• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Otapanje leda na polovima

Started by Gaff, 26-07-2012, 11:56:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Uvek me raduje kad mi objasniš. Imam osećaj kao da sam saznao nešto šta nikad nisam znao. Topla voda - ladan vazduh - sneg u Sahari. Fascinantno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Nema problema, tu smo da se ispomažemo.

Meho Krljic

Da ne pominjemo da ima razloga što se u izrazu "globalno otpoljavanje" koristi reč "globalno"... Ali naravno, pošto je ljudima postalo mrsko da svakoj budali koja kaže "Aha, kurac otopljavanje, a meni se smrzla voda u pojilici za ptice, OBJASNITE TO, KOMUNISTI!!!" potanko objašnjavaju razliku između lokalnog vremena i klime onda se poodavno izraz "globalno otopljavanje" ne koristi i umesto njega se upotrebljava neutralniji termin "klimatske promene".

scallop

Kad nije prošlo "globalno otopljavanje" dobre su i "klimatske promene"? I to smo primetili. Jedino okeani postaju vrućiji. Ja više verujem beogradskoj školi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Šta ja znam, meni se čini da je promena klime u smeru otopljavanja evidentna i da eventualno može da se raspravlja koliko tu čovek nosi odgovornosti i šta bi moglo da se uradi da se trend preokrene.

scallop

Šta je tebi evidentno? Vidljivo? Pa, raspravljali smo o ulozi čovek i složili smo se da je red da se upristoji. Ali, to nema veze sa klimom nego sa arčenjem resursa. Jebeš kompjutere koji traju tri godine, Eplove ajfone koji sa svakim novim izdanjem naglo dotrajavaju. I sve ostalo što se proizvodi da ne bi trajalo. E, tu sam za, ali to vašem globalnom opredeljenju ne godi.

Meho Krljic

Moliću lepo, moj telefon je ušao u svoju desetu godinu, na kompjuteru zamenjujem komponente samo kad je životno neophodno a kad izvadim tablet smeju mi se deca predškolskog uzrasta jer su ona takav prevazišla pre nego što su prohodala. Ja svakako neću braniti tezu da su potrošački pritisci isto što i zdrave društvene potrebe.

scallop

A šta onda braniš? Mada nisam siguran da govoriš istinu.

Meho Krljic

Mene beskrajno fascinira tvoja večita sumnjičavost u pogledu verodostojnosti mojih izjava. Ja nekako po definiciji mislim da ljudima naših godina ne priliči polemika u kojoj koriste izmišljene argumente pa mi ne pada na pamet da pomislim "možda Skalop laže" i u istom smislu se uvek zapanjim kad ti misliš da bih ja izmislio nešto poput toga da koristim telefon star deset godina...

Naravno, neću ga slikati i pokazivati jer bi to bilo udovoljavanje načinu razmišljanja koji ne podržavam  :lol:

A branim, naravno, razumnu raspravu o tome kako čovek da doprinese boljem klimatskom stanju planete.

scallop

Prvo, ti nisi mojih godina. Dalje, zastupaš priču koja je društveno nepodobna i ne verujem da u nju veruješ. Bilo bi grozno. U životu sam se bavio istraživanjima o kojima možeš samo da čitaš, pa kad ja pričam o prđenju krava, zamisli se šta bih još mogao. Kad govorim o zloupotrebi resursa razmisli o đubretu i biće ti dosta klimatskih promena. Jedna vulkanska erupcija nanosi više štete čovečanstvu od još sto godina trošenja fosilnih goriva. Izađi iz trenutnih politika i naći ćeš se u stvarnosti,

mac

Koji su to vulkani ispuštali ugljen dioksid tako da se povećanje koncentracije poklapa sa industrijskom revolucijom? Daj podatke, or it didn't happen. S kojim ti tačno podacima barataš? Šta su ti izvori? Uzgred:

https://www.scientificamerican.com/article/earthtalks-volcanoes-or-humans/

scallop

Sam sebi brišeš ono šta si napisao? Mac, da li ti je dobro?

mac

Fokusiraj se na bitno. Ne skreći sa staze.

Meho Krljic

Kada u ovakvom kontekstu napišem "ljudi naših godina", trebalo bi da je jasno da to znači "ljudi stariji od 14".

I drugo, ja nisam siguran koju priču Skalop misli da ja to ovde "zastupam", pošto se ja uglavnom ustežem od davanja ikakvih teških izjava o ovoj temi, svestan da nemam mnogo znanja.

Sve to na stranu, to sa vulkanskom erupcijom smo već okrenuli & obrnuli na ovom topiku i to niko ne spori ali te vulkanske erupcije koje menjaju klimu čitave planete se događaju koliko često? Jednom u petsto, hiljadu, dve hiljade godina? Ova priča o antropogenim klimatskim promenama govori o drastičnim demografskim posledicama unuatar jednog veka. Možda nije tačna do desete decimale, ali ne bih je ja otpisivao tek tako jednim lapidarnim poterom jer, eto, neki vulkan može da pukne i onda smo džabe krečili.

scallop

Kad se drastično suoči sa lapidarnim dižem ruke.  xyxy

Meho Krljic

Nema problem, dočekaćemo se nekog drugog dana ili na nekom drugom topiku da se razgovaramo  :lol:

mac

Aha, scallop ne priča o postojećim erupcijama, nego o nekoj hipotetičkoj koja može da se desi, ali se još nije desila. Nije "jedna" vulkanska erupcija nego "jedna koja radi ono što ja želim da radi".

Meho Krljic

To što Skalop priča je sasvim realno, istorijski dokumentovano i već pominjano na ovom topiku. I naravno da nema garancije da se to neće desiti već sutra-preksutra (na primer, Jelouston). Ali opet, statistički ovo deluje manje verovatno u toku narednih petsto godina od toga da se nivo okeana od postojećih promena klime  podigne toliko da natera milijarde ljudi u migracije...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 10-01-2018, 11:34:41
To što Skalop priča je sasvim realno, istorijski dokumentovano i već pominjano na ovom topiku. I naravno da nema garancije da se to neće desiti već sutra-preksutra (na primer, Jelouston). Ali opet, statistički ovo deluje manje verovatno u toku narednih petsto godina od toga da se nivo okeana od postojećih promena klime  podigne toliko da natera milijarde ljudi u migracije...

Statistike, please! Koliko metara je dovoljno za milijardu ljudi? Koliko metara kompenzuje ugibanje dna? _

Meho Krljic

Videćemo, nije ovaj topik još zaključen!  :lol:

Ali za sada IOM kaže da najraširenija procena (200 miliona u sledeće 32 godine) odgovara ukupnom broju migranata u svetu danas.

дејан

ти мене зајебаваш да си озбиљан са овим 'чланком' што си поставио?!
...barcode never lies
FLA

scallop

Uroš svira u diple i neće promeniti duvaljku. Nalepio se na jedan stav i neće odustati. Dokle god budu mogli da se vade na klimatske promene, osnovni uzroci migracija će biti u drugom planu. To je suština globalnih uticaja danas. Nateraj ljude da gledaju zrikavo i ništa neće videti.

Aco Popara Zver

A plejstejšn, Meho, tog zagađivača ne spominješ!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

Dok svi čekamo posledice globalnog otopljavanja, u Sahari grudvanje...

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

Na prethodnoj strani sam objasnio sneg u sahari, pa se scallop na ovoj strani bog zna kako zahvaljivao što sam mu objasnio. Mislim da nije bio iskren, ali to je njemu na čast.

scallop

Evo, jo[ jednom ti zahvaljujem na superiornom objašnjenju snega u Sahari.

saturnica

Quote from: scallop on 10-01-2018, 17:45:28
Evo, jo[ jednom ti zahvaljujem na superiornom objašnjenju snega u Sahari.
svi su, pobogu, kontra vas...:) čak i klimatske promjene.

Аксентије Новаковић

Кад дођу тешки дани,
кад замиришу јорговани,
и прокључају океани...
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Аксентије Новаковић

,,Globalno zatopljenje" donijelo najveće snježne oborine u Alpama – evakuirano 13.000 turista

Dok u ljetom okupanoj Australiji bilježe rekordno visoke temperature, u Europi novi rekordi u snježnim oborinama.

Zbog ogromne količine snijega koji je pao u Švicarskoj, oko 13.000 turista ostalo je zarobljeno popularnom odmaralištu Zermatt. Snijeg je obilno zatrpao broja alpska sela u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj.

Snijeg je u nedjelju blokirao ceste i željezničke pruge, dok su lokalne vlasti morale uložiti velike napore da riješe nastale probleme. Međutim, zbog opasnosti od snježnih lavina, brojni turisti su odustali od ideja da se jednostavno skijama spuste niz snježne padine.

,,Nemoguće je spustiti se dolje ili skijati, ali to je u redu. Na neki način je romantično," izjavila je glasnogovornica Janine Imesch.

Tijekom utorka popodne, blokirane turiste je počeo prevoziti helikopter, a zračne evakuacije nastavljene su do srijede popodne.

,,Nema prijevoza. Ne možete skijati. Ali, u stvari, blokada je toliko ugodna jer su se praznici nastavili još nekoliko dana. Još uvijek imamo opskrbu šampanjcem," napisala je na svom blogu Ruskinja Yana Sharlai.

Dijelovi Francuskih Alpi pokriveni su s gotovo dva metra snijega u samo 36 sati. ,,Toliko snijega nismo vidjeli 30 godina," rekao je Gabriel Blanc, gradonačelnic mjesta Bonneval-sur-Arc. Francuski meteorolozi kažu kako nisu vidjeli takve padaline od 1978.

http://tribun.hr/globalno-zatopljenje-donijelo-najvece-snjezne-oborine-alpama-evakuirano-13-000-turista/

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

mac

Brzo došlo, brzo će se i istopiti. Predviđam poplave u proleće.

scallop

What if... Ako ne bude poplava? Šta će onda da bude argument?

mac

Ako ne bude poplava onda nikom ništa. Neke stvari će ostati nedorečene. Kao što ti recimo na drugoj temi još nisi objasnio šta je Meho ovog puta zabrljao.

scallop

Uvek zabrlja. Ubi ga misija. Dok vi dokazujete da da, meni je lako da dokažem da ne. Zdrava pamet je nenadjebiva u odnosu na linkmastering.

mac

I dalje nedorečeno. Šta kažeš da je zabrlj, šta je Meho dokazivao, šta si ti kontra-dokazao?

scallop

Svejedno. Isto kao i ti. Mnogo čitate falš linkove. Treba neko da vas urazumljava.

Meho Krljic

Moja "misija" na tom topiku je bila da se javno lupim po čelu u vezi ideje iskazane sa druge strane linka i svi su se složili sa tim, tako da ne razumem baš šta mi se tu zamera.

scallop

Ne znam ni ja. Ako je zbog Sina, lupio si se. Mac verovatno traži podršku. Evo, neki misle da su svi protiv mene i varaju se. Ja sam protiv svih.

mac

Quote from: scallop on 11-01-2018, 18:45:52
Treba neko da vas urazumljava.

Moguće, ali moj stav je da tebi to loše ide..

scallop

Što manje razuma to teže ide. Mnogo ste zabasali pa je muka povući se.

mac

Neki pređašnji domaćini zimskih olimpijskih igara u budućnosti neće moći ponovo da održe igre. Neće moći da garantuju sneg od trenutka kada se proglašava sledeći domaćin do trenutka kada se igre održavaju.

https://www.nytimes.com/interactive/2018/01/11/climate/winter-olympics-global-warming.html

Možda bi rešenje bilo da se staze za slalome pokriju džinovskim plastenicima i veštački hlade. I da se u staze ugradi nekakvo "podno hlađenje" uz tečnost za hlađenje koja ne mrzne na -15 (antifriz)

scallop

mac

Može i to, skijanje u sali, https://en.wikipedia.org/wiki/Ski_Dubai

Uzgred, čemu služi tvoj komentar? Šta želiš njim da postigneš?

scallop

A, tvoj? Šta želiš da postigneš?

mac

Želim da podelim zanimljivu informaciju koja je u skladu sa temom "otapanje leda na polovima". Otapa se i sneg na planinama. A sad ti odgovori, ako uopšte imaš odgovor..

Zašto uopšte moram da te podsećam da odgovoriš na pitanje? Mogao si odmah da odgovoriš i da istovremeno i pitaš.

scallop

Hteo sam, ali:

RESOURCE LIMIT IS REACHED.

Pola sata. Svi su, verovatnmo, hteli da vide odgovor. Za to vreme sam se zamajavao na FB oko ljubavi prema zombijima. Šta ćeš, ljudi vole zombije kao ti klimatske promene.

A odgovor je: Ti si podelio informaciju, a moj cilj je da upozorim da se radi o dezinformaciji. Dugoročne meteoprognoze su netačne i proizvoljne i clij je uzbunjivanje, a ne informacija.

Uostalom, poslednja rečenica u tekstu je:

"It's an interesting question that nobody really knows the answer to," Dr. Scott said.

mac

Istina je da su dugoročne meteorološke prognoze netačne, ali ovo nije dugoročna meteorološka prognoza. Ovo je kratkoročna klimatološka prognoza. Tu prognozu ne rade meteorolozi nego klimatolozi. Onaj ko gleda u grafik globalne temperature koji evidentno raste poslednjih 100 godina i kaže "nije moguće predvideti da će ovako da raste i sledećih 30 godina" meni je neobično biće, van domašaja racionalnog.

scallop

Kad napišeš "evidentno" već si me izgubio. Kad pomisliš da sam van domašaja racionalnog preispitaj svoj stav. Moguće je da si se navatao na pogrešan lepak.

mac

Pa dobro, evo ti reci svojim rečima šta se dešava na ovom grafiku, ima li tu nekog trenda?

EDIT: Naročito me zanima, recimo da te neko pištoljem prisili da predvidiš gde će završiti linija za 30 godina, i ako pogrešiš sledi neka strašna kazna koju po svaku cenu želiš da izbegneš. Dakle ne možeš da odbiješ, i moraš što bliže da pogodiš, i pod takvim uslovima šta bi bio tvoj odgovor? Moj bi uz najbolju volju da ne preteram bio 1.3.

scallop

Dobro. Posmatrani segment ukazuje na trend rasta. Ono šta ne znam je - čega? C je ? Voda, vazduh? Lokalno, globalno? Drugo pitanje je vezano za vremenski interval. Da je ucrtano hiljadu godina kriva bi imala sasvim drugačiji oblik. Pitanje je da li bi bilo trenda uopšte. Reći ćeš da za takav interval nema podataka. Ali, ljudi odavno mere klimu na brojne načine. Ukupno datiranje istorije i arheologije počiva na takvom datiranju. Zbog svega toga mislim da su klimatološka istraživanja prilično tendenciozna i motivisana drugim namerama. Nauka zna da bude manipulisana. Upoznat sam sa nekim drugim, analognim slučajevima iz naše bliske prošlosti. Recimo, kako je propao DDT. Ali, to te verovatno ne zanima, pa ćeš ti nastaviti sa globalnim otopljavanjem, pardon, klimatskim promenama, a ja sa negiranjem.

mac

https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

U pitanju je globalna temperatura vazduha na površini. Ne znam kako mere i računaju tu globalnu tempearaturu, ali svet je pun sumnjičavaca koji bi vrlo rado našli rupu u računanju, samo da je ima. Pošto niko nema nikakvih konkretnih zamerki možemo samo da prihvatimo da su merenja i računanja ispravna. Ne možemo da ne prihvatimo, bez pokazivanja šta tačno ne valja, jer to onda više nije nauka.

Što se tiče temperatura u prošlosti, postoje metode kojima se to može rekonstruisati. Pošto su metode razne i rezultati su razni. Ali nijednom metodom u poslednjih hiljadu godina nisu dobijene temperature koje imamo danas. Evo vidi sliku na članku na Vikipediji, gde je crna linija konkretno merenje temperature, od kad se temperatura meri.

https://en.wikipedia.org/wiki/Temperature_record_of_the_past_1000_years

Pošto sad imaš informaciju da je u pitanju globalna temperatura vazduha na površini, i da je zaključak svih rekonstrukcija da nikad tako nije bilo u poslednjih 1000 godina, a naročito ne s brzinom kojom se klima menja danas, onda šta bi mogao da bude tvoj zaključak o tome imamo li trend ili ne?