• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 19 - jul 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 05-07-2012, 03:11:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće tri priče:

Slikar i papir - ND Zodiac
Pored parka - Ivica
Sivi - S.D.B.
Talac - hidden
Doba sabljozuba - Stipan
Idol - Suba
Uljez - Skalar
Moji su neprijatelji biseri rasuti po celom svetu - Prometej
Birokratske kancelarije i obično ludilo - Red Sonja
Starica koju čuvam - Sinlen
U me svih nas - Dzek svih zanata

saturnica

Ok D!, u svemu što si zacrnjela meni osobno smeta jedino crni bezdan. Sve drugo, mi je korektno...:)Ponavljanje u cilju naglašavanja.

Josephine

Ne. Želim sama da zaključim da (li) je nešto dlakavo, jezivo, mirno, tiho, bolno (pogotovo!). Ne želim da mi se ovako plastično crta. Ovo nije pripovedanje, ovo je prepričavanje. A autoru je bilo lakše da nacrta, nego da iskomunicira. Ova je priča prva u krugu?

Edit: i sve kliše pridevi...

saturnica

Quote from: D. on 15-07-2012, 21:53:49
Ne. Ja želim sama da zaključim da li je nešto dlakavo, jezivo, mirno, tiho, bolno (pogotovo!). Ne želim da mi se ovako plastično crta. Ovo nije pripovedanje, ovo je prepričavanje. A autoru je bilo lakše da nacrta, nego da iskomunicira. Ova je priča prva u krugu?
Koja bi po tebi trebala biti?....:)

Josephine

Nisam sve pročitala. Ovako samostalna, bez konkurencije (tj. posmatrajući je tako), ne bih rekla da je u bilo čemu najbolja. Iskreno. :)

saturnica

Ajmooo ljudi, autori priča pogotovo, komentirajteeee! što ste se ušutjeli....:(. Što im je D???

scallop

D., koncept priče "Starica koju čuvam" je da je tip prihvatio taj posao, da bi se inspirisao za svoje horor priče. Iz te tačke gledišta priča je dobra sve do poentiranja koje je gnja. Ima ti i ona kilavi deo rečenice "...koju bih ja trebalo čuvati..."
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Ali ja je ne gledam/čitam iz te tačke gledišta. :)

Josephine

Quote from: saturnica on 15-07-2012, 22:03:10
Što im je D???

Eh, što im je... Lenčuge čekaju da im izanaliziraju priče, kako bi u sledećem krugu napisali nove. Iste kao u prethodnom (krugu).  8)

Josephine

Ali kada mi neko napiše "bolno", ja iskreno ne mogu da zamislim tu bol.

saturnica

Doba sabljozuba - najviše su me nervirale šibice...:)
"Imam još svega dva pokušaja"...zar je to potrebno reći kad si imao tri, od čega je jedna propala. Toliko brojiti znamo. Eto, suvišno i nepotrebno.
"Još jedna"...naravno da je još jedna ostala kad su dvije ispucane bezveze. Nekako si to trebao drugačije reći, ili prešutjeti.
A kad je lik vlastitim puhanjem ugasio zadnju šibicu, meni osobno je došlo da ga zadavim vlastitim rukama. Zar je tako traljav da ne kažem glup! A gone ga ti neki nepoznati monstrumi, a on puhne od sreće u jedini izvor spasa!
" Ubijam i ubijam. Svaki put prekasno"...nisam ovo baš razumjela. Jesu li ubijeni ili ne....
I ne vidim paranoju, ako je uopće ima.
Ipak, atmosfera je dovoljno mračna, sumorna i horroristična...ali, moglo je to i bolje.

Tex Murphy

ДОБА САБЉОЗУБА

Претпостављам да је параноја у овој причи у томе што никакви сабљозуби не постоје - наш "херој" је побио све оне људе мислећи да убија сабљозубе, а прогањају га вјероватно зато што је већ починио ко зна колко убистава. Фина је ово причица, али више ми се свиђају оне са хумором. Сатурница је потпуно у праву - овај дио са шибицама је морао да буде боље написан, нарочито оно објашњавање типа "остале су ми још двије шибице". Колко видим, нисам прибиљежио никакве граматичке грешке, тако да остају једино неке ситније замјерке на поједина стилска рјешења.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Da ne ispadne da je Džekovo putovanje kroz vreme prihvatljiv koncept, a da je meni pokazano da sam u krivu, drljaću još, mada nemam kome da objašnjavam. Sve ono što je izneto u prilog moje "greške" nije deo koncepta priče U ime svih nas, to u priči ne postoji. Mislim da Džek ni sada ne zna ništa o vremenskim paradoksima, ali je našao nešto što mu liči na opravdanje. Nažalost, to mu se redovno dešava i u komentarima vidi samo ono šta njemu odgovara. Od svih radioničarskih priča vezanih za ovaj motiv, najbliža je ona priča o snajperistkinji kojoj prhne ptica pred nišanom. Čak, u Dejvisovim manipulacijama sa Timom koji je otišao da ubije dedu prikazan je do tančina isti motiv sa pticom pred nišanom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

A taman sam se obradovao da ćemo malo porazgovarati i o nekoj drugoj priči...

Džek

Sto se mene tice, slobodno. I bio bi red. Svoje sam pokusao odbraniti koliko sam umeo, jedino sto me jedi je los i rogobatan ispis price, to sebi nisam smeo dozvoliti.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Джон Рейнольдс

Доба сабљозуба

Ехеј! Сасвим фина причица. Приче... ахм... неувежбаних писаца често умеју да падну пред крај, али овде је ситуација друкчија, овде је крај заправо најбољи и зато оставља одличан утисак, и поред бројних претходних проблема. Ту је негде и наравоученије за оне који јуре бодове - дајте добар панчлајн или упечатљиву завршну сцену, онда средина може бити каква год - онај килави филм The Mist је сјајан пример за то. Не Кингова новела, већ Дарабонтов филм. Не би било лоше да и почетак буде колико-толико занимљив, јелте.  :lol:

Бацио сам поглед на претходне коментаре, па бих се надовезао на неке од њих. Потпуно је неважно да ли су сабљозуби стварно напали људе или је црнац само исекао људе-прогонитеље мачетом. Све је испричано из визуре непоузданог наратора, овако је сасвим добро и никаквих ту исклизнућа нема. Међутим, иако је та сцена добра, у широј слици постоји један проблем чега је урнебесна сцена са шибицама део.

Ово је препричани филм. Сцене су филмске, аутор је просто ушао у главу неког фиктивног филмског јунака и препричао његове доживљаје. Покушаћу да објасним зашто је у истој причи, истом техником, једна сцена потпуно неуспела, а једна веома успела. Та фора са шибицама може да буде напета САМО у визуелном медију и нигде другде. Пишем приказ тек сад зато што од синоћ покушавам да се сетим где сам беше видео то паљење непоузданих шибица, постоји неки филм који сам гледао веома давно, но није ни важно сад. Веома је тешко, ако не и немогуће, добро написати сцену која је филмска и где напетост чине фактори који филм чине филмом: слика и проток времена (јер филм ТЕЧЕ, филм је тај који даје темпо). Јао! Још једна шибица! Јао! Ови ми дишу за вратом! Јао, дунух у шибицу! То све делује веома неуверљиво и зато је та сцена слаба, ни у једном тренутку никакве ту напетости нема. Зашто је рани Баркер филмичан? Зато што он као ПИСАЦ ствара упечатљиве сцене, слике излазе - да се тако изразим - из текста, а овде имамо обрнуту ситуацију, да је писац замислио сцену и уноси је текст, Баркер шаље слике споља, а Стипан их трпа унутра и онда ту напетости нема.

А зашто је онда, такође филмска (не филмична, филмска - надам се да успевам да објасним разлику), последња сцена успела? Па због непоузданог наратора! Кад је црнац после шибичног урнебеса заузео театралну позу с мачетом рекох - ето сад коначне пропасти, кад оно - прц! Уместо немани појавише се пси и људи, па онда кад крене крљање не зна се ко ту кога. Дакле, зашто је успело? Зато што је непоуздани наратор кец из рукава ПИСЦА, не филмаџије. У филму мораш бити опак мајстор па изрежирати сцену тако да се не зна кога је црнац заправо убио, а писцу је то лакше јер би писац, као што рекох, требало нама да "шаље" слике. Ми не видимо заиста шта се ту догађа, па та сцена функционише.

Није лако написати напету сцену, треба бити опрезан због великог утицаја визуелних медија на писце. Прочитајте како је Метисон (човек је, иначе, радио и као сценариста) у "Ја легенда" добро написао сцену кад се Невил успава, па га сустигне сумрак, а мора да побегне кући. Написао сам још неколико реченица, па сам обрисао - укратко, погледајте где постоји тај "јао!" моменат, а како сцена тече после.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Tex Murphy

Јел то значи да је Доба сабљозуба Стипан?
Genetski četnik

Stipan

Aj, aj, aj... Izlete se Džonu i čija je priča.

Ma, nema veze, ja sam mu javio da je moja kad se ponudio da je komentariše...

Джон Рейнольдс

Да, видиш...  :( Почео сам са "аутор" и онда Баркер, Стипан... Е, јебага, ретко коментаришем приче, обично кад ме неко цимне и ето.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Stipan

Svejedno, Džone, ionako će uskoro da se objave autori. Baš si se potrudio oko ovog komentara.  :)

Tex Murphy

Quote from: scallop on 16-07-2012, 09:12:52
Da ne ispadne da je Džekovo putovanje kroz vreme prihvatljiv koncept, a da je meni pokazano da sam u krivu, drljaću još, mada nemam kome da objašnjavam. Sve ono što je izneto u prilog moje "greške" nije deo koncepta priče U ime svih nas, to u priči ne postoji. Mislim da Džek ni sada ne zna ništa o vremenskim paradoksima, ali je našao nešto što mu liči na opravdanje. Nažalost, to mu se redovno dešava i u komentarima vidi samo ono šta njemu odgovara. Od svih radioničarskih priča vezanih za ovaj motiv, najbliža je ona priča o snajperistkinji kojoj prhne ptica pred nišanom. Čak, u Dejvisovim manipulacijama sa Timom koji je otišao da ubije dedu prikazan je do tančina isti motiv sa pticom pred nišanom.

Аууу, та Д-ина прича о жени снајперисти која се враћа у прошлост је тешка пропаст  :x
Genetski četnik

scallop

Bilo bi zgodno da iz vijuga iscediš zašto jeste propast, ako sam ja već argumentovao zašto nije. Hoćeš link na wiki da se uveriš?

Ovo je dodatak: Voleo bih da znam jesi li i ti deo ove ujdurme ili ti je samo raspust?

Džek

Voleo bih kada bi mi neko dao link ka toj prici da vidim kako se, navodno, rade tajmtrevl storije.

Džek

Hvala. Sa posebnom paznjom cu da procitam pokusaj.

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε

angel011

We're all mad here.

ivica

Quote from: angel011 on 16-07-2012, 13:18:12
Da se nađe...  http://terribleminds.com/ramble/2012/07/10/25-bad-writer-behaviors/
Iz mogu iskustva, univerzalno rešenje za sve te probleme je ćutanje. Ali dobro, ima to verovatno neke druge negativne posledice.

Inače, što se tiče rasprave o priči sa SFRJ Ei Niš vremeplovom, hteo bih samo da spomenem, ali neko voli da piše takve stvari, interesantan mehanizam se opisuje u filmu ''Primer'' ( http://en.wikipedia.org/wiki/Primer_(film) gde je i grafički prikazan) koji na vrlo čudan i kompleksan (nisam siguran da li i sasvim uspešan) način pokušava da izbegne ''ubio sam svog dedu'' paradoks.

Stipan

Džek

Ivice, nije EI Nis vremeplov, nego Energoinvest-namjenska. Bosanski model ima precizniji menjac i ABS, da ne bi proklizio u kameno doba..

Karl Rosman

Uz rizik da me Lillit ponovo nazove romanticnim preporucio bih veoma odlican film/roman The Timetravelers wife.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

lilit

em romantičan, em s nedostatkom dobrog ukusa. nema gore od toga!!!!!!!!!!!!!!!!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Šta vidim? Fipini junaci Lendo i Ćefo, više nego drugari i dalje jašu?

Džek

Lendo jase i vice 'ni-na ni-na' a Cefo govori 'plavo-plavo-plavo'

Tex Murphy

Quote from: scallop on 16-07-2012, 11:59:07
Ovo je dodatak: Voleo bih da znam jesi li i ti deo ove ujdurme ili ti je samo raspust?

Не знам о којој ујдурми је ријеч, а годишњи одмор (самим тим и распуст) почиње ми званично у понедељак а незванично у четвртак поподне :!:

Genetski četnik

scallop

Dakle, odjednom si zavoleo čitanje i komentarisanje priča sa Radionice?

Tex Murphy

Quote from: scallop on 17-07-2012, 10:12:42
Dakle, odjednom si zavoleo čitanje i komentarisanje priča sa Radionice?

Није одједном, волио сам то још од првог круга, само сам направио краћу паузу од неких 16 кругова.
Genetski četnik

scallop

Ovaj krug je bio o paranoji, pa mi se, nekako, uvrtelo u glavu, da neko želi do kraja da zajebe Radionicu. Sad pokušavam da identifikujem učesnike, jer, znaš, uvek nas sjebu vucibatine iz naših redova. :-?

ivica

Budući da putujem, a pristup internetu mi nije garantovan u naredne dve nedelje, samo da kažem hvala na svim komentarima!

saturnica

Quote from: ivica on 18-07-2012, 13:43:09
Budući da putujem, a pristup internetu mi nije garantovan u naredne dve nedelje, samo da kažem hvala na svim komentarima!
Ivice, valjda je sve receno o tvojoj prici bilo pozitivno, kad si tako zadovoljan.

angel011

Još kad bi komentarisao sve priče, a ne samo one kojima je dao glasove...
We're all mad here.

Karl Rosman

Quote from: lilit_depp on 16-07-2012, 15:02:39
em romantičan, em s nedostatkom dobrog ukusa. nema gore od toga!!!!!!!!!!!!!!!!

Sad tek vidim ovo!  xfoht

Vas sarkazam samo ukazuje na manjak istog!!! (sta god to znacilo...) Moze li gore od toga?  :lol:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Boban

Ubacio sam i imena autora, ako to ikoga više zanima...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Ah, zato se i Sinlen javio da me malo ošine.  :lol:  Svejedno, moje mišljenje o toj priči o(p)staje.

Čestitke na prvom mestu, u svakom slučaju.

Суба

saturnica

Agota

odlicna prica,cestitke i od mene. :)
takodje, cestitke i  pohvala autorima  prica Uljez i U ime svih nas !!! xcheers
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Džek

Cestitke SInlenu i od mene, zasluzio je.
. Hvala Agota, drago mi je da ti se svidela moja prica.

Sinlen

Jest da je ovo bio jedan od slabijih krugova i da bi, u nekom jačem, moja priča najviše dostigla zlatnu sredinu, ali ipak - Its good to be on top  :mrgreen:
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Džek