• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ako neko zna..?

Started by Plavi Skaut, 02-01-2004, 17:54:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plavi Skaut

Da li zna neko postoji li knjiga, film, prica, neki naucni tekst o tome sta bi bilo kad bi bilo tj. kada bi zemlja pocela da se okrece u suprotnom pravcu oko svoje ose?
Razmisljam o tome vec nekoliko dana i pustam masti na volju ali nikako ne mogu do dodjem do neceg zanimljivog osim da bi zamijenili mjesta noc i dan, i strane svijeta isto tako..cini mi se tema zanimljiva jer bi to bila je strasna promjena, a opet mi se cini da ne bi bila tako katastrofalna za zivot na zemlji.
Zamisljam kako zvoni sat jedno jutro i uobicajeno je da je sunce vec izaslo, ja pogledam kroz prozor a tamo jos uvijek mrak...i ne mogu da mrdnem dalje iz tog mraka..jel moze neko da me prosvijetli?   :?:
The Four Winds

The_Dancing_Clown

Ukratko --- svet sa druge strane ogledala  :wink: Ovo me je sad podsetilo na pitanje na koje sam nekim cudom uspeo da iz prve tacno odgovorim, pre neke 3-4 godine -- sta bi se desilo na Zemlji u trenutku kada bi Sunce (iz koznakojih razloga) prestalo da sija?

Dosta finih odgovora na neka takva svakakva pitanja imas na www.badastronomy.com

The_Dancing_Clown

Boban

Da zanemarimo za trenutak fantastiku.
Okretanje Zemlje u suprotnom smeru ne moze da se desi ni pod kakvim normalnim uslovima. Da zaspis pod ovakvom rotacijom Zemlje, a da se probudis pod drugom, to naprosto ne moze. Sila koja bi to ucinila bila bi toliko upadljiva da sumnjam da bi iko mogao da spava., ako bi iko uopste i preziveo.
Elem, pretpostavka sta bi bilo da se Zemlja okrece drugacije oduvek... nista se ne bi promenilo, tj. raspored toplih i hladnih predela bi bio u odnosu na ugao koji bi takva Zemlja imala prema Suncu, a sve drugo nepromenjeno, duzina dana, godine, raspored godisnjih doba...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

The_Dancing_Clown

Quote from: "Boban"Da zanemarimo za trenutak fantastiku.
Okretanje Zemlje u suprotnom smeru ne moze da se desi ni pod kakvim normalnim uslovima. Da zaspis pod ovakvom rotacijom Zemlje, a da se probudis pod drugom, to naprosto ne moze. Sila koja bi to ucinila bila bi toliko upadljiva da sumnjam da bi iko mogao da spava., ako bi iko uopste i preziveo.

Tako nekako odgovara i lik na onoj drugoj adresi (planet-x), ali definitivno tako nesto niko ne bi prespavao -- verovatno da bi se i (bukvalno) mrtvi prevrtali u grobovima  :evil:

Quote from: "Boban"Elem, pretpostavka sta bi bilo da se Zemlja okrece drugacije oduvek... nista se ne bi promenilo, tj. raspored toplih i hladnih predela bi bio u odnosu na ugao koji bi takva Zemlja imala prema Suncu, a sve drugo nepromenjeno, duzina dana, godine, raspored godisnjih doba...

OK, pod pretpostavkom da je jedino sto se menja -- smer rotacije, a da intenzitet brzine i nagib ose rotacije u odnosu na ravan ekliptike ostaju isti. (ne znam da li se to mozda podrazumeva od pocetka??)

Plavi Skaut

Hvala vam na odgovorima, T_D_C odlicna su ova dva linka.
Boban mi je  razbio svaku fantaziju sta bi bio kad bilo..sada zamisljam dogadjaj u stilu; Zemlja naglo zakoci svi popadaju kao u autobusu; a sofer vice vracamo se nazad :mrgreen: ..hehehe propade mi fantasticna prica :lol:
The Four Winds

Boban

U romanu Zila Verna (valjda) "Putovanje kapetana Haterasa" kometa udara u Zemlju i otkida jedno parce nje i odnosi sa sobom. Prica prati dozivljaje nekolicine ljudi koji su se zatekli na tom odnetom parcencetu Zemlje. Njima se prvo dogadja to o cemu pricas, freja: Sunce izlazi na drugoj strani, dan traje drugacije, valjda se i tezina menja... ne znam sta sve ne, pradavno sam to citao, ali Zil Vern je temeljito objasnio mnoge aspekte jednog takvog dogadjaja.

Truba

taj vernov roman se zove Hektor Servadak....

komet je od zlata i kada se vrati na zemlju
poremetit će tržište

uh
davno sam to čitao :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

ante

Quote from: "komunjara"taj vernov roman se zove Hektor Servadak....

komet je od zlata i kada se vrati na zemlju
poremetit će tržište

uh
davno sam to čitao :idea:

kod nas je preveden kao "putovanje na kometu". nije loš, samo ja baš i ne volim vernea, pa...
stop the american policy

Boban

Jeste "Hektor Servadak"...

Vern jeste beznadezno zastareo ali ga je ipak zanimljivo iscitati pre ulaska u pubertet.

Truba

Quote from: "Boban"

Vern jeste beznadezno zastareo ali ga je ipak zanimljivo iscitati pre ulaska u pubertet.

jel ovo meni upućeno
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

S.

Quote from: "Freja"Da li zna neko postoji li knjiga, film, prica, neki naucni tekst o tome sta bi bilo kad bi bilo tj. kada bi zemlja pocela da se okrece u suprotnom pravcu oko svoje ose?

..cini mi se tema zanimljiva jer bi to bila je strasna promjena, a opet mi se cini da ne bi bila tako katastrofalna za zivot na zemlji.

Pogledacu za tekst, ako nadjem sta odgovarajuce tezine poslacu ti. Nije neposredno vezano za mogucnost promene smera rotacije, ali kao velika promena, sa jos nesagledanim posledicama, a koja ce se mozda desiti za tvog (i mog, nadam se) zivota je promena Zemljinog magnetnog polja, tacnije izmena polariteta sever-jug. Poslednjih 10 godina merimo malu, ali stalnu i u istom smeru promenu orijentacije osa magnetnog polja, i kako ne znamo gde se tacno nalazi tacka tzv. faznog prelaza, teoretski je promena moguca i sutra na noc. Ako pretpostavimo da ce promena polariteta polja znaciti i promenu nagiba ose rotacije zemlje (postoje teorije na tu temu, najvise zbog toga sto do se pretpostavlja da do izmene polariteta dolazi zbog preraspodele mase u jezgu Zemlje; teorije nisu nuzno tacne, da se razumemo ;) ), a na nivou diskusije, imagine da se ti sutra zorom probudis - u leto!  Bilo bi sjajno, zar ne :lol:

Plavi Skaut

Quote from: "S."

a na nivou diskusije, imagine da se ti sutra zorom probudis - u leto!  Bilo bi sjajno, zar ne :lol:

Hvala ti na dobrim zeljama :)   hehehe nesto mislim, samo da se jedne zore pocetkom ljeta ne probudim u sred zime :?
The Four Winds

johnson bronson

vern i vels su zakon!