• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Кустурица руши Аустроугарске куле око Требиња!!!

Started by sekta, 15-06-2012, 16:20:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sekta

Група грађана је јуче зауставила рушење Аустроугарске куле Периња инад Требиња. На жалост та активност није примјећена на вријеме и кула је напола срушена. Клесани камен са куле је требао бити употребљен за изградњу Кустурициног камен града. Већ мјесецима се прича да по забаченим и граничним дјеловима општине Требиње мистериозно нестају камене ограде и старе херцеговачке куће. Мислио сам да су то само приче, али јуче смо сви видјели истину. Законска дозвола за такво нешто не постоји!! Све је рађено уз прећутни споразум и без знања грађана.

sekta

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

sekta

Само локални радио Корона дава информације о овим догађаима. РТРС ћути!? Има и ова информација на Б92. 
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=15&nav_category=167&nav_id=618709

sekta

Молим вас да се придружите ФБ групи и пренесете информације о овим догађаима. Морам да напоменем да нико није против изградње камен града. Ми смо само против уништавања нашег културног насилјеђа. Занимњиво је и то да је Кустурица само за један дан успио да уједини Требињске Србе и Муслимане :).

Tex Murphy

Како не повјеровати у текст који почиње овако ПРОФЕСИОНАЛНО

Dvorski režiser i akademik Emir Kusturica, uz podršku lokalnih i republičkih vlasti, izvršio je atak na Trebinje i njegovo kulturno bogatstvo
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

sekta

Кустурица у Телеграфу лаже да је кула била срушена и да је он само покупио камен са рушевине. Ево слика прије и послије, па сами процијените.

sekta

Quote from: Харвестер on 15-06-2012, 17:20:03
Како не повјеровати у текст који почиње овако ПРОФЕСИОНАЛНО

Dvorski režiser i akademik Emir Kusturica, uz podršku lokalnih i republičkih vlasti, izvršio je atak na Trebinje i njegovo kulturno bogatstvo
Неважно како почиње текст. Неко је бољи неко слабији новинар. Али истина је очигледна.

Tex Murphy

На основу чега је очигледна? Да новинари ЛАЖУ лопатом увјерио сам се на личном примјеру и зато ниједном тексту не вјерујем ни ријеч док се јавно не огласи прозвана страна. Ето, лијепо, они су утврдили да је то Кустурица, што му не телефонирају и не траже изјаву? Па није тако давно био онај скандал кад је он наводно изјавио нешто увредљиво за ратне жртве из Сарајева, а испоставило се да нема везе с тим.
Genetski četnik

sekta

Знамо на основу изјаве Ћука, начелника општине Требиње, да је телефоном одобрио Кустурици да узме камење са куле. Изјаву је неопрезно дао новинарима и постоји као доказ. А Кустурица је данас дошао на Радио Корона и причао своју причу. Ја нисам Муслиман, Бошњак и немам лични проблем са Кустурицом.

Tex Murphy

Genetski četnik

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

sekta

Кустурица тврди да је тврђава већ била срушена. Ако погледаш слике које сам поставио, сам можеш извући закључак. А покушаћу опет поставити линк за ФБ. Група се зове : Protest protiv rusenja Austrougarskih kula na podrucju Trebinja.

sekta

angel011

A zašto grupu mogu da vide samo ulogovani? Ne želite da do vas dođu oni koji ne koriste Fajsbuk?

A ni za ulogovane ne radi. I link ti nije za grupu nego za event.
We're all mad here.

sekta

Не знам. Нисам администратор групе. Само члан. Послаћу поруку админу да то исправи.

Tex Murphy

Quote from: sekta on 15-06-2012, 17:47:18
Кустурица тврди да је тврђава већ била срушена. Ако погледаш слике које сам поставио, сам можеш извући закључак. А покушаћу опет поставити линк за ФБ. Група се зове : Protest protiv rusenja Austrougarskih kula na podrucju Trebinja.

А, то. Па јасно је да није била срушена, али оставимо онда могућност да је можда и њега неко превеслао. Необично ми је да тако мртав ладан каже да је већ била срушена (а да зна да то није истина), кад све може врло брзо да се провјери. У сваком случају, нисам ја никако против протеста, а свакако сам против рушења било чега.

Иначе, линк за групу опет не ради, а не могу ни да је нађем претрагом на Фејсбуку?!
Genetski četnik

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

sekta

Quote from: Харвестер on 15-06-2012, 18:02:07
Quote from: sekta on 15-06-2012, 17:47:18

А, то. Па јасно је да није била срушена, али оставимо онда могућност да је можда и њега неко превеслао. Необично ми је да тако мртав ладан каже да је већ била срушена (а да зна да то није истина), кад све може врло брзо да се провјери. У сваком случају, нисам ја никако против протеста, а свакако сам против рушења било чега.

Иначе, линк за групу опет не ради, а не могу ни да је нађем претрагом на Фејсбуку?!
Не знам зашто не успјевам поставити линк за ФБ. Али можете потражити у ФБ претрагама. Назив групе је написан латиницом.  Кустурица је савршно добро знао у каквом је стању тврђава. Крајем прошлог љета је дуго обилазио локације оку ТБ. Имао је на располагању хеликоптер и све му је било доступно. Тада је у ТБ и снимио кратки филм о православљу. Сигуран сам да је лако доћи до чланака на ту тему. Споменута тврђава се налази одмах изнад Требиња и врло је ( била ) уочљива.

sekta

Више информација можете наћи и на: Trebinje danas, Lokoportal Trebinje.

angel011

Jesi li siguran da je grupa i dalje tu? Ja ne uspevam da je nađem ni preko FB pretrage, a i Harvi kaže da ni njemu ne uspeva.
We're all mad here.

sekta

Група је ту. Управо сам био тамо. Не знам зашто је не мжете наћи. Чланак о овоме и у Блицу.       Edit      И у Гугл претраживачу налазим текстове на ову тему. Покушајте и тако.

angel011

Quote from: sekta on 15-06-2012, 18:46:45И у Гугл претраживачу налазим текстове на ову тему. Покушајте и тако.

Pokušala i pre nego što si predložio, poneki tekst se nađe, FB grupa ne.
We're all mad here.

sekta

angel011

We're all mad here.

sekta

И ја сам збуњен.  :-x  Покушај ући у догађај?

Albedo 0

Ne bih da budem redovna cjepidlaka, možda sam slijep ali kamenje na prvoj i drugoj tvrđavi je različite boje.

Da li je zbog osvjetljenja, perspektive, doba dana, moga vida, ali molio bih ostale da pogledaju malo bolje, jer meni jedno izgleda sivo a drugo bijelo i čak crvenkasto.

sekta

Други је угао и доба дана.

Albedo 0

imaš li neku sliku sa udaljenosti?

imaš za prije a za poslije?

zašto nema iz istog ugla?

Jednostavno nisam uvjeren, sve tvrđave liče jedna na drugu, i btw vojna tvrđava nije ničije kulturno naslijeđe

sekta

Молим те реци ми зашто мислиш да ја измишљам? Прва слика је како је кула изгледала, а друге су послије рушења. Куле су биле у добром стању. Камен се не трош и не труне!!!

Stipan

To Bato zavisi od slučaja do slučaja.
Vojne tvrđave često jesu kulturno nasleđe, posebno ako su povezane sa značajnim događajima.
Mada, u ovom slučaju nisam siguran da li je tako.

Albedo 0

Prvo, pogledaj kolika planinčuga se nalazi iza ove građevine.
Daj da vidim tu planinčugu na after slikama pa možemo o nečemu da pričamo

Drugo što ćeš onda morati da objasniš jeste što kompletna građevina ima tri sprata a ova srušena ima dva. Kako su srušili treći sprat tako precizno? Čime?

I na kraju boja.

Sve su to razumna pitanja, uvjeri me pa možemo da pljujemo Kustu zajedno

Albedo 0

Quote from: Stipan on 15-06-2012, 19:36:31
To Bato zavisi od slučaja do slučaja.
Vojne tvrđave često jesu kulturno nasleđe, posebno ako su povezane sa značajnim događajima.
Mada, u ovom slučaju nisam siguran da li je tako.

pa da, ali to kad pričamo o najvažnijim bitkama u nekoj epohi, a šta je ovo, neka predstraža, nije grad-tvrđava, kakvo bre kulturno naslijeđe na vrh brda... šta su našli unutra, tri kubure

sekta

Планина испред је Леутар. Погледај на Гугл мапама. Ево ти још једна слика. Ово је сликано из правца Леутара. Те планине коју видиш на слици горе.

Albedo 0

dok ne vidim Leutar ta druga srušena tvrđava može da se nalazi u Pljevljima što se mene tiče. Može i u Albaniji da bude.

sekta

Бато бојим се да си ограничен! Ту нема помоћи.

scallop

Bata je svašta, ali ograničen nije. I meni je kamen na novoj slici izakan, a na staroj baš i nije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

sekta

Хоћете ли ми рећи зашто бих ја све ово измислио?

Stipan

Quote from: Бата Животиња on 15-06-2012, 19:40:08
pa da, ali to kad pričamo o najvažnijim bitkama u nekoj epohi, a šta je ovo, neka predstraža, nije grad-tvrđava, kakvo bre kulturno naslijeđe na vrh brda... šta su našli unutra, tri kubure

Rekoh da u ovom slučaju nisam baš siguran, samo tvrdim da ono što si rekao nije pravilo.

sekta

Ако ништа друго, та тврђава је постојала на том брду више од 100 година. То што неко хоће да уштеди није довољан разлог да се она сруши. И да је била потпуно безвриједна, Кустурица није имао право да је руши.

Anomander Rejk

Quote from: sekta on 15-06-2012, 16:48:27
Молим вас да се придружите ФБ групи и пренесете информације о овим догађаима. Морам да напоменем да нико није против изградње камен града. Ми смо само против уништавања нашег културног насилјеђа. Занимњиво је и то да је Кустурица само за један дан успио да уједини Требињске Србе и Муслимане :).
A Trebinjske Hrvate ?
Izvini, nisam mogao odoliti  :mrgreen:.
Tajno pišem zbirke po kućama...

sekta

Quote from: Anomander Rejk on 15-06-2012, 19:57:56
Quote from: sekta on 15-06-2012, 16:48:27
A Trebinjske Hrvate ?
Izvini, nisam mogao odoliti  :mrgreen:.
Ето њих заборавих. Моја грешка.

Albedo 0

opet ništa ne vidim na ovom snimku, jedino što čujem je u 19. sekundi da je ''srušena JEDNA OD kula'', a ja čak i ne vidim tu drugu kulu (ili koliko ih već ima) na postavljenim slikama.

Quote from: sekta on 15-06-2012, 19:56:33
Ако ништа друго, та тврђава је постојала на том брду више од 100 година. То што неко хоће да уштеди није довољан разлог да се она сруши. И да је била потпуно безвриједна, Кустурица није имао право да је руши.

nema problema, ali to je onda pitanje imovine, eventualno turizma, a ne kulturnog naslijeđa, pa da sada izmišljamo kako su se Srbi i Bošnjaci nešto ujedinili zbog ove ''kulturne destrukcije''

u Srpskoj bar ima mnogo većih malverzacija od rušenja nekog kamenjara, samo bi falilo da neko slavi Austrougarsku, daleko joj lijepa kuća.

angel011

Quote from: sekta on 15-06-2012, 19:07:02
И ја сам збуњен.  :-x  Покушај ући у догађај?

Samo ubaci na events, bez broja koji označava koji je. Kad probam da ručno ukucam broj, opet prebaci samo na events.

Probala i da umesto events ukucam groups pa onda broj, javi mi da to ne postoji.
We're all mad here.

sekta

Само на овој слици су заокружене три куле. Има их још. Аустроугари су имали тај фетиш, шта ја знам. Наравно да има и већих малверзација и ми у Херцеговини смо их јако свјесни. То није тема. То што сам споменуо да су се Срби и Муслимани, ето и Хрвати сложили око овог питања је само да илуструјем колико су грађани Требиња огорчени.

Albedo 0

Sekto, pa ako ima još kula, pobogu brate, moraš da budeš 5 puta precizniji a ne da mi ofrlje bacaš slike iz različitih perspektiva i slikane sa različitih udaljenosti

Moraš precizno da dokažeš da je kula sa prve slike baš ta kula sa druge slike.

Sam sebe ukopavaš time da ima više od tri kule, mene samo zanima da li je prva kula ujedno i druga kula, da li su to iste kule.

sekta

На врху је слика куле како је изгледала прије рушења. А испод како сада изгледа. Све слике које сам поставио су слике куле- тврђаве Петрина. У околини Требиња на свим већим узвишењима су Аустроугари градили куле да би ојачали границу према Црној Гори. Јавно ти се извињавам што сам те назвао ограниченим. Ови догађаји су ме јако погодили, па сам реаговао непријерено.