• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

U znaku vampirice - Paladin

Started by Josephine, 24-08-2012, 12:19:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Mme Chauchat

Quote from: caterina de medici on 29-10-2012, 20:22:05
Doduše od nekih se i razdvaja. Silom zemljine teže i jačinom otpora fizičkog tela nad profesionalnom biografijom.
Može neko objašnjenje ove dve rečenice?

Josephine

Ivana Milaković

Moj hrčak je vampir, ili: Kako sam naučila da prestanem da se plašim i da volim krvopije

Ivana je napisala priču u svom fazonu, koja je jedna od ređih koje se vampirima bave na klasičan način, što pohvaljujem. Tema je ipak "žanrovska", i iako je Skrobonja tražio neobičan pristup temi, poštujem sve priče koje su iznašle put da nedvosmisleno pripovedaju o vampirima, ali na neobičan način, u uvrnutim okolnostima itd.

Ivanina priča svakako spada u navedenu kategoriju. Niko u zbirci nije pisao o životinjama i mogućnostima da i one postanu krvopije.

Ja sam ovu priču čitala kao dečiju (da nisam, imala bih mnogo zamerki, od kojih je prva naivnost pretpostavke da roditelji mogi da obogalje dete, da to ceo komšiluk zna, a da opet prođu nekažnjeno). Blagi horor javlja se u činjenici da je u priči prisutna ljubav prema životinjama, ali ne i prema ljudima. Ova mizantropija u očiglednim naznakama doprinosi jezovitoj atmosferi priče, dok naivnost ponekih rešenja (kako je hrčak postao vampir? kako se vampirizam tako brzo raširio među decom? zašto samo među decom? pas koji upada u stan na bizaran način i baš zgodno služi da kulminira zaplet itd.) upućuje na činjenicu da je reč o horor dečijoj priči, koja se lako čita i nosi potencijal da bude duža. Čisto da laka rešenja ne bi bila toliko vidljiva.

angel011

Hvala na lepim rečima. Drago mi je da ti se priča dopala.  :)
We're all mad here.

angel011

E, da, izvinjavam se na hroničnoj pogubljenosti  xrotaeye , zahvaljujem se svima koji su mi komentarisali priču, osvrnuli se na nju, napisali prikaz...  :)
We're all mad here.

Josephine

eh, sad moramo sve da se zahvalimo. :)

caterina de medici

Quote from: Jevtropijevićka on 30-10-2012, 12:06:04
Quote from: caterina de medici on 29-10-2012, 20:22:05
Doduše od nekih se i razdvaja. Silom zemljine teže i jačinom otpora fizičkog tela nad profesionalnom biografijom.
Može neko objašnjenje ove dve rečenice?

može, makar sam do sada stekla utisak da vam je srpski maternji, a bazična fizika poznata. No, da krenemo od fizike.  "Ova sila nije ništa drugo nego gravitaciona sila kojom se medjusobno privlače Zemlja i druga tela, medjutim sva tela sa kojima se srećemo imaju zanemarljivu malu masu u odnosu na Zemlju tako da se umesto "uzajamno privlačenje" češće kaže "Zemlja privlači tela" tj. "na tela deluje sila teže". Na osnovu definicije gravitacione sile, zaključujemo da za silu Zemljine teže važi sledeće:

Jačina Zemljine teže utoliko je veća ukoliko je veća masa tela koje Zemlja privlači."

E sad, ako ste pročitali link u kome je Lengold samu sebe opisala, mislim da je ova poslednja rečenica presudna.
Druga rečenica koja vam nije bila jasna zadire u ironičnu predstavu Jelene Lengold nad sobom samom. Fakultet joj je bio dosadan, pa ga nigde i ne spominje u profesionalnoj biografiji.  Drugim rečima prema dijeti otpor je bio manji, nego prema obrazovanju. Ne znam kakvi su kriterijumi dodele velikih nagrada za književnost, ali znam da se u oblasti egzaktnih nauka uglavnom dodeljuju ljudima koji nemaju otpor prema akademskom znanju.
"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

Mme Chauchat

Hvala vam što ste mi objasnili šta je gravitacija, bilo je zaista neophodno.
Dakle, nažalost, ispravno sam shvatila da se time zapravo uvijeno rugate nečijem fizičkom izgledu? Hm, to ne samo da je krajnje nekorektno nego nema veze sa nečijim spisateljskim darom koji vi, eto, uspešno procenjujete na osnovu težine spisateljice, "par kolumni" i jedne priče (a uzgred, pesme Jelene Lengold zaista ne bi trebalo tako posprdno nazivati "pesmicama" jer time ostavljate utisak da ih niste pročitali, a kamoli tačno ocenili).

A književne nagrade dodeljuju se, obično, zbog književnih ostvarenja, znate.

Josephine

Ma, hajte, molim vas, da pišemo o pričama?

Ghoul

Quote from: D. on 30-10-2012, 20:36:15
Ma, hajte, molim vas, da pišemo o pričama?

tako je!

hajde, umesto toga, da pričamo o D.lupači!
https://ljudska_splacina.com/

Midoto

Evo, Jevprotijevićka, o čemu se radi:

1.   Vrlo je teško oprostiv višak kilograma (sem ako si visoko u orbiti, onda i kvadrat rastojanja igra ulogu);
2.   Manje ili jednako bitno – odnos Lengoldove prema svom fakultetu (ne nađoh da je pljunula na obrazovanje kao takvo);
3.   Kriterijum dodele nagrada u egzaktnim naukama uključuje i odnos prema akademskom obrazovanju, što bi trebalo da uvedu i dodeljivači književnih nagrada;
4.   No, svakako treba držati uspešne dijete, u oba slučaja.

D, i piše se o pričama, jer je bitno i ko i kakvim kriterijumima donosi sud o njima.

caterina de medici

Quote from: Jevtropijevićka on 30-10-2012, 20:32:18
Hvala vam što ste mi objasnili šta je gravitacija, bilo je zaista neophodno.
Dakle, nažalost, ispravno sam shvatila da se time zapravo uvijeno rugate nečijem fizičkom izgledu? Hm, to ne samo da je krajnje nekorektno nego nema veze sa nečijim spisateljskim darom koji vi, eto, uspešno procenjujete na osnovu težine spisateljice, "par kolumni" i jedne priče (a uzgred, pesme Jelene Lengold zaista ne bi trebalo tako posprdno nazivati "pesmicama" jer time ostavljate utisak da ih niste pročitali, a kamoli tačno ocenili).

A književne nagrade dodeljuju se, obično, zbog književnih ostvarenja, znate.

Ono što sam objasnila sami ste tražili. Molim lepo. A to što neko u svojoj, jelte, kjniževnoj biografiji SAM NAVODI, da je držao dijete, mene otprilike zanima koliko i lanjski sneg. Izvinite, ali da li ste vi samo bezobrazni ili ste i emotivno nezreli?
"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

Josephine

@Midoto

Dobro, ne bih se više mešala u tuđe razgovore. :) 

Quote from: Ghoul on 30-10-2012, 20:39:52

hajde, umesto toga, da pričamo o D.lupači!

a, ne, to samo na topiku o vampirima.  8)   

Stipan

caterina de medici

Midoto, dobro ste pretpostavili, odnos prema akademskom znanju kod velikih nagrada, pa između ostalog i književnih uopšte nije nebitan. Koliko je meni poznato Zoran Živković se fantastikom bavio pre dodele World Fantasy Award, pa par decenija, na primer. Jelena Lengold je ušla u jednu žanrovsku antologiju na osnovu čega? Evropske nagrade za prozu? Ok, nemam ništa protiv. Iskreno se nadam da nećete da mi kažete da u nekoj sledećoj žanrovskoj antologiji očekujemo Vesnu Dedić i Sanju Marinković ili možda Ljiljanu Habjanović.

Midoto

Quote from: D. on 30-10-2012, 20:43:52

@Midoto

Dobro, ne bih se više mešala u tuđe razgovore. :) 

Quote from: Ghoul on 30-10-2012, 20:39:52

Na forumu se ne bi mešala u tuđe razgovore? :)
U pravu si, neću više ni ja. Ali samo zbog bezobrazluka i nezrelosti.

No, vidim da sam sad uključena. Dva imena, na prvu loptu: Mark Tven, Žoze Saramago. A odliči pisci!

caterina de medici

E, baš mi je drago da ste pomenuli Saramaga. Nadam se da znate i sa koliko godina je počeo da piše.

Midoto

Znam Saramagovu biografiju, sećam se i Tvenove. Čehov je bio lekar, da li to treba da ga eliminiše kao pisca?

caterina de medici

Midoto, ja i vi smo se prilično razumeli. To što ste naveli Saramaga je odličan primer da je čovek imao ogromno životno iskustvo pre nego što je bilo šta objavio. I to je vrlo i itekako važno. Svakako veća težina od držanja dijeta. Izvinjavam se na ovom dosadnom pominjanju dijeta, ali padne mi mrak na oči kad čujem da neko priča o tom na svim medijima prisutnom TERORU IZGLADNJIVANJA, pa još sad i pisci.

Elem, to što je Čehov bio lekar, takođe je i meni nešto vredno pomena. Jedino što sam primetila, nažalost i na štetu svih kniževnosti, da danas i bolje i razgovetnije i sa više dara pišu ljudi koji poznaju egzaktne nauke. Kao i da sama fizika danas više liči na filozofiju i umetnost nego sama književnost.

Kunac

Caterina ne voli kako piše J. Lingold.
"zombi je mali žuti cvet"

Mme Chauchat

Quote from: caterina de medici on 30-10-2012, 20:43:05

Ono što sam objasnila sami ste tražili. Molim lepo. A to što neko u svojoj, jelte, kjniževnoj biografiji SAM NAVODI, da je držao dijete, mene otprilike zanima koliko i lanjski sneg. Izvinite, ali da li ste vi samo bezobrazni ili ste i emotivno nezreli?
Jao, Katerina, rekao bi čovek da vas nešto jedi. Biće da ste me pobrkali sa nekim ko je bezobrazno tražio da mu objasnite šta je gravitacija. Šteta, vi ste meni baš simpatični. Mislim, kako odoleti šarmu nekoga ko ozbiljno shvata eksplicitno parodiranje "književne biografije", kako ne simpatisati autorku ove izjave:
Ne znam kakvi su kriterijumi dodele velikih nagrada za književnost, ali
znam da se u oblasti egzaktnih nauka uglavnom dodeljuju ljudima koji nemaju
otpor prema akademskom znanju.
Konačno mi je jasno zašto Nobela za književnost nikada nije dobio onaj ruski grof što je stao na pola fakulteta!
ili:
Quote from: caterina de medici on 30-10-2012, 20:54:47
Midoto, dobro ste pretpostavili, odnos prema akademskom znanju kod velikih nagrada, pa između ostalog i književnih uopšte nije nebitan. Koliko je meni poznato Zoran Živković se fantastikom bavio pre dodele World Fantasy Award, pa par decenija, na primer. Jelena Lengold je ušla u jednu žanrovsku antologiju na osnovu čega? Evropske nagrade za prozu? Ok, nemam ništa protiv. Iskreno se nadam da nećete da mi kažete da u nekoj sledećoj žanrovskoj antologiji očekujemo Vesnu Dedić i Sanju Marinković ili možda Ljiljanu Habjanović.
Verovatno bi urednik antologije mogao da vas obavesti o kriterijumima kojima se rukovodio prilikom biranja priča za zbirku, pretpostavljam da ga lako možete kontaktirati, a ja rado verujem da je u pitanju prevashodno kvalitet ponuđenih tekstova... kako god bilo, svakako će ga radovati to što svrstavanje priče u njegovu antologiju poredite sa dodeljivanjem World Fantasy Award-a. Meni ostaje da se divim kako ste lako, po jednoj priči i par pesmica, prepoznali da je Jelena Lengold pisac na nivou Sanje Marinković.

EDIT:
@Midoto E da, za onakav post se na fejsbuku stavlja lajk, ovde mogu samo  xremyb

caterina de medici

Jevtropijevićka, nema potrebe da me ovoliko citirate. Osim toga vi imate ozbiljan problem sa logikom. Verujem da ste ovaj tekst gore sastavljali jedno duže vreme, no nebitno. Odsustvo logike i nepažnje mi baš smeta. Pominjanje WFA bilo je u kontekstu odnosa akademskog znanja i dodeljivanja nagrada. Jel treba i to da crtam. DR. ZORAN ŽIVKOVIĆ JE PRVO DOKTORIRAO NA SF-u, pa je onda dobio World Fantasy Award. Kakve to ženo ima veze sa ulaskom u bilo kakvu antologiju. I stvarno odustajem. Pametnom dovoljno. Budali nikad dosta.

Mme Chauchat

Quote from: caterina de medici on 30-10-2012, 23:43:02
Jevtropijevićka, nema potrebe da me ovoliko citirate. Osim toga vi imate ozbiljan problem sa logikom. Verujem da ste ovaj tekst gore sastavljali jedno duže vreme, no nebitno. Odsustvo logike i nepažnje mi baš smeta. Pominjanje WFA bilo je u kontekstu odnosa akademskog znanja i dodeljivanja nagrada. Jel treba i to da crtam. DR. ZORAN ŽIVKOVIĆ JE PRVO DOKTORIRAO NA SF-u, pa je onda dobio World Fantasy Award. Kakve to ženo ima veze sa ulaskom u bilo kakvu antologiju. I stvarno odustajem. Pametnom dovoljno. Budali nikad dosta.
Kako da vas ne citiram, pa ovo je, recimo, uzor od posta koji baš treba citirati kao svetao primer logičnog zaključivanja, smislene upotrebe vidnog akademskog znanja, i, naravno, pristojne komunikacije.

Kunac

Kažem ja... Žena ženi krvnica.

Josephine

Mme Chauchat

Quote from: Kunac on 31-10-2012, 00:15:59
Pa valjda to ljude ponese duh naziva topika, ja zbilja ne znam kako drugačije ovo da protumačim. -.-

Kunac

Vampirice i treba da pokažu određeni stepen krvoločnosti. Red je. Mada, bilo bi zanimljivo da je neko napisao priču o vampirici na dijeti.

Ghoul

kad smo kod toga, imamo li u ovoj zbirci lezbijke-vampirice, ili je sve to strogo man-on-woman, woman-on-man akcija?

Josephine

nema ovde rotika fazona. to smo ostavile tebi. ima pedera, doduše...

Ghoul

vampirice, a nema lezbijki?
pih!!!

te dosadne, patrijarhalne žene (D.lupača included)!

angel011

Quote from: Jevtropijevićka on 31-10-2012, 00:22:39
Quote from: Kunac on 31-10-2012, 00:15:59
Pa valjda to ljude ponese duh naziva topika, ja zbilja ne znam kako drugačije ovo da protumačim. -.-

Vežba za pisanje novog Časa anatomije, Jelena Lengold kao Brana Šćepanović?  :mrgreen:
We're all mad here.

Bilja

Quote from: caterina de medici on 30-10-2012, 10:36:59
Biljo, ako te bude zainteresovala Anais Nin, obavezno pogledaj i film Henry&June, evo ti link, mislim da govori više od reči 8-) http://www.imdb.com/title/tt0099762/

A kad pročitaš Vericu Vinsent Kol, obrati pažnju na priče u ovoj antologiji, u prvom redu od mainstreama na Lauru Barnu (za ovu priču od velikog je značaja poznavati pravu Anicu Savić Rebac, dakle ne onu koju svi pamte po samoubistvu, već i onu koja je iza sebe i svog izuzetnog jakog akademskog i profesionalnog života filozofa, prevodioca i profesora helenskih književnosti ostavila i dela:

Studije i ogledi:
Geteov Helenizam(1933),
Ljubav u filozofiji Spinozinoj (1933),
Mistična i tragična misao kod Grka(1934)
Štefan George (1934),
Platonska i hrišćanska ljubav (1936),
Kallistos (tekst objavljen na nemačkom jeziku u Wiener Studien)(1937),
Tomas Man i problematika naših dana(1937),
Njegoš, Kabala i Filon
Njegoš i bogumilstvo
Pesnik i njeogova pozicija

Objavljene knjige:
zbirka pesama Večeri na moru (1929),
doktorska disertacija Predplatonska erotologija (1932),
Antička estetika i nauka o književnosti (1954),
Helenski vidici (1966).

Navodim takođe i meni vredan pomena deo iz biografije:

"Doktorirala je 1932. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon doktorske disertacije Predplatonska erotologija objavljene su i druge Aničine studije: Geteov Helenizam, Ljubav u filozofiji Spinozinoj, Mistična i tragična misao kod Grka, Štefan George, Platonska i hrišćanska ljubav, Kallistos, Tomas Man i problematika naših dana. Nakon Drugog svetskog rata, objavene su i studije o Luči mikrokozma i Njegošu: Njegoš, Kabala i Filon, Njegoš i bogomilstvo, Pesnik i njegova poezija.

Anica je nastavila da se aktivno bavi prevodilačkim i esejističkim radom. Njeni previdi i eseji se stalno objavljuju, a 1946. postaje i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu." (http://sr.wikipedia.org/wiki/Anica_Savi%C4%87-Rebac)

Verica V. Kol takođe ima dobru priču, koja je interesantna iz više razloga. Neću otkrivati, jer priča zahteva da malo tumaraš kroz tekst kao u Alice's Adventures in Wonderland, pa da se još osvrneš i na Heseove dileme. 

Mislim da ne treba ponovo da preporučujem Veroniku Santo, a od žanrovki čeka te skroz cool priča Dragane Matović D., Sanjina postapokaliptika (za koju verujem ti imaš bolji senzibilitet i verovatno želudac od mene, meni previše gorka), Ivanina takođe cool priča, a ostalo ćeš već sama negde svrstati.

Hvala na preporukama koje uvek cenim, mada će čitanje, nažalost, morati da sačeka letnji ili bar zimski raspust, tj perioda kad bude više slobodnog vremena. Za film će verovatno biti vremena.  :)
Bilja
----------------------------------------@

angel011

Možda da u naslov staviš da je to prvi deo prikaza?  :)
We're all mad here.

Stipan

ISPRAVLJENO!

Čim D. završi ostatak prikaza, postavljam i drugi deo, sa sve "Hrčkom"!  :lol:

Джон Рейнольдс

Е вала, после две на силу прочитане приче из ове антологије, враћам се Прилепину. Детаљније можда касније, а можда ни тад.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

A šta nas to briga? Spameru.  :roll:

Kunac

Već kada pominjemo vampirice...

Srpska glumica Biljana Mišić (Srpski ožiljci, Led) govori o saradnji sa Džonom Vojtom u filmu Mračni princ (Biljka glumi jednu od Drakulinih nevesti): "Kada u kadru treba da ubijete čoveka koji se dva puta zahvaljivao porodici, reditelju, producentu i svim znanim i neznanim za osvojenog Oskara, noge vam se prvo odseku i pomislite da nećete moći da se pomerite, a kamoli da skočite na njega i zarijete  mu one čuvene vampirske zube u vrat."

Znači, nije lako biti vampirica...

xbbat

Agota

Oh,kakva prelepa vampirica  !!!!!!!!! xlove5
Go,Biljka ,go  !!!  :-D
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

Quote from: Kunac on 31-10-2012, 16:20:14
(Biljka glumi jednu od Drakulinih nevesti)

pa nije baš biljka...
ima tu mesa...

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Plut

Josephine

mnogo "lepo" fotošopirana. užasavam se nepostojanja pora, mladeža, mitisera, bubuljica i mrlja. devojka je lepa i bez fotošopa. sa njim je samo robot.

Stipan

Pa zar vampirice ne bi trebalo da budu savršene? Mislim, nije reč o zombijima...

Josephine

Fotošop je sve uništio. Počevši od seksualnosti, do poimanja lepote i različitosti.

Stipan

Josephine

A najviše su stradale žene. Kao i uvek.

Stipan

Joj prestani više sa tim feminističkim prenemaganjima!

Plut

Ma nije ovde fotošop ništa uništio. I briga me kakva je uživo, ovde je čista, sveža i prozračna, jednom rečju - nestvarna i dopada mi se takva.
Ne gledam je kao Bilju jer je ni ne znam, fotka je lepa.

Ghoul

Quote from: Plut on 31-10-2012, 19:56:11
Ma nije ovde fotošop ništa uništio. I briga me kakva je uživo, ovde je čista, sveža i prozračna, jednom rečju - nestvarna i dopada mi se takva.

ma pusti ovu nakaznu d.lupaču, ona bi sopstvenu rugobu da uspostavi kao nekakvo merilo 'lepote'... :P