• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 22 - oktobar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 15-09-2012, 11:44:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Boban

A sad nešto malo složenije: DAN BEZ TELEKOMUNIKACIJE - Svet budućnosti gde je sve digitalizovano, kompjuterizovano, telekomunizovano, logistički centralizovano, gde su ljudi navikli da ih GPS navodi gde god treba da idu i šta god da rade; dakle, gde se jedva može preći ulica bez tehnopomagala... čovek je prekršajno osuđen da provede jedan dan bez veze sa komunikacionim kompjuterskim centrom... nema telefona, interneta, GPS-a... samo nešto malo novca s kojim može da kupi vodu i hranu, ako nađe prodavnicu u koju može da uđe bez kartice.

6000 karaktera, meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Rok 1. oktobar do isteka tog dana. 
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Lepše bi mi bilo da je "bez prekršajne osude pojedinca". To je samo varijanta koja ograničava i smešta zadatak u vreme kad se niko na Radionici nije osvrtao na karakterizaciju. Bilo bi zgodno da karakterizacije ne bude više centralno mesto zadatka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Boban on 15-09-2012, 11:44:36
A sad nešto malo složenije: DAN BEZ TELEKOMUNIKACIJE

Ha, pa ti ionako ne koristiš telekomunikacije... Tebi je svaki dan ovakav.  :lol:

Josephine

Boban

U pravu si, ali ako čovek nije kažnjen, onda bi ljudi potrošili sav prostor da objasne kako je došlo do toga da pojedinac ostane bez telekomunikacija.
Ovako, tog segmenta nema i odmah se bavimo posledicama. A kazna može da bude i saobraćajni prekršaj ponovljen više puta... hoću da kažem, ne mora čovek da bude neki teški kriminalac, pa da sad to određuje njegovo ponašanje. Uostalom, jedan dan je benigni prekršaj, tipa tri prelaska ulice na crveno...

Josephine

Dobra je kazna. Pruža lepe mogućnosti za otvaranje zapleta.

angel011

Pretpostavljam da nije obavezno da lik bude muškarac? Može i žena koja, između ostalog, paniči jer ne zna u svakoj bogovetnoj sekundi gde su joj deca?

Pošto je u pitanju prekršajno osuđena osoba, može li da se radi o detetu (svet budućnosti sa izmenjenim zakonima)? Osnovac, omladinac...
We're all mad here.

scallop

Ma, Bobane, moramo ih naučiti i da ne objašnjavaju sve. Kazna je banalna i opet mora da se objašnjava otkud odjednom takva kazna, ko ju je uveo i zašto. Objašnjavači će uvek da objašnjavaju. Ovako može asteroid da prođe blisko, jaka sunčana protuberanca, pad satelita iz stacionarnih orbita, hakerska ili teroristička aktivnost...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Ja kao Dučić, kada kažem "čovek" mislim na sav ljudski rod, a rečima "muškarac" i "žena" označavam polove.

A ne može asteroid, jer bi onda svi ostali bez telekomunikacija. Ovde je suština da je samo jedna osoba (ili mali broj njih) po kazni prinuđena da se jedan dan snalazi u komjuterizovanom svetu bez tehnopripomoći.

Josephine

A što ne bi moglo, Anđela?

Možda neko društvo u budućnosti bude kažnjavalo decu. To je lep zaplet.

@scallop

Pa ne mora da se objašnjava kazna, zadatak je jasan: "dan bez telekomunikacija", a ne "zašto sam kaženjen, kako sam nevin i zašto nisam uspeo da ih dobijem na sudu".

scallop

Čim ti podržiš neku temu, ja se zabrinem.

Josephine

Ja uvek podržavam Bobanove teme. Bezuslovna ljubav.  :lol:

Stipan

A ja, baš naprotiv, redovito mislim da su savršeno nemoguće...

scallop

Bezuslovna ljubav je slepa ljubav. Kao život bez GPS-a.

Josephine

Samo slepa ljubav i može da postoji. Da nismo slepi u njoj, ne bismo ni voleli.   :D

Ma koga briga šta Boban zadaje, ionako će svako da napiše ono šta želi. B samo zadaje smernice, ponekad je tema samo formalnost. A ko želi da uči, proučiće zadatak, pročitaće raspravu o njemu i neće promašiti temu.

scallop

Quote from: D. on 15-09-2012, 12:19:45
Samo slepa ljubav i može da postoji. Da nismo slepi u njoj, ne bismo ni voleli.   :-D

Pojma ti nemaš. Do uvredljivosti. xtwak

Josephine

Zezam se malo. Ovako razočarana u ljubav. Proći će.  :)

D.S.B.

D.S.B.

Ne nego da imam slobodu da smestim priču u slično okruženje.

scallop

D.S.B., pusti Kufera. On bi načisto crk'o da nema interneta. Da, ovaj trejler je jedna od mogućnosti koje proističu iz mog viđenja teme. Ali, samo jedna. I treba voditi računa da je 80% SF filma sračunat na efekat prema gledaocima. SF literatura je something completely different. Posebno ona na 6Kk. 8)

Josephine

Quote from: scallop on 15-09-2012, 13:07:16
D.S.B., pusti Kufera. On bi načisto crk'o da nema interneta.

I ja bih.  :!:

scallop

Treba vas kazniti sa 24 sata bez komunikacije. 8)

Josephine

Nama će bar biti lako da se uživimo u atmosferu.  :D

D.S.B.

Da, već mi je palo na pamet ograničenje od 6k i kako to utiče na priču. A u pravu si i za filmove.

scallop

Quote from: D. on 15-09-2012, 13:14:42
Nama će bar biti lako da se uživimo u atmosferu.  :-D

To uključiš u pripremu. Zabeležiš sve što ti zafali u 24 časa i pićiš. 8)

Josephine

Lord Kufer

Evo moje priče:

Kazniše me inkomunikadom.
Popih tri-četiri pilule za spavanje.
Čao do sutra ujutro!

scallop

Josephine

Josephine

Inače, isto rešenje (prespavati dan kazne) je i meni odmah palo na pamet. :)

saturnica

Quote from: D. on 15-09-2012, 13:55:04
...ali sto ako ti narede da se kreces u nepoznatom pravcu?...

Josephine

scallop

saturnica

Josephine

xrofl

Pa tema jeste nastavak Bobanove priče.

saturnica

Quote from: D. on 15-09-2012, 13:58:46
xrofl

Pa tema jeste nastavak Bobanove priče.
Znaci Boban zeli da mu osmislimo kraj price?...ma gle ti....

angel011

Quote from: D. on 15-09-2012, 13:55:04

Jeste logično, samo što se onda priča završi u 3 rečenice. Što se mene tiče, može.  :mrgreen:

No, onda smisliš šta se desi kad lik reši da jednostavno prespava. Pušten je na ulicu - gde će da spava ako bez kartice ne može da uđe u sopstvenu kuću? Na ulici, pa ga neko napadne, ili ga policija digne jer nije dozvoljeno? Na klupi u parku - i tu svašta može da se desi, i to ako je moguć ulaz u park bez identifikacione kartice ili čega već. I tako redom... A i nema pilule pa da ih proguta i zaspi i nek' se vlasti misle šta će s njim.
We're all mad here.

Boban

Quote from: Lord Kufer on 15-09-2012, 13:51:04
Tema ima slabosti.

Ali kako ćeš da stigneš do kuće kada ne možeš da uđeš u prevoz, a i kada stigneš, kako ćeš da otvoriš vrata stana bez čipovanih kartica.
Prinuđen si da provedeš 24 sata doslovno u šetnji po ulici ili parku...

Razmislite za trenutak kako bi izgledao život za 50 godina u budućnost gde se do svega stiže elektronskim putem i gde su ljudi navikli da ih npr. GPS u satu na ruci vodi i usmerava u svakoj nameri i potrebi.. I onda najednom nemaš ništa i moraš da sagledaš grad drugačijim očima.

scallop

Dosadno. Bolje je u avionu iznad Bermudskog trougla koji je izgubio komunikaciju, a pilot se zaposlio preko svoje partije i ne zna bez autopilota.

Josephine

Quote from: Boban on 15-09-2012, 15:26:34
Quote from: Lord Kufer on 15-09-2012, 13:51:04
Tema ima slabosti.

Ali kako ćeš da stigneš do kuće kada ne možeš da uđeš u prevoz, a i kada stigneš, kako ćeš da otvoriš vrata stana bez čipovanih kartica.

Spavaš ispred vrata. -.-

Lord Kufer

Za Stevu i Skalopa se ne brinem, oni će da odu na pecanje, šta će im čipovi. Imaju bambuse u šteku za ovakve ekstremne situacije  :?:

Josephine

Mica Milovanovic

Razmislite za trenutak kako bi izgledao život za 50 godina u budućnost gde se do svega stiže elektronskim putem i gde su ljudi navikli da ih npr. GPS u satu na ruci vodi i usmerava u svakoj nameri i potrebi.. I onda najednom nemaš ništa i moraš da sagledaš grad drugačijim očima.

50 godina. :(

Ja više ne mogu da se nađem sa ženom u gradu ako se ne čujemo 6 puta mobilnim telefonom... Zato ponekad zaboravim telefon...
Mica

Josephine

Mica Milovanovic

Naravno da ne. I dovoljno sam daleko. Zato sam tako hrabar... :)
Mica