• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Japanski časopis Da Vinči

Started by ridiculus, 05-08-2012, 18:55:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Stigao mi je primerak avgustovskog broja japanskog časopisa za književnost (a usput i za strip), Da Vinčija. Temu sam mogao da pokrenem i na podforumu o "umetnosti i kulturi", ali tek sam prelistao časopis, pa neku detaljniju priču ostavljam za kasnije. Ovde samo par informacija koje se tiču stripa. (A drugo, ovo nije časopis za standardnu populaciju zapadnih manga/anime fanova, pa je zato tema tu gde jeste.)

Naručio sam ga zbog teme kojom se bavi ovaj broj, ali sadržaj mi se generalno toliko dopao da ću verovatno nastaviti sa tom praksom. A tema avgustovskog broja - inače 220-og po redu - je Hirohiko Araki i ĐoĐova bizarna avantura, čemu je posvećeno nešto više od 40 stranica.  :!: :shock: 8) :-D

Na naslovnoj strani gospodin Araki drži u naručju njemu vrlo dragog Čarlija i fabriku čokolade od Roalda Dala, a društvo mu pravi fiktivni autor stripova Rohan Kišibe.

Svaki broj ima i standardnu rubriku o nekom stripu, a ovde su 4 stranice posvećene Nacumeovoj knjizi prijatelja (Natsume Yuujin-chou), uključujući i intervjue sa autorkom Juki Midorikavom i glumicom Ćiaki Kurijamom (Battle Royal, Kill Bill, itd.), koja je izgleda veliki fan.

A tu je i spisak svih štampanih strip-izdanja (a i onih nestripskih) u toku meseca jula. Bio sam vredan, pa sam prebrojao xnerd . Dobijeni rezultati će verovatno progoniti sve domaće izdavače koji budu dovoljno ludi hrabri da ih pročitaju  :twisted: . A oni glase: 920, od 86 izdavača!    :shock: xrotaeye xdrinka xfoht

Eh, da... Tu je čak i jedan strip u nastavcima, štampan u dodatku umetnutom u časopis (zbog manjeg formata) - Kesaran, pasaran od Rjoko Jamagiši, velikog, velikog imena "ženskog" stripa, najaktivnijom iz one generacije ženskih autora koje su praktično stvorile tu granu japanskog stripa.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Ima ovde još dosta stvari koje sam propustio da pomenem:
- strip od Kotobukija Širiagarija sa engleskim podnaslovom "Memento Mori in Wonderland", u kome se razne bajke obrađuju na sulude načine,
- preporuke čitalaca i liste bestselera
- kolumna Hidea Kođime, "Meme koje sam voleo" - u ovoj epizodi priča o romanu The City & the City od Čajne Mjevila,
- još nekoliko kratkih stripova u nastavcima i jedna ilustrovana priča, čiji crtež je radio Kijohiko Azuma (Azumanga Daioh, Yotsuba and...)

U septembarskom broju tema je "Opus bez granica: Čitamo Fujumi Ono", što nema direktne veze sa stripom, osim jednog intervjua sa Akihirom Jamadom, ilustratorom za "12 kraljevstava" i nekoliko napomena o strip-adaptacijama romana gospođe Ono (uglavnom horor i fantastika). Eh, da, dobio sam i nekoliko razglednica, a najlepša nosi Jamadinu ilustraciju za drugu knjigu novog, "kompletnog" izdanja "12 kraljevstava:

U rubrici "Bookmark ex", gde se izlažu utisci o tekućim naslovima, našao je mesto i jedan strip: "Kakukaku šikađika" od uvek simpatične Akiko Higašimure, o devojci koja sanja da postane crtač stripova.

Svi pomenuti serijali su i dalje tu, a Hideo Kođima govori o Umezuovoj "The Drifting Classroom". U rubrici Comic Da Vinci, govori se o...  plesnim stripovima! Stripovima o plesu, da ne bude zabune.

Oktobarski broj, koji još nisam dobio, ima za temu "1Q84x2012  I sada, takođe, Haruki Murakami", ali sadrži jedan deo o autorki stripova Asakuri Džordž.

Novembarski broj, za koji sam samo pročitao najavu, takođe za glavnu temu ima strip: Fumi Jošinaga. Moćno. Otom-potom. Ali nešto se mislim... kada bi se ona i Araki udružili, tako da on radi dizajn likova, rešava kompoziciju i dinamiku kadrova i ubaci po koju suludu ideju, a ona radi psihološke portrete i dijaloge, imali bismo Božanski strip, pre kome bi Alan Mur bio seljače iz Malog Rita...   xnerd Šalim se, naravno.  :wink: To u stvarnosti nije izvodljivo, ali mogu barem da maštam.  xdrinka

Dok ima smrti, ima i nade.