zardosom, Logan jurio runner-e a Heston drpisao klopu prilikom istrage, bilo je itekako odvratnih slešer filmova.

Ovih dana me svi uče pameti. Džek, ti si bio u zrelim godinama ranih sedamdesetih. Budi ljubazan pa mi navedi tri slešer filma iz tog perioda.