• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 22 - oktobar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 15-09-2012, 11:44:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Uspelo, ono sa zumiranjem.

Tako mi je prvobitno zeznuo tekst, ne znam kako sam skupio tekst na 50 procenata igrajući se točkićem miša.
Da sam znao ovo, uštedeo bih sebi 15 min prave gnjavaže i rizik da zeznem ceo rad i trud.

Zahvaljujem, Dacko.  xcheers
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

mac

Ako je kurzor prepolovljen moguće objašnjenje je da si ušao u subscript ili superscript režim. Subscript se uključuje i isključuje ulazi sa Ctrl+=, a superscript se uključuje i isključuje sa Ctrl+Shift+=, ili preko menija Home > grupa Font > dugmići X2 i X2.

Džek

scallop

Kako je ovo bilo dramatično! Strepeo sam iščekujući srećan kraj. Kao u španskoj seriji. :oops: :( :cry: :-|
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Turskoj, Scallope. Sad su one aktuelne. Ko još gleda španske...

scallop

Ja sam odustao na grčkim.

Nego, mogao bi da usavršiš tu tehniku od koje se ne mili pisati. Boban bi platio recept.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Postupak kako da me iznervira sitnica toliko da zbog nje odustanem od pisanije i napravim od muve slona je objašnjen na prethodnoj stranici. Molim da se striktno pridržavate tutorijala, besomučno se igrajuči točkićem na mišu.

scallop

Ne bi me čudilo da taj tutorijal bude deo sledećeg zadatka. Specijalno uputstvo za neke od pisaca u pokušaju.

Džek

Pojedini su jači od sićušnog kursora, valja smisliti nešto žešće.

Stipan

Evo ja poslao priču - po prvi put na mejl otkad je radionice, odnosno otkad mi se u prvom krugu priča zagubila.

Nadam se da će ova imati bolju sudbinu. Karma joj je četvrto mesto...

Džek

Meni se desilo slično, jer nisam upisao mejl adresu kako treba. Možda si i ti zeznuo stvar na taj način.

scallop

Stipan

Ma jok, stigla je nego ju je Boban preskočio. Primetio je tek kad sam počeo da galamim usred komentara.
Jeb'ga prvi krug, sve bilo haotično, nije da ga ne razumem, ali čak i onda me je sjeb'o umesto da mi se izvini.

Boban k'o Boban...

Anomander Rejk

Ja sam uvek slao na mejl Sagite, i u 15 poslatih priča, nikad se nije zagubila...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Plut

Ja i kad ne pošaljem priču, meni Boban napiše pa je okači u moje ime!

scallop

Znao sam! Boban je srce od čoveka, pa će i ZS 20 da objavi. :-x

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 20-09-2012, 17:19:34
odjednom mi se tekst podelio na četiri dela po ekranu. Jedva to nekako sredim, al' onda mi se tekst raširio po celom ekranu, nije centriran na listu.

Podelio ti se tekst ili su ti se pojavile 4 nove strane na ekranu? Raširio se tekst ili strana?

Džek

Rešeno. Podela teksta po ekranu (na 4 zasebne stranice) ide klikom na reading layout a povratak na print layout view

Nakon povratka se kursor smanji na pola. Međutim, kada se pređe u outline view, kursor bude normalan a povratkom u print layout view se opet smanji. Nisu normalni. Mislim da je to ozbiljan nedostatak W2003, moram javiti Bilu da napravi pach za to i pusti na net.

Nije mi dao đavo mira, morao sam temeljno da ispitam ceo slučaj.

Josephine

Dakle, neprecizno si se izrazio.  :lol: Ali je dobro što si samostalno našao rešenje. Ja gotovo svaki problem drljam do besvesti, kvarim, nameštam, dok ne uvežbam. :)

Džek

Kako i ne bih? 40 stranica priče koja dah oduzima je bilo u pitanju, mislio sam da će mi trud otići u materinu. Ruke su mi drhtale, doživeo sam traumu. Inače doživljavam na Sagiti traume, al' ovo je bilo -uh.

Josephine

Ma ne može ništa da ode u materinu sve dok ne obrišeš ceo tekst osim tačke i sačuvaš ga tako. Preporučujem dupliranje vrednih fajlova. Držanje kopije na flešu ili eksternom disku.

Džek

Tekst i jeste bio sačuvan tako, pod tim čudnim layoutima i formatiranju, nisam tada znao da je glupost u pitanju, mislio ostaće ceo tekst takav, moraću ponovo... imam gadnu naviku da svakih 5 min stisnem control S, a rad koji dah oduzima je tek do pola stigao, nema svrhe praviti bekap sada.

No, današnji incident će dovesti u pitanje takav kont.

Edit: Pozdravlja vas Bil, kaže da će videti u čemu je frka i da se ne sekiram.

Džek

Lorde, pa nije valjda da treba svaku reč sejvovati... mislim da W ima i autosave, al' ne znam u kom intervalu to radi.

Josephine

Tripuje te Lord malo.   8)  To mu je specijalnost. :!:

Džek

Bilo mi je na umu, upozorio je Bil na njega.

Lord Kufer

Ma nema tu, samo sejvuj. Ti za pet minuta možeš da napišeš najvažniji pasus u životu, a Windows baš tad pukne ili nestane struje.
Što je još gore, ima virusa za koje ni ne znaš da su se uvalili, a aktiviraju se određenog datuma i sjebu ti fajl.
Tekstove je najbolje štampati za svaki slučaj.

Džek

Sa virusima nemam problema, redovan boot scan avastom (pre dizanja win-a) ih drži podalje od mene.

A pasus... dobro je da je samo pasus :)

scallop

Samo dva? To nije dovoljno. Treba da imaš toliko hardova da sa jednog na drugi bekapiješ jedan pasus čitav život. Onda ću ja da napišem omaž priču na Borhesovu priču o čoveku koji je živeo bekapujući samo jedan dan. :roll: 

scallop

Ček, ček! Ja nisam paranoičan, vi ste. Ja napišem pa pošaljem izdavaču, pa tamo bekapuju. A, mogu i na fejsbuk, odatle ne mogu ni ja da izađem, pa ni tekstovi.

Džek

Hard diskovi nisu dobar medijum za bekap. Šta ako otpadne veliki magnet sa nekog satelita i padne ti u dvorište? Ili, odluče da izgrade prugu za magnetno -lebdeće superbrze vozove iznad tvoje kuće? Naravno, uvek ostaje mogućnost neke opake oluje na suncu, da ne govorim o odbeglim magnetnim kengurima iz tajnih istraživačkih laboratorija koji ti mogu uskakutati u stan i zauzeti busiju odmah iza kompa?

Mislim, u kakvom svetu živimo...

scallop

Ili ti za kaznu ukinu sva elektronska pomagala! Ha!

Džek

Definitivno se treba ratosiljati kompjutera, nabaviti tefter i dobar plajvaz.

Džek

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 20-09-2012, 23:19:43
Ja sam reko - obavezno odštampati!!! :roll:

A zaštita životne sredine?  :)

Džek

Da bi se nešto odštampalo, mora prvo da bude napisano a neće biti napisano ako se kenguri oslobode.

Stipan

Meni se desilo da mi je crk'o hard disk, a da sam na njemu imao jedini primerak priče od stotinjak hiljada karaktera sa kojom sam učestvovao na nekom konkursu.
Da vam ne pričam koliko sam kukumavčio organizatorima da mi pošalju natrag primerak sopstvene priče!
Odonda sve što napišem smesta snimam na fleš, stavljam na blog, na sagitu i gde god ima prostora u realnom i virtuelnom svetu.

Za nedajbože...

Stipan

Eh, to me podseti da postavim tu priču ovde, s tim više što smo o njoj već negde pričali.
Ukratko, to je prva priča koja mi je objavljena posle duugeee pauze od preko deset godina u kojima ni slova nisam napisao, par meseci pre no što sam došao na Sagitu. Eto, tek da vidite kako sam pisao pre no što sam se priključio radionici.

scallop

Dobro jutro, Stipane. Vidim da si turio Luna na poseban topik, pa sad tvoj rukopis ima da traje koliko i Bobanov sajt. To se zove tesna veza.  :-|

Džek

Tesna ili -tajna?

Hrabro Stipane, nema šta... ja se ne bih usudio da okačim radove od pre nekoliko godina.

'jutro.

Stipan

Dobro jutro!

Jeb'ga Džek, ima nas raznih - neki luđi, neki manje ludi.

scallop

Opet ti mene ispravljaš? Znaš li kakva je razlika između tesne i tajne veze? Tesne veze su javne, osim ako nisu žuljevi i šuljevi. A tajne veze ne postoje. Čim saznaš za neku postaje javna.

Sa druge strane, nije fer da si neiskren prema Stipanu. Svi tvoji radovi od pre nekoliko godina su okačeni na SFtimu. A, ako ih je marljivi administrator obrisao, postoji kod mene jedan TAJNI folder sa nazivom Sale. :roll:  Eto, sad ni to nije tajna veza. :shock:

pokojni Steva

Quote from: scallop on 21-09-2012, 09:57:41

Svi tvoji radovi od pre nekoliko godina su okačeni na SFtimu. A, ako ih je marljivi administrator obrisao, postoji kod mene jedan TAJNI folder sa nazivom Sale. :roll:   Eto, sad ni to nije tajna veza. :shock: 

Sve još stoji kako je. Držim ja njih pod prismotrom  :evil:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

Znam da tamo tavore okačeni; dok sam ih prezentovao, pre nekoliko godina,  smatrao sam da su sasvim dobri. Sada ne mislim tako (sem onih ukoričenih). Verovatno ću za ove, sadašnje, kroz izvesno vreme smatrati da su -bruka!   :-| 

Stipan

Eto razlike. Ja uopšte ne smatram ni za jednu svoju pisaniju da je bruka.

scallop