• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Stripovi koje biste voleli da čitate na srpskom!

Started by Nightflier, 02-08-2012, 14:01:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Nema sumnje da je Beli put preporodio srpsku izdavačku scenu kada je o stripovima reč. Neizmerno mi je drago zbog toga što sam bio deo tog poduhvata i žao mi je što po svoj prilici poprilično mojih prevoda neće ugledati svetlost knjižara. No, Darkvud je delimično nastavio tamo gde je Beli put stao, Veseli četvrtak je uspešno okupio jedan deo čitalaštva i vratio stripove ne kioske, a vidimo i da se neki drugi izdavači upuštaju u stripovske vode - naravno, mislim na Čarobnu knjigu.

Međutim, izgleda da za neke stripove jednostavno nema mesta u produkciji domaćih izdavača. Zato i pokrećem ovu temu - kako bismo se podsetili svojih miljenika iz nekog YU vremena, ali i da bismo skrenuli pažnju izdavačima na neke zapostavlene savremene naslove.

U prvoj kategoriji ne mogu a da ne istaknem svoje omiljene stripove iz magazina "Horror" - Swamp Thing i Tomb of Dracula. Naravno, nemam predstave da li bi oni danas bili čitani - najverovatnije ne bi - ali ta dva stripa meni su bili prava revolucija i otkrivanje jednog pristupa stravi i užasu potpuno drugačijeg od onoga zastupljenog u DD i MM stripovima, koje sam čitao dok nisam otkrio "Horror".

U drugoj kategoriji, zalažem se za Planetary i Authority. Naročito ovaj potonji. Za mene je to zaista strip koji je promenio superherojštinu i smatram ga veoma važnim za razumevanje savremenog viđenja superheroja.

Naravno, može biti da lupam. Meho će me već ispraviti. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Father Jape

Drago mi je što su objavili Ghost World. Voleo bih kada bi na srpskom postojao Blankets i ostali radovi Krega Tompsona.

Toliko od mene koji ne čitam stripove načelno.  :oops:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Lok end Ki bi bio čini mi se i komercijalno logičan, ipak je Džo Hil nekakvo ime. A strip je opasan.

Naravno, podržavam Najtflajerovo pominjanje Authority i Planetary, a i ovo što Đape veli, Tompson bi mogao da bude fenomen, mada su njegovi stripovi jako debeli i čini mi se da bi bili poskupi. Doduše, crno-beli su...

Votdahel, kad se već gađamo, Alana Mura nikad dosta, Top Ten i Prometeja bi bili sjajan izbor.

Nightflier

Mudro zboriš, čestiti Mehmede. Da dodam da bih ekstremno voleo da čitam Murovog Swamp Thing na srpskom.
First 666

Nightflier

Nego, baš me zanima šta Gul misli o Swamp Thing i Tomb of Dracula, ako ih je uopšte čitao...
First 666

Perin

Meho Krljic

Mislim da se ipak treba držati neke realnosti a tu mislim ne spadaju višetomni poduhvati poput Lucifera... Murov Swamp Thing bi bio dobra ideja zbog Murovog imena, inače nisam siguran koliko bi se lako prodavao - ipak je u pitanju "žanrovski" strip, star preko dvadeset skoro trideset godina, sa promenljivim crtačima i predstavlja prve Murove američke visokoprofilne radove. Ako bih išao na nešto slično, svakako bih nastavio izdavanje Hellblazera radije nego se kockao sa Swamp Thing.

Zato sam i pomenuo Lock & Key - ima relativno malo tomova (pet do sada), postoji internacionalni buzz oko stripa i nesretne TV serije, Joe Hill je marketibilno ime...

Naravno, u nekoj ludačkijoj varijanti ja bih svakako voleo da vidim kompletan Transmetropolitan jer mislim da bi to imalo potencijala da se i prodaje.

Perin

A i mange su neka vrsta stripa.... :)

Tu bi tek moglo da se probere nekoliko naslova....

BATTLE ROYALE. Ili KEKKAISHI. Ili HELLSING. MONSTER.

A ridikulus verovatno može da probere bolje od ovoga...

Nightflier

Da, u pravu je Meho (opet!).

Sa stanovišta tradicije koju je Beli put uspostavio, a Darkvud proširio, dva toma Absolute Planetary-a u tvrdom povezu i ograničenom tiražu bila bi must-have za kolekcionare i komercijalno isplativ poduhvat. Mislim da isto važi i za prvi tom The Authority. Dakle, prvih 12 Elisovih brojeva, takođe u tvrdom povezu. Već ono što su radili Milar i Kvajtli (ili kako se već izgovara) ne bi tako lako moglo da stane u jedan tom.
First 666

milan

Eh... Ja bukvalno godinama sanjam kako na kioscima kupujem Marvel i DC izdanja - bez zajebancije, to mi je jedan od najcescih snova.

Mozda ne bi bilo lose uraditi slicno sto je uradila Carobna knjiga, samo sa novijim pricama. Recimo, Marvelov Civil War ili WWHulk, ili DCjev Identity Crisis. Tako, neke novije price koje su donekle self contained.

Planetary i Authotiry svakako, a dodao bih i Global Frequency (to ionako ima svega nekoliko brojeva). Voleo bih i Invisiblese... Otkud znam, ma sve bih voleo... 

marlowe

Quote from: Father Jape on 02-08-2012, 14:05:04
Drago mi je što su objavili Ghost World. Voleo bih kada bi na srpskom postojao Blankets i ostali radovi Krega Tompsona.

Toliko od mene koji ne čitam stripove načelno.  :oops:

Blankets i Habibi će biti objavljeni u narednih godinu dana.
Kasnije verovatno i još neka dela Krejga Tompsona.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Gaff

Quote from: marlowe on 02-08-2012, 17:43:50

Blankets i Habibi će biti objavljeni u narednih godinu dana.
Kasnije verovatno i još neka dela Krejga Tompsona.

:-| :-| :-|
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

:-| :-| :-| :-| :-| :-|

Tompson je... čudesan. Ali on ionako ima još samo jedan pravi strip pored ova dva? Ili je imao i nešto značajno pre Blankets???

Mme Chauchat

Sve je to lepo, ali ako ćemo da maštamo, ja bih volela stripove koje ne mogu da čitam u originalu i o kojima pojma nemam. Dakle pre svega frankofone (od Krcka do danas) ali i japanske,  (mislim pre svega na one "meke" mange namenjene ženskoj publici koje su mi 100% nepoznate), a volela bih i da se pojavi nešto od Maitene, ono malo što sam čitala bilo mi je super.

SaksOverkill

All-Star Superman, Batwoman Elegy, Catwoman The Dark End of the Street.

i

Superman Action Comics Vol. 1 Superman and the Men of Steel
Swamp Thing Vol. 1 Raise Them Bones
Animal Man Vol. 1 The Hunt
Batman Vol. 1 The Court of Owls
Wonder Woman Vol. 1 Blood

Na svakih 7-8 meseci bi mogli nove priče da se izdaju, samo treba krenuti sada dok ima malo brojeva.

Nightflier

@Jevtra

Dobro, francuska škola se podrazumeva - ali je skuplja za proizvodnju. U to može da se upusti neki veliki i nekomercijalni izdavač kakav je BP bio, dok oni manji mogu samo da sanjaju o tako nečemu.
First 666

Dante Al Igijeri

Pozdrav svima! xyxy
Ja sam ovde nov na forumu i zeleo bih da kazem par reci o stripovima koje bih voleo da se objave kod nas.
To su stripovi:

El Gauco (Prat i Manara)
The Snowman (Kasteli i Manara)
Noseni vetrom
Spirit,Vila Ajznera
Betmen: Ludnica Arkam
novije Marvel i DC stripove
radove Osamu Tezuke (najavila ih je Fibra)

@Nightflier

Kazes da si prevodio neke stripove za Beli put?Mozes li reci koje?Bas me zanima sta su sve imali u planu.
Spasa nam nema,propasti ne mozemo!

Nightflier

Zdravo, Dante.

Za BP sam prevodio "Propovednika", "Grad greha", "V kao vendeta", Betmene, "100 metaka", Konane, "Redova Bilija", "Ligu"... Vrlo je verovatno da sam prevodio još koješta nešto, ali da sam zaboravio. Što se planova tiče, imaš toga na ovom forumu na raznim temama. Znam da je u planu bio "Gaša", kao i "Dikan". Beli put je imao veoma velike ambicije. Nažalost, postao je žrtva loših poslovnih odluka van domena izdavaštva. Šta da se radi.
First 666

zakk

I El Gaučo već ima da se nađe na srpskom.

Kao i Berzerk, dođavola :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Dante Al Igijeri

Quote from: Nightflier on 18-08-2012, 20:15:25
Zdravo, Dante.

Za BP sam prevodio "Propovednika", "Grad greha", "V kao vendeta", Betmene, "100 metaka", Konane, "Redova Bilija", "Ligu"... Vrlo je verovatno da sam prevodio još koješta nešto, ali da sam zaboravio. Što se planova tiče, imaš toga na ovom forumu na raznim temama. Znam da je u planu bio "Gaša", kao i "Dikan". Beli put je imao veoma velike ambicije. Nažalost, postao je žrtva loših poslovnih odluka van domena izdavaštva. Šta da se radi.

Da,da secam se da su najavljivali "Dikana" i "Gastona".Cini mi se da su imali u planu i "Crnu orhideju","Knjigu magije","Ludnicu Arkam,"Kingdom come","Salome",a ko se ne varam i neke klasike.

Quote from: zakk on 18-08-2012, 21:20:20
I El Gaučo već ima da se nađe na srpskom.

Kao i Berzerk, dođavola :D

Znam da postoji piratsko izdanje El Gauca kao i izdanje na slovenackom.
Spasa nam nema,propasti ne mozemo!

Nightflier

Upravo se pripremam da ponovim Morisonove New X-Men. Čitao sam ih poprilično davno, zahvaljujući Mehi, ali to je X serijal koji je na mene ostavio najjači utisak i po kojem i dan-danas merim sve ostalo što izađe iz Marvelove kuhinje.

Meho, da li si kojim slučajem naručivao Marvelova Omnibus izdanja? Vidim da je New X-Men omnibus oko 70 $ na Amazonu...
First 666

Meho Krljic

Imam nekoliko Omnibusa, neki od njih sa Amazona, recimo Kleromontovi i Lijevi X-Men Vol. 1 i 2 koji su oba bili oko 70 dolara. Lepe knjige. Stigle bez problema i bez carine. E, sad... jor majlidž mej veri.

A Morrisonov X-Men imam u tri trejda. Zaista MNOGO dobri stripovi.

J.Stickman

Morrisonovog Animal mana bi bilo zgodno vidjeti u nekom domaćem izdanju, no ko bi to kupovao?  xwink2
Između ovdje i tamo.

beliluk

Znam da ja ne bih.
Po Mehinoj preporuci sam to uzeo da čitam, iako već imam izrazito negativno mišljenje o Morrison-u, i bilo mi je OK dok nije počeo da ubacuje opskurne DC likove.
Progutao sam i onu njegovu papazjaniju za onim Marsovcima koju su smislili sve, ioako je i njih neko izmislio, ali kad sam video PsychoPirate, rekoh odjebi ćelavi. Ne znam odakle mu ta potreba za forsiranjem svog nerdovskog poznavanja DC univerzuma, ali žešće me to smara. U jednom trenutku je stripovski Hawksley, a u drugom je Stan Lee. Baš ga mrzim.

Meho Krljic

:cry: :cry: :cry: :cry:

Znači da nisi stigao do poslednje epizode u kojoj Animal Man sreće njega, Morisona, i imaju diskusiju o egzistencijalnoj filozofiji...

J.Stickman

Meni ta njegova zaigranost prilično prija. Doom Patrol ispod njegova pera je savršen strip, kao i Flex Mentallo. A njegova posljednja epizoda na Animal Manu je opće ludilo :)
Između ovdje i tamo.

Meho Krljic

Da ne bude da ne osećam Belilukov bol, ja isto imam problem kad Morrison preteruje sa referencama na opskurne momente u povijesti DC univerzuma. U Marvelu je to manje radio, mada je za njih i mnogo manje pisao, ali setimo se da je Filth originalno bio pič Marvelu za strip o Niku Fjuriju  :-? :-? :-? :-?

No, u Animal Man ili u Flex Mentallo (koji se događa u svom univerzumu, ali i dalje pravi reference na mnoge golden age stripove) ili čak u Doom Patrol je to meni bilo uravnoteženo  jednim emotivnim, ljudskim sadržajem koji je čak i nepoznavaocima istorije davao dovoljno za uloženo vreme i novac. Ali u novijim radovima, tipa Final Crisis recimo... tu sam imao utisak da čitam esej. I prvi i drugi i treći put kada sam ga čitao.

J.Stickman

Ispadoh mazohist  :?
Ali da opravdam se, mučio sam se na Animal Manu tokom Delanovog pisanja. Lemire to radi za desetku.  xwink2
Između ovdje i tamo.

beliluk

Nemam ja toliki problem sa filozofiranjem u stripu; iskreno, to čitam sa pola mozga, kao poeziju, pa ako me spiči spiči me ako ne teraj dalje.
Nervira me upravo to Morrison-ovo ubacivanje nebuloznih likova, u stvari način na koji ih ubacuje. Kao da svako treba da zna ko je taj lik iako se pojavio u par DC epizoda 1953. Kao da je za razumevanje njegovih stripova neophodno temeljno poznavanje Šopenhauera i DC enciklopedije.
Kao smo već kod Lemire-a, da li se zna kkad će kraj Sweet Tooth-a? To sam pročitao prvi trejd, i svidelo mi se, kao i sve ostalo od Lemire-a.

Meho Krljic

Sad će kraj, sa četrdesetom epizodom, dakle negde za pola godine...

A ovo za Morrisona, da, to i mene sekira. Već sam pisao kako sam suviše mator da prihvatim to da on otvoreno izjavljuje da piše stripove za ljude koji uz njegove stripove čitaju blogove sa pojašnjenjima i anotacijama. Mislim, vidim da narod to guta ali ja baš nisam za to...

beliluk

Quote from: Meho Krljic on 31-08-2012, 23:51:40
A ovo za Morrisona, da, to i mene sekira. Već sam pisao kako sam suviše mator da prihvatim to da on otvoreno izjavljuje da piše stripove za ljude koji uz njegove stripove čitaju blogove sa pojašnjenjima i anotacijama. Mislim, vidim da narod to guta ali ja baš nisam za to...

Lažni intelektualac...

Meho Krljic

Ma, on je pravi infelektualac, ali zaboravlja da je UMETNIK.